biała kiełbasa
Gotujmy.pl/Habibi&Cats
Newsy

Święta za pasem. Jak samodzielnie zrobić pyszną białą kiełbasę? Nie pomińcie 1 kroku, bo nigdy się nie uda

Nikt nie wyobraża sobie wielkanocnego żurku bez kawałka białej kiełbasy. To kluczowy składnik dania, który nadaje mu odpowiedniego aromatu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas przygotowywania mięsa, który może zrujnować całą potrawę!

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami i potrawami, a między innymi święconką, pisankami, faszerowanymi jajami czy żurkiem, koniecznie z kawałkiem białej kiełbasy. Odpowiednie przygotowanie tej wędliny jest kluczowe, gdyż jeden zły krok może przyczynić się do katastrofy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biała kiełbasa na wiele sposobów

Biała kiełbasa jest głównie wykorzystywana podczas gotowania w okresie wielkanocnym. Wówczas przygotowuje się wiele potraw z jej udziałem. Najpopularniejszą jest oczywiście żurek bądź biały barszcz.

Jednak wiele osób podaje ją również zapiekaną z cebulką pod pierzynką czy duszoną z warzywami. W każdej postaci jest niezwykle aromatyczna, co zawdzięcza również w głównej mierze odpowiedniemu przyrządzeniu.

Patent na udaną domową białą kiełbasę

Nie od dziś wiadomo, że samodzielnie przygotowywane produkty są jeszcze lepsze niż te zakupione w sklepie. Wówczas macie pewność iż są świeże, dobrej jakości oraz przyprawione według waszego uznania.

Jeśli zdecydujecie się na domową produkcję białej kiełbasy musicie pamiętać o jednej kluczowej rzeczy. Koniecznie wcześniej należy wypłukać jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a także przez dłuższy czas je moczyć w wodzie, którą należy zmieniać możliwie często.

Taki zabieg powinien trwać nawet kilka godzin, więc warto go wykonać dzień wcześniej. Dzięki temu przygotowana wędlina nie będzie zbyt słona, a jelita po ugotowaniu będą delikatne i rozpływające się w ustach.

Zobacz także
Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Czy herbata w torebkach jest szkodliwa?

Lubicie herbatę w torebkach? To najgorsze, co możecie wypić. Może być pełna szkodliwych substancji

Składniki:

  • 3,7 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
  • 1,2 kg podgardla
  • 1 kg surowego boczku
  • 600 ml bardzo zimnej wody
  • 100 g soli
  • 12 g czarnego mielonego pieprzu
  • 10-20 g majeranku
  • 2 duże główki czosnku
  • 10 metrów solonych jelit wieprzowych

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki.
  2. Czosnek obierzcie z łupinek.
  3. Przygotujcie maszynkę do mielenia z niezbyt drobnym sitkiem. Zmielcie w niej przygotowane mięso oraz czosnek.
  4. Sól rozpuśćcie w bardzo zimnej wodzie, a później dodajcie ją do miski z mięsem. Całość doprawcie majerankiem i czarnym mielonym pieprzem. Wszystko wyróbcie dokładnie na gładką, jednolitą masę.
  5. W międzyczasie opłuczcie jelita wieprzowe z nadmiaru soli, a później włóżcie je do miski z zimną wodą na kilka godzin, którą należy zmieniać co jakiś czas. Tą czynność najlepiej jest wykonać dzień wcześniej.
  6. Do maszynki do mielenia zamontujcie lejek do napychania kiełbasy. Posmarujcie go delikatnie olejem, po czym naciągnijcie na niego jelito.
  7. Delikatnie napełniajcie jelita mięsną masą, aby podczas zwijania w pętelki nie popękały.
  8. W dużym garnku zagotujcie wodę. Gdy będzie wrząca to włóżcie kiełbasę, przykryjcie pokrywką i wyłączcie kuchenkę. Kiełbaski pozostawcie w takim stanie na około 20 minut. Po upływie danego czasu odcedźcie je oraz odstawcie do ostygnięcia.
  9. Gotowe kiełbasy możecie zamrozić na później bądź na bieżąco wykorzystać w kuchni.
     
biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

magda gessler biała kiełbasa
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Błyskawiczna kiełbasa w szarym sosie na obiad od Magdy Gessler. Zróbcie, a nie pożałujecie
Biała kiełbasa poleca się na uroczysty obiad, jak i na co dzień. Polana pysznym, delikatnym sosem wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowana z przepisu Magdy Gessler zachwyci waszych bliskich, a podczas zbliżających się świąt wielkanocnych zdecydowanie będzie wiodła prym. Koniecznie przyrządźcie ją z tego przepisu!

