sałatka jarzynowa przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Świąteczny klasyk. Tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową. Smakuje wprost genialnie

Sałatka jarzynowa pasuje na każdą okazję i do tego wszyscy ją uwielbiają! Wiecie, jaki jest sekret pysznej sałatki?

Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka jarzynowa – wskazówki

Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie!

  • Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd.
  • Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie.
  • Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone.

Przepis na sałatkę jarzynową

Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Dwie duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza konserwowa
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno.
  3. Ogórki pokrój w kosteczkę.
  4. Wrzuć przygotowane składniki do dużej miski, dodaj kilka łyżek majonezu, odcedzony groszek i kukurydzę. Dokładnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Najsmaczniejsza jest zawsze na drugi dzień!
sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

sałatka jarzynowa
Newsy
Tak sałatkę jarzynową przyrządzają na Śląsku. Jeden składnik rozwala system
Znacie śląski szałot? To sałatka jarzynowa, do której dodaje się... mięso!

Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza. Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy. Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach. W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej. Przepis na śląski szałot jarzynowy Składniki 200g kiełbasy kawałek słoniny lub boczku 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 6 większych ziemniaków 4 jajka 4 ogórki kiszone 2 małe kwaskowate jabłka Majonez i musztarda Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak...

Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne
Wyobrażacie sobie święta bez sałatki jarzynowej? Polacy ją kochają. Czy jednak zawsze udaje się ją zjeść do końca?

Sałatka jarzynowa w wielu domach pojawia się tylko na święta. To czasochłonne danie, które wymaga obierania, gotowania, krojenia. Do tego zawiera wiele składników. Nic dziwnego, że nie robimy jej często, a jak już zrobimy to ogromną miskę. Jak sprawdzić, czy resztka sałatki nadal nadaje się do jedzenia? Jak sprawdzić, czy sałatka nie zaczęła się już psuć? Zanim zaczniecie oceniać świeżość sałatki, sięgnijcie pamięcią do momentu jej przygotowywania. Jeśli miało to miejsce więcej niż tydzień temu, do tego nie zawsze pamiętaliście o włożeniu jej do lodówki, a dziś macie wątpliwość czy można jeszcze ją jeść, to odpowiedź jest jedna: nie jedzcie. Za długo już stoi i jej zjedzenie może wam zaszkodzić. Najlepiej zjeść sałatkę 2-3 dni po przygotowaniu. Oto sposoby na ocenę świeżości sałatki jarzynowej: Obejrzyjcie ją z wierzchu. Na sałatce, która już parę dni stoi z pewnością zmieni się wygląd majonezu, będzie podeschnięty. To normalne zjawisko, które nie jest niebezpieczne. Jeśli na samej sałatce nie widać nierównomiernych odbarwień, plamek czy pleśni, przejdźcie do kolejnego kroku. Powąchajcie danie. Nie czujecie nieświeżego, skwaśniałego zapachu, przejdźcie do ostatniego kroku oceny. Spróbujcie sałatkę. Powinna smakować jak zawsze. Jeśli nie pojawiły się obce smaki, gorzki czy kwaśny, a także smak wskazujący na fermentację składników, możecie jeść ją dalej.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Jak zrobić najlepszą sałatkę i co można do niej...

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie
Sałatka jarzynowa to przysmak, bez którego polska kuchnia nie mogłaby istnieć. W wersji z burakiem i szczypiorkiem smakuje rewelacyjnie.

W skład tradycyjnej sałatki jarzynowej wchodzi marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, groszek, ogórki kiszone, jabłko oraz majonez. Nasza propozycja, choć szalona, zawiera większość z tych produktów. Dodatkowo została wzbogacona o przepysznego i zdrowego buraka, szczypiorek i białą rzodkiew. Nie znajdziecie w niej jednak jabłka, ani kiszonych ogórków – zostały zamienione na korniszony. Przepis na sałatkę jarzynową z burakiem i szczypiorkiem Odwzorowanie tej receptury jest dziecinnie proste, a smak naprawdę niesamowity. Sałatka jarzynowa z burakiem idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Będziecie potrzebować: ½ białej rzodkiewki 1 puszki groszku konserwowego 1 pęczka szczypiorku 1 dużego buraka  2 dużych marchewek  2 średnich pietruszek 3 średnich ziemniaków  5 ogórków korniszonów 5 jajek z chowu ekologicznego 4 łyżek majonezu (najlepiej domowego) Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy zacznie wrzeć umieśćcie w niej 1 łyżkę soli. Warzywa – marchewki, pietruszki, ziemniaki, buraka oraz rzodkiew opłuczcie pod bieżącą wodą, umieśćcie we wrzątku (nie obierajcie), gotujcie aż do miękkości, odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Kiedy warzywa już ostygną obierzcie je ze skórki, pokrójcie na drobną kosteczkę i przełóżcie do dużej miski. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na powierzchni wody). Tak przygotowane jajka obierzcie ze skorupek, pokrójcie w kosteczkę (lub umieśćcie w specjalnym sprzęcie do krojenia jajek) i przełóżcie do miski z warzywami. Ogórki również pokrójcie, szczypiorek drobno posiekajcie, z...