Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis.

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego

Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g żółtego sera
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 50 ml śmietany 30%
  • 20 ziemniaków
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • Kilka szczypt soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy.
  4. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno.
  5. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego.
  6. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej.
  7. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą.
  8. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut.
  9. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie.
  10. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce żółtym serem. Następnie ułóżcie znów ziemniaki, farsz i na koniec znów żółty ser.
  11. Na koniec polejcie całą zapiekankę jajkiem rozkłóconym w miseczce ze śmietaną 30%.
  12. Wstawcie zapiekankę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl