Obowiązkowym elementem każdego obiadu musi być oczywiście surówka. Tak było dawniej i jest do dziś - na pewno wielu z was doskonale pamięta jedzenie na stołówkach z czasów szkolnych i studenckich. Surówki nie były może szczególnie wymyślne, ale bardzo smaczne. Składały się często z tanich, dobrze dostępnych składników, z których panie pracujące w kuchni potrafił wyczarować pyszne arcydzieła. 

Surówka bufetówka jak dawniej

Proponujemy wam podróż w przeszłość, do której zabierze was przepis na surówkę bufetówkę. Jej nazwa bierze się właśnie stąd, że takie surówki często serwowano na stołówkach i w barach mlecznych. Jej głównym składnikiem jest kapusta kiszona, zaś wyjątkowy kolor zawdzięcza dodaniu buraka. W parę chwil surówka będzie gotowa do podania - sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Przepis na surówkę bufetówkę

Składniki:

  • 350 g kapusty kiszonej
  • 1 dość duży burak
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ugotowania lub upieczenia buraka. Jeśli chcecie zaoszczędzić sobie czasu, warto kupić już ugotowane buraki w sklepie. 
  2. Zetrzyjcie warzywo na tarce na dużych oczkach, wraz z obranym jabłkiem. 
  3. Odciśnijcie kapustę kiszoną z soku i, jeśli trzeba, posiekajcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  4. Wszystkie przygotowane składniki włóżcie do miski. Dodajcie pół łyżeczki cukru oraz kminku, 4 łyżki oleju, a na koniec sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszajcie.
  5. Odłóżcie surówkę do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Smacznego!

5 pomysłów na surówkę do obiadu 

Szukacie więcej inspiracji na smaczną surówkę do kotletów i innych pyszności? Poniżej zebraliśmy dla was kilka przepisów, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl. To pomysły na smaczne surówki, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie: