Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie tylko zakazano organizacji imprez, ale też nie możemy wychodzić z domu przez całą noc.
Sylwestra można spędzić w domu
Jeśli nie macie pomysłów na przywitanie Nowego Roku, proponujemy kilka rozwiązań kulinarnych. To szczególne święto można spędzić w domu w towarzystwie bliskich. Wystarczy tylko kilka prostych przepisów. Powinny starczać na jeden kęs i być łatwe do podzielenia.
Dzień poprzedzający Nowy Rok
31 grudnia to data, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. To tez zazwyczaj czas hucznych zabaw i bali, toastów, sztucznych ogni, petard lub pokazów laserowych. Zamiast tego, za kilka dni, zostaniecie w domach, bez możliwości wyjścia nocą.
Obchody sylwestrowe
Samo święto pożegnania starego i powitania nowego roku, narodziło się dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo obchodzono je tylko w bogatszych warstwach społeczeństwa, stopniowo zwyczaj przedostawał się do życia uboższych ludzi.
Zobacz także:
Na początku XX wieku pojawiły się lokalne zwyczaje przeżywania nocy sylwestrowych. Na przykład w Danii zeskakiwano z krzesła o północy, a w Hiszpanii od 1909 wraz z każdym uderzeniem zegara zjada się jedno winogrono. W wielu państwach tradycyjnym trunkiem jest wtedy szampan.
Co przygotować na imprezę sylwestrową?
Nawet ta w małym gronie może być przyjemna i smaczna. Przekąska, na którą przepis znajdziecie poniżej z pewnością wam zasmakuje. To rodzaj przysmaku, kiedy znajomi stoją już w drzwiach. Wystarczy niewiele składników!
Składniki:
-
230 g ciasta francuskiego
-
3 łyżki pikantnego keczupu
-
1 mała cebula
-
100 g sera żółtego
-
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania
-
Gotowe ciasto francuskie przekładacie wraz z papierem na blaszkę, smarujecie keczupem i kroicie na 8 równych trójkątów.
-
Cebulę obieracie, kroicie w drobną kostkę i rozsypujecie równomiernie po całym cieście.
-
Ser żółty trzecie na dużych oczkach, posypujecie nim całe ciasto.
-
Na koniec dodajecie czosnek niedźwiedzi.
-
Wstawiacie całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 25 minut.
-
Wyjmujecie, studzicie na kratce i podajecie jako przekąskę do piwa lub szampana!
Źródło: Gotujmy.pl