Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy

Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik

Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soczysta wędlina 

Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu. 

Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki.

Jak zrobić roladę ze schabu?

Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami.

Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach. 

Rolada ze schabu i pieczarek

To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa!

Składniki: 

  • 1,20 kg schabu

  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • duża szczypta pieprzu cayenne

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1,5 łyżeczki soli

  • duża szczypta ziół prowansalskich

  • trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki oleju zmieszanego z łyżką octu jabłkowego

  •  łyżeczka cukru lub miodu

  Farsz:

  • 25 dag pieczarek

  • 15 dag wędzonego boczku 

  • duża cebula pokrojona w kostkę

  • 2 łyżki tartej bułki

  • kilka cienkich plastrów boczku na wierzch rolady

Sposób przygotowania

  1. Nacinamy schab pośrodku długiego boku, zachowując ok. 2 centymetry, by rozkładał się jak książka. Rozbijamy mięso tłuczkiem wyrównując powierzchnię.

  2. Przyprawy można wymieszać na pastę lub wcierać je w mięso po kolei. Smarujemy dokładnie mięso z obu stron, zwijamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę lub nawet na całą noc.

  3. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

  4. Pieczarki z boczkiem w kostce i cebulą podsmażamy krótko na  dużym ogniu. Jeśli używamy boczku w plastrach rozkładamy go bez podsmażania na mięsie. Do pieczarkowego farszu dodajemy tartą bułkę, sól i pieprz. Całość mieszamy.

  5. Rozkładamy na plastrze mięsa, pozostawiając wolny brzeg wielkości około centymetra. Dociskamy mięso dłonią i ciasno zwijamy powstałą roladę.

  6. Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.

  7. Układamy na roladzie plastry boczku i zawijamy ciasno w folię aluminiową. Można też związać roladę bawełnianym sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia.

  8. Schab pieczemy nie dłużej niż 1,5 godziny. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia rozcinamy ostrożnie folię lub rękaw.

  9. Wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut blacie. Zapobiegnie to wycieknięciu soków z środka pieczeni.

  10. Po kwadransie schab z farszem jest gotowy do krojenia i konsumpcji.

Smacznego!

Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście
Gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy
Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą. Tak smacznego połączenia jeszcze nie jedliście 
Przepis na tak przyrządzony schab jest godny polecenia! Mięso schabu jest kruche i bardzo smakowite dzięki udziałowi mięsa mielonego i białej kiełbasy. Gwarantujemy, że szybko zniknie z talerzy!

Pieczony schab to danie często przyrządzane na święta. Na wielkanocnym stole będzie nie tylko pięknie wyglądać po przekrojeniu, ale także smakować całej rodzinie, gdyż takiego połączenia smaku nie da się nie polubić.  Kruchy schab w połączeniu z dobrze przyprawionym mięsem mielonym wraz z białą kiełbasą tworzy duet idealny. Jeśli jeszcze nie jedliście schabu w takiej odsłonie, koniecznie go wypróbujcie.  Wielkanocny schab faszerowany mięsem mielonym i białą kiełbasą Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 sztuki białej, parzonej kiełbasy  350 g mięsa mielonego 1 jajko  3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do mięsa mielonego sól  pieprz nitka kuchenna  Marynata oliwa  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej  sól  tymianek majeranek Sposób przygotowania: Kawałek schabu dokładnie umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.  Tak przygotowane mięso przetnijcie nożem (tylko nie do końca) wzdłuż. Przecięty schab rozbijcie przez folię nie za mocno tłuczkiem.  Rozbite mięso natrzyjcie dokładnie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie farsz. Cebulę obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. Mięso mielone przełóżcie do miski, dodajcie jajko, przyprawy, drobno pokrojoną cebulę, a także bułkę tartą.  Całość dokładnie wymieszajcie. Na rozbity schab nałóżcie doprawione mięso mielone, na mięsie mielonym na środku ułóżcie białą, parzoną kiełbasę. Drugi kawałek białej kiełbasy pokrójcie w plastry.  Całość ciasno zwińcie i obwiążcie nitką kuchenną. Teraz przygotujcie marynatę. W miseczce wymieszajcie oliwę z przyprawami i natrzyjcie...

Schab pieczony ze śliwką
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny pieczony schab ze śliwką. Sos z tym sekretnym składnikiem mistrzowsko podbije jego smak
Wypróbujcie ten łatwy przepis na niedzielny obiad, a domownicy będą zachwyceni!

Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny! Pieczony schab ze śliwką z sosem Składniki schabu ze śliwką 1,5 kilograma schabu bez kości Ok. 300 g suszonych śliwek Sos do jasnej pieczeni w proszku 2 łyżki przyprawy do mięs Kilka łyżek oleju 3 łyżki musztardy Suszony majeranek Mała cebula (może być słodka cebula szalotka) 2 łyżki śmietany do sosów 18% Przygotowanie schabu ze śliwką Mięso oczyśćcie z błon. Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki. Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki. Włóżcie śliwki w nacięcie. Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa. Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz. Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową. Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu. Na czystej patelni rozgrzejcie olej.  Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę. Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa. Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie. Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia. Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku , to on jest właśnie tym składnikiem, który...

przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy
Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze
Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy. Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu? Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso. Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa. Przepis na pieczony schab z przyprawami Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu czarnego Szczypta chili 3 łyżki oleju rzepakowego Ćwierć szklanki octu balsamicznego Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie...

schab parzony przepis
Flickr
Newsy
Czy znacie metodę gotowania schabu 2 razy po 5 minut? Najszybszy na świecie przepis na pyszne i soczyste mięso
Smaczny schab do kanapek można zrobić bardzo prosto. Przekonajcie się sami i skorzystajcie z tego przepisu!

Da się zrobić schab w kilka minut? I tak, i nie – odpowiedź nie jest taka oczywista. Kto robił schab parzony, ten domyśla się pewnie, o co chodzi! Jednego możecie być pewni. Ta metoda przyrządzania schabu jest banalnie prosta i każdemu wyjdzie! Ekspresowy schab? Sekretem tego schabu jest szybkie zagotowanie go, trzymanie przez kilka minut w gotującej się wodzie, odstawienie i powtórzenie tych czynności. Banalne? Sposób przygotowania rzeczywiście jest bardzo prosty, jednak wymaga on czasu i dobrego kawałka schabu. Koniecznie wybierzcie do tej potrawy schab środkowy od strony karku. Ważny jest kolor – najlepsze będzie mięso o barwie ciemnoróżowej. To w kolorze jasnoróżowym po parzeniu wyjdzie twarde i niesmaczne. Najlepiej szukać takiego schabu w dobrych sklepach mięsnych. Przepis na schab 2x5 minut Do przygotowania tego schabu potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 kilogram schabu wieprzowego środkowego 1 litr mleka 1 litr wody 3 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 kulki jałowca 1 łyżka majeranku Pół łyżki cukru Pół łyżeczki papryki chilli Pół łyżeczki pieprzu 3 łyżki soli Przygotowanie W misce przygotujcie zalewę z podanych powyżej składników. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Schab umyjcie i osuszcie. Następnie włóżcie go do dużego, szerokiego garnka i wlejcie przygotowaną zalewę. Postawcie garnek na kuchence i zagotujcie. Gdy zalewa zacznie wrzeć, gotujcie tak mięso przez 5 minut. Następnie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok na całą dobę. Po tym czasie znów zagotujcie mięso w garnku i gotujcie 5 minut. Odstawcie do wystudzenia. I gotowe! Tak przygotowany schab po ostudzeniu będzie doskonałym, smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.  Gdyby schab wyszedł twardy,...