Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie możecie włączyć do swojej diety. Jest podstawą diety śródziemnomorskiej i kluczowym składnikiem ludzi z najdłużej żyjących narodów świata.
Oliwa z oliwek jest wytwarzana z owoców drzewa oliwnego, które jest naturalnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe.
W sklepach znajdziecie kilka rodzajów oliwy z oliwek, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub zwykłą oliwę z oliwek. Badania wykazały, że korzyści płynące z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są większe niż w przypadku innych jej odmian.
Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek
Lekarze i dietetycy od dawna wiążą dietę śródziemnomorską z korzyściami dla zdrowia człowieka, w tym z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wydaje się być jednym z głównych czynników zmniejszających to ryzyko.
Zobacz także:
Ponadto, oliwa z oliwek:
- działa przeciwzapalnie
- poprawia zdrowie włosów i skóry
- chroni przed cukrzycą
- chroni przed insulinoopornością
- zmniejsza ryzyko problemów z sercem
- obniża wysokie ciśnienie krwi
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga odchudzanie
- poprawia metabolizm
- oprawia trawienie
- opóźnia procesy starzenia
- chroni przed osteoporozą
- zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych
- łagodzi objawy depresji
Jak używać oliwy z oliwek na swędzące gardło?
Czy wiecie, że oliwa z oliwek pomaga również ukoić swędzące gardło i zmniejszyć potrzebę kaszlu?
Aby zrobić domowy syrop na kaszel z oliwy:
- Wymieszajcie 1/4 szklanki soku z cytryny z 1/4 szklanki miodu.
- Delikatnie podgrzejcie 1/2 szklanki oliwy z oliwek w kuchence mikrofalowej, nie dłużej niż 5 sekund.
- Upewnijcie się, że oliwa z oliwek nie jest zbyt gorąca przed zmieszaniem jej z mieszanką cytryny i miodu.
- W razie dolegliwości pijcie jedną łyżeczkę tej mieszanki co dwie lub trzy godziny.
Jak wykorzystać oliwę z oliwek w kuchni?
Oto kilka sposobów wykorzystania oliwy z oliwek podczas gotowania:
- Skropcie nią sałatkę lub wymieszajcie z sosem sałatkowym.
- Używajcie jej w marynatach lub sosach do mięsa, ryb, drobiu i warzyw.
- Dodajcie ją pod koniec gotowania, aby uzyskać intensywny smak.
- Skropcie nią ugotowany makaron lub warzywa.
- Używajcie jej zamiast masła lub margaryny jako zdrowy dip do chleba (wlejcie trochę oliwy z oliwek do małego naczynia i dodajcie kilka kropel octu balsamicznego).
- Podpieczcie plastry bagietki, natrzyjcie je ząbkiem czosnku i dodajcie odrobinę oliwy z oliwek.
- Zastąpcie masło oliwą z oliwek w puree ziemniaczanym lub pieczonych ziemniakach (ubijcie ugotowane ziemniaki, pieczony czosnek i oliwę z oliwek a następnie doprawcie całość do smaku).
Źródło: stockland.com.au, beszamel.se.pl