Susza już w 7 województwach! Odbije się na cenach warzyw i owoców?
Adobe Stock
Newsy

Susza już w 7 województwach! Odbije się na cenach warzyw i owoców?

Warunki pogodowe w 2021 nie rozpieszczają rolników... A to wszystko odbija się na portfelach klientów.

Najpierw były przymrozki, a teraz susza… W tegorocznej pogodzie ciężko o równowagę, a jej brak niestety odbija się na plonach i, co za tym idzie, na cenach warzyw i owoców. Informowaliśmy już niedawno o rekordowych cenach bobu, truskawek czy szparagów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nadchodzą wielkie susze

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa wydał opinię na temat niedoborów wody aż w 7 województwach:  zachodniopomorskim, lubelskim, pomorskim, łódzkim warmińsko-mazurskim, świętokrzyskim i mazowieckim. 

Stwierdzamy, że niedobory wody dla roślin uprawnych od 11 kwietnia do 10 czerwca były są bardzo zróżnicowane. Największy deficyt wody odnotowano w woj. zachodniopomorskim, gdzie stwierdzamy wystąpienie suszy, powodującej obniżenie polonów przynajmniej o 20 proc. w skali gminy w stosunku do plonów uzyskanych w średnich warunkach pogodowych w czterech uprawach. W woj. lubelskim suszę notowano w trzech uprawach, w łódzkim i pomorskim w dwóch, natomiast w warmińsko-mazurskim, świętokrzyskim w oraz mazowieckim po jednej uprawie. Najmniejsze niedobory wody występują w zachodniej, południowej Polsce oraz na Mazowszu i na obszarze Żuław Wiślanych – oznajmili eksperci z IUNG.

Niedobory wody zwiększyły się w porównaniu z poprzednim okresem trwającym od 1 kwietnia do 31 maja. Susza jest najbardziej odczuwalna w uprawach zbóż jarych i ozimych, truskawek oraz innych krzewów owocowych. 

W trzecim okresie raportowania tj. od 11 kwietnia do 10 czerwca 2021 roku średnia wartość Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW), na podstawie którego dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą była ujemna, wynosiła -56 mm – informuje IUNG.

Susza uderza w truskawki

Jak stwierdzili eksperci, przedłużające się susze i niedobory wody mogą najbardziej uderzyć w plantacje truskawek, które dopiero co zdążyły potanieć.

Susze, które dopiero się zaczynają i mogą w każdej chwili przybrać na sile, to kolejne utrudnienie wpływające na zwiększające się ceny żywności. Oprócz pandemii koronawirusa, rosnących cen maszyn rolniczych oraz szalejącej inflacji, to właśnie warunki pogodowe są największym czynnikiem determinującym kosmiczne stawki za owoce i warzywa.

Źródło: portalspozywczy.pl

buraki
Pixabay
Przepisy
Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

śmietanowiec przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Śmietanowiec z kolorowymi galaretkami i twoimi ulubionymi owocami! Przepis, który zrobi nawet dziecko!
Masz ochotę na proste ciasto z minimalną ilością składników i niewymagające pieczenia? Mamy coś dla ciebie!

Jeżeli jesteś poczatkującym adeptem sztuki pieczenia, to śmietanowiec jest ciastem dla ciebie! Ten bardzo prosty w przygotowaniu deser to świetna propozycja dla osób, które dopiero uczą się przygotowywać wypieki lub chcą nauczyć tego swoje dzieci. Śmietanowiec jest banalnie prosty do zrobienia i nawet maluchy mogą go zrobić – oczywiście z pomocą dorosłego! Ciasto bez pieczenia Zwłaszcza osoby stawiające pierwsze kroki w gotowaniu i wypiekaniu ciast często się martwią, że ciasto im nie wyjdzie i z tego powodu nawet nie próbują. To prawda, że pieczenie ciast nie jest aż takie proste, jak to się wydaje. Wiele zależy od struktury samego ciasta, piekarnika oraz różnych bliżej nieokreślonych czynników, które sprawiają, że raz wypieki z tej samej receptury wychodzą idealnie, a innym razem nadają się tylko do wyrzucenia. Świetną alternatywą są ciasta, które nie wymagają pieczenia! Nie musimy się wtedy martwić piekarnikiem czy czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Przepis na śmietanowiec z truskawkami Jeśli masz ochotę na śmietanowiec, przygotuj te składniki: 1 litr śmietany 18% 3 opakowania galaretki, każda w innym kolorze 2 opakowania galaretki truskawkowej 300-400 g truskawek (tyle, aby wystarczyło na ułożenie z wierzchu ciasta) Szklanka cukru pudru Żelatyna Przygotowanie Trzy różnokolorowe galaretki przygotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej do płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokrój je w kostkę. Trzy łyżki żelatyny rozpuść w mleku. Do dużej miski wlej śmietanę i ubij na sztywno. Następnie powoli dodawaj cukier puder, a na koniec wlej ostudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Pokrojone galaretki dodaj do ubitej masy i wymieszaj. Do średniej wielkości tortownicy przełóż masę z galaretkami. Szpatułką wygładź powierzchnię...

jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy
Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie
Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.

Dwie strony kapsaicyny Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm . Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco , ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo.  Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia. Jak złagodzić uczucie palenia w gardle? Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko! Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała. Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego,  nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka. Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań...