kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy

Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?

Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule. Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wigilijne makówki

Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami.

Przepis na kluski z makiem

Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:

 

Do ciasta:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jaja
  • Płaska łyżeczka soli
  • Łyżka oleju

Do masy makowej:

  • 25 dag maku suchego
  • Mleko
  • 100 ml miodu
  • 1 szklanka bakalii
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia.
  2. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku.
  3. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie.
  4. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie.
  5. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski.
  6. Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie do miękkości. Odcedźcie, wyłóżcie na półmisek albo do miski, dodajcie masę makową i wymieszajcie. Smacznego! Kluski smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Makowiec
Pixabay/ pasja1000
Newsy Babcine porady dzięki, którym makowiec nigdy nie będzie pękał. Ciasto będzie lepsze niż z cukierni
Makowiec to klasyka świątecznych słodkości. Polewany lukrem, mieszany z bakaliami, potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Wigilijne potrawy to nie tylko kapusta z grzybami czy barszcz czerwony, ale również pyszne ciasta. Jednym z najlepszych jest makowiec. To z pozoru łatwe ciasto można jednak zepsuć. Jak sprawić, by wyszedł aromatyczny i nie pękał? Krótka historia makowca To typowe danie wigilijne, które niegdyś gościło tylko na stołach w zamożnych domach.  W niektórych rejonach kraju rozpowszechnił się dopiero po drugiej wojnie światowej m.in. za sprawą osiedleńców z Polski wschodniej. Regionalnie przybiera różną formę, np. formę składanych bułeczek z nadzieniem, placków przekładanych makiem. Według ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia ma zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych sił .  Sposoby na przyrządzenie makowca Przed zrobieniem makowca należy w szczególny sposób podejść do samego maku. Mak przeznaczony na masę należy odpowiednio przygotować przed zmieleniem. Jednym ze sposobów jest sparzenie ziaren na sitku, następnie staranne odsączenie i odparowanie. Inna metoda to zalanie maku mlekiem lub wodą i odstawienie na pewien czas. Według większości przepisów, po sparzeniu lub namoczeniu ziaren należy je jeszcze dodatkowo podgotować. Następnie trzeba mak zmienić z cukrem, a na koniec dodać ulubione bakalie. To mogą być rodzynki, orzechy włoskie, żurawina, skórka pomarańczowa. Pamiętaj, że orzechy powinny być drobno posiekane. Makowce to najczęściej zwijana gruba warstwa masy makowej i ciasta drożdżowego, kruchego lub półkruchego. Gotowe makowce oblewa się zazwyczaj gotowanym lukrem, ozdabia surowymi ziarenkami maku lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. To prawdziwie świąteczna eksplozja smaków. Co zrobić, żeby makowiec nie pękał? Ciasto makowe mimo wyjątkowego smaku, może się nie...

Przeczytaj
Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis
Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie. Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją. Pieczemy  „gwiazdę betlejemską” Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami. Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig. Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę. Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem: Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jaja 200 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki) 30 dag masy makowej z puszki Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki. Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4...

Przeczytaj
kutia przepis
Adobe Stock
Newsy Kutia z bakaliami i miodem to pyszny wigilijny deser. Mamy najlepszy, tradycyjny przepis
Choć kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, w Polsce jest bardzo dobrze znana. Danie przyrządzane na bazie maku, pszenicy i bakalii najczęściej pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. To naprawdę smakowity deser!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie. Przepis na kutię z bakaliami i miodem Będziesz potrzebować 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego) 300 ml wody 370 ml mleka 70 ml miodu 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy 50 gramów rodzynek 50 gramów orzechów 50 gramów migdałów 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc. Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc. Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy. Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności. Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera. Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się...

Przeczytaj
Masa makowa
Gotujmy.pl/migota28
Newsy Jak zrobić najlepszą masę makową? 4 proste składniki, dzięki którym będzie idealna
Masa makowa przyda się do kutii, ale i świątecznego makowca. Nie jest trudna do zrobienia, jednak jak w każdym dobrym przepisie, liczą się proporcje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

Masa makowa posiada prawdziwie świąteczną symbolikę. Właściwie trudno wyobrazić sobie bez niej Boże Narodzenie. Jest pyszna, zdrowa i do jej zrobienia potrzebujecie tylko czterech składników. Mak zawiera wiele ważnych właściwości odżywczych Pierwszym, kluczowym składnikiem masy makowej jest mak. Właściwości narkotyzujące ma wysuszony mleczny sok z makówki, czyli opium – substancja, której najważniejszym składnikiem psychoaktywnym jest morfina. Opium stosuje się w produkcji leków uspokajających i przeciwbólowych. Jedząc mak odkryjecie z pewnością jego właściwości nasenne. W medycynie ludowej również kwiaty maku polnego wykorzystywane są do sporządzania naparu ułatwiającego zasypianie. Podobny napar traktuje się też jako remedium na biegunkę. Mleko jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania Drugi składnik masy makowej - mleko, jest nam równie potrzebny. To bogate źródło białka, elementu budulcowego organizmu ludzkiego, ale również lipidów, które są niezwykle ważne dla skóry. Mleko to także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i wapń, witaminy A, B12, fosfor, magnez oraz potas. Miód rozgrzewa, miód leczy Właściwości miodu są znane nawet naszym przodkom. Często był dodawany do zimowych naparów, które miały właściwości rozgrzewające i podnosiły odporność. Nawet dziś możecie taki sporządzić! Ponadto, miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy biotyna. Owoce suszone na słońcu Bakalie to nic innego jak owoce, z których usunięto nadmiar wody. Mają długą tradycję stosowania, słodki smak i zazwyczaj długi okres przydatności do spożycia. Obecnie spożycie suszonych owoców jest powszechne. Na Wigilię...

Przeczytaj