zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy

Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników

Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego

Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g żółtego sera
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 50 ml śmietany 30%
  • 20 ziemniaków
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • Kilka szczypt soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy.
  4. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno.
  5. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego.
  6. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej.
  7. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą.
  8. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut.
  9. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie.
  10. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce żółtym serem. Następnie ułóżcie znów ziemniaki, farsz i na koniec znów żółty ser.
  11. Na koniec polejcie całą zapiekankę jajkiem rozkłóconym w miseczce ze śmietaną 30%.
  12. Wstawcie zapiekankę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem. Sprawdzony przepis
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i sosem serowo-jogurtowym. Polecamy zrobić ją nie tylko na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem zasmakuje każdemu.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to świetny pomysł na sycące, jednogarnkowe danie. To ugotowane na półmiękko ziemniaki z dodatkiem podsmażonego mięsa mielonego. Smak dopełniają aromatyczne przyprawy, świeże zioła oraz starty żółty ser. Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to idealna propozycja dla fanów ziemniaków i zapiekanek. Ta na pewno będzie waszą ulubioną. Sprawdźcie także inne przepisy na zapiekankę z ziemniaków: Szybka zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  Zapiekanka ziemniaczana a'la grecka musaka   Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem Składniki: Sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 20 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Zapiekanka 0.5 kg ziemniaków 400 g mięsa mielonego 4 garście szpinaku 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie tak, by ziemniaki były lekko twarde.  Po ugotowaniu ziemniaki odcedźcie.  Mięso mielone przełóżcie na rozgrzaną patelnię i smażcie na oleju aż się zarumieni.  Następnie dodajcie 4 garście świeżego szpinaku.  Całość doprawcie solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.  Szczypiorek umyjcie a następnie drobno posiekajcie. Do ziemniaków dodajcie podsmażone mięso ze szpinakiem. Następnie dodajcie składniki sosu i całość wymieszajcie.  Tak przygotowane mięso z ziemniakami przełóżcie do formy do...

Zapiekanka
Gotujmy.pl/kulinarna chwila
Newsy
Prosta zapiekanka „hokus pokus” z mięsem i ziemniakami. Zamieńcie zwyczajne produkty w niezwykle pyszny obiad 
Ta pyszna zapiekanka o smaku gyrosa z pieczonymi ziemniakami, dodatkiem warzyw oraz mięsa zachwyci każdego. Zrobicie ją wyjątkowo błyskawicznie!

Tę pyszną zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać. Wiec jeśli nie zostanie ona zjedzona od razu, bo wychodzi jej całkiem sporo, będzie idealna na kolejny obiad. Danie jest niezwykle pyszne i sycące.  Do przygotowania zapiekanki „hokus pokus” będziecie potrzebować zwykłych produktów, z których zrobicie naprawdę niezwykły obiad. A to wszystko za sprawą odpowiednich dodatków w postaci pysznych i zdrowych ziemniaków, delikatnego drobiowego mięsa, świeżej papryki, cebuli oraz aromatycznych przypraw.   Przepis na zapiekankę „hokus pokus” Składniki:  ½ kg ziemniaków 3 łyżki keczupu pikantnego 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4 ogórki kiszone 340 g kukurydzy konserwowej 2 całe jajka 1 szklanka śmietany 12% 125 g sera żółtego ½ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki przyprawy gyros Sól Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie ze skórki, umyjcie pod wodą i pokrójcie w kostkę. Pokrojone w kostkę ziemniaki doprawcie ostrą papryką, ziołami prowansalskimi oraz solą.  Dodajcie również 3 łyżki pikantnego keczupu, majonezu oraz łyżkę musztardy sarepskiej.  Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pieczcie je około 40 minut w 180 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie kolejne składniki.  Filet z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, odetnijcie błony i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. Pokrojone mięso usmażcie na rozgrzanym oleju. Doprawcie je 2...

Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zapiekankę gołąbkową. Alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Czegoś takiego jeszcze na pewno nie widzieliście. Gołąbki podane w formie tortu to niezwykły sposób na wprawienie domowników w osłupienie i zachwyt jednocześnie! Koniecznie sprawdźcie ten przepis na zapiekankę gołąbkową.

