Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy. 

Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • ok. 2,5 kg karkówki

  • pół kilograma mięsa z uda indyka

  • 300 g żołądków z indyka 

  • 1 bułka kajzerka

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól

  • pieprz

Na glazurę:

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku. 

  2. Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać.

  3. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.

  4. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”.

  5. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru.

  6. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach. Dodajcie do niego namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę. 

  7. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej lub masło klarowane i wrzućcie cebulę. Smażcie powoli, aż się zeszkli. 

  8. W międzyczasie doprawcie farsz. Dodajcie do niego 2 łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżeczki majeranku, świeżo starty pieprz, sól, a na koniec zeszkloną cebulę. Wymieszajcie.

  9. Rozłóżcie na stolnicy zwiniętą wcześniej karkówkę. Wyłóżcie na nią cały farsz pamiętając o pozostawieniu „marginesu” (w przeciwnym razie zwinięcie rolady będzie o wiele trudniejsze).

  10. Zawińcie karkówkę ciasno. Na koniec weźcie specjalną siatkę wędzarniczą i nałóżcie ją na roladę. Dokładnie zawiążcie z obu stron.

  11. Tak przygotowaną roladę należy następnie zawinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową. Połóżcie mięso na blaszce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na dwie i pół godziny. 

  12. Po upieczeniu, zanim wyjmiecie roladę z folii i papieru, pokryjcie ją jeszcze glazurą. Wymieszajcie po jednej łyżce miodu i ostrej musztardy z jedną łyżeczką słodkiej papryki. Tak przygotowaną glazurą posmarujcie roladę, nie wyciągając jej przy tym z siatki.

  13. Zmniejszcie temperaturę w piekarniku do 180 stopni i włóżcie mięso do środka. Pieczcie jeszcze przez 40 minut do zrumienienia, już bez folii i papieru. 

  14. Po upieczeniu zdejmijcie siatkę. I gotowe! Rolada jest od razu gotowa do podania. 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Zobacz także: