Swędzi was w gardle? Weźcie łyczek tego tłuszczu a w mig przyniesie wam ulgę
AdobeStock
Newsy

Swędzi was w gardle? Weźcie mały łyczek tego tłuszczu, a w mig przyniesie wam ulgę

Swędzące gardło to prawdziwa zmora w okresie zimowym. Na szczęście możecie sobie z łatwością pomóc. Wystarczy, że użyjecie tego produktu.

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie możecie włączyć do swojej diety. Jest podstawą diety śródziemnomorskiej i kluczowym składnikiem ludzi z najdłużej żyjących narodów świata.

Oliwa z oliwek jest wytwarzana z owoców drzewa oliwnego, które jest naturalnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe.

W sklepach znajdziecie kilka rodzajów oliwy z oliwek, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub zwykłą oliwę z oliwek. Badania wykazały, że korzyści płynące z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są większe niż w przypadku innych jej odmian.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Lekarze i dietetycy od dawna wiążą dietę śródziemnomorską z korzyściami dla zdrowia człowieka, w tym z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wydaje się być jednym z głównych czynników zmniejszających to ryzyko.

Ponadto, oliwa z oliwek:

  • działa przeciwzapalnie
  • poprawia zdrowie włosów i skóry
  • chroni przed cukrzycą
  • chroni przed insulinoopornością
  • zmniejsza ryzyko problemów z sercem 
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga odchudzanie 
  • poprawia metabolizm
  • oprawia trawienie
  • opóźnia procesy starzenia
  • chroni przed osteoporozą
  • zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych 
  • łagodzi objawy depresji
Zobacz także
Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

ciasto, oliwa

Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!

Jak używać oliwy z oliwek na swędzące gardło?

Czy wiecie, że oliwa z oliwek pomaga również ukoić swędzące gardło i zmniejszyć potrzebę kaszlu?

Aby zrobić domowy syrop na kaszel z oliwy:

  1. Wymieszajcie 1/4 szklanki soku z cytryny z 1/4 szklanki miodu.
  2. Delikatnie podgrzejcie 1/2 szklanki oliwy z oliwek w kuchence mikrofalowej, nie dłużej niż 5 sekund. 
  3. Upewnijcie się, że oliwa z oliwek nie jest zbyt gorąca przed zmieszaniem jej z mieszanką cytryny i miodu. 
  4. W razie dolegliwości pijcie jedną łyżeczkę tej mieszanki co dwie lub trzy godziny.

Jak wykorzystać oliwę z oliwek w kuchni?

Oto kilka sposobów wykorzystania oliwy z oliwek podczas gotowania:

  • Skropcie nią sałatkę lub wymieszajcie z sosem sałatkowym.
  • Używajcie jej w marynatach lub sosach do mięsa, ryb, drobiu i warzyw.
  • Dodajcie ją pod koniec gotowania, aby uzyskać intensywny smak.
  • Skropcie nią ugotowany makaron lub warzywa.
  • Używajcie jej zamiast masła lub margaryny jako zdrowy dip do chleba (wlejcie trochę oliwy z oliwek do małego naczynia i dodajcie kilka kropel octu balsamicznego).
  • Podpieczcie plastry bagietki, natrzyjcie je ząbkiem czosnku i dodajcie odrobinę oliwy z oliwek.
  • Zastąpcie masło oliwą z oliwek w puree ziemniaczanym lub pieczonych ziemniakach (ubijcie ugotowane ziemniaki, pieczony czosnek i oliwę z oliwek a następnie doprawcie całość do smaku).

Źródło: stockland.com.au, beszamel.se.pl

Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga
AdobeStock
Newsy
Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga
Picie oliwy może być naprawdę zdrowe. Przeczytajcie o tym, jak pić oliwę, by działała z korzyścią dla zdrowia i sprawdźcie na jakie dolegliwości może pomóc wam picie oliwy.

Oliwa z oliwek nazywana jest czasami "śródziemnomorskim złotem". Jest to niezastąpiony składnik najzdrowszej na świecie diety : diety śródziemnomorskiej. Regularne picie oliwy z oliwek, może pomóc wam przy wielu dolegliwościach. Oliwa z oliwek jest bowiem bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych. Kiedy pić oliwę z oliwek? Wiele osób twierdzi, że aby w pełni wykorzystywać potencjał oliwy z oliwek, należy pić ją na czczo, z rana, zaraz po obudzeniu. To prawda, taka praktyka może być dla wielu osób pomocna. Rozpoczynanie dnia od łyżki oliwy z oliwek, da wam pewność, że dostarczyliście sobie zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają niesamowite właściwości dla waszego organizmu. Picie oliwy rano może pomóc wam zbudować zdrowy nawyk. Zaczęcie dnia od zrobienia czegoś dla swojego organizmu, może pomóc niektórym osobom w trzymaniu się zdrowych czynności w dalszej części dnia. Jeśli picie oliwy z rana nie wydaje się wam jednak zachęcające, nie musicie tego robić, by nadal korzystać z niesamowitych właściwości oliwy z oliwek. W praktyce nie ma znaczenia, kiedy spożyjecie oliwę. Ważne, żeby spożywać ją regularnie. Możecie też po prostu polewać nią sałatki, skropić pieczywo zamiast masła lub wykorzystywać do duszenia warzyw. Oliwa z oliwek, wbrew obiegowym mitom, nadaje się też dobrze do domowego smażenia. Jest to jeden ze zdrowszych olejów do codziennego stosowania. Picie oliwy z oliwek z rana – na co pomaga? Regularnie przyjmowanie oliwy z oliwek, może wspomóc wiele układów organizmu. Poprawia kondycję skóry Wspiera mózg i opóźnia jego starzenie Poprawia stan stawów i kości, dzięki przeciwzapalnemu działaniu Poprawia kondycję jelit Redukuje różnorodne stany zapalne Jest pomocna w...

Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Instagram/danbuettner
Newsy
Ta zupa jest zdrowsza niż rosół i zmniejsza ryzyko nowotworów! Zdradzamy najprostszy przepis
Jeżeli myśleliście, że najzdrowszą zupą na świecie jest rosół, to byliście w błędzie. Oto najzdrowsza zupa świata! Sprawdziliśmy – smakuje przepysznie!

Powszechnie uważa się, ze to rosół jest najzdrowszą zupą na świecie. Dobrej jakości bulion mięsno-warzywny dostarcza naszemu organizmowi zdrowego białka, witamin B2 i B12, a także magnezu, potasu, selenu i cynku, rozgrzewając nasz organizm, świetnie podnosząc odporność i zmniejszając ryzyko chorób. Jest jeszcze inna  bardzo zdrowa zupa , która jest nawet uznawana za o wiele zdrowszą niż rosół. To zupa soczewicowa z dodatkiem ziół. Zupa soczewicowa zmniejsza ryzyko nowotworów Dan Buettner, ekspert od długowieczności twierdzi, że zupa na bazie ziół i soczewicy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ale to nie jedyna jej zaleta. Ta pyszna i zdrowa zupa obniża również poziom cholesterolu i wspiera działanie układu trawiennego, a wszystko to dzięki dużej zawartości antyoksydantów. Czym są antyoksydanty? Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek powodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki, które organizm wytwarza w reakcji na czynniki środowiskowe i inne. Dan Buettner od lat przygląda się rejonom, których mieszkańcy osiągają ponadprzeciętną długość życia, a także bacznie śledzi ich dietę. Zupa soczewicowa z dodatkiem ziół to częsty element w ich menu. Jej największą zaletą jest nie tylko wyrazisty i bogaty smak, ale także wysoka zawartość antyoksydantów. Jarmuż jest bogatym źródłem witamin K, A i C, a także magnezu, kwasu foliowego i żelaza. Czosnek i cebula odżywiają dobre bakterie w jelitach i poprawiają pracę układu trawiennego. Imbir natomiast obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a kurkuma zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Soczewica zaś to wspaniałe źródło białka. Dla mieszkańców niebieskich stref jest ona podstawą...

surówka
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na detoksykującą i oczyszczającą jelita surówkę. Jedzcie ją regularnie dla zdrowia
Racjonalne, zdrowe odżywianie jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W innym przypadku może dojść do pewnych zaburzeń, które zakłócą pracę narządów wewnętrznych. Sprawdźcie przepis na pyszną surówkę wspomagającą jelita!

Nie od dziś wiadomo, że właściwe odżywianie jest nie tylko skuteczne w celu utrzymania ładnej sylwetki, ale i służy dobremu zdrowiu. Dzięki racjonalnemu komponowaniu posiłków, narządy wewnętrzne są równie dobrze odżywione oraz prawidłowo pracują.  Warzywa powinny być zawsze w naszym jadłospisie Podczas tworzenia posiłków należy pamiętać o odpowiednim ich komponowaniu. Zdecydowaną większą powierzchnię talerza powinny zajmować warzywa. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również dostarczają organizmowi wiele witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Złe odżywianie może doprowadzić do problemów ze zdrowiem  Jelita są jednym z ważniejszych narządów w organizmie. Ich podstawową funkcją jest wchłanianie wartości odżywczych z pożywienia oraz przetwarzaniem tych resztek. Złe odżywianie może doprowadzić do problemów z trawieniem. Jednocześnie będzie problem z ich naturalnym oczyszczaniem, czego konsekwencją mogą być zaparcia oraz przenikanie toksycznych związków do krwiobiegu. Takie działanie na dłuższą metę może nasilić ryzyko powstania nowotworu jelita, zapalenia stawów czy zaburzeń układu nerwowego. Dbajmy o jelita  Aby jelita jak i inne narządy były w dobrej kondycji, należy na co dzień dobrze się odżywiać, praktykować aktywność fizyczną oraz suplementować różnego rodzaju witaminy. Jednak ich najbardziej wartościową formą jest ta w postaci warzyw i owoców. Przygotujcie pyszną sałatkę z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół, aby w skuteczny, naturalny sposób oczyścić organizm ze zbędnych toksyn. Ta surówka będzie idealną propozycją na detoks. Koniecznie przetestujcie przepis! Przepis na surówkę, która detoksykuje i oczyszcza jelita Składniki: 1...

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...