Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy

Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność

Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiszona kapusta

Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie.

Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces.

Nieuczciwe triki

Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety!

Kapuściane bogactwo

Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.:

  1. Witamina C

  2. Wapń i fosfor

  3. Witamina E

  4. Naturalne przeciwutleniacze

  5. Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy

  6. Związki siarkoorganiczne

Spożywczy przysmak

Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Kapuśniak na żeberkach, składniki:

  •  1 kg żeberek wędzonych (można pół na pół ze świeżymi)

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku, może być suszony

  • 1 pietruszka

  • 1 marchew

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • pieprz świeżo mielony

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka smalcu gęsiego

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 ziemniaki

Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, żeby całe były przykryte. Gotujemy. Jeśli pojawi się piana, zdejmujemy ją łyżką cedzakową.

Do wywaru dodajemy ziele, liście, lubczyk, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w pół talarki, wrzucamy do garnka z żeberkami, gotujemy kolejne 10 minut.

Następnie do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę i trzymamy na ogniu ponad godzinę, aż stanie się miękka. Z zupy wyjmujemy żeberka, oddzielamy z nich mięso i wrzucamy do zupy.

Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, zrumieniamy na smalcu i dodajemy do zupy. Kapuśniak doprawiamy do smaku majerankiem i pieprzem. Sól w tym przypadku może być zbyteczna.

Na koniec do zupy można wrzucić ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno. Smacznego! 

Źródło: Gotujmy.pl

Kapuśniak
Flickr/Varchar N
Triki kulinarne
Zdrowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Przez jeden sekretny składnik nabierze niezwykłego smaku!
Sok z kiszonej kapusty jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Pamiętacie o częstym spożywaniu kiszonek?

Potrawy z kiszonej kapusty zadbają o nasz organizm. Wartość energetyczna kapusty kwaszonej dla 100 g to około 17 kcal, co może być dobrą informacją dla osób na diecie. Jak widzicie, potrawy z kapusty to samo zdrowie! Doskonałym kompromisem między łatwością przygotowywania, smakiem i ciepłym sposobem podawania dania będzie zupa. Szczególnie polecamy kapuśniak. Obiecujemy, że wasze ciało wam za to podziękuje! Kapusta kiszona jest gotowa do spożycia poprzez proces zasolenia i fermentacji. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie. Bogaty skład kiszonej kapusty Mogłoby się wydawać, że kiszona kapusta niczym nie zaskoczy. Błąd! Właśnie w niej znajdziemy: witaminę C  wapń i fosfor witamy E naturalne przeciwutleniacze, bakterie Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy fitoncydy działające bakteriobójczo Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach To tradycyjna, swojska zupa, której nie może zabraknąć na rodzinnym stole. Pyszna i wyjątkowo pożywna dzięki mięsnej wkładce, ale i dodaniu kilku kropel sosu sojowego . To ekstra składnik! Ponadto, można podczas jej przygotowania, do podsmażanej wcześnie szalotki dorzucić skrojone pętko kiełbasy. Będzie jeszcze bogatsza. Choć pamiętajmy, że i bez kiełbasy kapuśniak to sycąca zupa.  Składniki na nasz kapuśniak: 0,3 kg żeberek  0,3 kg kiszonej kapusty marchewka pietruszka kawałek selera 4 średniej wielkości ziemniaki cebula szalotka łyżka masła 6-7 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 4-6 ziarenek czarnego pieprzu sos sojowy do smaku sól morska do smaku pół...

Kapuśniak na żeberkach
gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Kapuśniak jak u babci. Dzięki wywarowi z tego mięsa wyjdzie wyjątkowo pyszny
Najlepsza zupa na rozgrzanie. Od razu poprawi wam nastrój!

Uwielbiamy zupy. Kapuśniak o kwaśnym smaku z dodatkiem żeberek zajmuje w naszym sercu specjalne miejsce. W zimne dni ta zupa rozgrzeje jak żadna inna i doda niesamowitej energii. Kapusta kiszona, kluczowy składnik zupy, jest bardzo zdrowa. Bakterie kwasu mlekowego w niej zawarte, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną oraz cały układ odpornościowy. Kapusta jest także niskokaloryczna i znacznie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.  Jednym słowem to potężna bomba witaminowa.  Pyszny, zdrowy kapuśniak W górach kapuśniak ma swoją odmianę w postaci kwaśnicy. Wywar do tej pysznej zupy gotuje się z mięsa wędzonego, z bardzo dużą ilością soku z kapusty kiszonej. Im zupa kwaśniejsza, tym lepsza, dlatego dodając do wywaru osobno ugotowaną kapustę, nigdy nie odlewajcie z niej wody!  Wyjątkowa receptura na kapuśniak Ta wyjątkowa babcina receptura na kapuśniak nie sprawi nikomu problemu. Niektórzy robią go na rosole. My proponujemy do przyrządzenia zupy użyć wędzonych i świeżych żeberek. Wywar będzie znacznie smaczniejszy. Składniki: 1 kg żeberek wędzonych (można na pół ze świeżymi) 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Gałązka suszonego lubczyku 1 pietruszka 1 marchew 1 kg kiszonej kapusty pieprz świeżo mielony 1 cebula 1 łyżka smalcu  1 łyżka majeranku opcjonalnie - 2 ziemniaki Sposób przygotowania:  Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą by całe były w niej zanurzone i zagotujcie.  Jeśli pojawi się piana, zdejmijcie ją łyżką cedzakową. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.  Następnie obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plasterki i wrzućcie do garnka. Kapustę poszatkujcie, dodajcie do garnka i gotujcie ponad...

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
Kapuśniak to prawdziwa bomba witaminowa. Jak przygotować tę smaczną i aromatyczną zupę? Trzymajcie się poniższych kroków.

Polacy wprost uwielbiają kapuśniak . Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek . Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak zrobić smaczny kapuśniak? Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta . Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować? Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku. Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie. Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu. Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach. Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą Składniki: 80 dkg żeberek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1/2 kg kapusty kiszonej 8 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 4 kiełbasy śląskie 5 dag...

kapuśniak
Babciagramolka /gotujmy.pl
Newsy
Został wam rosół? W takim razie dodajcie do niego ten składnik i całkowicie odmieńcie jego smak
Z czym kojarzy się wam niedzielny rosół w poniedziałkowe popołudnie? Z pewnością większość odpowie, że z pomidorówką. A co powiecie na kapuśniak z odzysku?

Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników. Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety! Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa. Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis Składniki Ok. 2 litry rosołu 1 ćwiartka małej białej kapusty 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 15 dag mięsa mielonego z drobiu Łyżka bułki tartej Jajko Sól i pieprz Kminek Majeranek Natka pietruszki Ocet Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole. Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości. Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki. Źródło: gotujmy.pl