Na pewno znacie ten problem: macie pomysł na obiad, ale niekoniecznie wiecie co do niego podać. Jeśli znudziła wam się klasyczna kiszona kapusta, zasmażane buraczki czy po prostu kiszone ogórki jako dodatek do obiadu, mamy dla was nowy, kreatywny pomysł. Przygotujcie tę surówkę. Jest przepyszna i niesamowicie prosta! Składniki macie pewnie u siebie w domach.

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Podanie kiszonych ogórków do obiadu to świetny pomysł. Są zdrowe, smakują prawie każdemu i doskonale komponują się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Kwaśno-słodki smak ogórków pasuje do mięs i gulaszy, gdyż przełamuje ich smak i nadaje potrawom świeżości.

Możecie zawsze podać do obiadu po prostu ogórki wyciągnięte ze słoika, ale my mamy dla was lepszy sposób! Zaserwujcie ogórki kiszone w formie surówki. Zniknie ona z talerzy w mig!

Składniki na surówkę z ogórków kiszonych

  • Kilka ogórków kiszonych np. 3 ogórki kiszone
  • Pół małej białej cebuli
  • Pół papryki czerwonej
  • Łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Pieprz
  • Łyżeczka cukru

Przygotowanie surówki z ogórków kiszonych

  1. Ogórki wyciągnijcie ze słoika i umyjcie. 
  2. Pokrójcie ogórki i obierzcie je, jeśli skórka jest zbyt twarda. 
  3. Pokrójcie ogórki w cienkie talarki.
  4. Cebulę obierzcie. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. To ona zapewnia wyjątkowość tej surówce, nie pomijajcie cebuli w tym przepisie!
  5. Paprykę umyjcie, wyciągnijcie z niej wnętrze i oczyśćcie z pestek. Pokrójcie paprykę w cienkie paski lub w drobną kostkę. 
  6. Wymieszajcie warzywa: ogórki, cebulę i paprykę w jednej misce. 
  7. Zasypcie warzywa łyżeczką cukru. 
  8. Odstawcie je na ok. 5 minut. 
  9. Do warzyw dodajcie oliwę, wymieszajcie wszystkie składniki. 
  10. Doprawcie surówkę świeżo zmielonym pieprzem. 

Podawanie surówki z kiszonych ogórków

Podawajcie surówkę jako dodatek do obiadu. Smaczna jest też jako osobne danie, ale najlepiej komponuje się właśnie jako element obiadu. Pyszna będzie jako dodatek do:

Zobacz także: