Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami.

Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne.

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej, papryki i pora

Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 /2 świeżej czerwonej papryki
  • 1 mały por
  • Natka pietruszki lub szczypiorek do przybrania
  • Kminek lub czarnuszka
  • Olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski.
  2. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty.
  3. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą.
  4. Całość starannie mieszamy.
  5. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły.
  6. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek.
  7. Smacznego!

Kminek czy czarnuszka?

Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki.

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta.

Zobacz także:

Czarnuszka wspiera leczenie bólu głowy, bólu zębów i przekrwienia błony śluzowej nosa. Jest również stosowana w przypadku zapalenia spojówek, ropni i pasożytów.

Obecnie czarnuszka jest stosowana w leczeniu licznych chorób przewodu pokarmowego, w tym gazów, kolki, biegunki, zaparć i hemoroidów. Jest również wykorzystywana w leczeniu chorób układu oddechowego, w tym astmy, alergii, zapalenia oskrzeli, rozedmy płuc i grypy.

Inne zastosowania czarnuszki obejmują: obniżanie ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, leczenie raka i wzmacnianie układu odpornościowego.