Jedną z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole jest naturalnie sałatka jarzynowa! Smaczna, sycąca i pasuje do wszystkiego – czy znacie kogoś, kto by jej nie uwielbiał? Już niedługo święta, dlatego powoli zabieramy się za gromadzenie przepisów na świąteczne potrawy. Jeżeli jeszcze nigdy nie przyrządzaliście sałatki jarzynowej, to Boże Narodzenie jest ku temu najlepszą okazją! Wypróbujcie ten przepis, a na pewno sałatka wyjdzie smaczna i wszyscy ją pochwalą.

Sałatka jarzynowa – wskazówki

Zanim weźmiecie się za przygotowywanie sałatki, warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim danie będzie naprawdę smaczne, a wy się nie rozczarujecie!

  • Warzywa z rosołu – to jest tajemnica każdej smacznej sałatki! Aby wydobyć z niej charakterystyczny smak, należy wykorzystać do niej jarzyny z rosołu. Część osób gotuje warzywa w osobnym garnku jedynie z odrobiną soli, a to wielki błąd.
  • Nie żałuj majonezu – jak wiemy tłuszcz niesie smak, dlatego sałatka jarzynowa z dużą ilością majonezu jest tak pyszna! Szczególnie w święta nie warto martwić się o linię, więc go nie oszczędzajcie.
  • Ogórek kiszony – aby przełamać smak sałatki, warto dodać do niej coś kwaśnego. Mogą to być starte jabłka albo ogórki kiszone.

Przepis na sałatkę jarzynową

Aby przyrządzić ten świąteczny klasyk, będziecie potrzebowali tych składników:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • Dwie duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • Ćwierć selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • Groszek konserwowy
  • Kukurydza konserwowa
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ostudzone jarzyny z rosołu obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo i pokrój bardzo drobno.
  3. Ogórki pokrój w kosteczkę.
  4. Wrzuć przygotowane składniki do dużej miski, dodaj kilka łyżek majonezu, odcedzony groszek i kukurydzę. Dokładnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Najsmaczniejsza jest zawsze na drugi dzień!