kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy

Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?

Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule. Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wigilijne makówki

Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami.

Przepis na kluski z makiem

Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:

 

Do ciasta:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jaja
  • Płaska łyżeczka soli
  • Łyżka oleju

Do masy makowej:

  • 25 dag maku suchego
  • Mleko
  • 100 ml miodu
  • 1 szklanka bakalii
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia.
  2. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku.
  3. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie.
  4. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie.
  5. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski.
  6. Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie do miękkości. Odcedźcie, wyłóżcie na półmisek albo do miski, dodajcie masę makową i wymieszajcie. Smacznego! Kluski smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
gorzki farsz do uszek
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy Farsz do uszek wyszedł gorzki? Nie panikujcie. Dodajcie do niego składnik, który na bank macie pod ręką
Nie robicie już w tym roku uszek, bo ostatnio wyszły zbyt gorzkie? Dowiedzcie się, dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

Święta za pasem! Z pewnością już zaczynacie powoli przygotowania do wigilijnej kolacji. Przygotowanie tradycyjnych 12 potraw jest ogromnym wyzwaniem! Tym, czego absolutnie nie może zabraknąć na stole w Wigilię jest jarski barszcz z uszkami, czyli malutkimi pierożkami z delikatnego ciasta. Część z was pewnie zdecyduje się na kupienie gotowych uszek w sklepie, natomiast ci, którzy postanowią podjąć się ich wykonania często napotykają różne problemy.   Choć niepozorne, uszka nie są bardzo prostym daniem. Zrobienie idealnych i smacznych pierożków wymaga nieco wprawy. Ciasto musi być niezwykle lekkie, delikatne i cienkie – osiąga się to mieszając mąkę z wodą w idealnych proporcjach. Gdy już uporacie się z ciastem, pora na farsz – a i ten może nie wyjść! Zdarza się, że wychodzi zbyt gorzki i psuje całe danie. Dlaczego tak się dzieje? Winne są grzyby! Jeżeli wasze grzyby, których używacie do farszu w trakcie suszenia zostały przypalone lub zbyt wysuszone, to wówczas zaczynają mieć gorzkawy posmak. Można uratować farsz, korzystając z tych prostych sposobów: Zeszklona cebula – nada grzybom bardziej słodkiego smaku Roztrzepane widelcem jajko Gotowane ziemniaki Bułka tarta Pamiętajcie o tym, by zawsze koniecznie sprawdzać grzyby, z których robicie farsz do uszek. To podstawa tego dania! Przepis na farsz do uszek 50 g suszonych prawdziwków 1 cebula 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Zagotujcie i następnie gotujcie przez pół godziny. Posiekajcie drobno cebulę i zeszklijcie na maśle. Uwaga – cebula nie może się przyrumienić! Za pomocą sitka przecedźcie grzyby i dodajcie do cebuli. Cały czas mieszając smażcie przez 3...

Przeczytaj
śledzie
Flickr
Newsy Śledzie wyszły zbyt słone? Jest 1 babciny trik, który to szybko uratuje 
Moczenie śledzi w celu odsączenia zbyt dużej ilości soli to elementarz. Czasem przydarzą nam się jednak pewne błędy. Co wtedy robić?
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

Wiaderko smakowitych śledzi wręcz kusi szybkim przyrządzeniem ich w oleju, z cebulką, czy też w innego rodzaju sałatce. Czasem z rozpędu zdarzy nam się zapomnieć o podstawowej sprawie, czyli o wymoczeniu śledzi z nadmiaru soli. Zacznijmy od moczenia Proces ten należy przeprowadzić tuż przed wykorzystaniem śledzi w naszym daniu. Zwykle moczymy śledzie w lodowatej wodzie przez około 1 godzinę. W razie potrzeby możemy ten proces przedłużyć – np. wtedy gdy wolimy nieco delikatniejszy ich smak. Niektórzy w tym celu moczą śledzie także w mleku. Taka metoda świetnie sprawdzi się przed przygotowaniem śledzi w śmietanie. Nie będzie za to dobrym wyborem, gdy zamierzamy przygotować do naszych ryb zalewę octową. Jeżeli zapomnieliśmy o wymoczeniu i z marszu przygotowaliśmy z nich sałatkę, to jeszcze nic straconego. Dobrym pomysłem będzie po prostu wyłowienie śledzi z sałatki i wstawienie ich do wody. Po upływie godziny lub dwóch godzin, śledzie wyciągamy z wody i bez obaw jeszcze raz mieszamy ze składnikami naszej sałatki. Cebula, ocet, sok z cytryny Czasem słony smak śledzi możemy nieco zredukować za pomocą słodkiego i kwaśnego smaku. Do tego wykorzystamy oczywiście cukier i ocet. Pamiętajmy oczywiście, by nie przeszarżować ze słodzeniem śledzi. „Cukrzymy” je przecież nie po to, by stały się słodkie, a jedynie po to by zredukować ich słony smak. W podobny sposób możemy zbalansować słony smak śledzi poprzez dodanie do nich odrobiny octu lub soku z cytryny. Gdy jednak mamy do czynienia ze śledziami, które nabrały już kwaskowości w zalewie octowej, będzie to raczej bezskuteczne. Jeżeli śledzie są jedynie odrobinę za słodkie, możemy także dodać do nich jeszcze odrobinę cebuli. Ta w konfrontacji ze słoną rybą zapewni nieco słodyczy i troszkę ostrego smaku.

Przeczytaj