schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką

Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka.

Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą

Składniki

  • 1,2 kg schabu wieprzowego
  • 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 duża łyżka kaszy manny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki.
  2. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka.
  3. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli.
  4. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem.
  6. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią.
  7. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami.
  8. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka.
  9. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek i przełóż do reszty składników.
  10. Dolej trochę wody, wrzuć majeranek, listek laurowy i ziele angielskie.
  11. Gotuj przez 30 minut.
  12. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj aż składniki zmiękną.
  13. Pod koniec gotowania dodaj kaszę manną i gotuj przez około 15 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody
Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę! Przepis na zupę fasolową z kiełbasą Będziesz potrzebować 2 litry wody 300 gramów białej fasoli 200 gramów wędzonej kiełbasy 200 gramów boczku 1 duży i dojrzały pomidor 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek. Przygotowanie Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.  Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej. Na...

kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką. Pomysł na sycący obiad
Ta zupa fasolowa jest tak smaczna i sycąca, że nie musicie już robić drugiego dania. Poznajcie przepis na tę zupę!

Gdy nie macie ochoty na gotowanie dwudaniowego obiadu, a macie ochotę na coś naprawdę sycącego, świetnie się sprawdzi zupa fasolowa! Z dodatkiem boczku i kiełbasy nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawi, że długo będziecie najedzeni. Wypróbujcie przepis na smaczną zupę fasolową autorstwa Katarzyny J., użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą, boczkiem i papryką Do przygotowania smacznej zupy fasolowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g fasoli Jaś 300 g żeberek wieprzowych wędzonych 200 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 1 pomidor 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku Pół łyżki papryki mielonej słodkiej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka, zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą i odstawcie na całą noc do namoczenia (8-12 godzin). Następnego dnia wypłuczcie fasolę, włóżcie ją z powrotem do garnka i dodajcie żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną i kminek. Zalejcie całość dwoma litrami wody i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez godzinę. Pokrójcie cebulę w kostkę i zeszklijcie na patelni. Po lekkim wystudzeniu dodajcie do zupy. Obraną marchew i pietruszkę pokrójcie w plastry. Pomidora sparzcie i pokrójcie w kostkę, podobnie jak paprykę i boczek. Kiełbasę z kolei pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość tłuszczu i podsmażcie kiełbasę z boczkiem, aż się przyrumienią. Wędliny wraz z warzywami dodajcie do zupy, wymieszajcie i gotujcie przez pół...