Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej.

Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku.

Przepis na zupę ogonową z grzybami

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów wody
  • 2 ogonów wieprzowych
  • 150 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.)
  • Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia.
  2. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie.
  3. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze.
  4. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa.
  5. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, dodajcie do wywaru i gotujcie przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w zupie umieśćcie kaszę mannę i trzymajcie na ogniu przez kolejne ok. 15 minut. Następnie dodajcie sok pomidorowy. 
  6. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zdejmijcie go z kuchenki. W małej miseczce umieśćcie 1 łyżkę wazową zupy, a następnie zmieszajcie ją ze śmietaną. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą składników.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: