Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami i potrawami, a między innymi święconką, pisankami, faszerowanymi jajami czy żurkiem, koniecznie z kawałkiem białej kiełbasy. Odpowiednie przygotowanie tej wędliny jest kluczowe, gdyż jeden zły krok może przyczynić się do katastrofy.
Biała kiełbasa na wiele sposobów
Biała kiełbasa jest głównie wykorzystywana podczas gotowania w okresie wielkanocnym. Wówczas przygotowuje się wiele potraw z jej udziałem. Najpopularniejszą jest oczywiście żurek bądź biały barszcz.
Jednak wiele osób podaje ją również zapiekaną z cebulką pod pierzynką czy duszoną z warzywami. W każdej postaci jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza również w głównej mierze odpowiedniemu przyrządzeniu.
Patent na udaną domową białą kiełbasę
Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane produkty są jeszcze lepsze niż te zakupione w sklepie. Wówczas macie pewność iż są świeże, dobrej jakości oraz przyprawione według waszego uznania.
Zobacz także:
Jeśli zdecydujecie się na domową produkcję białej kiełbasy musicie pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Koniecznie wcześniej należy wypłukać jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a także przez dłuższy czas je moczyć w wodzie, którą należy zmieniać możliwie często.
Taki zabieg powinien trwać nawet kilka godzin, więc warto go wykonać dzień wcześniej. Dzięki temu przygotowana wędlina nie będzie zbyt słona, a jelita po ugotowaniu będą delikatne i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 3,7 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 1,2 kg podgardla
- 1 kg surowego boczku
- 600 ml bardzo zimnej wody
- 100 g soli
- 12 g czarnego mielonego pieprzu
- 10-20 g majeranku
- 2 duże główki czosnku
- 10 metrów solonych jelit wieprzowych
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki.
- Czosnek obierzcie z łupinek.
- Przygotujcie maszynkę do mielenia z niezbyt drobnym sitkiem. Zmielcie w niej przygotowane mięso oraz czosnek.
- Sól rozpuśćcie w bardzo zimnej wodzie, a później dodajcie ją do miski z mięsem. Całość doprawcie majerankiem i czarnym mielonym pieprzem. Wszystko wyróbcie dokładnie na gładką, jednolitą masę.
- W międzyczasie opłuczcie jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a później włóżcie je do miski z zimną wodą na kilka godzin, którą należy zmieniać co jakiś czas. Tą czynność najlepiej jest wykonać dzień wcześniej.
- Do maszynki do mielenia zamontujcie lejek do napychania kiełbasy. Posmarujcie go delikatnie olejem, po czym naciągnijcie na niego jelito.
- Delikatnie napełniajcie jelita mięsną masą, aby podczas zwijania w pętelki nie popękały.
- W dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy będzie wrząca to włóżcie kiełbasę, przykryjcie pokrywką i wyłączcie kuchenkę. Kiełbaski pozostawcie w takim stanie na około 20 minut. Po upływie danego czasu odcedźcie je oraz odstawcie do ostygnięcia.
- Gotowe kiełbasy możecie zamrozić na później bądź na bieżąco wykorzystać w kuchni.