zapiekanka pomidorowa
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy

Sycąca zapiekanka z kiełbasą i jajkami – idealna na zimowe wieczory. Palce lizać

Wspaniałe jednogarnkowe danie, które z pewnością przypadnie wam do gustu.

Zapiekanki to niesamowita oszczędność czasu – nie marnujecie go na długie przygotowanie, gotowanie, a następnie zmywanie góry naczyń. Najczęściej wystarczy jedno lub maksymalnie dwa naczynia! Danie niemal robi się samo.

Nasza zapiekanka to także doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw czy wędliny. Tak naprawdę możecie dodać do niej składniki, które wam zalegają.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapiekanka z kiełbasą, jajkami i pomidorami - przepis

Składniki

  • 10 dag chudej kiełbasy
  • Pęczek lub opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/3 dużej puszki kukurydzy
  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki posiekanego oregano lub dwie łyżki suszonego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii lub 1 suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietana lub serek topiony

Przygotowanie

  1. Szpinak dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsączcie na sicie lub w suszarce do sałaty.
  2. Rozdrobnijcie go trochę za pomocą dużego noża, wrzućcie na dużą patelnie z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i podsmażcie, aż zmięknie i zmniejszy objętość.
  3. Gdy woda odparuje dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli. Jeśli lubicie to możecie dodać pod koniec śmietanę lub topiony serek – wymieszajcie aż się rozpuszczą.
  4. Przełóżcie gotowy szpinak do żaroodpornego naczynia i rozłóżcie go równo na dnie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki oraz zioła (świeże lub suszone).
  6. Gotujcie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż nadmiar wody odparuje. Mieszajcie co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Doprawcie solą i pieprzem.
  7. Gdy pomidory zgęstnieją przełóżcie je do naczynia i rozłóżcie na szpinaku.
  8. Zróbcie 4 zagłębienie i wbijcie do nich delikatnie jajka.
  9. Posypcie je odsączoną kukurydzą i pokrojonymi w kostkę ogórkami.
  10. Na wierzchu połóżcie pokrojoną w plasterki, podsmażoną na złoto kiełbaskę.
  11. Zapiekankę włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Całość możecie posypać startym żółtym serem i podpiec, aż się rozpuści.
  13. Przed podaniem wierzch zapiekanki możecie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

zapiekanka makaronowa z szynka i warzywami
Gotujmy.pl/alien1985
Newsy
Ekspresowa zapiekanka makaronowa z szynką. 1 składnik mistrzowsko podkręci jej smak
Zapiekanka makaronowa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i na posiłek na wynos. Jest szybka w przygotowaniu, a jeden sekretny składnik podkręca cały aromat. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Osoby zabiegane często szukają szybkich i prostych przepisów, które nie wymagają zbyt dużej ilości czasu spędzanego w kuchni. Dania powinny być również smaczne. Idealnie w takiej sytuacji sprawdzają się zapiekanki. Przygotowuje się je w kilka chwil, a co najważniejsze mogą stanowić obiad na kilka dni. Zapiekanka makaronowa to doskonała opcja zarówno podana na ciepło, jak i na zimno, dlatego też świetnie nadaje się na wynos do pracy. Sekretny składnik zapiekanki Ekspresowa zapiekanka z makaronem jest pyszna i delikatna, a wszystko dzięki dodatkowi pomidorów. Obrane ze skórki i podsmażone na oleju razem z szynką nabierają wyjątkowego smaku, który również udziela się całej potrawie. Pomidory oprócz pięknego koloru i smaku mają również wiele cennych właściwości, dzięki którym powinny być włączone do codziennej diety. Przepis na ekspresową zapiekankę makaronową Składniki: 350 g makaronu świderki 25 dag szynki 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 20 dag sera żółtego 2 łyżki oleju sól  pieprz Przygotowanie: Makaron ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju. Szynkę pokrójcie w niewielką kostkę, przełóżcie na rozgrzaną patelnię i podsmażcie. Pomidory natnijcie delikatnie, a następnie sparzcie je wrzątkiem. Później przelejcie je zimną wodą oraz obierzcie ze skórki. Pomidory pokrójcie w kostkę i przełóżcie do szynki. Całość przyprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, a kukurydzę i groszek odcedźcie z zalewy. Przemyjcie je bieżącą wodą. Przygotujcie naczynie żaroodporne. Na jego dnie składniki układajcie...

Zapiekanka ziemniaczana Karola Okrasy
Newsy
Karol Okrasa podał przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Świetny pomysł na obiad
Sprawdźcie ten przepis i zachwyćcie rodzinę! Wszyscy będą brali dokładkę.

Karol Okrasa to jeden z bardziej znanych i medialnych polskich kucharzy. Ma swój własnych program kulinarny, w którym pokazuje jak przygotować wiele dań w nietypowy sposób. Specjalizuje się on w polskich tradycyjnych daniach, często regionalnych, które lubi odświeżać dodając do nich ciekawe elementy. Okrasa chętnie korzysta z różnorodnych ziół i bardzo ceni sobie jakość składników w kuchni. Sprawdźcie, jak przygotowuje tradycyjną ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka ziemniaczana według Okrasy Zapiekanka ziemniaczana to super pomysł na obiad, kiedy jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi talerzami z mięsem, gotowanymi ziemniakami i surówką podanymi obok siebie. Duża blaszka zapiekanki robi się sama, a łatwo ją też odgrzać. Zapiekankę ziemniaczaną dobrze zrobić jako obiad na dwa dni, albo po prostu zjeść na dwie porcje: na obiad i kolację. Przygotujcie zapiekankę z przepisu Okrasy dla jeszcze ciekawszego smaku! Składniki na zapiekankę Okrasy 200 g pieczarek 1 kg ziemniaków 0,5 kg śmietanki kremówki Słoik suszonych pomidorów Cebula Czosnek Natka pietruszki Majeranek Rozmaryn Olej z suszonych pomidorów Masło Twardy ser, na przykład parmezan lub grana padano Sól Pieprz Przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki Okrasy Pieczarki pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie masło i podsmażcie na nim pieczarki. Doprawcie je solą i pieprzem. Dodajcie na patelnię posiekaną cebulę, łyżkę oleju z suszonych pomidorów i obficie posypcie rozmarynem. Smażcie do zeszklenia cebuli. Ziemniaki pokrójcie w plastry. Włóżcie je do rondla i zalejcie je śmietanką. Ziemniaki podgotujcie w śmietance. Po pewnym czasie dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory, zawartość...

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...