Soczysta wędlina 

Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu. 

Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki.

Jak zrobić roladę ze schabu?

Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami.

Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach. 

Zobacz także:

Rolada ze schabu i pieczarek

To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa!

Składniki: 

  • 1,20 kg schabu

  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku

  • 2 łyżeczki majeranku

  • pół łyżeczki pieprzu

  • duża szczypta pieprzu cayenne

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1,5 łyżeczki soli

  • duża szczypta ziół prowansalskich

  • trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki oleju zmieszanego z łyżką octu jabłkowego

  •  łyżeczka cukru lub miodu

  Farsz:

  • 25 dag pieczarek

  • 15 dag wędzonego boczku 

  • duża cebula pokrojona w kostkę

  • 2 łyżki tartej bułki

  • kilka cienkich plastrów boczku na wierzch rolady

Sposób przygotowania

  1. Nacinamy schab pośrodku długiego boku, zachowując ok. 2 centymetry, by rozkładał się jak książka. Rozbijamy mięso tłuczkiem wyrównując powierzchnię.

  2. Przyprawy można wymieszać na pastę lub wcierać je w mięso po kolei. Smarujemy dokładnie mięso z obu stron, zwijamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę lub nawet na całą noc.

  3. Po tym czasie piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

  4. Pieczarki z boczkiem w kostce i cebulą podsmażamy krótko na  dużym ogniu. Jeśli używamy boczku w plastrach rozkładamy go bez podsmażania na mięsie. Do pieczarkowego farszu dodajemy tartą bułkę, sól i pieprz. Całość mieszamy.

  5. Rozkładamy na plastrze mięsa, pozostawiając wolny brzeg wielkości około centymetra. Dociskamy mięso dłonią i ciasno zwijamy powstałą roladę.

  6. Obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.

  7. Układamy na roladzie plastry boczku i zawijamy ciasno w folię aluminiową. Można też związać roladę bawełnianym sznurkiem i włożyć do rękawa do pieczenia lub żaroodpornego naczynia.

  8. Schab pieczemy nie dłużej niż 1,5 godziny. Dwadzieścia minut przed końcem pieczenia rozcinamy ostrożnie folię lub rękaw.

  9. Wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut blacie. Zapobiegnie to wycieknięciu soków z środka pieczeni.

  10. Po kwadransie schab z farszem jest gotowy do krojenia i konsumpcji.

Smacznego!