zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy

Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak

Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej.

Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę ogonową z grzybami

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów wody
  • 2 ogonów wieprzowych
  • 150 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.)
  • Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia.
  2. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze.
  4. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa.
  5. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, dodajcie do wywaru i gotujcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w zupie umieśćcie kaszę mannę i trzymajcie na ogniu przez kolejne ok. 15 minut. Następnie dodajcie sok pomidorowy. 
  6. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zdejmijcie go z kuchenki. W małej miseczce umieśćcie 1 łyżkę wazową zupy, a następnie zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą składników.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

oczyszczająca zupa ogórkowo-jarzynowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ta zupa doskonale oczyszcza organizm z toksyn i złogów. To niesamowite, jak dobrze będziecie się dzięki niej czuć
W mroźne dni nic nie smakuje tak dobrze jak rozgrzewająca zupka, szczególnie ogórkowo-jarzynowa. Mało tego, że smaczna to jeszcze zdrowa. Dzięki niej wasz organizm oczyści się z toksyn.

Warzywa to samo zdrowie, a przygotowana z nich zupa to skarbnica cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. O konieczności włączenia do diety marchewki, pietruszki, selera, pora czy czosnku nikogo już chyba nie trzeba przekonywać. Sprawa wygląda podobnie w kwestii kiszonych ogórków. Jeśli czujecie, że wasz organizm potrzebuje oczyszczenia, koniecznie po nie sięgnijcie. Regularne spożywanie ogórków kiszonych ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Produkt nie tylko wspaniale wzmacnia odporność, obniża poziom „złego” cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca, reguluje pracę przewodu pokarmowego i jelit czy zapobiega zaparciom, ale również oczyszcza organizm. Ogórki kiszone znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Wielu używa ich do sałatek, surówek czy zup, na przykład zupy ogórkowo-jarzynowej. Zapewniamy was, że to połączenie to istna prozdrowotna bomba. Koniecznie przetestujcie. Przepis na oczyszczającą zupę ogórkowo-jarzynową Będziecie potrzebować     5 kiszonych ogórków (wraz z wodą) 100 gramów selera 100 gramów pora 2 dużych marchewek 1 średniej pietruszki 1 ząbka czosnku 2 łyżek kaszy jaglanej 1 pęczku świeżego koperku Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Warzywa – marchewki, pietruszkę oraz selera, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę lub, jak kto woli, w słupki.  Tak przygotowane jarzyny, wraz z porem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, umieśćcie w dużym garnku i zalejcie wodą do ¾ wysokości. Wywar doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez ok. 30 minut. Ogórki odcedźcie z wody (ale jej nie wylewajcie), pokrójcie w niewielką kosteczkę i dodajcie do gotującej się zupy....

Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Przepis na barszcz biały w innej odsłonie. Wyjątkowy smak zawdzięcza zakwasowi z kiszonej kapusty
Zakwas na barszcz biały zazwyczaj przyrządza się na bazie mąki żytniej. Okazuje się jednak, że ten na bazie soku z kiszonej kapusty niesamowicie wzbogaca smak zupy.

Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity. Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować: 2 litrów wody Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora 400 gramów kiełbasy 15 ml oleju 2 suszonych grzybów Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować: 1 litra soku z kiszonej kapusty 45 gramów mąki pszennej 6 ziaren ziela angielskiego  4 liści laurowych 1 ząbka czosnku Dodatkowo będziecie potrzebować: 150 ml śmietany 10 gramów tartego chrzanu Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut.  Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...