Potrawy z białą kiełbasą kojarzą się głównie z okresem świąt wielkanocnych. Jednak ten składnik nie jest zarezerwowany tylko dla tego święta. Dania z dodatkiem tego produktu można przyrządzać cały rok, na co dzień, jak i od święta. Biała kiełbasa jest serwowana w różnych formach, a gospodynie prześcigają się w coraz to nowszych oraz lepszych przepisach. Niezmiennie największą popularnością od wielu lat cieszy się potrawa składająca się z białej kiełbasy polanej szarym sosem. Biała kiełbasa z szarym sosem To danie jest podawane od niepamiętnych czasów, nie tylko podczas Wielkanocy, ale i również podczas innych uroczystości. Swoją popularność zawdzięcza delikatnemu, aromatycznemu sosowi, jaki przygotowuje się z dodatkiem karmelu. Ostatni ten starodawny przepis postanowiła przypomnieć Magda Gessler. Biała kiełbasa z szarym sosem to świetna propozycja na świąteczny obiad. Przepis na białą kiełbasę z szarym sosem Składniki: 4 pętka białej, surowej kiełbasy 1 cebula 30 g masła 30 g mąki 1 ½ szklanki bulionu 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny sól olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju oraz dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Później do zeszklonej cebuli dodajcie pętka kiełbasy. Gdy napęcznieje pod wpływem ciepła to delikatnie ponakłuwajcie ją widelcem. Smażcie całość na niewielkim ogniu, aby cebula się nie przypaliła. Kiełbasa powinna być lekko zarumieniona z obu stron. W międzyczasie bulion bądź też rosół doprowadźcie do wrzenia. Do rondla z grubszym dnem wsypcie cukier oraz dodajcie kilka kropel wody. Podgrzewajcie go stopniowo, aż uzyskacie ciemnobrązowy karmel. Wówczas dodajcie pół szklanki bulionu i całość...

Wylewacie wodę po gotowanej kiełbasie? Możecie ją jeszcze wykorzystać
AdobeStock
Newsy
Wylewacie wodę po ugotowaniu białej kiełbasy? Możecie ją jeszcze wykorzystać
Wy też wylewacie wodę po białej kiełbasie? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Większość osób zwykle wylewa wodę po ugotowaniu białej kiełbasy. To błąd. Woda taka może być jeszcze wykorzystana do gotowania. Wiecie, jak można jej użyć? Dlaczego nie warto wylewać wody po ugotowaniu białej kiełbasy? Biała kiełbasa gości na naszych stołach nie tylko na co dzień, ale i od święta. Może być podawana w żurku, gotowana lub pieczona z różnymi dodatkami. Jeśli zdarza wam się gotować białą kiełbasę, pamiętajcie, by nie wylewać wody po jej ugotowaniu. Woda po ugotowanej kiełbasie może wam posłużyć jako... wywar do zupy. Należy jednak pamiętać o jednej rzeczy, a mianowicie o rodzaju kiełbasy.  Zaznaczmy to wyraźnie - chodzi tu tylko i wyłącznie o wodę po gotowaniu białej kiełbasy, a nie ciemnej, np. podwędzanej, Dlaczego? Gdy gotujemy ciemne, wędzone wędliny, takie jak np. ciemna kiełbasa, może ona pozostawić w garnku ciemny pył. Taka woda nie nadaje się już do gotowania, ponieważ jej kolor wskazuje, że wędlinę nieprawidłowo przygotowano do wędzenia.  Z czego powstaje biała kiełbasa? Wiele osób nie ma pojęcia, jak właściwie powstaje biała kiełbasa i czemu zawdzięcza ona swój nietypowy, jasny kolor. Otóż, biała kiełbasa powstaje z następujących składników:  wieprzowina (łopatka, podgardle, boczek) - w niektórych przepisach wołowina przyprawy: sól, czosnek, pieprz, majeranek jelita wieprzowe Jasny kolor białej kiełbasy nie powinien nikogo dziwić - w końcu barwa mięsa jest lekko różowa a tłuszczu - biała. Gdy taką kiełbasę jedynie sparzymy, stanie się ona szara. Wiecie, dlaczego kiełbasa ta może przyjąć różowawą barwę? Stanie się tak, gdy doda się do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą, po czym dokona się jej uwędzenia. Dobrej jakości...