Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy

Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba

W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok.

Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą!

Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia.

To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”…

Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków.

To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem.

Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa z żołądków drobiowych - przepis

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • Pół pora
  • Ćwiartka selera
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Suszony majeranek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Mała garść suszonych grzybów

Przygotowanie:

  1. Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  2. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno.
  3. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa.
  5. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak jak należy.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
  7. Na oddzielnej patelni rumienimy mąkę, dodajemy masło i szykujemy zasmażkę do zupy i zagęszczamy nią wywar.
  8. Na koniec dodajemy do zupy siekany czosnek, tak by pozostawił swój świeży aromat w naszej zupie.
  9. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl

zupa z żołądów drobiowych
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Tania zupa z żołądków drobiowych. Dzięki tym warzywom zyska niesamowity smak
Podroby drobiowe to cenny, ale często zapominany surowiec do przyrządzenia naprawdę smacznych dań. Na przykład zupy.

Dawniej, w kuchniach naszych mam i babć nic nie mogło się zmarnować. Nie inaczej było z podrobami wszelkiej maści. Obecnie sytuacja wygląda już nieco inaczej. Podroby raczej nie walają się paniom domu po kuchni, a po prostu tkwią na stoiskach mięsnych niedostrzegane przez klientów. Stąd między innymi wynika ich niewysoka cena. Za znacznie mniej niż 10 zł za 1 kilogram dostaniecie niemal wszędzie naprawdę jakościowy produkt. Żołądki drobiowe to nie tylko interesujący smak, ale cała masa wartościowego białka i innych mikroelementów. Zamiast zwykłych zup Szukacie pomysłu na podroby? Zróbcie z nich szybką zupę. Nie trzeba będzie do niej parogodzinnego gotowania kości. Wystarczy, że podsmażycie na tłuszczu – najlepiej na maśle – starte na tarce warzywa, a potem dodajcie do nich żołądki. Całość zalejecie wodą, a po kilkudziesięciu minutach gotowania otrzymacie ciekawą alternatywę dla oklepanej pomidorówki, ogórkowej czy krupniku. Do taniej jak… barszcz zupy z żołądków drobiowych warto podać świeże pieczywo. Polecamy z naszej strony ciemne, razowe chleby posmarowane delikatnie świeżym masełkiem. Przepis na zupę z żołądków drobiowych Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Ok. ćwiartka korzenia selera 1-2 marchewki Pietruszka – korzeń 1 łyżka masła Natka pietruszki Ziele angielskie Liść laurowy Pieprz Sól Opcjonalnie – mąka i smalec (lub masło) do wykonania zasmażki Przygotowanie: Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach i wrzućcie na patelnię lub na garnek z możliwością smażenia. Podsmażcie delikatnie warzywa na maśle do momentu, kiedy zaczną puszczać aromatyczny zapach. Żołądki drobiowe umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i wrzućcie do garnka. Zalejcie...

Grzybowa z uszkami
babciagramolka/gotujmy.pl
Newsy
Nie wiesz, co ugotować na Wigilię? Bez obaw. Ta grzybowa będzie smakowała nawet teściowej
Większość z nas na Wigilię szykuje do uszek barszcz czerwony. A co powiecie na zupę grzybową? Są domy, w których to właśnie ją podaje się na pierwszy świąteczny posiłek.

Jak powinna smakować wigilijna grzybowa? Tu nie będzie miejsca na półśrodki. Do przygotowania świątecznej zupy trzeba użyć prawdziwych, leśnych grzybów . Jeżeli posiadacie suszone prawdziwki to nie pozostaje nic innego jak dopisać grzybową do swojego jadłospisu na wigilijną kolację. Smaczna zupa wyjdzie wam także z dodatkiem podgrzybków. Wigilijna zupa grzybowa podobnie jak świąteczny barszcz czerwony to zupy, których raczej nie powinniśmy zabielać śmietaną. Tradycyjnie wiąże się to z postem – w ten właśnie dzień staramy się nie spożywać tłuszczów zwierzęcych . Dawna tradycja powoli odchodzi do lamusa. 24 grudnia na stole widzimy przecież na przykład śledzie w śmietanie, a samo jedzenie mięsa nie jest już nawet niedozwolone przez Kościół Katolicki. Tak czy owak, zupa grzybowa na Wigilię powinna się obyć bez dodatku śmietany. Wtedy lepiej uda nam się wyeksponować smak uszek z kapustką kiszoną. Przepis na wigilijną zupę grzybową Składniki: duża garść suszonych grzybów marchew pietruszka 1/2 selera 1 cebula liść laurowy i ziele angielskie sól i pieprz natka pietruszki szczypta majeranku Przygotowanie: Cebulę obieramy i przypiekamy na palniku. Obieramy włoszczyznę i wkładamy ją w całości do garnka. Zalewamy garnek wodą. Gotujemy chudy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Po pewnym czasie grzyby kroimy w drobne kawałki (np. krótkie paski). Dodajemy grzyby do wywaru, gotujemy. Dodajemy do smaku sól, pieprz, a na koniec gotowania majeranek. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy z uszkami. Źródło: gotujmy.pl

Zupa Karola Okrasy - sposób
ONS.pl
Newsy
Dlaczego kapuśniak od Karola Okrasy jest taki pyszny? Kucharz dodaje do niego pewien tajemniczy składnik
Szukacie świetnego przepisu na jeszcze lepszy kapuśniak? Ugotujcie go jak Karol Okrasa!

Czasem warto doszlifować używane przez siebie receptury i przepisy, nawet jeśli chodzi o bardzo tradycyjne dania. Na szczęście w dzisiejszym świecie macie możliwość podglądania sekretów najlepszych kucharzy i możecie testować ich triki w swoich domach. Spróbujcie przygotować kiedyś kapuśniak tak, jak robi to Karol Okrasa, a być może nigdy nie wrócicie już do swojego starego przepisu. Kapuśniak Ta zupa z poszatkowanej kapusty nie ma sobie równych. Przez górali kapuśniak jest często nazywany kwaśnicą, co zawdzięcza swojemu unikatowemu, mocno kwaśnemu smakowi. Kapuśniak znany jest w kuchni polskiej, ale przygotowuje się go też na Ukrainie i w kuchni naszych innych sąsiadów - Słowaków. Co ciekawe, nie każdy kapuśniak jest przygotowywany na kiszonej kapuście. Na Pomorzu wyróżnia się specjalną odmianę tej zupy, zwaną parzybroda. Taki kapuśniak został przygotowany z wykorzystaniem świeżej kapusty, a nie tej kiszonej lub kwaszonej. Sekret kapuśniaku Okrasy Karol Okrasa ma na pewno wiele sekretów kulinarnych. Jeden z nich ujawnił, podając przepis na swój kapuśniak. Kluczowy w jego przepisie jest bowiem wywar, który szef kuchni gotuje na… gęsinie! Do sporządzenia aromatycznego bulionu, będącego podstawą zupy, Karol Okrasa używa konkretniej udek i żołądków gęsich. Poleca on gotowanie wywaru, rozpoczynając od zagotowania tych kawałków mięsa w zimnej wodzie i mocno zwracając uwagę na usuwanie szumowin. Jeśli chcecie ugotować kapuśniak, jak robi to Karol Okrasa, po ugotowaniu wywaru mięsnego musicie wyjąć z zupy mięso i gotować w nim warzywa. Pyszna gęsina oczywiście powinna trafić z powrotem do gotowej zupy, ale wcześniej musicie koniecznie oczyścić żołądki z błon. Żołądki pokrójcie też na mniejsze kawałki przed podaniem na talerze, bo to dość twardy...

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...