fasolka z kociołka
Gotujmy.pl
Newsy

Sycąca, gęsta i lekko pikantna fasolka z kociołka powali was swoim smakiem. Każdy poprosi o dokładkę

Lubicie sycące i aromatyczne dania z kociołka? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tę pyszną i bardzo prostą potrawę. Co powiecie na cudownie gęstą i lekko pikantną fasolkę z kociołka?

Mimo iż już za kilkanaście dni przywitamy kalendarzową wiosnę, temperatury jak na marzec są dość niskie. Nic dziwnego, że wielu Polaków sięga po sycące i rozgrzewające dania, takie jak na przykład potrawy z kociołka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasolka z kociołka

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na smakowitą i bardzo prostą w wykonaniu fasolkę z kociołka. Danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim waszym domownikom.

Zdrowa i smaczna fasolka smakuje genialnie w połączeniu z aromatycznym wędzonym boczkiem, pyszną kiełbaską i garścią aromatycznych przypraw, takich jak majeranek oraz lubczyk. Jeżeli chcecie podnieść walory tego dania, możecie do niego dodać czosnek. Potrawa będzie nie tylko o wiele lepsza, ale też znacznie zdrowsza.

Fasolka z mięsem z kociołka to wyjątkowo prosty i pyszny przepis. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Jest tak smaczna, że będziecie chcieli robić ją codziennie.

Składniki:

  • 1 kg fasoli
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 300 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 3 łyżeczki majeranku
  • Łyżeczka lubczyku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka smalcu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę płuczemy w wodzie, zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała.
  2. Po upływie tego czasu, fasolę odcedzamy, ale nie wylewamy wody, w której się moczyła.
  3. Mięso kroimy w kosteczkę i smażymy na rumiano na patelni.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż się zeszkli.
  5. Fasolę wkładamy do kociołka i zalewamy sodą.
  6. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz sól.
  7. Kociołek zamykamy i gotujemy na ogniu przez około godzinę.
  8. Następnie dodajemy do środka podsmażoną na rumiano kiełbasę i boczek, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, sól, lubczyk i gotujemy przez ok. 20 minut.
  9. Na sam koniec danie przyprawiamy majerankiem. Możemy też dodać wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Smacznego!

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
nulkaa22/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak
Ta przepyszna fasolka po bretońsku to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzicie ją z tego prostego przepisu.

Smaczna fasolka po bretońsku to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni. Choć do jej przygotowania potrzeba nieco cierpliwości, to naprawdę warto poczekać! Fasolka z aromatycznym mięsem w pomidorowym sosie smakuje po prostu obłędnie, a do tego jest bardzo sycąca. Przyrządzicie ją z przepisu autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Sposoby na fasolkę po bretońsku Jeśli jesteście miłośnikami tego dania, przyda się wam kilka trików, dzięki którym fasolka po bretońsku będzie smakowała jeszcze lepiej. Ważny jest wybór odpowiedniej fasoli do fasolki po bretońsku , a także sposób jej zagęszczenia . Nie bez znaczenia jest również metoda przyrządzania fasoli – wy gotujecie ją w wodzie, w której się moczyła, czy w świeżej? Przepis na fasolkę po bretońsku Do przygotowania klasycznej fasolki po bretońsku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram fasoli Jaś 1 kilogram mięsa wieprzowego 1 kilogram kiełbasy 800 g boczku 2 puszki koncentratu pomidorowego 4 cebule Przyprawa do fasoli Majeranek Olej do smażenia lub smalec Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do dużego garnka i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się kilka centymetrów nad fasolą. Odstawcie do namoczenia na 8-12 godzin. Następnego dnia wylejcie wodę z garnka, przepłuczcie fasolę i ponownie zalejcie wodą. Postawcie garnek na kuchence, zagotujcie i gotujcie fasolę do miękkości – może to potrwać nawet kilkadziesiąt minut, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Pokrójcie mięso wieprzowe w kostkę i podsmażcie na tłuszczu. Cebule pokrójcie w kostkę i wrzućcie je do podsmażonego mięsa. Smażcie, mieszając od czasu do czasu. Boczek pokrójcie w kostkę, a kiełbasę w plastry....

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....

gołąbki z kaszą
Gotujmy.pl
Newsy
Czym zastąpić ryż w gołąbkach? Dodajcie ten składnik a zakochacie się w ich smaku
Lubicie jeść gołąbki, ale pragniecie jakiejś odmiany? Zróbcie gołąbki z kaszą gryczaną z dodatkiem boczku. Gwarantujemy, że zakochacie się w ich obłędnym smaku.

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. Co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę? Gołąbki z kaszą gryczaną Jeżeli marzy wam się odmieniona wersja tradycyjnych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną. Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Jak przygotować to obłędne w smaku danie? To banalnie proste. Składniki: Główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500 gram pieczarek 5 dag żółtego sera  Garść suszonych grzybów Świeżo mielona sól i pieprz do smaku Olej do smażenia, Kostka rosołowa Oraz: Około 250 gram wędzonego boczku natka pietruszki do udekorowania Przygotowanie: Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście. Grzyby namaczamy na około 2 godziny w misce z wodą. Gotujemy je następnie do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby miksujemy razem z wodą w której się gotowały. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju do miękkości. Przyprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia pieczarek, dodajemy ugotowane i zmiksowane grzyby. Smażymy aż płyn...

fasolka z kociołka przepis
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Sycąca i wyrazista w smaku fasolka z kociołka. Tego dania nie można przestać jeść
Fasolka gotowana na kuchennej płycie, nie może się równać z daniem powstającym w umieszczonym nad ogniskiem kociołku. Potrawę możecie śmiało przygotowywać nie tylko jesienią, ale również zimą. W końcu po dniu pełnym białego szaleństwa, trzeba się porządnie rozgrzać. To danie z pewnością was nie zawiedzie.

Choć ogniska przywodzą na myśl głównie letnie i jesienne wieczory, równie popularne jest ich palenie zimą. Szczególnie po wyczerpującym dniu spędzonym na kuligu, nartach lub sankach, miło jest ogrzać się w ten sposób i móc spędzić jeszcze chwilę na powietrzu. A kiedy już tak człowiek siedzi, to sami przyznacie, że coś by przekąsił i tu z pomocą przychodzi nasz przepis na fasolkę z kociołka. Przepis na fasolkę z kociołka Będziecie potrzebować 1 kilograma fasoli 2 cebuli 300 gramów boczku wędzonego 200 gramów kiełbasy 500 gramów przecieru pomidorowego 1 łyżki smalcu Przypraw i ziół: soli, pieprzu, papryki, majeranku, lubczyku, ziela angielskiego i liści laurowych Przygotowanie Fasolę umieśćcie w dużej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie ją wraz z wodą, w której się moczyła do kociołka. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i gotujcie przez ok. 1 godzinę. Kiełbasę oraz boczek pokrójcie w kostkę, umieśćcie na rozgrzanej patelni i podmażcie. Nie potrzebny wam do tego żaden tłuszcz, ponieważ wspomniane produkty są z natury wystarczająco tłuste. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, umieśćcie na patelni wraz z boczkiem i kiełbasą, a następnie zeszklijcie na wytopionym z nich tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę umieśćcie w kociołku, w którym gotuje się fasola. Do mikstury dodajcie przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy oraz zioła. Całość dokładnie zamieszajcie i gotujcie przez ok. 25 minut. Gotowe! Tak przygotowana fasolka z kociołka, najlepiej smakuje z chlebem posmarowanym grubą warstwą masła i gorącą herbatą. Źródło: gotujmy