Soczysta wędlina
Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.
Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki.
Jak zrobić roladę ze schabu?
Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami.
Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.
Zobacz także:
Rolada ze schabu i pieczarek
To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa!
Składniki:
-
1,20 kg schabu
-
3 ząbki rozgniecionego czosnku
-
2 łyżeczki majeranku
-
pół łyżeczki pieprzu
-
duża szczypta pieprzu cayenne
-
2 łyżeczki słodkiej papryki
-
1,5 łyżeczki soli
-
duża szczypta ziół prowansalskich
-
trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki oleju zmieszanego z łyżką octu jabłkowego
-
łyżeczka cukru lub miodu
Farsz:
-
25 dag pieczarek
-
15 dag wędzonego boczku
-
duża cebula pokrojona w kostkę
-
2 łyżki tartej bułki
-
kilka cienkich plastrów boczku na wierzch rolady
Sposób przygotowania
-
Nacinamy schab pośrodku długiego boku, zachowując ok. 2 centymetry, by rozkładał się jak książka. Rozbijamy mięso tłuczkiem wyrównując powierzchnię.
-
Przyprawy można wymieszać na pastę lub wcierać je w mięso po kolei. Smarujemy dokładnie mięso z obu stron, zwijamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę lub nawet na całą noc.
-
Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
-
Pieczarki z boczkiem w kostce i cebulą podsmażamy krótko na dużym ogniu. Jeśli używamy boczku w plastrach rozkładamy go bez podsmażania na mięsie. Do pieczarkowego farszu dodajemy tartą bułkę, sól i pieprz. Całość mieszamy.
-
Rozkładamy na plastrze mięsa, pozostawiając wolny brzeg wielkości około centymetra. Dociskamy mięso dłonią i ciasno zwijamy powstałą roladę.
-
Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
-
Układamy na roladzie plastry boczku i zawijamy ciasno w folię aluminiową. Można też związać roladę bawełnianym sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia.
-
Schab pieczemy nie dłużej niż 1,5 godziny. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia rozcinamy ostrożnie folię lub rękaw.
-
Wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut blacie. Zapobiegnie to wycieknięciu soków z środka pieczeni.
-
Po kwadransie schab z farszem jest gotowy do krojenia i konsumpcji.
Smacznego!