Zapiekanki to niesamowita oszczędność czasu – nie marnujecie go na długie przygotowanie, gotowanie, a następnie zmywanie góry naczyń. Najczęściej wystarczy jedno lub maksymalnie dwa naczynia! Danie niemal robi się samo.

Nasza zapiekanka to także doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw czy wędliny. Tak naprawdę możecie dodać do niej składniki, które wam zalegają.

Zapiekanka z kiełbasą, jajkami i pomidorami - przepis

Składniki

  • 10 dag chudej kiełbasy
  • Pęczek lub opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/3 dużej puszki kukurydzy
  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki posiekanego oregano lub dwie łyżki suszonego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii lub 1 suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietana lub serek topiony

Przygotowanie

  1. Szpinak dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsączcie na sicie lub w suszarce do sałaty.
  2. Rozdrobnijcie go trochę za pomocą dużego noża, wrzućcie na dużą patelnie z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i podsmażcie, aż zmięknie i zmniejszy objętość.
  3. Gdy woda odparuje dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli. Jeśli lubicie to możecie dodać pod koniec śmietanę lub topiony serek – wymieszajcie aż się rozpuszczą.
  4. Przełóżcie gotowy szpinak do żaroodpornego naczynia i rozłóżcie go równo na dnie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki oraz zioła (świeże lub suszone).
  6. Gotujcie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż nadmiar wody odparuje. Mieszajcie co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Doprawcie solą i pieprzem.
  7. Gdy pomidory zgęstnieją przełóżcie je do naczynia i rozłóżcie na szpinaku.
  8. Zróbcie 4 zagłębienie i wbijcie do nich delikatnie jajka.
  9. Posypcie je odsączoną kukurydzą i pokrojonymi w kostkę ogórkami.
  10. Na wierzchu połóżcie pokrojoną w plasterki, podsmażoną na złoto kiełbaskę.
  11. Zapiekankę włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Całość możecie posypać startym żółtym serem i podpiec, aż się rozpuści.
  13. Przed podaniem wierzch zapiekanki możecie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: