Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki
oddaszfartucha/Instagram, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy

Swojska i mega mięsna rolada Tomasza Strzelczyka to niebo w gębie. Najlepsza na kanapki

Przepisy Tomasza Strzelczyka nie mają sobie równych, jednak ten przebija wszystko. Przygotowanie tej mięsnej rolady wymaga trochę cierpliwości, ale uwierzcie - naprawdę warto.

Nie ma to jak domowe wędliny - nie dość, że wychodzą taniej niż te ze sklepu, to swoim smakiem biją na głowę wszystko inne.

Tomasz Strzelczyk pokazał, jak robi swoją roladę z karkówki z mięsnym farszem. Świetnie sprawdzi się na każdej imprezie, ale możecie też zrobić ją „ot tak” jak mówi Tomasz, gdy przyjdzie wam ochota na domową wędlinę na kanapki. Zrobicie ją z poniższego przepisu, który serdecznie polecamy. 

Przepis na mięsną roladę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • ok. 2,5 kg karkówki

  • pół kilograma udźca z indyka

  • 300g żołądków z indyka 

  • 450g udziec z indyka 

  • 1 bułka kajzerka

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól

  • pieprz

Na glazurę:

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Zobacz także
Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna

Przepis Tomasza Strzelczyka na obłędny bigos. Dodajcie to do kapusty, a będzie wyjątkowo aromatyczna

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od rozpłatowania karkówki. Należy ciąć ją na cienkie płaty, ostrym nożem, ale bez odcinania - mięso powinno pozostać w jednym kawałku. 

  2. Tak przygotowaną karkówkę rozłóżcie na stolnicy, przykryjcie folią i rozbijcie tłuczkiem. Możecie odciąć zewnętrzne fragmenty mięsa, by je nieco wyrównać.

  3. Teraz posypcie karkówkę solą oraz świeżo roztartym pieprzem i wetrzyjcie przyprawy w mięso.

  4. Następnie złóżcie karkówkę i odstawcie na bok, by się „przegryzła”.

  5. Teraz czas na farsz. Weźcie żołądki oraz udziec z indyka. Usuńcie chrząstki, kości, błonki i inne niepożądane elementy. Tomasz sugeruje, by nie wyrzucać kości - mogą się wam jeszcze przydać do ugotowania mięsnego wywaru.

  6. Pokrójcie mięso na kawałki tak, by zmieściło się do maszynki do mięsa. Zmielcie na grubych oczkach. Dodajcie do niego namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę. 

  7. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej lub masło klarowane i wrzućcie cebulę. Smażcie powoli, aż się zeszkli. 

  8. W międzyczasie doprawcie farsz. Dodajcie do niego 2 łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżeczki majeranku, świeżo starty pieprz, sól, a na koniec zeszkloną cebulę. Wymieszajcie.

  9. Rozłóżcie na stolnicy zwiniętą wcześniej karkówkę. Wyłóżcie na nią cały farsz pamiętając o pozostawieniu „marginesu” (w przeciwnym razie zwinięcie rolady będzie o wiele trudniejsze).

  10. Zawińcie karkówkę ciasno. Na koniec weźcie specjalną siatkę wędzarniczą i nałóżcie ją na roladę. Dokładnie zawiążcie z obu stron.

  11. Tak przygotowaną roladę należy następnie zawinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową. Połóżcie mięso na blaszce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na dwie i pół godziny. 

  12. Po upieczeniu, zanim wyjmiecie roladę z folii i papieru, pokryjcie ją jeszcze glazurą. Wymieszajcie po jednej łyżce miodu i ostrej musztardy z jedną łyżeczką słodkiej papryki. Tak przygotowaną glazurą posmarujcie roladę, nie wyciągając jej przy tym z siatki.

  13. Zmniejszcie temperaturę w piekarniku do 180 stopni i włóżcie mięso do środka. Pieczcie jeszcze przez 40 minut do zrumienienia, już bez folii i papieru. 

  14. Po upieczeniu zdejmijcie siatkę. I gotowe! Rolada jest od razu gotowa do podania. 

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Kotlety mielone

Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani I smaczny makaron duszony z mięsem
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Instagram/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci obiad na każdą kieszeń. Tani i smaczny makaron duszony z mięsem
Niedrogo, prosto i smacznie - tak rekomenduje swoje nowe danie znany kucharz i youtuber. Łapcie przepis na duszony makaron z mięsem i wykorzystajcie go w swoich kuchniach.

Na Tomasza Strzelczyka zawsze można liczyć. Gdy inflacja nie odpuszcza, internetowy kucharz serwuje przepis, który pomoże przygotować syty posiłek za niewielkie pieniądze. Makaron duszony z mięsem i warzywami pachnie dobrym, domowym obiadem. A naje się nim cała rodzina! Jak smakuje kuchnia Tomasza Strzelczyka?  Tomasza Strzelczyk to uczestnik 4. edycji programu MasterChef. Co prawda nie dotarł do finału, jednak zapadł w pamięć widzów i dziś z powodzeniem prowadzi na YouTube swój kanał ODDASZFARTUCHA. Preferuje kuchnię tradycyjną, a zarazem pełną smaku. Jego przepisy są nieskomplikowane i za każdym razem przypadają do gustu fanom. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście z nim gotować, to teraz jest właściwy na to czas.  Przepis na makaron duszony z mięsem Tomasza Strzelczyka Składniki:  spory kawałek karkówki (lub innego wieprzowego mięsa)  makaron penne (ilość w zależności od upodobań i apetytu)  3 cebule  1 większa marchewka  bulion warzywny  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  słodka papryka  świeży rozmaryn  kilka liści laurowych  Sposób przygotowania:  Karkówkę pokrójcie na małe kawałki. Przyprawcie solą, pieprzem i papryką. Podsmażcie na dużej, głębokiej patelni (aż mięso się zrumieni).  Cebulę pokrójcie w piórka i dodajcie do podsmażonej karkówki. Smażcie razem, aż cebula się ładnie zeszkli.  Marchewkę pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do podsmażonego mięsa z cebulą. Wrzućcie gałązkę rozmarynu, kilka liści laurowych, cztery ziarna ziela angielskiego i dodajcie pieprz. Zamieszajcie.  Dodajcie suchy makaron i zalejcie bulionem (tak by...

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Prosta i wyborna czosnkowa pieczeń z karkówki. Trzeba tylko pilnować piekarnika w tym 1 momencie
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – później zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron....

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...