Trzeba sobie uczciwe przyznać, że pani Magdalena, która umieściła przepis na zapiekankę gołąbkową w formie tortu na naszym portalu, zasługuje na szczególne uznanie. Tak pomysłowego przepisu nie widzieliśmy już od dawna – gołąbki podane w ten sposób przypadną do gustu nawet największym niejadkom! Przepis na gołąbkową zapiekankę Składniki: Mała główka białej kapusty (ok. 1 kg) 50 dag mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek Szklanka słodkiej śmietany 30% 30 dag ryżu Sól Pieprz Słodka papryka mielona Ostra papryka mielona Kminek Zioła prowansalskie Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, pokrójcie drobno. Kapustę sparzcie wrzątkiem i poszatkujcie także na jak najdrobniejsze kawałki. Ryż ugotujcie w garnku z wodą w proporcji 1:2 do wody. Osólcie wodę, doprowadźcie ryż do wrzenia i gotujcie na maleńkim ogniu do pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ostudźcie wasz ryż. Mięso mielone doprawcie pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, kminkiem, papryką w proszku, wbijcie do naczynia z mięsem jajko i wymieszajcie ręką na gładką masę. Wymieszajcie mięso z ryżem, a także z podsmażoną wcześniej na oleju cebulką i czosnkiem. Przygotujcie naczynie żaroodporne i wysmarujcie jego dno olejem lub masłem. Podzielcie poszatkowaną kapustę i mięso z ryżem na trzy porcje. Na dnie garnka wyłóżcie jedną porcję kapusty, po czym ułóżcie na niej porcję ryżu z mięsem. Ułóżcie w ten sposób kolejne porcje ryżu z mięsem i kapusty. Cztery pozostałe jajka roztrzepcie w misce ze śmietanką i tak przygotowanym płynem zalejcie gotowe i wyłożone już warstwy kapusty i mięsa. Rozgrzejcie piekarnik do temp....

Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy
AdobeStock
Newsy
Mięso z kurczaka kupicie w Biedronce za 2,39zł! Dokupcie tanie ogórki i obiad za grosze gotowy
Już od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka kupicie popularne produkty w niskich cenach. Sprawdźcie szczegóły.

Biedronka nieustannie kusi swoich klientów atrakcyjnymi ofertami. Już od jutra będziecie mogli kupić mięso i warzywa w promocyjnych cenach! Promocje w Biedronce od 12.04 Od poniedziałku 12.04 w sklepach sieci Biedronka będziecie mogli taniej kupić poniższe produkty: Ogórki szklarniowe: 5,99 zł za kg Polskie jabłka: 1,99 zł za kg Cebula, 4 kg: 4,99 zł Świeża ćwiartka kurczaka pakowana próżniowo Kraina Mięs: 2,39 zł Parówki Berlinki Morliny, 300g: 3,49 zł przy zakupie dwóch opakowań Przepis na pieczone udka z kurczaka Z kupionych na promocji udek z kurczaka przyrządzicie pyszne udka z piekarnika z ziemniakami! Do przygotowania smakowitych udek z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do kurczaka: 4 udka z kurczaka Kilogram ziemniaków 1 cebula czerwona 5 ząbków czosnku Łyżeczka słodkiej papryki mielonej 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki czarnego pieprzu Kilka gałązek świeżego rozmarynu Sok z połówki cytryny Olej Do mizerii: Przygotowanie: Umyjcie udka z kurczaka, osuszcie i oczyśćcie ze wszystkich niechcianych fragmentów (nadmiaru tłuszczu i skóry). Włóżcie je do miski. Umyjcie gałązki rozmarynu, oderwijcie igiełki i bardzo drobno posiekajcie. Wsypcie do małej miski. Obierzcie 5 ząbków czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do rozmarynu. Wlejcie kilka łyżek oleju, wsypcie dwie łyżeczki soli, łyżeczkę papryki, pół łyżeczki pieprzu i wlejcie sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą zalejcie udka z kurczaka i natrzyjcie je dobrze. Odstawcie do lodówki na kilka godzin. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na połówki lub mniejsze kawałki (to zależy od wielkości ziemniaków)....