Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka.

Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny.

Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą

Składniki

  • 1,2 kg schabu wieprzowego
  • 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 duża łyżka kaszy manny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki.
  2. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka.
  3. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli.
  4. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem.
  6. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią.
  7. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami.
  8. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka.
  9. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek i przełóż do reszty składników.
  10. Dolej trochę wody, wrzuć majeranek, listek laurowy i ziele angielskie.
  11. Gotuj przez 30 minut.
  12. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj aż składniki zmiękną.
  13. Pod koniec gotowania dodaj kaszę manną i gotuj przez około 15 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: