Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza
Gotujmy.pl
Newsy

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku - to idealny dodatek do obiadu lub do zjedzenia w formie przekąski.

Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami.

Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na surówkę z kapusty kiszonej, papryki i pora

Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 /2 świeżej czerwonej papryki
  • 1 mały por
  • Natka pietruszki lub szczypiorek do przybrania
  • Kminek lub czarnuszka
  • Olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski.
  2. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty.
  3. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą.
  4. Całość starannie mieszamy.
  5. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły.
  6. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek.
  7. Smacznego!

Kminek czy czarnuszka?

Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki.

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta.

Czarnuszka wspiera leczenie bólu głowy, bólu zębów i przekrwienia błony śluzowej nosa. Jest również stosowana w przypadku zapalenia spojówek, ropni i pasożytów.

Obecnie czarnuszka jest stosowana w leczeniu licznych chorób przewodu pokarmowego, w tym gazów, kolki, biegunki, zaparć i hemoroidów. Jest również wykorzystywana w leczeniu chorób układu oddechowego, w tym astmy, alergii, zapalenia oskrzeli, rozedmy płuc i grypy.

Inne zastosowania czarnuszki obejmują: obniżanie ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, leczenie raka i wzmacnianie układu odpornościowego.

Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel
Adobe Stock
Newsy
Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel
Czy słyszeliście kiedyś o korzyściach zdrowotnych werbeny? Przygotujcie z niej napar, a w łatwy sposób wzmocnicie swoje zdrowie.

Werbena to roślina, która od dawien dawna jest wykorzystywana do produkcji leków. Należy do rodziny verbenaceae i ma ząbkowane liście i jedwabiste, jasnofioletowe kwiaty. Werbena od wieków jest stosowana w leczeniu bólu gardła i chorób dróg oddechowych, takich jak astma i krztusiec a także w chorobach serca, bólach w klatce piersiowej i zatrzymaniu płynów w wyniku niewydolności serca. Roślina ta jest też wykorzystywana do leczenia depresji, histerii, uogólnionych napadów, bólu pęcherzyka żółciowego, zapalenia stawów, dny moczanowej, zaburzeń metabolicznych i gorączki. To zioło szczególnie doceniane przez kobiety. Werbena jest używana do leczenia objawów menopauzy, nieregularnych miesiączek i zwiększenia ilości mleka podczas karmienia piersią. Niektórzy nakładają też werbenę bezpośrednio na skórę, aby leczyć źle gojące się rany, ropnie i oparzenia. Dlaczego warto pić napar z werbeny? Werbena zawiera ponad 20 korzystnych związków roślinnych, w tym glikozydy irydoidalne, flawonoidy i triterpenoidy, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości ma werbena? Działa antyrakowo. Glikozydy werbeny, triterpenoidy i olejki eteryczne mogą pomóc hamować wzrost guzów i wywoływać śmierć komórek rakowych. Łagodzi uszkodzenia mózgu po udarze. Ekstrakt z werbeny ma korzystny wpływ na niektóre schorzenia neurologiczne lub związane z mózgiem. Badania na szczurach pokazują, że werbelina glikozydowa, może znacznie poprawić uszkodzenie mózgu po udarze. Zmniejsza napięcie i łagodzi nerwy. Ekstrakt z werbeny ma działanie zmniejszające lęk porównywalne z diazepamem, popularnym lekiem stosowanym w celu zmniejszenia lęku. Ma to związek z obecnymi w tej roślinie flawonoidami i garbnikami, które mają właściwości przeciwlękowe i uspokajające. Wyciąg z werbeny ma działanie...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kiszoną kapustę? Dodajcie do niej ten składnik, a stanie się zdrowotną bombą 
Kiszona kapusta sama w sobie jest bardzo zdrowa, ale w połączeniu z tym składnikiem będzie idealną bombą witaminową. Koniecznie wypróbujcie tego połączenia i nie zapominajcie o nim, podając kiszonkę do obiadu.

Kapusta kiszona słynie przede wszystkim ze sporej ilości witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest bardzo smaczna i wykorzystywana w polskiej kuchni do wielu dań. Przygotowanie surówki do obiadu na bazie tego warzywa uczyni go nie tylko smacznym, ale i pełnowartościowym. Zanim zatem przejdziemy do tego, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, przyjrzyjmy się jej walorom zdrowotnym. Wartości zdrowotne kiszonej kapusty O niesamowitych wartościach kapusty kiszonej wiadomo nie od dziś. Jest doskonałym probiotykiem w codziennej diecie, ale jest również niskokaloryczna, dzięki czemu idealnie sprawdza się dla osób dbających o sylwetkę bądź tych starających się o zgubienie zbędnych kilogramów. Wśród właściwości wyróżnić można: pozytywny wpływ na układ pokarmowy, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca, poprawę stanu skóry, pomoc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, wzmocnienie odporności, pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie, czy idealnie spisze się jako preparat dla osób, które dzień wcześniej przesadzą z napojami wysokoprocentowymi.  Dzięki sporej zawartości witamin oraz mikroelementów w składzie ma bardzo dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Po co dodawać olej do kapusty kiszonej?  Wielu dietetyków głosi, iż pewnych produktów nie powinno się łączyć, ponieważ mogą one stracić swoje cenne właściwości. Są jednak również takie składniki, które w duecie mają jeszcze większą moc! Taką doskonałą parę tworzy niewątpliwie kapusta kiszona wraz z oliwą lub olejem.  Dzięki połączeniu tych obu produktów, czyli kapusty i tłuszczu, ich wartości odżywcze będą razem łatwiej przyswajalne przez organizm człowieka. Warto wiedzieć, że część witamin rozpuszcza się tylko w...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...