kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy

Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?

Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule. Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijne makówki

Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami.

Przepis na kluski z makiem

Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:

 

Do ciasta:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jaja
  • Płaska łyżeczka soli
  • Łyżka oleju

Do masy makowej:

  • 25 dag maku suchego
  • Mleko
  • 100 ml miodu
  • 1 szklanka bakalii
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia.
  2. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku.
  3. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie.
  4. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie.
  5. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski.
  6. Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie do miękkości. Odcedźcie, wyłóżcie na półmisek albo do miski, dodajcie masę makową i wymieszajcie. Smacznego! Kluski smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: gotujmy.pl

Makowiec japoński
Gotujmy.pl/mycha
Newsy
Najlepszy przepis na makowiec japoński. Proste ciasto na święta z kilku składników
Jeśli chcecie podać na stół wielkanocny wyjątkowe ciasto, koniecznie wypróbujcie ten niezawodny przepis na makowiec japoński. Jest delikatny i wilgotny dzięki 1 składnikowi.

To jest idealna propozycja ciasta dla wszystkich smakoszy makowców  i nie tylko. Jeśli wprost przepadacie za wilgotnymi i delikatnymi ciastami, to ten przepis zdecydowanie przypadnie wam do gustu! Ciasto jest pyszne, wilgotne od jabłek i rodzynek. Bez spodu i bez zawijania. Proste i niezwykle szybkie do zrobienia. Czy można chcieć więcej?  Przepis na makowiec japoński  Będziecie potrzebować:  500 g suchego mielonego maku 250 g miękkiego masła 2,5 szklanki mleka 3,2% 2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki miodu 1 kg jabłek prażonych ze słoika 220 g kaszy manny 6 większych jajek  garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść moreli suszonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: polewa czekoladowa brzoskwinie z puszki Sposób przygotowania: W garnku ugotujcie 2,5 szklanki mleka z 50 g masła, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami miodu.  Do gorącego mleka wsypcie zmielony suchy mak i gotujcie go na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a  mleko odparuje. Dodajcie rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Odłóżcie do ostudzenia.  Resztę masła czyli 200 g zmiksujcie z 2 szklankami cukru pudru na puszystą masę.  Jajka oddzielcie od białek.  Następnie dodajcie do maślanej masy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.  Do maślano-żółtkowej masy dodajcie stopniowo ostudzoną masę makową. Wszystko razem zmiksujcie.  Na koniec dodajcie do masy prażone jabłka ze słoika oraz kaszę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Białka jaj ubijcie ze szczyptą soli i dodajcie do makowej masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłóżcie na blachę o wymiarach 25 cm na 40 cm wcześniej przykrytą papierem do pieczenia. Powierzchnię...

Co ma w środku rogal świętomarciński? Podpowiadamy jak to nadzienie zrobić samemu w domu
Adobe Stock
Newsy
Co ma w środku rogal świętomarciński? Podpowiadamy jak to nadzienie zrobić samemu w domu
Rogale świętomarcińskie, choć pochodzą z Poznania, są dziś chętnie jedzone w całym kraju. Mogą je wypiekać tylko certyfikowani cukiernicy lub wy, u siebie w domach.

Rogale świętomarcińskie wypiekane są w Poznaniu od ponad 130 lat. Uczczenie dnia Świętego Marcina, patrona ubogich słodkimi rogalami, to pomysł proboszcza poznańskiej parafii św. Marcina oraz wykonanie poznańskiego cukiernika — Walentego. Oficjalne wypieki w piekarniach i mniej oficjalne w domach Dziś rogale są wypiekane w niewiele ponad 100 piekarniach i cukierniach. Każdy, kto wypuszcza z pieca rogal świętomarciński, musi wcześniej uzyskać specjalny certyfikat. Tylko certyfikowani piekarze mają prawo używać tej receptury i nazwy. Rogal jest wypiekany z ciasta półfrancuskiego. Oficjalne receptury zdradzają, że do wytworzenia ciasta używa się margaryny, a nie masła. Nadzienie zrobione jest z białego maku, z bakaliami. Ciastko jest bardzo ciężkie, tłuste i wysokokaloryczne. Ale, że jest smakołykiem jedzonym tylko raz do roku, to pomimo jego 850 kcal, możemy sobie na niego pozwolić. Przepis na farsz do rogala świętomarcińskiego Głównym składnikiem farszu jest biały mak. To nie jest popularny rodzaj maku. Szukajcie go w sklepach ze zdrową żywnością. Na pewno znajdziecie też na aukcjach internetowych. Składniki: 30 dag białego maku 10 dag masy marcepanowej ¾ szklanki cukru pudru 10 dag orzechów włoskich 10 dag prażonych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Kilka biszkoptów drobno pokruszonych Przygotowanie: Mak i orzechy sparzcie gorącą wodą, a po 15 minutach odsączcie. Zmielcie dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzyjcie mikserem z cukrem pudrem, dodajcie zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszajcie, dodajcie śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda. Możecie regulować jej konsystencję, dodając...

Makowiec
Pixabay/ pasja1000
Newsy
Babcine porady dzięki, którym makowiec nigdy nie będzie pękał. Ciasto będzie lepsze niż z cukierni
Makowiec to klasyka świątecznych słodkości. Polewany lukrem, mieszany z bakaliami, potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienie.

Wigilijne potrawy to nie tylko kapusta z grzybami czy barszcz czerwony, ale również pyszne ciasta. Jednym z najlepszych jest makowiec. To z pozoru łatwe ciasto można jednak zepsuć. Jak sprawić, by wyszedł aromatyczny i nie pękał? Krótka historia makowca To typowe danie wigilijne, które niegdyś gościło tylko na stołach w zamożnych domach.  W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie przybiera różną formę, np. formę składanych bułeczek z nadzieniem, placków przekładanych makiem. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia ma zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił .  Sposoby na przyrządzenie makowca Przed zrobieniem makowca należy w szczególny sposób podejść do samego maku. Mak przeznaczony na masę należy odpowiednio przygotować przed zmieleniem. Jednym ze sposobów jest sparzenie ziaren na sitku, następnie staranne odsączenie i odparowanie. Inna metoda to zalanie maku mlekiem lub wodą i odstawienie na pewien czas. Według większości przepisów, po sparzeniu lub namoczeniu ziaren należy je jeszcze dodatkowo podgotować. Następnie trzeba mak zmienić z cukrem, a na koniec dodać ulubione bakalie. To mogą być rodzynki, orzechy włoskie, żurawina, skórka pomarańczowa. Pamiętaj, że orzechy powinny być drobno posiekane. Makowce to najczęściej zwijana gruba warstwa masy makowej i ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Gotowe makowce oblewa się zazwyczaj gotowanym lukrem, ozdabia surowymi ziarenkami maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. To prawdziwie świąteczna eksplozja smaków. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Ciasto makowe mimo wyjątkowego smaku, może się nie...

Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis
Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie. Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją. Pieczemy  „gwiazdę betlejemską” Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami. Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig. Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę. Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem: Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jaja 200 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki) 30 dag masy makowej z puszki Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki. Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4...