zapiekanka pomidorowa
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy

Sycąca zapiekanka z kiełbasą i jajkami – idealna na zimowe wieczory. Palce lizać

Wspaniałe jednogarnkowe danie, które z pewnością przypadnie wam do gustu.
Magda Borucińska
styczeń 12, 2021

Zapiekanki to niesamowita oszczędność czasu – nie marnujecie go na długie przygotowanie, gotowanie, a następnie zmywanie góry naczyń. Najczęściej wystarczy jedno lub maksymalnie dwa naczynia! Danie niemal robi się samo.

Nasza zapiekanka to także doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki z resztek warzyw czy wędliny. Tak naprawdę możecie dodać do niej składniki, które wam zalegają.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zapiekanka z kiełbasą, jajkami i pomidorami - przepis

Składniki

  • 10 dag chudej kiełbasy
  • Pęczek lub opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 4 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/3 dużej puszki kukurydzy
  • 1 spora cebula
  • 3 łyżki posiekanego oregano lub dwie łyżki suszonego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii lub 1 suszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: śmietana lub serek topiony

Przygotowanie

  1. Szpinak dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsączcie na sicie lub w suszarce do sałaty.
  2. Rozdrobnijcie go trochę za pomocą dużego noża, wrzućcie na dużą patelnie z 1-2 łyżkami oliwy lub oleju i podsmażcie, aż zmięknie i zmniejszy objętość.
  3. Gdy woda odparuje dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli. Jeśli lubicie to możecie dodać pod koniec śmietanę lub topiony serek – wymieszajcie aż się rozpuszczą.
  4. Przełóżcie gotowy szpinak do żaroodpornego naczynia i rozłóżcie go równo na dnie.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażcie i dodajcie pomidory z puszki oraz zioła (świeże lub suszone).
  6. Gotujcie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż nadmiar wody odparuje. Mieszajcie co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Doprawcie solą i pieprzem.
  7. Gdy pomidory zgęstnieją przełóżcie je do naczynia i rozłóżcie na szpinaku.
  8. Zróbcie 4 zagłębienie i wbijcie do nich delikatnie jajka.
  9. Posypcie je odsączoną kukurydzą i pokrojonymi w kostkę ogórkami.
  10. Na wierzchu połóżcie pokrojoną w plasterki, podsmażoną na złoto kiełbaskę.
  11. Zapiekankę włóżcie na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Całość możecie posypać startym żółtym serem i podpiec, aż się rozpuści.
  13. Przed podaniem wierzch zapiekanki możecie posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zapiekanka przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy Kebabowa zapiekanka z mięsnymi kuleczkami to hit tej zimy. Sprawdziliśmy – jest pyszna
Spotkanie z przyjaciółmi? Zaskoczcie ich pyszną zapiekanką kebabową!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Pamiętacie, że właśnie trwa karnawał? To czas na zabawę i spotkania z przyjaciółmi – nawet w bardzo małym gronie. A organizowanie przyjęć sprzyja próbowaniu nowych przepisów na smaczne dania, które robią się szybko i zawsze sprawdzają się na imprezach. Najlepsze są potrawy przygotowywane w piekarniku – wystarczy potrzebne składniki ułożyć na blasze lub w naczyniu, wstawić do pieca, poczekać i obiad gotowy! Jeśli planujecie przyjęcie w kameralnym gronie, koniecznie wypróbujcie przepis na kebabową zapiekankę z mięsnymi kuleczkami! Brzmi przepysznie, prawda? Przepis na zapiekankę kebabową z mięsnymi kuleczkami Do przygotowania tej smacznej zapiekanki będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 0,5 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie marchewek mini 1 jajko 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 150 g żółtego sera Sól Przygotowanie W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, jajkiem, solą oraz przyprawą do gyrosa. Dodajcie śmietanę, bułkę tartą, zamieszajcie i formujcie z masy średniej wielkości kuleczki. Następnie brukselkę i marchewki przelejcie wodą i ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Dookoła poukładajcie ziemniaki pokrojone w plastry. Całość doprawcie solą. Na warzywach połóżcie kulki z mięsa i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po 40 minutach wyjmijcie naczynie z piekarnika i polejcie sosem z majonezu i ketchupu, a z wierzchu posypcie startym serem. Wstawcie ponownie do piekarnika na kilka minut, by ser się zapiekł. Smacznego!

Przeczytaj
Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina
Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda! Długa historia makaronu Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej. Jak produkuje się makaron? Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu.  Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak. Makaron jako idealna baza do gotowania Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente , czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości. Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem...

Przeczytaj
zapiekanka z pieczarkami przepis
Adobe Stock
Newsy Przygotowanie tej zapiekanki zajmuje mniej niż 15 minut. Smakuje lepiej niż w budce
Zapiekanki, jak i każdy inny fast-food, możemy z powodzeniem przygotować w domowym zaciszu. Ten sposób da nam gwarancję, że wszystkie składniki będą zdrowe i naturalne. Dodatkowo realizacja przepisu zajmie nie dłużej niż 15 minut. Do dzieła!
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Obok pizzy, kebabów i burgerów, zapiekanki to jeden z ulubionych fast-foodów Polaków. Szybkość przyrządzenia i niesamowity smak sprawiają, że sięgamy po nie naprawdę często, szczególnie spędzając czas na mieście. Okazuje się jednak, że te przygotowane w domu wcale nie odstają od tych zakupionych w budce. Sami się przekonajcie! Przepis na domowe zapiekanki Będziesz potrzebować 2 małe bagietki lub jedną dużą 150 gramów mozzarelli sypanej 1 średnia cebula 30 gramów pieczarek Olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie Cebulę obierz i posiekaj w niewielką kosteczkę. Pieczarki umyj i pokrój (nie musisz obierać). Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, umieść na niej pokrojoną cebulę i dopraw obficie solą, pieprzem oraz papryką (to sprawi, że podczas pieczenia cebula odda smak do bułki i pieczarek). Całość zamieszaj i zeszklij. Po kilku minutach na patelni umieść również pieczarki. Na początku duś je pod przykrywką, następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez chwilę, aż do całkowitego odparowania wody. Dwie bagietki przetnij wzdłuż, tak aby powstały 4 części. Każdą z nich wydrąż do płowy. To sprawi, że składniki nie będą z niej zlatywać, a ty nie ubrudzisz się podczas jedzenia. Na tak przygotowane bagietki nałóż cebulkę z pieczarkami. Całość posyp mozzarellą w wiórkach. Zapiekanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 st. C. Piecz przez ok. 8 minut, aż do roztopienia i przyrumienienia się sera. Podawaj z keczupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego!

Przeczytaj