Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza
Gotujmy.pl/Bernadetta
Newsy

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

Przepyszny pomysł na surówkę do obiadu!

Na pewno znacie ten problem: macie pomysł na obiad, ale niekoniecznie wiecie co do niego podać. Jeśli znudziła wam się klasyczna kiszona kapusta, zasmażane buraczki czy po prostu kiszone ogórki jako dodatek do obiadu, mamy dla was nowy, kreatywny pomysł. Przygotujcie tę surówkę. Jest przepyszna i niesamowicie prosta! Składniki macie pewnie u siebie w domach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Podanie kiszonych ogórków do obiadu to świetny pomysł. Są zdrowe, smakują prawie każdemu i doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Kwaśno-słodki smak ogórków pasuje do mięs i gulaszy, gdyż przełamuje ich smak i nadaje potrawom świeżości. Możecie zawsze podać do obiadu po prostu ogórki wyciągnięte ze słoika, ale my mamy dla was lepszy sposób! Zaserwujcie ogórki kiszone w formie surówki. Zniknie ona z talerzy w mig!

Składniki na surówkę z ogórków kiszonych

  • Kilka ogórków kiszonych np. 3 ogórki kiszone
  • Pół małej białej cebuli
  • Pół papryki czerwonej
  • Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Pieprz
  • Łyżeczka cukru

Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych

  1. Ogórki wyciągnijcie ze słoika i umyjcie. 
  2. Pokrójcie ogórki i obierzcie je, jeśli skórka jest zbyt twarda. 
  3. Pokrójcie ogórki w cienkie talarki.
  4. Cebulę obierzcie. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. To ona zapewnia wyjątkowość tej surówce, nie pomijajcie cebuli w tym przepisie!
  5. Paprykę umyjcie, wyciągnijcie z niej wnętrze i oczyśćcie z pestek. Pokrójcie paprykę w cienkie paski lub w drobną kostkę. 
  6. Wymieszajcie warzywa: ogórki, cebulę i paprykę w jednej misce. 
  7. Zasypcie warzywa łyżeczką cukru. 
  8. Odstawcie je na ok. 5 minut. 
  9. Do warzyw dodajcie oliwę, wymieszajcie wszystkie składniki. 
  10. Doprawcie surówkę świeżo zmielonym pieprzem. 
Zobacz także
Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata. 1 składnik totalnie was zaskoczy

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci

Prosty w przygotowaniu domowy twaróg. Jego smak przypomni wam dzieciństwo u babci

Podawanie surówki z kiszonych ogórków

Podawajcie surówkę jako dodatek do obiadu. Smaczna jest też jako osobne danie, ale najlepiej komponuje się właśnie jako element obiadu. Pyszna będzie jako dodatek do:

 

 

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Ogórki kiszone
gotujmy.pl/Ag.Zetka
Przepisy
Macie w domu słoik ogórków kiszonych? Zróbcie z nich wyśmienitą surówkę. Jest idealna do mięs oraz...
Szukacie pomysłu na szybką przekąskę albo dodatek do mięs? Mamy pomysł na sałatkę z ogórków kiszonych.

Jeśli macie w domu słoik ogórków kiszonych, odnieśliście już połowę sukcesu w tym przepisie. Najlepsza sałatka powstanie oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Jeśli nie posiadacie ich w domowej spiżarce, nie ma problemu – równie dobrze nadadzą się ogórki kiszone ze sklepu.  Najlepsze ogórki kiszone Sukces tej surówki stanowią dobre ogórki kiszone. Wybierzcie takie, które będą twarde i mięsiste. Pamiętajcie o tym, żeby dobrze odcedzić ogórki przed i po pokrojeniu. Najsmaczniejsze będą domowe ogórki własnej roboty. Jeśli ich nie macie, kupicie takie w sklepie. Pamiętajcie, żeby wybierać ogórki kiszone, nie marynowane w occie. Łatwo pomylić je na sklepowej półce. Składniki na surówkę z ogórków kiszonych Przygotujcie:  Kilka ogórków kiszonych ok. 7 sztuk Cebulę Płaską łyżkę musztardy delikatesowej 2 łyżki oleju np. oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Sól i świeżo mielony pieprz do smaku Małą szczyptę cukru Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych i cebuli Odsączcie ogórki z zalewy np. na sitku. Pokrójcie ogórki na plasterki i ponownie przełóżcie na sitko do odcieknięcia.   Cebulę obierzcie, pokrójcie w cienkie piórka. Posólcie ją, aby delikatnie zmiękła. Jeśli nie lubicie cebuli o zbyt intensywnym smaku, po pokrojeniu sparzcie ją wrzątkiem. Do miski wrzućcie odsączone ogórki, piórka cebuli, dodajcie musztardę. Wymieszajcie.  Skropcie surówkę oliwą z oliwek. Doprawcie solą i pieprzem.  Wymieszajcie całość dokładnie, do połączenia składników.  Odstawcie surówkę do lodówki, żeby produkty połączyły się i nabrały...

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...