Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy

Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba

W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok.

Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą!

Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia.

To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”…

Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków.

To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem.

Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zupa z żołądków drobiowych - przepis

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • Pół pora
  • Ćwiartka selera
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Suszony majeranek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Mała garść suszonych grzybów

Przygotowanie:

  1. Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki.
  2. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno.
  3. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
  4. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa.
  5. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak jak należy.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku.
  7. Na oddzielnej patelni rumienimy mąkę, dodajemy masło i szykujemy zasmażkę do zupy i zagęszczamy nią wywar.
  8. Na koniec dodajemy do zupy siekany czosnek, tak by pozostawił swój świeży aromat w naszej zupie.
  9. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Czernina
gotujmy.pl/kniejson
Newsy Staropolski przepis na czerninę. Niepowtarzalny smak zyska dzięki 2 dodatkom
Czernina to bez wątpienia najstarsza polska zupa. Choć kiedyś była podawana na znak odmowy zaręczyn, dzisiaj nie kryje w sobie żadnych podtekstów. Z powodzeniem możesz ją więc serwować przy każdej okazji. Przepis jest banalnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Czarna polewka lub, jak kto woli, czernina to najstarsza polska zupa przyrządzana na bazie krwi kaczki, gęsi lub królika. Choć do dziś uchodzi za bardzo kontrowersyjne danie, w rzeczywistości jest niesamowicie apetyczna! Swój charakterystyczny, słodko-kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi cukru i octu. Przepis na czerninę Będziesz potrzebować 1 porcja rosołowa z kaczki 4 litry wody 250 ml krwi kaczej lub gęsiej (świeżej lub mrożonej) Warzywa: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por 200 gramów ulubionych suszonych owoców (na przykład śliwek) 120 gramów wiśni bez pestek 40 gramów śmietany 20 gramów mąki pszennej 20 ml octu ½ łyżeczki cukru Przyprawy i zioła: pieprz, sól, majeranek, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, gałązka lubczyku Przygotowanie W dużym garnku umieść mięso z kaczki, a następnie zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień. Marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera obierz, a następnie umieść w garnku z mięsem. Cebulę obierz, opal i również umieść w wodzie. Do tak przygotowanego wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przecedź rosół, tak aby pozbyć się z niego wszystkich warzyw i pływających dodatków. W rondelku umieść ulubione suszone owoce, na przykład śliwki czy morele, a następnie zalej je wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj wiśnie. Całość zagotuj do miękkości i dodaj do rosołu. Teraz zajmij się krwią, która powinna być w temperaturze pokojowej. Umieść płyn w dowolnym naczyniu, a następnie dodaj do niego ocet, cukier oraz mąkę rozdrobnioną wcześniej w śmietanie. Całość...

Przeczytaj
Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Przeczytaj
sposoby na kaca
AdobeStock
Newsy Najlepsza zupa na kaca. Niejeden poranny koszmar zmieniła w miły poranek
Uczcicie Nowy Rok sporą ilością alkoholu? Lepiej już teraz nauczyć się przepisu na świetną zupę na kaca!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Już za kilka dni Sylwester! Choć można się doskonale bawić bez alkoholu, to jednak wiele osób nie wyobraża sobie dobrej imprezy bez piwa, wina lub mocniejszych trunków. Niestety powiedzenie, że szczęście towarzyszące upojeniu alkoholowemu jest pożyczone z następnego dnia jest bardzo prawdziwe. Każdą zakrapianą imprezę trzeba później odchorować! Na szczęście istnieją sposoby na złagodzenie nieprzyjemnych objawów. Syndrom dnia poprzedniego Kac jest nieodłącznym towarzyszem po każdym spotkaniu z dodatkiem alkoholu. Nic dziwnego – alkohol jest silnym miękkim narkotykiem, który ma bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Ból głowy, mdłości, silne uczucie pragnienia i obniżony nastrój to wynik niedoboru pierwiastków, które zostały wypłukane przez alkohol oraz wzmożonej pracy wątroby, która intensywnie przez całą imprezę oczyszczała organizm z toksyn. A taką toksyną jest przecież alkohol! Jedynym sposobem na wyleczenie się z kaca jest przeczekanie, aż alkohol i inne toksyny zostaną całkowicie wydalone z organizmu. Warto wtedy dużo pić i ćwiczyć, ponieważ wraz z potem i moczem szybciej pozbywa się tego wszystkiego z organizmu. Choć trzeba przyznać, że aktywność fizyczna po imprezie jest ogromnym wyzwaniem! Przepis na korhelyleves – węgierską zupę łagodzącą kaca Jeśli mocno odczuwacie nieprzyjemne skutki picia alkoholu, przygotujcie zupę, która pomoże wam dojść do siebie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kiełbasy 15 dag wędzonej słoniny 10 dag mąki 1 cebula 30 ml oleju 2 ząbki czosnku 330 ml śmietany Przecier pomidorowy Papryka ostra Kminek Koperek Sól Pieprz Przygotowanie Drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na oleju. Do garnka...

Przeczytaj