Gołąbki na duszonej kapuście z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Nie zrażajcie się liczbą potrzebnych składników, przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Tak przygotowany obiad w mig zapełni żołądki wszystkich członków waszej rodziny.
Przepis na gołąbki na duszonej kapuście
Będziecie potrzebować
- 1 główki białej kapusty
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 250 gramów pieczarek
- 1 pęczku natki pietruszki
- 1 pęczku koperku
- 2 cebuli
- 1 jajka
- 2 łyżek smalcu
- 1 łyżki bułki tartej
- 3 litrów bulionu
- Oleju do smażenia
- Przypraw: pieprzu, soli, kminku
Przygotowanie
- Kapustę natnijcie lekko wokół korzenia i sparzcie w gotującej się, osolonej wodzie. Po ok. 3 minutach wyjmijcie główkę z garnka i wystudźcie, a następnie oddzielcie od niej ok. 8 liści.
- Mięso umieśćcie w dużej misce, a następnie doprawcie solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajcie również jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanej patelni. Pieczarki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do cebuli (nie musicie ich obierać, skórka też jest jadalna).
- Zawartość patelni przełóżcie do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany farsz zacznijcie zawijać w sparzone wcześniej liście kapusty.
- Na rozgrzanej patelni umieśćcie nieco oleju, a następnie podsmażcie na nim gołąbki z obu stron. Zawiniątka przełóżcie do prostokątnego, niskiego naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i wstawcie do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Potrawę pieczcie przez ok. 1 godzinę.
- W tym czasie zajmijcie się resztą kapusty. Pokrójcie ją na kawałki, a następnie ugotujcie w 2 litrach bulionu z dodatkiem smalcu. W garnku umieśćcie również posiekaną w kosteczkę cebulkę, koperek oraz pietruszkę. Na koniec doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
- Tak przygotowaną kapustę wyłóżcie na talerz jako pierwszą, na niej połóżcie upieczone gołąbki.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl