AdobeStock
Newsy

Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie

Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są suszone jabłka?

Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych.

Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty.

Zobacz także
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza

Na czym dokładnie polega suszenie jabłek?

Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców.

Suszenie jabłek może odbywać się:

  • na słońcu 
  • w specjalnej suszarce do owoców
  • w piekarniku

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek

Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych.

  • Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ:

  • zapewnia nam uczucie sytości
  • zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po posiłkach
  • wypłukuje toksyny i szkodliwe bakterie z jelit
  • zmiękcza stolec, aby zapobiegać zaparciom

Rada: Wybierajcie suszone jabłka, które mają skórkę, ponieważ to właśnie z nich pochodzi większość błonnika.

  • Suszone jabłka pomagają utrzymać zdrową wagę. Suszone jabłka mają zerową zawartość tłuszczu, co czyni je idealną przekąską dla osób, które są na diecie. 
  • Suszone jabłka zawierają witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na hormony, mózg i energię. Zawierają dwie niezbędne witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm energetyczny, poprawiają równowagę hormonalną i odżywiają mózg.

Są to:

  • kwas pantotenowy (witamina B5) - jest kluczowy, jeżeli chodzi o produkcję hormonów oraz pomaga w wytwarzaniu energii.
  • pirydoksyna (witamina B6) - odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływa na pracę serca, poprawia odporność organizmu, pomaga w metabolizmie białek i tworzeniu neuroprzekaźników.

Ponadto:

  • Suszone jabłka poprawiają zdrowie komórkowe. Suszone jabłka są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Są to substancje, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki. 
  • Suszone jabłka mają wysoką zawartość minerałów, takich jak potas (pół szklanki suszonych jabłek zawiera około 4% dziennego zapotrzebowania na potas); sód (40 gramów suszonych jabłek zawiera około 180 mg sodu, co stanowi około 8% zalecanego dziennego spożycia); żelazo (zawartość żelaza w suszonych jabłkach może pokryć 3-8% zalecanego dziennego spożycia). Suszone jabłka zawierają również śladowe ilości minerałów, takich jak selen, miedź i mangan.
  • Suszone owoce  obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pamięć i koncentrację.

Jak zrobić suszone jabłka?

Wystarczy pokroić jabłka w cienkie talarki i je wysuszyć używając specjalnego urządzenia lub piekarnika. Pamiętajcie, by suszyć owoce w niskiej temperaturze (nie więcej niż 60 stopni Celsjusza) przez co najmniej dwie godziny. Do tego celu wykorzystać można także rozgrzane kaloryfery.

Źródło: dryingallfoods.com, msn.com.pl

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak go zrobić w domu?
AdobeStock
Newsy
Ten napój z migdałów obniża cholesterol i działa antynowotworowo. Jak zrobić go w domu?
Mleko migdałowe to zdrowa i smaczna alternatywa dla klasycznego mleka pochodzącego od krowy. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Zdradzamy najprostszy przepis.

Mleko migdałowe to pożywny, niskokaloryczny napój, który zyskał ogromną popularność wśród osób, które unikają picia krowiego mleka. Zwykle sięgają po nie weganie lub ci, którzy nie tolerują laktozy. Mleko migdałowe powstaje przez zmielenie migdałów, zmieszanie ich z wodą, a następnie przefiltrowanie mieszanki, aby uzyskać produkt, który wygląda bardzo podobnie do mleka, tylko w przeciwieństwie do niego, ma delikatny orzechowy smak. Dlaczego warto pić mleko migdałowe? Korzyści zdrowotne mleka migdałowego Włączcie do swojej codziennej diety mleko na bazie migdałów. Korzyści zdrowotne tego mleka mogą was zaskoczyć. Mleko migdałowe jest znacznie mniej kaloryczne niż mleko krowie. Niesłodzone mleko migdałowe zawiera do 80% mniej kalorii niż zwykłe mleko. Picie takiego mleka jako zamiennika mleka krowiego, może być skuteczną strategią odchudzania. Niesłodzone odmiany mleka migdałowego mają bardzo niską zawartość cukru, dzięki czemu świetnie się sprawdzą w przypadku osób ograniczających spożycie cukru, takich jak np. osoby z cukrzycą. Pamiętajcie jednak, że istnieje wiele odmian słodzonych, dlatego kupując mleko migdałowe dobrze przyjrzyjcie się jego etykiecie. Migdały są naturalnie bogate w witaminę E, zapewniając 37% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę w zaledwie 28 gramach orzechów. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza stany zapalne i stres w organizmie a także pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca i raka oraz może mieć korzystny wpływ na zdrowie kości i oczu.  Ponadto, jak wykazały badania, witamina E znacząco wpływa na zdrowie mózgu i poprawia sprawność umysłową, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i może spowolnić jej postęp. Ponieważ mleko migdałowe jest najczęściej...

Co się stanie z Waszym organizmem gdy będziecie jedli codziennie mandarynki
Adobe Stovk
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem, gdy będziecie jedli codziennie mandarynki?
Lubicie te małe, łatwe do obrania i zjedzenia w cząstkach, egzotyczne owoce? Nie omijajcie ich w sklepie, warto włożyć je do koszyka i regularnie jeść.

Mandarynki pochodzą z Azji Południowej, jednak uprawiane są w wielu regionach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największe plantacje znajdują się w Japonii, Brazylii, rejonie basenu Morza Śródziemnego i na południu Stanów Zjednoczonych.  Kojarzą nam się ze świętami bożonarodzeniowymi, jednak są też składnikiem letnich deserów, galaretek i soków. Wyjaśniamy jaka wartość ma częste jedzenie mandarynek. Wartości odżywcze mandarynek Chociaż mandarynki najtańsze są w sezonie zimowym, to dostęp do nich zapewniony jest obecnie przez cały rok. Warto więc je jeść ze względu na korzyści zdrowotne niezależnie od pory roku. W owocach znajduje się dużo błonnika, który poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Duża ilość zawartych w owocach węglowodanów powoduje, że mają naturalnie słodki smak, dzięki czemu mogą być świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych i wysokocukrowych, kupnych słodyczy. A mała ilość kalorii (tylko 45 kcal w 100 g) powoduje, że mandarynki są dobrymi przekąskami dla osób na diecie. Mandarynki zawierają wiele witamin: Witaminę A Witaminę E Witaminę B2, B3 i B6 Tiaminę Kwas askorbinowy W owocach znajduje się też wiele minerałów: Wapń Potas Magnez Żelazo Sód Cynk Na co pomagają mandarynki? Główne, korzystne dla zdrowia wartości mandarynek powodują, że warto włączyć je do codziennej diety. Oto niektóre ze składników i pożytek, jaki niosą. Nobiletyna – znajduje się w mandarynkach i innych owocach cytrusowych. To flawonoid, który zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik powoduje, że jedzenie mandarynek wspomaga procesy przemiany materii, zapewnia właściwe funkcjonowanie...