Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc.

Sylwestra można spędzić w domu

Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia. 

Dzień poprzedzający Nowy Rok

31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą.

Obchody sylwestrowe

Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi.

Zobacz także:

Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan.

Co przygotować na imprezę sylwestrową?

Nawet ta  w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników!

Składniki:

  • 230 g ciasta francuskiego

  • 3 łyżki pikantnego keczupu

  • 1 mała cebula

  • 100 g sera żółtego

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania

  1. Gotowe ciasto francuskie przekładacie wraz z papierem na blaszkę, smarujecie keczupem i kroicie na 8 równych trójkątów.

  2. Cebulę obieracie, kroicie w drobną kostkę i rozsypujecie równomiernie po całym cieście.

  3. Ser żółty trzecie na dużych oczkach, posypujecie nim całe ciasto.

  4. Na koniec dodajecie czosnek niedźwiedzi.

  5. Wstawiacie całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 25 minut.

  6. Wyjmujecie, studzicie na kratce i podajecie jako przekąskę do piwa lub szampana!

Źródło: Gotujmy.pl