fasolka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy

Sycąca i wyrazista w smaku fasolka z kociołka. Tego dania nie można przestać jeść

Fasolka gotowana na kuchennej płycie, nie może się równać z daniem powstającym w umieszczonym nad ogniskiem kociołku. Potrawę możecie śmiało przygotowywać nie tylko jesienią, ale również zimą. W końcu po dniu pełnym białego szaleństwa, trzeba się porządnie rozgrzać. To danie z pewnością was nie zawiedzie.

Choć ogniska przywodzą na myśl głównie letnie i jesienne wieczory, równie popularne jest ich palenie zimą. Szczególnie po wyczerpującym dniu spędzonym na kuligu, nartach lub sankach, miło jest ogrzać się w ten sposób i móc spędzić jeszcze chwilę na powietrzu. A kiedy już tak człowiek siedzi, to sami przyznacie, że coś by przekąsił i tu z pomocą przychodzi nasz przepis na fasolkę z kociołka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na fasolkę z kociołka

Będziecie potrzebować

  • 1 kilograma fasoli
  • 2 cebuli
  • 300 gramów boczku wędzonego
  • 200 gramów kiełbasy
  • 500 gramów przecieru pomidorowego
  • 1 łyżki smalcu
  • Przypraw i ziół: soli, pieprzu, papryki, majeranku, lubczyku, ziela angielskiego i liści laurowych

Przygotowanie

  1. Fasolę umieśćcie w dużej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie ją wraz z wodą, w której się moczyła do kociołka. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujcie przez ok. 1 godzinę.
  2. Kiełbasę oraz boczek pokrójcie w kostkę, umieśćcie na rozgrzanej patelni i podmażcie. Nie potrzebny wam do tego żaden tłuszcz, ponieważ wspomniane produkty są z natury wystarczająco tłuste.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, umieśćcie na patelni wraz z boczkiem i kiełbasą, a następnie zeszklijcie na wytopionym z nich tłuszczu.
  4. Podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę umieśćcie w kociołku, w którym gotuje się fasola. Do mikstury dodajcie przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz zioła. Całość dokładnie zamieszajcie i gotujcie przez ok. 25 minut.

Gotowe!

Tak przygotowana fasolka z kociołka, najlepiej smakuje z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła i gorącą herbatą.

Źródło: gotujmy

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy
Lubicie zarówno fasolkę szparagową, jak i fasolkę po bretońsku? Na pewno nie próbowaliście ich w połączeniu!

Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, które obecnie zaczyna już tanieć. Jest to więc świetny moment na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu – jest on bogaty w błonnik, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Może być z powodzeniem spożywany przez cukrzyków oraz osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku , na pewno próbowaliście już tego dania w różnych odmianach – ale czy zdarzyło wam się je stworzyć z użyciem właśnie odmiany szparagowej?  Fuzja tych dwóch smaków może nie przyszłaby wam nigdy do głowy, ale gwarantujemy, że zaskoczy nie tylko waszych domowników, ale i wszystkich gości! Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku Ten niezwykle oryginalny przepis wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu!  Składniki: 1 kg fasolki szparagowej (mieszanka żółtej i zielonej ) 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki Przygotowanie:  Fasolkę szparagową dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i pokrójcie warzywo na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą, dodajcie majeranek oraz listki laurowe i zagotujcie. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodajcie pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotujcie aż fasolka będzie miękka. W między czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokrójcie w kostkę. Na patelni podsmażcie pokrojoną kiełbasę, a gdy lekko się zarumieni, dodajcie cebulkę i smażcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie łyżkę mąki i wszystko razem...

fasolka z kociołka
Gotujmy.pl
Newsy
Sycąca, gęsta i lekko pikantna fasolka z kociołka powali was swoim smakiem. Każdy poprosi o dokładkę
Lubicie sycące i aromatyczne dania z kociołka? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tę pyszną i bardzo prostą potrawę. Co powiecie na cudownie gęstą i lekko pikantną fasolkę z kociołka?

