Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy

Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik

Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020
Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Soczysta wędlina 

Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu. 

Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki.

Jak zrobić roladę ze schabu?

Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami.

Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach. 

Rolada ze schabu i pieczarek

To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa!

Składniki: 

  • 1,20 kg schabu

  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • duża szczypta pieprzu cayenne

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1,5 łyżeczki soli

  • duża szczypta ziół prowansalskich

  • trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki oleju zmieszanego z łyżką octu jabłkowego

  •  łyżeczka cukru lub miodu

  Farsz:

  • 25 dag pieczarek

  • 15 dag wędzonego boczku 

  • duża cebula pokrojona w kostkę

  • 2 łyżki tartej bułki

  • kilka cienkich plastrów boczku na wierzch rolady

Sposób przygotowania

  1. Nacinamy schab pośrodku długiego boku, zachowując ok. 2 centymetry, by rozkładał się jak książka. Rozbijamy mięso tłuczkiem wyrównując powierzchnię.

  2. Przyprawy można wymieszać na pastę lub wcierać je w mięso po kolei. Smarujemy dokładnie mięso z obu stron, zwijamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę lub nawet na całą noc.

  3. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

  4. Pieczarki z boczkiem w kostce i cebulą podsmażamy krótko na  dużym ogniu. Jeśli używamy boczku w plastrach rozkładamy go bez podsmażania na mięsie. Do pieczarkowego farszu dodajemy tartą bułkę, sól i pieprz. Całość mieszamy.

  5. Rozkładamy na plastrze mięsa, pozostawiając wolny brzeg wielkości około centymetra. Dociskamy mięso dłonią i ciasno zwijamy powstałą roladę.

  6. Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.

  7. Układamy na roladzie plastry boczku i zawijamy ciasno w folię aluminiową. Można też związać roladę bawełnianym sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia.

  8. Schab pieczemy nie dłużej niż 1,5 godziny. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia rozcinamy ostrożnie folię lub rękaw.

  9. Wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut blacie. Zapobiegnie to wycieknięciu soków z środka pieczeni.

  10. Po kwadransie schab z farszem jest gotowy do krojenia i konsumpcji.

Smacznego!

Komentarze
pierogi pieczone
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone pierogi na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zrobi je nawet amator
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Podaj im na wigilii pierogi, ale tym razem nie gotowane, ale... pieczone!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć tradycyjnych, wigilijnych potraw – w tym pierogów! Najczęściej podaje się pierogi gotowane, ale czy próbowaliście wersji pieczonej? Musicie spróbować koniecznie, ponieważ smakuje niesamowicie!   Choć w całej Polsce najpopularniejsze są gotowane pierogi, to i pieczone mają swoich zwolenników! Szczególnie lubiane są we wschodniej części naszego kraju, gdzie przygotowuje się je z farszem z kaszy jaglanej, soczewicy, grzybów lub kapusty, a także na słodko z makiem, marchewką albo burakami. Przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami Przedstawiamy wam przepis na pierogi z tradycyjnym wigilijnym farszem, ale dla odmiany w wersji pieczonej, zamiast gotowanej. Warto wypróbować taki przepis, by zrobić wrażenie na swoich gościach – pierogi z pieca to rzadkość na polskiej Wigilii! Do przygotowania pierogów potrzebujecie poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 40 dag suszonych grzybów 60 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag śmietany 200 g masła 2 jaja Ziele angielskie Liść laurowy Sól Pieprz Przygotowanie Grzyby wkładamy do wody i moczymy całą noc. Z mąki, masła, śmietany i jaj przygotowujemy kruche ciasto. Pamiętajcie o tym, by ciasto zagniatać szybko i jak najmniej dotykać je rękami! Następnie zawińcie je w folię i odłóżcie do lodówki na minimum godzinę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy nieco zmięknie, dodajemy namoczone wcześniej grzyby i gotujemy. Następnie kapustę należy ostudzić, odcedzić i bardzo dokładnie poszatkować. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy i zaczynamy je wykrawać do pierogów. Gdy ulepimy wszystkie...

Przeczytaj