schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką

Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka.

Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą

Składniki

  • 1,2 kg schabu wieprzowego
  • 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 duża łyżka kaszy manny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki.
  2. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka.
  3. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli.
  4. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem.
  6. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią.
  7. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami.
  8. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka.
  9. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek i przełóż do reszty składników.
  10. Dolej trochę wody, wrzuć majeranek, listek laurowy i ziele angielskie.
  11. Gotuj przez 30 minut.
  12. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj aż składniki zmiękną.
  13. Pod koniec gotowania dodaj kaszę manną i gotuj przez około 15 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
wykwintna miesna babka z kurczakiem
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy Oszalejecie na punkcie tego dania - wykwintna mięsna babka z kurczakiem naprawdę robi wrażenie
Nie tylko wygląda oszałamiająco, ale i tak smakuje. Zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie chciał dostać przepis.
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Jeśli nie przepadasz za gotowaniem albo nie masz dużo czasu, żeby stać w kuchni przygotuj danie jednogarnkowe. Zazwyczaj wymaga niewielkiego wysiłku i w dużej mierze robi się samo. Często w jego wnętrzu kryje się nie tylko mięso, ale i warzywa, ziemniaki, kasza czy makaron - dzięki temu nie trzeba myśleć o dodatkach. Dania jednogarnkowe są doskonałym pomysłem na obiad, ale i na imprezę - oszczędzony w ten sposób czas możemy przeznaczyć na przygotowanie innych potraw. Polecamy klasyczne zapiekanki makaronowe, potrawki z kurczaka, warzyw i kaszy oraz bekonową babkę, w której wnętrzu kryje się wyjątkowy środek. Warstwowo poukładane warzywa i mięso po upieczeniu i rozkrojeniu prezentują się wykwintnie. Dlatego polecamy ten przepis również na imprezy okolicznościowe takie jak świąteczny czy np. komunijny obiad. Mięsna babka z kurczakiem i bekonem Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 14 plastrów wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 brokuł 10 dag startego żółtego sera 1 kopiasta łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól Przygotowanie Przygotuj okrągłą tortownicę. Ułóż plastry boczku obok siebie tak, aby szczelnie przykryć dno oraz boki formy. Pokrój kurczaka w plastry lub kawałki i delikatnie rozbij. Dopraw przyprawą do kurczaka, ziemniaków oraz solą. Przełóż mięso kurczaka na boczek i ułóż równo. Marchewki  i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę, wykrój środek i potnij na kwadratowe kawałki. Warzywa przełóż na mięso, najpierw marchew z ziemniakami, a następnie paprykę. Wyrównaj. Boczne paski boczku, które wystają zawiń na środek, tak, żeby dokładnie przykryły warzywa. Wstaw formę...

Przeczytaj
zupa golabkowa
Gotujmy.pl/Danusia19671
Newsy Raz spróbujesz, a już zawsze będziesz przyrządzać zupę… gołąbkową
Nie gołąbki, a zupa gołąbkowa – smakuje tak samo dobrze, ale robi się o wiele szybciej!
Magda Borucińska
grudzień 07, 2020

Taka zupa jest wyjątkowo pożywna, sycąca i dobrze rozgrzewa w chłodniejsze dni. Duży talerz gołąbkowej może z powodzeniem stanowić cały obiad dla mniej głodnej osoby! Na pewno posmakuje bliskim i będą prosić, żebyś przygotowywała ją częściej. Gołąbki z ryżem Kto z nas nie kocha gołąbków. Delikatny farsz z mięsa i ryżu, miękka kapusta i ten sos… Palce lizać! A te w wykonaniu naszych mam i babć to absolutna poezja. Niestety, gołąbki są czasochłonne i pracochłonne, a kapusta często nie chce z nami współpracować. Nie chce zmięknąć, nie jest elastyczna i trudno ją zwinąć, rwie się… Dlatego jeśli nie masz cierpliwości do zawijania gołąbków przygotuj zupę gołąbkową. Jest o wiele szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, ale równie smaczna co tradycyjna wersja tej potrawy. To również ciekawe urozmaicenie pierwszego obiadowego dania. Zupa gołąbkowa Składniki 1,5 l bulionu 600 g mielonego mięsa 1 kapusta pekińska Woreczek białego ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 pietruszka majeranek sól i pieprz ziele angielskie 2 liście laurowe Pół łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mielone mięso podsmaż na patelni. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Smaż, aż się zeszkli. Warzywa (seler, marchewka i pietruszka) obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora pokrój w drobne plasterki lub półplasterki. Kapustę pekińską pokrój w paski. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj warzywa, podsmażone mięso oraz przyprawy (majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz) i zagotuj. Dosyp do rondla biały ryż; gdy zmięknie...

Przeczytaj