Mimo iż już za kilkanaście dni przywitamy kalendarzową wiosnę, temperatury jak na marzec są dość niskie. Nic dziwnego, że wielu Polaków sięga po sycące i rozgrzewające dania, takie jak na przykład potrawy z kociołka. Fasolka z kociołka Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowitą i bardzo prostą w wykonaniu fasolkę z kociołka. Danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom. Zdrowa i smaczna fasolka smakuje genialnie w połączeniu z aromatycznym wędzonym boczkiem, pyszną kiełbaską i garścią aromatycznych przypraw, takich jak majeranek oraz lubczyk. Jeżeli chcecie podnieść walory tego dania, możecie do niego dodać czosnek. Potrawa będzie nie tylko o wiele lepsza, ale też znacznie zdrowsza. Fasolka z mięsem z kociołka to wyjątkowo prosty i pyszny przepis. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Jest tak smaczna, że będziecie chcieli robić ją codziennie. Składniki: 1 kg fasoli 500 g przecieru pomidorowego Kilka ziarenek ziela angielskiego 300 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 3 łyżeczki majeranku Łyżeczka lubczyku 2 cebule 1 łyżeczka smalcu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę płuczemy w wodzie, zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała. Po upływie tego czasu, fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody, w której się moczyła. Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż się zeszkli. Fasolę wkładamy do kociołka i zalewamy sodą. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Kociołek zamykamy i gotujemy na ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy do środka podsmażoną na rumiano kiełbasę i boczek, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól, lubczyk i gotujemy przez ok. 20 minut. Na sam koniec...

kociołek przepis
iwa643
Newsy
To danie z kociołka nie tylko świetnie smakuje, ale też jest pełne zdrowia. Jesteście gotowi na taką eksplozję smaku?
Jeżeli lubicie kociołki, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Tak przygotowanemu kociołkowi trudno się oprzeć!

Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem! Przepis na zdrowy kociołek Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 paczka brązowego ryżu 1 paczka dzikiego ryżu Pół kilograma drobiowej kiełbasy 2 czerwone cebule 1 bakłażan 4 ząbki czosnku 2-3 garści szpinaku Rozmaryn Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni). Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i...

fasolka po bretońsku przepis
AdobeStock
Newsy
Fasolkę gotujecie w wodzie, w której się moczyła czy w świeżej? Jedna z tych metod jest lepsza
Część osób twierdzi, że wodę po moczeniu fasoli należy wylać, a inni używają jej do gotowania. Kto ma rację? Przekonajcie się!

Fasolka po bretońsku jest bardzo smacznym i niewymagającym daniem. Można użyć do niej fasoli w puszce lub suchej. W drugim przypadku należy pamiętać o tym, że taką fasolkę trzeba wcześniej zamoczyć w wodzie na co najmniej 10 godzin. Część osób wylewa wodę po moczeniu fasoli, a część zużywa do gotowania. Który sposób jest prawidłowy? Jak gotować fasolkę po bretońsku? Zwolennicy obu metod mają rację! Jednak fasolka po bretońsku wyjdzie o wiele smaczniejsza, jeśli będziecie ją gotowali w tej samej wodzie , w której moczyła się przez noc. Pamiętajcie też o tym, że należy ją wówczas posolić dopiero pod sam koniec gotowania . Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania domowej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg pomidorów Pół kg białej fasoli jaś 300 g kiełbasy o umiarkowanej ilości tłuszczu 300 g wędzonego, surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem fasolki namoczcie ją w wodzie. Wieczorem wsypcie całą fasolę do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by przykryła fasolę. Zostawcie na noc do namoczenia (minimum 10 godzin). Pamiętajcie o tym, że powierzchnia wody powinna znajdować się nawet 10 cm nad fasolą. Następnego dnia dolejcie niecały litr wody do fasoli i dodajcie 3 liście laurowe oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie fasolę do miękkości przez około 1,5 godziny. Pokrójcie boczek w kostkę i podsmażcie na patelni. Gdy wytopi się z niego trochę tłuszczu, dodajcie kiełbasę pokrojoną w dużą...