Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule. Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski.

Wigilijne makówki

Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami.

Przepis na kluski z makiem

Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:

 

Zobacz także:

Do ciasta:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jaja
  • Płaska łyżeczka soli
  • Łyżka oleju

Do masy makowej:

  • 25 dag maku suchego
  • Mleko
  • 100 ml miodu
  • 1 szklanka bakalii
  • Łyżka masła

Przygotowanie

  1. Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia.
  2. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku.
  3. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie.
  4. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie.
  5. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski.
  6. Gotowe kluski wrzućcie do osolonego wrzątku i gotujcie do miękkości. Odcedźcie, wyłóżcie na półmisek albo do miski, dodajcie masę makową i wymieszajcie. Smacznego! Kluski smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło: gotujmy.pl