Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie możecie włączyć do swojej diety. Jest podstawą diety śródziemnomorskiej i kluczowym składnikiem ludzi z najdłużej żyjących narodów świata.

Oliwa z oliwek jest wytwarzana z owoców drzewa oliwnego, które jest naturalnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe.

W sklepach znajdziecie kilka rodzajów oliwy z oliwek, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub zwykłą oliwę z oliwek. Badania wykazały, że korzyści płynące z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są większe niż w przypadku innych jej odmian.

Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek

Lekarze i dietetycy od dawna wiążą dietę śródziemnomorską z korzyściami dla zdrowia człowieka, w tym z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wydaje się być jednym z głównych czynników zmniejszających to ryzyko.

Zobacz także:

Ponadto, oliwa z oliwek:

  • działa przeciwzapalnie
  • poprawia zdrowie włosów i skóry
  • chroni przed cukrzycą
  • chroni przed insulinoopornością
  • zmniejsza ryzyko problemów z sercem 
  • obniża wysokie ciśnienie krwi
  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga odchudzanie 
  • poprawia metabolizm
  • oprawia trawienie
  • opóźnia procesy starzenia
  • chroni przed osteoporozą
  • zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych 
  • łagodzi objawy depresji

Jak używać oliwy z oliwek na swędzące gardło?

Czy wiecie, że oliwa z oliwek pomaga również ukoić swędzące gardło i zmniejszyć potrzebę kaszlu?

Aby zrobić domowy syrop na kaszel z oliwy:

  1. Wymieszajcie 1/4 szklanki soku z cytryny z 1/4 szklanki miodu.
  2. Delikatnie podgrzejcie 1/2 szklanki oliwy z oliwek w kuchence mikrofalowej, nie dłużej niż 5 sekund. 
  3. Upewnijcie się, że oliwa z oliwek nie jest zbyt gorąca przed zmieszaniem jej z mieszanką cytryny i miodu. 
  4. W razie dolegliwości pijcie jedną łyżeczkę tej mieszanki co dwie lub trzy godziny.

Jak wykorzystać oliwę z oliwek w kuchni?

Oto kilka sposobów wykorzystania oliwy z oliwek podczas gotowania:

  • Skropcie nią sałatkę lub wymieszajcie z sosem sałatkowym.
  • Używajcie jej w marynatach lub sosach do mięsa, ryb, drobiu i warzyw.
  • Dodajcie ją pod koniec gotowania, aby uzyskać intensywny smak.
  • Skropcie nią ugotowany makaron lub warzywa.
  • Używajcie jej zamiast masła lub margaryny jako zdrowy dip do chleba (wlejcie trochę oliwy z oliwek do małego naczynia i dodajcie kilka kropel octu balsamicznego).
  • Podpieczcie plastry bagietki, natrzyjcie je ząbkiem czosnku i dodajcie odrobinę oliwy z oliwek.
  • Zastąpcie masło oliwą z oliwek w puree ziemniaczanym lub pieczonych ziemniakach (ubijcie ugotowane ziemniaki, pieczony czosnek i oliwę z oliwek a następnie doprawcie całość do smaku).

Źródło: stockland.com.au, beszamel.se.pl