schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką

Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka.

Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą

Składniki

  • 1,2 kg schabu wieprzowego
  • 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej
  • 1 szklanka drobnej białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka średniej wielkości
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 duża łyżka kaszy manny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki.
  2. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka.
  3. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli.
  4. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem.
  6. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią.
  7. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami.
  8. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka.
  9. Drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek i przełóż do reszty składników.
  10. Dolej trochę wody, wrzuć majeranek, listek laurowy i ziele angielskie.
  11. Gotuj przez 30 minut.
  12. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj aż składniki zmiękną.
  13. Pod koniec gotowania dodaj kaszę manną i gotuj przez około 15 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody
Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę! Przepis na zupę fasolową z kiełbasą Będziesz potrzebować 2 litry wody 300 gramów białej fasoli 200 gramów wędzonej kiełbasy 200 gramów boczku 1 duży i dojrzały pomidor 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 pietruszka 3 duże ziemniaki 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek. Przygotowanie Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.  Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej. Na...

kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

solianka przepis
IwonaF/gotujmy.pl
Przepisy
Soljanka mięsna, którą pokochasz! Obłędnie pyszny i prosty przepis od Magdy Gessler!
Jeżeli lubicie przepisy od Magdy Gessler, to koniecznie wypróbujcie ten na wyjątkową soljankę! Danie proste w przygotowaniu - a do tego jakie pyszne!

Wiemy, że uwielbiacie przepisy Magdy Gessler, dlatego dziś mamy coś specjalnego! Gdy raz spróbujecie tej soljanki mięsnej, to już nie będziecie chcieli jeść nic innego! Sprawdźcie, jak ją przygotować. Soljanka – wschodni przysmak Grzybowa, rybna lub mięsna – soljanka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej, popularne także we wschodnich częściach naszego kraju. Przygotowuje się ją na bazie wybranego mięsa, ryb lub grzybów, a obowiązkowym dodatkiem jest cytryna lub woda z kiszonych ogórków. Solianka musi być kwaśna! Soljanka mięsna z przepisu Magdy Gessler Aby przygotować to tradycyjne danie wschodniej kuchni w wersji mięsnej, będziecie potrzebowali: 300 g wołowiny 300 g mięsa wieprzowego z łopatki 100 g kiełbasy 100 g mięsa wędzonego 2 duże marchewki 1 cebulę 3-4 ząbki czosnku Kilka średniej wielkości pieczarek 1 pietruszkę Pół selera 1 por Kilka kiszonych ogórków Szklankę wody z kiszonych ogórków Dwie duże łyżki masła 1 cały mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonych oliwek 2 łyżki kaparów Kilka liści laurowych 3 ziela angielskie 1 cytryna Natka koperku Śmietana Pieprz Sól Przygotowanie Mięso włóż do dużego garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej wszystko zimną wodą tak, by przykryła mięso i zagotuj. Gdy wywar zacznie się gotować, to zmniejsz ogień i gotuj przez około 3 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z garnka, oddziel od kości i pokrój w paski. Pokrojone kawałki wrzuć z powrotem do wywaru i gotuj na małym ogniu. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj koncetrat pomidorowy i...

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...