Kapuśniak na żeberkach
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy

Sycący kapuśniak na wędzonych żeberkach. Smakowity i idealnie wspomaga odporność

Znana z kuchni góralskiej zupa pasuje na zimę jak ulał. Macie ochotę na kapuśniak na wywarze z wędzonych żeberek?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Kapuśniak jest też znany pod nazwą kwaśnica lub kapustnica. W zależności od tego czy użyjemy świeżej czy kiszonej kapusty, nabierze innego smaku i wyrazu. Kapuśniak to najlepsza zimowa zupa. Zdrowotny bonus dla całego organizmu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kiszona kapusta

Kapusta kiszona powstaje w momencie kiedy szatkowana kapusta poddana jest kiszeniu przez zasolenie i fermentację. Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów przez bakterie.

Kiszona kapusta jest obecna w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai. Terminów kiszenie i kwaszenie można używać zamiennie. To synonimy oznaczające dokładnie ten sam proces.

Nieuczciwe triki

Niektórzy producenci żywności, aby skrócić cały proces, dodają kwas octowy w celu szybkiego zakwaszenia surowej kapusty. Potrawa taka, sporządzona z zastosowaniem kwasu octowego, to w rzeczywistości kapusta marynowana lub kapusta konserwowa. Parzcie na etykiety!

Kapuściane bogactwo

Właściwości zdrowotne wykazuje także sok z kiszonej kapusty, który jest źródłem probiotyków. Ponadto wzmacnia odporność organizmu, wspomaga odchudzanie i posiada działanie przeciwnowotworowe. Kapusta ma w swoim składzie prawdziwy zestaw zdrowia, są to m.in.:

  1. Witamina C

  2. Wapń i fosfor

  3. Witamina E

  4. Naturalne przeciwutleniacze

  5. Bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy

  6. Związki siarkoorganiczne

Spożywczy przysmak

Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa. Najlepiej w postaci gorącej zupy, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Kapuśniak na żeberkach, składniki:

  •  1 kg żeberek wędzonych (można pół na pół ze świeżymi)

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku, może być suszony

  • 1 pietruszka

  • 1 marchew

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • pieprz świeżo mielony

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka smalcu gęsiego

  • 1 łyżka majeranku

  • 2 ziemniaki

Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, żeby całe były przykryte. Gotujemy. Jeśli pojawi się piana, zdejmujemy ją łyżką cedzakową.

Do wywaru dodajemy ziele, liście, lubczyk, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w pół talarki, wrzucamy do garnka z żeberkami, gotujemy kolejne 10 minut.

Następnie do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę i trzymamy na ogniu ponad godzinę, aż stanie się miękka. Z zupy wyjmujemy żeberka, oddzielamy z nich mięso i wrzucamy do zupy.

Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, zrumieniamy na smalcu i dodajemy do zupy. Kapuśniak doprawiamy do smaku majerankiem i pieprzem. Sól w tym przypadku może być zbyteczna.

Na koniec do zupy można wrzucić ziemniaki, pokrojone w kostkę i ugotowane osobno. Smacznego! 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
kapusta z grochem przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Cudowna w smaku kapusta z grochem. Nieodłączny element wigilijnej kolacji
Kapusta z grochem to tradycja polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Danie, oprócz tego, że jest oczywiście niesamowicie smaczne, to również zaskakująco zdrowe! Z powodzeniem mogą je jeść nawet osoby mające problem z cholesterolem oraz dbające o linię.
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Jak sama nazwa wskazuje, kapusta z grochem to danie przyrządzane głównie na bazie dwóch składników, znanych Polakom od tysięcy lat. Jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można ją przygotować na wiele sposobów, a co za tym idzie na wiele okazji.  Idealnie sprawdzi się zarówno w wersji postnej na Święta Wielkanocne, jak również w wersji tradycyjnej na Święta Bożego Narodzenia. Ten przepis jest banalnie prosty! Przepis na kapustę z grochem Będziesz potrzebować 1 kilogram kapusty kiszonej 500 gramów grochu 3 cebule Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek Przygotowanie Groch wsyp do miski, a następnie zalej wodą i odstaw na ok. 1 godzinę, do namoczenia. Po upływie tego czasu umieść namoczony groch w garnku i zalej świeżą wodą. Gotuj pod uchyloną pokrywką aż do miękkości ziaren.  Kapustę kiszoną wraz z wodą umieść w dużym garnku (nie odsączaj z niej wody). Jeśli płynu jest za mało możesz opcjonalnie dolać pół szklanki zwykłej wody. Całość gotuj aż do miękkości kapusty lub odparowania całej wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce gorącego oleju.  Tak przygotowaną umieść w garnku z kapustą. Dodaj sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu do kapusty dodaj ugotowany wcześniej groch.  Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut. Pamiętaj, by co jakiś czas przemieszać potrawę, inaczej kapusta się przypali. Tak przygotowaną kapustę z grochem wystudź, a następnie umieść w lodówce na ok. 3 dni. Po tym czasie wszystkie smaki idealnie się przenikną, a potrawa będzie rozpływać się w ustach. Gotowe!

Przeczytaj