surówka z kapusty kiszonej
Gotujmy.pl
Newsy

Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja na zimowe dni. Jeden składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku - to idealny dodatek do obiadu lub do zjedzenia w formie przekąski. Chyba nie musimy dodawać, że jest to propozycja szczególnie polecana w mroźne, zimowe dni...
Anna Borkowska
styczeń 13, 2021

Kapusta kiszona ma dobroczynne działanie na cały nasz organizm. Wspiera system immunologiczny, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także zbawiennie wpływa na układ krążenia i serce. Kiszona kapusta zawiera witaminy takie jak A, B12, C, E i K oraz minerały - potas, wapń, cynk, żelazo. Spożywana regularnie świetnie podnosi odporność i wzmacnia cały nasz organizm, chroniąc go przed chorobami.

Co powiecie na surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, czerwonej papryki, pora, natki pietruszki oraz kminku lub czarnuszki? Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a wrażenia smakowe wprost obłędne.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • pół kilograma kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 /2 świeżej czerwonej papryki
  • 1 mały por
  • Natka pietruszki
  • Kminek lub czarnuszka
  • Opcjonalnie Olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kapustę i marchewkę drobno kroimy i przekładamy do miski. Paprykę kroimy w słupki lub kosteczkę a następnie dodajemy do kapusty. Pora kroimy w prążki, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, kminek lub czarnuszkę i łączymy z kapustą. Całość starannie mieszamy. Surówkę wkładamy do lodówki, żeby smaki poszczególnych warzyw dobrze się przegryzły. Na koniec skrapiamy ją oliwą lub oliwą z oliwek.

Kminek czy czarnuszka?

Zarówno kminek, jak i czarnuszka są bardzo zdrowe. Nasiona kminku zawierają naturalnie występujące substancje, które działają jako przeciwutleniacze. Kminek ma również właściwości przeciwnowotworowe, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zwalcza bakterie i pasożyty, działa przeciwzapalnie i może pomóc w leczeniu biegunki.

Właściwości zdrowotne czarnuszki znane są już od ponad 2000 lat. Jej nasiona od dawna były wykorzystywane do produkcji leków. Została ona nawet odkryta w grobowcu króla Tuta.

Czarnuszka wspiera leczenie bólu głowy, bólu zębów i przekrwienia błony śluzowej nosa. Jest również stosowana w przypadku zapalenia spojówek, ropni i pasożytów.

Obecnie czarnuszka jest stosowana w leczeniu licznych chorób przewodu pokarmowego, w tym gazów, kolki, biegunki, zaparć i hemoroidów. Jest również wykorzystywana w leczeniu chorób układu oddechowego, w tym astmy, alergii, zapalenia oskrzeli, rozedmy płuc i grypy.

Inne zastosowania czarnuszki obejmują: obniżanie ciśnienia krwi, obniżanie poziomu cholesterolu, leczenie raka i wzmacnianie układu odpornościowego.

Komentarze
Karkówka po cygańsku
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Idealnie rozgrzeje i nasyci w mroźne zimowe dni. Ta karkówka po cygańsku smakuje wprost wybornie
Trochę warzyw, nieco pieczarek i konserwowych ogórków – to wystarczy, by karkówka nabrała nieco innego wyrazu.
Hubert Rój
styczeń 13, 2021

Zima to pora, w której organizm domaga się treściwych, tłustszych posiłków niż w pozostałych częściach roku. Być może to zasługa starych ludzkich instynktów. Ludzie, podobnie jak i zwierzęta, gromadzili zapasy tkanki tłuszczowej na trudne, zimowe dni. Tak, czy owak, stare przyzwyczajenia pozostały. Gdy za oknem ciemno, aż prosi się o gorący, solidny posiłek. Takim właśnie może być karkówka po cygańsku. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie piekarnik. To właśnie w nim upieczecie swoje mięso w towarzystwie papryki i ogórków konserwowych, a także pieczarek. A wszystko to w gęstym, pomidorowym sosie. Mniam! Przepis na karkówkę po cygańsku Składniki 1,5-2 kg karkówki 1 łyżka słodkiej papryki Mąka pszenna do panierowania 50 dag pieczarek Ok. 25 dag papryki konserwowej Ok. 25 dag ogórków konserwowych 3 cebule Słoiczek koncentratu pomidorowego 100 ml ketchupu pikantnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru Papryka słodka w proszku Szczypta chili Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokrójcie na niewielkie kawałki, doprawcie solą i pieprzem i obtoczcie w mące. Tak przygotowaną karkówkę podsmażcie delikatnie na oleju. Paprykę i ogórki pokrójcie na kawałki podobne wielkością do kawałków mięsa. Cebulę pokrójcie w piórka. Wyłóżcie warzywa i mięso w brytfannie lub w innym naczyniu żaroodpornym. W misce rozprowadźcie koncentrat pomidorowy w ok. pół szklanki wody. Dodajcie ketchup, przetarty na tarce czosnek, cukier, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chilli i nieco soli i pieprzu. Sos wlejcie do brytfanny. Pieczcie mięso z warzywami w piekarniku w temp. ok. 1,5 godziny w temp. 200 st. Po tym czasie otwórzcie naczynie żaroodporne i...

Przeczytaj