Śledź jest rybą morską, występującą zarówno w wodach stref umiarkowanych, jak i chłodnych. Można go spotkać od Oceanu Arktycznego, przez kanał La Manche, aż do Morza Bałtyckiego. Jest pyszny, o czym wiedziano już w XIX wieku:

Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – miał stwierdzić słynny kanclerz Prus Otto von Bismarck.

To bardzo popularna w Polsce ryba, jedzona nie tylko przy okazji świąt czy uroczystości rodzinnych. Jest dostępna jako surowy produkt lub gotowa potrawa. Gotowa, sprzedawana jest w dużych pojemnikach dla całej rodziny, lub w niedużych opakowaniach, możliwych do użycia na raz. Klasycznego śledzia z cebulką czy śledzie korzenne, można bardzo szybko samodzielnie przyrządzić w domu.

Podajemy przepis na śledzia, którego z pewnością nie znacie. Zawiera 1 nietypowy składnik dodany do macerowania ryby.

Dlaczego śledzie należy wymoczyć i jak to robić?

Śledzie to ryby tak popularne ze względu na łatwy sposób ich przechowywania. Są konserwowane solą, której w kupnym produkcie jest bardzo dużo. Nadmiar soli nie jest korzystny dla zdrowia, a zbyt słona potrawa nie będzie też smaczna.

Zobacz także:

Dlatego płaty śledziowe zawsze warto wymoczyć, usuwając nadmiar soli. Jak to zrobić? Włóżcie płaty do zimnej wody i zostawcie w niej rybę na kilka minut. Następnie wymieńcie wodę i ponownie zostawcie w niej śledzia. Na koniec spróbujcie, nadgryzając kawałek i jeśli ryba nadal jest za słona, powtórzcie całą procedurę.

Przepis na śledzie w herbacie earl grey z cytrusami

Charakterystycznym elementem tej receptury, poza składnikami samego dania, jest użycie do macerowania ryby torebek z herbatą aromatyzowana bergamotką. Dzięki nim śledź nabiera aromatu zioła, składnika herbaty earl grey, przez co łagodnieje jego rybi zapach, a mięso staje się jeszcze delikatniejsze.

Składniki

  • 200 g płatów śledziowych w oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 torebki herbaty earl grey
  • 1 nieduża cebula olej słonecznikowy
  • ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 
  • Skórka z ½ grejpfruta
  • Skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Jeśli płaty śledziowe są dość słone, to przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy, wymoczcie je dokładnie w zimnej wodzie.
  2. Następnie płaty śledziowe pokrójcie w 2 cm kawałki i przełóżcie do miski.
  3. Dodajcie dwie łyżki płynnego miodu, a następnie dokładnie wymieszajcie, aby miód dobrze pokrył kawałki śledzia.
  4. Do miski ze śledziami dodajcie torebki herbaty earl grey i ponownie wymieszajcie. Śledzie wraz z herbatą przełóżcie do słoika, zalejcie olejem tak, by pokrywał w całości rybę. W ten sposób przygotowane śledzie wstawcie do lodówki na całą noc.
  5. Następnego dnia wyjmijcie z lodówki słoik z rybą, a z niego torebki herbaty.
  6. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Dodajcie ją do śledzi wraz z pokrojoną skórką cytryny oraz grejpfruta. Przyprawcie solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  7. Wstawcie całość ponownie do lodówki na noc. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Źródło: naturalniebałtyckie.pl