AdobeStock
Newsy

Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie

Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są suszone jabłka?

Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych.

Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty.

Zobacz także
Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Wspaniałe na kanapkę i do sałatki. Jak zrobić suszone pomidory do słoika?

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza

Przepis na suszone grzyby w panierce. To ulubiona przekąska Roberta Makłowicza

Na czym dokładnie polega suszenie jabłek?

Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców.

Suszenie jabłek może odbywać się:

  • na słońcu 
  • w specjalnej suszarce do owoców
  • w piekarniku

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek

Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych.

  • Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ:

  • zapewnia nam uczucie sytości
  • zapobiega skokom poziomu cukru we krwi po posiłkach
  • wypłukuje toksyny i szkodliwe bakterie z jelit
  • zmiękcza stolec, aby zapobiegać zaparciom

Rada: Wybierajcie suszone jabłka, które mają skórkę, ponieważ to właśnie z nich pochodzi większość błonnika.

  • Suszone jabłka pomagają utrzymać zdrową wagę. Suszone jabłka mają zerową zawartość tłuszczu, co czyni je idealną przekąską dla osób, które są na diecie. 
  • Suszone jabłka zawierają witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na hormony, mózg i energię. Zawierają dwie niezbędne witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm energetyczny, poprawiają równowagę hormonalną i odżywiają mózg.

Są to:

  • kwas pantotenowy (witamina B5) - jest kluczowy, jeżeli chodzi o produkcję hormonów oraz pomaga w wytwarzaniu energii.
  • pirydoksyna (witamina B6) - odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływa na pracę serca, poprawia odporność organizmu, pomaga w metabolizmie białek i tworzeniu neuroprzekaźników.

Ponadto:

  • Suszone jabłka poprawiają zdrowie komórkowe. Suszone jabłka są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Są to substancje, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki. 
  • Suszone jabłka mają wysoką zawartość minerałów, takich jak potas (pół szklanki suszonych jabłek zawiera około 4% dziennego zapotrzebowania na potas); sód (40 gramów suszonych jabłek zawiera około 180 mg sodu, co stanowi około 8% zalecanego dziennego spożycia); żelazo (zawartość żelaza w suszonych jabłkach może pokryć 3-8% zalecanego dziennego spożycia). Suszone jabłka zawierają również śladowe ilości minerałów, takich jak selen, miedź i mangan.
  • Suszone owoce  obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pamięć i koncentrację.

Jak zrobić suszone jabłka?

Wystarczy pokroić jabłka w cienkie talarki i je wysuszyć używając specjalnego urządzenia lub piekarnika. Pamiętajcie, by suszyć owoce w niskiej temperaturze (nie więcej niż 60 stopni Celsjusza) przez co najmniej dwie godziny. Do tego celu wykorzystać można także rozgrzane kaloryfery.

Źródło: dryingallfoods.com, msn.com.pl

Jedzcie to a nie będziecie mieli ochoty na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to, a przejdzie wam ochota na słodycze. Uregulujecie też trawienie i zapobiegniecie osteoporozie
Jak ograniczyć apetyt na słodycze? Znamy pewien świetny sposób. Wykorzystajcie ten popularny owoc, ale pamiętajcie, że musi on być suszony.

Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki. Dlaczego warto jeść suszone śliwki? Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski. Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek. Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki: - Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker. Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze. Właściwości odżywcze suszonych śliwek Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki. 28-gramowa porcja...

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy
Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść
Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść? Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki? Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety. Oto profil odżywczy jednego owocu kaki: Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia  Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia  Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia  Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia  Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier) Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia  Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia  Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia  Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia  Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia  Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia  Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia  Właściwości zdrowotne kaki Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie. Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych. Zwiększa poziom...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...