gołąbki na kapuście przepis
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy

Sycące gołąbki na duszonej kapuście. Tak smaczny obiad dla całej rodziny, że palce lizać

Gołąbki z mięsem i pieczarkami, podawane na duszonej kapuście, to idealna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. W końcu nie każdy musi go lubić. W tej wersji, dania spróbują nawet przeciwnicy ryżu, gdyż przepis nie zakłada jego użycia.
Weronika Kępa
styczeń 19, 2021

Gołąbki na duszonej kapuście z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Nie zrażajcie się liczbą potrzebnych składników, przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Tak przygotowany obiad w mig zapełni żołądki wszystkich członków waszej rodziny.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na gołąbki na duszonej kapuście

Będziecie potrzebować

  • 1 główki białej kapusty
  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 pęczku natki pietruszki
  • 1 pęczku koperku
  • 2 cebuli
  • 1 jajka
  • 2 łyżek smalcu
  • 1 łyżki bułki tartej
  • 3 litrów bulionu
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: pieprzu, soli, kminku

Przygotowanie

  1. Kapustę natnijcie lekko wokół korzenia i sparzcie w gotującej się, osolonej wodzie. Po ok. 3 minutach wyjmijcie główkę z garnka i wystudźcie, a następnie oddzielcie od niej ok. 8 liści.
  2. Mięso umieśćcie w dużej misce, a następnie doprawcie solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajcie również jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanej patelni. Pieczarki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do cebuli (nie musicie ich obierać, skórka też jest jadalna).
  4. Zawartość patelni przełóżcie do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany farsz zacznijcie zawijać w sparzone wcześniej liście kapusty.
  5. Na rozgrzanej patelni umieśćcie nieco oleju, a następnie podsmażcie na nim gołąbki z obu stron. Zawiniątka przełóżcie do prostokątnego, niskiego naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i wstawcie do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Potrawę pieczcie przez ok. 1 godzinę.
  6. W tym czasie zajmijcie się resztą kapusty. Pokrójcie ją na kawałki, a następnie ugotujcie w 2 litrach bulionu z dodatkiem smalcu. W garnku umieśćcie również posiekaną w kosteczkę cebulkę, koperek oraz pietruszkę. Na koniec doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. 
  7. Tak przygotowaną kapustę wyłóżcie na talerz jako pierwszą, na niej połóżcie upieczone gołąbki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze