Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis.
Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego
Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g żółtego sera
- 100 g kapusty kiszonej
- 50 ml śmietany 30%
- 20 ziemniaków
- 1 kiszony ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
- Kilka szczypt soli
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry.
- Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy.
- Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno.
- Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego.
- Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej.
- Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą.
- Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut.
- Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie.
- Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce żółtym serem. Następnie ułóżcie znów ziemniaki, farsz i na koniec znów żółty ser.
- Na koniec polejcie całą zapiekankę jajkiem rozkłóconym w miseczce ze śmietaną 30%.
- Wstawcie zapiekankę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl