
Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne.
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy.
Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
ok. 2,5 kg karkówki
-
pół kilograma udźca z indyka
-
300g żołądków z indyka
-
450g udziec z indyka
-
1 bułka kajzerka
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżeczki majeranku
-
2 łyżeczki musztardy
-
sól
-
pieprz
Na glazurę:
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka musztardy
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku.
-
Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać.
-
Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.
-
Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”.
-
Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru.
-
Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach. Dodajcie do niego namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę.
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej lub masło klarowane i wrzućcie cebulę. Smażcie powoli, aż się zeszkli.
-
W międzyczasie doprawcie farsz. Dodajcie do niego 2 łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżeczki majeranku, świeżo starty pieprz, sól, a na koniec zeszkloną cebulę. Wymieszajcie.
-
Rozłóżcie na stolnicy zwiniętą wcześniej karkówkę. Wyłóżcie na nią cały farsz pamiętając o pozostawieniu „marginesu” (w przeciwnym razie zwinięcie rolady będzie o wiele trudniejsze).
-
Zawińcie karkówkę ciasno. Na koniec weźcie specjalną siatkę wędzarniczą i nałóżcie ją na roladę. Dokładnie zawiążcie z obu stron.
-
Tak przygotowaną roladę należy następnie zawinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową. Połóżcie mięso na blaszce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na dwie i pół godziny.
-
Po upieczeniu, zanim wyjmiecie roladę z folii i papieru, pokryjcie ją jeszcze glazurą. Wymieszajcie po jednej łyżce miodu i ostrej musztardy z jedną łyżeczką słodkiej papryki. Tak przygotowaną glazurą posmarujcie roladę, nie wyciągając jej przy tym z siatki.
-
Zmniejszcie temperaturę w piekarniku do 180 stopni i włóżcie mięso do środka. Pieczcie jeszcze przez 40 minut do zrumienienia, już bez folii i papieru.
-
Po upieczeniu zdejmijcie siatkę. I gotowe! Rolada jest od razu gotowa do podania.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube