Mimo iż już za kilkanaście dni przywitamy kalendarzową wiosnę, temperatury jak na marzec są dość niskie. Nic dziwnego, że wielu Polaków sięga po sycące i rozgrzewające dania, takie jak na przykład potrawy z kociołka.
Fasolka z kociołka
Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowitą i bardzo prostą w wykonaniu fasolkę z kociołka. Danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom.
Zdrowa i smaczna fasolka smakuje genialnie w połączeniu z aromatycznym wędzonym boczkiem, pyszną kiełbaską i garścią aromatycznych przypraw, takich jak majeranek oraz lubczyk. Jeżeli chcecie podnieść walory tego dania, możecie do niego dodać czosnek. Potrawa będzie nie tylko o wiele lepsza, ale też znacznie zdrowsza.
Fasolka z mięsem z kociołka to wyjątkowo prosty i pyszny przepis. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Jest tak smaczna, że będziecie chcieli robić ją codziennie.
Zobacz także:
Składniki:
- 1 kg fasoli
- 500 g przecieru pomidorowego
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 300 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy
- 3 łyżeczki majeranku
- Łyżeczka lubczyku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka smalcu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę płuczemy w wodzie, zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała.
- Po upływie tego czasu, fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody, w której się moczyła.
- Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano na patelni.
- Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż się zeszkli.
- Fasolę wkładamy do kociołka i zalewamy sodą.
- Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
- Kociołek zamykamy i gotujemy na ogniu przez około godzinę.
- Następnie dodajemy do środka podsmażoną na rumiano kiełbasę i boczek, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól, lubczyk i gotujemy przez ok. 20 minut.
- Na sam koniec danie przyprawiamy majerankiem. Możemy też dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Smacznego!