W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok.

Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą!

Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia.

To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”…

Zobacz także:

Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków.

To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem.

Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba!

Zupa z żołądków drobiowych - przepis

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • Pół pora
  • Ćwiartka selera
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Suszony majeranek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Mała garść suszonych grzybów

Przygotowanie:

  1. Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  2. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno.
  3. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa.
  5. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak jak należy.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
  7. Na oddzielnej patelni rumienimy mąkę, dodajemy masło i szykujemy zasmażkę do zupy i zagęszczamy nią wywar.
  8. Na koniec dodajemy do zupy siekany czosnek, tak by pozostawił swój świeży aromat w naszej zupie.
  9. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl