Zapiekanki to niesamowita oszczędność czasu – nie marnujecie go na długie przygotowanie, gotowanie, a następnie zmywanie góry naczyń. Najczęściej wystarczy jedno lub maksymalnie dwa naczynia! Danie niemal robi się samo.
Nasza zapiekanka to także doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw czy wędliny. Tak naprawdę możecie dodać do niej składniki, które wam zalegają.
Zapiekanka z kiełbasą, jajkami i pomidorami - przepis
Składniki
- 10 dag chudej kiełbasy
- Pęczek lub opakowanie świeżego szpinaku
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 4 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 1/3 dużej puszki kukurydzy
- 1 spora cebula
- 3 łyżki posiekanego oregano lub dwie łyżki suszonego
- 2 łyżki posiekanej bazylii lub 1 suszonej
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: śmietana lub serek topiony
Przygotowanie
- Szpinak dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsączcie na sicie lub w suszarce do sałaty.
- Rozdrobnijcie go trochę za pomocą dużego noża, wrzućcie na dużą patelnie z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i podsmażcie, aż zmięknie i zmniejszy objętość.
- Gdy woda odparuje dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli. Jeśli lubicie to możecie dodać pod koniec śmietanę lub topiony serek – wymieszajcie aż się rozpuszczą.
- Przełóżcie gotowy szpinak do żaroodpornego naczynia i rozłóżcie go równo na dnie.
- Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki oraz zioła (świeże lub suszone).
- Gotujcie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż nadmiar wody odparuje. Mieszajcie co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Doprawcie solą i pieprzem.
- Gdy pomidory zgęstnieją przełóżcie je do naczynia i rozłóżcie na szpinaku.
- Zróbcie 4 zagłębienie i wbijcie do nich delikatnie jajka.
- Posypcie je odsączoną kukurydzą i pokrojonymi w kostkę ogórkami.
- Na wierzchu połóżcie pokrojoną w plasterki, podsmażoną na złoto kiełbaskę.
- Zapiekankę włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Całość możecie posypać startym żółtym serem i podpiec, aż się rozpuści.
- Przed podaniem wierzch zapiekanki możecie posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl