śledzie
Flickr
Newsy

Dzięki temu trikowi śledzie nabiorą wyjątkowego smaku. Wystarczy dodać 1 składnik do marynaty

Nie wszyscy lubią śledzie. Jednak ryba marynowana z dodatkiem tego składnika nabierze delikatniejszego smaku. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę. Efekt was zaskoczy

Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku:

Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck.

To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu.

Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić?

Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna.

Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę.

Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami

Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje jego rybi zapach, a mięso staje się jeszcze delikatniejsze.

Składniki

  • 200 g płatów śledziowych w oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 1 nieduża cebula olej słonecznikowy
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 
  • Skórka z ½ grejpfruta
  • Skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jeśli płaty śledziowe są dość słone, to przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy, wymoczcie je dokładnie w zimnej wodzie.
  2. Następnie płaty śledziowe pokrójcie w 2 cm kawałki i przełóżcie do miski.
  3. Dodajcie dwie łyżki płynnego miodu, a następnie dokładnie wymieszajcie, aby miód dobrze pokrył kawałki śledzia.
  4. Do miski ze śledziami dodajcie torebki herbaty earl grey i ponownie wymieszajcie. Śledzie wraz z herbatą przełóżcie do słoika, zalejcie olejem tak, by pokrywał w całości rybę. W ten sposób przygotowane śledzie wstawcie do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia wyjmijcie z lodówki słoik z rybą, a z niego torebki herbaty.
  6. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Dodajcie ją do śledzi wraz z pokrojoną skórką cytryny oraz grejpfruta. Przyprawcie solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  7. Wstawcie całość ponownie do lodówki na noc. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Źródło: naturalniebałtyckie.pl

Śledzie z korniszonami
Gotujmy.pl/iskierka.ag
Newsy
Śledzie z chrupiącymi korniszonami. To połączenie stworzy wyjątkową sałatkę na Sylwestra
Sałatka śledziowa to hit każdej imprezy, nawet jeżeli macie spędzić ją w gronie najbliższych. Śledzia na tegorocznym Sylwestrze nie może zwyczajnie zabraknąć.

Zdrowotne właściwości śledzia są w zasadzie niezliczone. Śledź działa m.in. bardzo dobrze na skórę i wzrok. Właśnie dzięki niemu macie mocniejsze kości. Ta ryba to prawdziwa bomba witaminowa. Śledzie własnej roboty Do zrobienia smacznych śledzi nie potrzeba specjalnych, kulinarnych umiejętności. Wystarczy podstawowa wiedza jak je przyrządzić. Śledzie to także stosunkowo tania ryba. Można z niej wyczarować pyszne, domowe przysmaki, które na Sylwestra przydadzą się jak znalazł. Korzyści z jedzenia śledzi Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ta tania ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na dodatkową produkcję serotoniny. Hormon jest o tyle ważny, że odpowiada za wasze dobre samopoczucie i radosny humor. W śledziu znajdziecie też kwasy tłuszczowe omega-3. Właśnie one zwiększają metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może także przeciwdziałać nowotworom. Ryby w codziennej diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność i pomagają na choroby układu krążenia. Śledź na wiele sposobów Śledzia możecie przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem. My proponujemy śledzia z korniszonem! Jeżeli lubicie kwaśny smak, powinniście być zachwyceni połączeniem tej smacznej ryby z popularnym ogórkiem. Korniszon jest na dodatek chrupiący i octowy. Doskonale komponuje się nie tylko ze śledziem, ale też świeżym pieczywem i napojami wysokoprocentowymi, o które w Sylwestra nie trudno. Składniki: 3 płaty śledziowe a'la matjas...

W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Własne
Newsy
W czym namoczyć śledzie, by szybko pozbyć się z nich soli? Jest 1 mistrzowski trik
Śledzie często goszczą na polskich stołach podczas różnych spotkań i uroczystości. Sprawdźcie, w jaki sposób można szybko pozbyć się soli ze śledzi.

Śledzie to ryby, które możemy przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Króluje tradycyjny śledź w śmietanie, lubiane są także różne kombinacje z tą rybą w oleju. Inni wolą bardziej odważne kulinarne kompozycje ze śledzia i buraczków albo zimową, korzenną wersję śledzia z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego nie będziemy podejmowali się oceny, która z tych wersji jest najsmaczniejsza. W czym moczyć śledzie? Wszystkie łączy jednak jedna rzecz. Przygotowanie śledzi nie obędzie się bez ich wcześniejszego wymoczenia. Solidna „kąpiel” w wodzie pozwoli pozbyć się nieznośnie słonego smaku ryby. Oprócz tego, że nasz śledź stanie się już łagodniejszy, to dodatkowo dzięki moczeniu pozbędziemy się charakterystycznego , rybnego, nieprzyjemnego dla niektórych osób posmaku. W czym moczyć śledzie? Wydawałoby się, że takie pytanie nie jest na miejscu. Przecież nawet przedszkolak najprawdopodobniej udzieliłby poprawnej odpowiedzi. Tak, zgadza się, oczywiście – w  wodzie! Ale tak postawione pytanie wcale nie musi być pozbawione sensu. Sposobem na „ciekawsze” podejście do tematu moczenia wody jest mleko albo maślanka. Kiedy namoczymy nasze filety śledziowe w tego typu nabiale, możemy być pewni jednego – ryba stanie się niezwykle delikatna i krucha. O wiele bardziej, niż po tradycyjnym moczeniu w wodzie. Tego typu moczenie warto wypróbować zwłaszcza przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Mleczny aromat śledzi nie będzie „kłócił” się ze smakiem tłustej śmietany. Jak długo moczyć śledzie? Wróćmy jeszcze na chwilę do moczenia śledzi w wodzie. Jaki powinien być idealny czas moczenia śledzi?  Tego nie można oszacować z zegarmistrzowską dokładnością i precyzją – śledź...

Tomasz Strzelczyk  z "Oddasz fartucha" robi śledzie. "Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze" - poleca swój przepis
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk z kanału „Oddasz fartucha” robi śledzie: „Klasyczne, najprostsze, najsmaczniejsze”
Przygotujcie zapas klasycznego śledzika z cebulą w oleju. Jak go przyrządzić podpowiada uczestnik programu „MasterChef”.

W dawnej Polsce ryby morskie były rzadko jedzone. Wyjątek stanowił śledź. Już na przedwojennych stołach królował jako ryba postna. Przyrządzamy go na różne sposoby. Lubimy śledzie korzenne, po kaszubsku, po żydowsku. Jednak najprostsze i najbardziej sprawdzone są klasyczne śledzie w oleju z cebulką. Jak je przygotować, jakich przypraw użyć i jak długo gotowe danie można przechowywać, podpowiada Tomasz Strzelczyk z „Oddasz fartucha”. Czym się różni śledź zwykły od matiasa i co oznacza określenie à la matias? Matias to po prostu młody śledź. Ma wyjątkowy, delikatny smak, różniący się od smaku dorosłej ryby. W sklepach śledzie matiasy powinny być wyraźnie oznaczane, żeby klienci nie mieli wątpliwości, że kupują rybę wyższej jakości. Ceny matiasów są też odpowiednio wyższe od cen pozostałych śledzi. Wyroby rybne opisywane jako à la matias to nic innego jak handlowy trik mający zwrócić uwagę na rybę, sugerując, że jest młoda, a więc ma delikatniejsze mięso. W opakowaniu jednak często znajduje się zwykły śledź. Przepis na klasyczne śledzie w oleju Przed przygotowaniem śledzi płaty ryby należy moczyć w zimnej wodzie ok. 2 godziny. Dzięki temu pozbawicie płaty mięsa nadmiaru soli, którą zostały zakonserwowane. Podczas moczenia trzykrotnie wymieńcie wodę, żeby ryba leżała wciąż w czystej wodzie, a nie zasolonej. Przed użyciem, wymoczone śledzie spróbujcie, żeby ocenić czy są już dobre. Składniki: 1,5 kg płatów śledziowych typu matias 4 cebule 2 łyżeczki czarnego pieprzu sok z dwóch cytryn 350 ml oleju słonecznikowego 3 liście laurowe 4 szt. ziela angielskiego 4 ziarna kolendry Przygotowanie: Śledzie pokrójcie w kawałki i przełóżcie do większej miski....

jak dlugo mozna trzymac sledzie w lodowce
Di bloguje / Gotujmy.pl
Newsy
Ile dni możemy przechowywać śledzie ze świąt w lodówce? Będziecie zaskoczeni
Przyrządzacie domowe śledzie na Wigilię? Sprawdźcie, jak długo można je jeść po przygotowaniu.

Śledź to obok karpia najczęściej kupowana ryba w sezonie świątecznym. W polskiej tradycji na Wigilii koniecznie muszą się znaleźć ryby przygotowywane na różne sposoby i najczęściej są to właśnie śledzie. Przyrządza się je zwykle na zimno w różnych marynatach, które stanowią świetną zakąskę między głównymi posiłkami. Na Boże Narodzenie na pewno przygotujecie dużo śledzi, jednak gdy święta już się skończą, to pojawia się nowy problem – co zrobić z nadmiarem jedzenia? Na szczęście śledzie można trzymać w lodówce dość długo, jednak wszystko zależy od tego, jak zostały przyrządzone. Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę, dzięki której dowiedziecie się jak przechowywać świąteczne śledzie. Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie? To chyba jeden ze smaczniejszych sposobów przyrządzenia śledzia. Niestety, przez użycie śmietany jego termin przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. Podstawą tego, by tak zrobione śledzie przetrwały w lodówce jak najdłużej jest: Świeża i dobrej jakości śmietana Bardzo szczelny słoik – absolutnie nie trzymamy śledzi w plastikowych pojemnikach! Śledzie w śmietanie, o ile przyrządzone z użyciem dobrej śmietany i zamknięte w słoiku, powinny być bezpieczne do spożycia około tydzień od przygotowania. Trzeba je oczywiście trzymać w lodówce. Jak długo mogą stać w lodówce śledzie w oleju? Śledź w oleju z dodatkiem cebulki – palce lizać! Można go łatwo przyrządzić w domu, a do tego wytrzyma w lodówce dość długo. Znów, podobnie jak w przypadku opisywanym wyżej, termin przydatności do spożycia będzie zależał od kilku czynników: Jeżeli kupiliście płaty śledziowe, to zrobione w oleju i zamknięte w szczelnym słoiku powinny być dobre...