Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka.
Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny.
Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą
Składniki
- 1,2 kg schabu wieprzowego
- 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej
- 1 szklanka drobnej białej fasoli
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka średniej wielkości
- 2 duże marchewki
- 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 duża łyżka kaszy manny
- Sól i pieprz do smaku
- Listek laurowy
- Ziele angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie
- Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki.
- Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka.
- Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli.
- Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem.
- Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią.
- Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka.
- Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek i przełóż do reszty składników.
- Dolej trochę wody, wrzuć majeranek, listek laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj przez 30 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj aż składniki zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj kaszę manną i gotuj przez około 15 minut.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl