Mimo iż już za kilkanaście dni przywitamy kalendarzową wiosnę, temperatury jak na marzec są dość niskie. Nic dziwnego, że wielu Polaków sięga po sycące i rozgrzewające dania, takie jak na przykład potrawy z kociołka.

Fasolka z kociołka

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowitą i bardzo prostą w wykonaniu fasolkę z kociołka. Danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom.

Zdrowa i smaczna fasolka smakuje genialnie w połączeniu z aromatycznym wędzonym boczkiem, pyszną kiełbaską i garścią aromatycznych przypraw, takich jak majeranek oraz lubczyk. Jeżeli chcecie podnieść walory tego dania, możecie do niego dodać czosnek. Potrawa będzie nie tylko o wiele lepsza, ale też znacznie zdrowsza.

Fasolka z mięsem z kociołka to wyjątkowo prosty i pyszny przepis. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Jest tak smaczna, że będziecie chcieli robić ją codziennie.

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kg fasoli
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 3 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka lubczyku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka smalcu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę płuczemy w wodzie, zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała.
  2. Po upływie tego czasu, fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody, w której się moczyła.
  3. Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano na patelni.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż się zeszkli.
  5. Fasolę wkładamy do kociołka i zalewamy sodą.
  6. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
  7. Kociołek zamykamy i gotujemy na ogniu przez około godzinę.
  8. Następnie dodajemy do środka podsmażoną na rumiano kiełbasę i boczek, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól, lubczyk i gotujemy przez ok. 20 minut.
  9. Na sam koniec danie przyprawiamy majerankiem. Możemy też dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Smacznego!