zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy

Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników

Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego

Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g żółtego sera
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 50 ml śmietany 30%
  • 20 ziemniaków
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • Kilka szczypt soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy.
  4. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno.
  5. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego.
  6. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej.
  7. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą.
  8. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut.
  9. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie.
  10. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce żółtym serem. Następnie ułóżcie znów ziemniaki, farsz i na koniec znów żółty ser.
  11. Na koniec polejcie całą zapiekankę jajkiem rozkłóconym w miseczce ze śmietaną 30%.
  12. Wstawcie zapiekankę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...

babka ziemniaczana z mięsem przepis
Agnieszka72/gotujmy.pl
Newsy
Babka ziemniaczana z mielonym mięsem rzuci was na kolana. Robi się sama i smakuje wszystkim
Kto uwielbia ziemniaki, ten koniecznie musi wypróbować przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem mięsa mielonego. Rozpływa się w ustach!

Lubicie proste i szybkie dania? Babka ziemniaczana z tego przepisu na pewno wam posmakuje! Jej przygotowanie jest banalnie proste – musicie jedynie wymieszać ziemniaki z mięsem mielonym i kilkoma dodatkami. Danie wychodzi przepyszne i bardzo sycące. Przepis na babkę ziemniaczaną z mięsem Ta genialna babka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie sprawdzi się na obiad! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Ponad 1 kilogram ziemniaków 450 g mielonego mięsa z indyka 150 g wędzonego, parzonego boczku 2 małe cebule 2 jaja rozmiar M Płaska łyżeczka pieprzu Płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. Osuszcie je za pomocą papierowych ręczników, by usunąć nadmiar wody. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na małych oczkach lub zmielcie w maszynce. Do startych ziemniaków dodajcie 2 jajka i mięso mielone. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek parzony, ale go nie podsmażajcie. Cebulę i boczek dodajcie do ziemniaków. Wsypcie po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i zamieszajcie tak, by wszystkie składniki się połączyły. Do masy nie potrzeba dodawać mąki, choć zależne to jest od rodzaju ziemniaków. Jeśli masa na babkę jest zbyt rzadka, to możecie użyć nieco mąki. Blaszkę o wymiarach 31x12 cm wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie do środka masę mięsno-ziemniaczaną. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie blaszkę do piekarnika – musi być zimny. Dopiero po włożeniu blaszki do środka ustawcie piekarnik na 200 stopni i pieczcie przez około 1,5 godziny. Babka powinna być zrumieniona. Po upieczeniu wyjmijcie delikatnie babkę z blaszki i przełóżcie na półmisek. I gotowe! Taka babka ziemniaczana z mięsem będzie doskonale...