Surowa biała kiełbasa za 4,49 zł to aż 92% mięsa, a biała kiełbasa z szynki premium tylko  4,99 zł. Lidl świątecznie zbija ceny
Adobe Stock
Newsy

Lidl kusi cenami na święta. Surowa biała kiełbasa premium z szynki za mniej niż 10 zł/kg

Zostały już ostatnie dni na świąteczne zakupy. W tym tygodniu warto się po nie wybrać od Lidla. Choćby po białą kiełbasę premium w wybornej cenie.

Weszliśmy w okres, w którym na wszystkich listach zakupów króluje zakwas na żurek i biała kiełbasa. Też je macie? W takim razie zainteresują was dobre ceny wysokiej jakości białych kiełbas z Lidla. Oto one.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?

W kiełbasie najbardziej liczy się szeroko pojęta jakość i po prostu ilość mięsa... w mięsie. W białej kiełbasie najwięcej jest wieprzowiny, szczególnie z łopatki i podgardla, z dodatkiem boczku. Ważne jest, żeby mięsa było w niej minimum 90%, a z kolei mało było dodatków smakowych, polepszaczy i konserwantów.

Lidl na te święta przygotował dwie świetne promocje. Korzystając z nich kupicie dobrej jakości kiełbasę w doskonałej cenie. Uwaga, podane przez nas ceny obowiązują tylko w wariancie 1+1. Oznacza ona, że kupując jedno opakowanie, drugie dostajecie gratis. Wkładajcie ją więc do koszyka parami, to się opłaca:

  • Polska kiełbasa biała, surowa, 92% mięsa: 500 g – 4,49 zł za jedno opakowanie przy zakupie dwóch
  • Polska kiełbasa biała z szynki premium: 500 g – 4,99 zł za jedno opakowanie przy zakupie dwóch

Do kiełbasy wybierzcie żurek. Dostępna jest gotowa zupa-koncentrat dla całej rodziny, lub zakwas na żur, jeśli wolicie zupę ugotować sami:

  • Żurek na naturalnym zakwasie „Krakus”, 1,5 l – 5,70 zł
  • Żur śląski koncentrat 300 ml – 3,80 zł
  • Barszcz biały koncentrat 300 ml – 3,80 zł
Zobacz także
Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma  sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy

Przepis Anny Lewandowskiej na żurek. Trenerka ma sprytny sposób na obniżenie kaloryczności zupy

Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze

Jak wybrać najlepszy żurek? Katarzyna Bosacka podała składy, wiemy które są najlepsze, a których unikać

Lista dań na wielkanocne śniadanie – podajemy ceny

Przygotowywanie każdych świąt, to bardzo pracowity czas i żmudny proces. Wielkanocne dania są określone, sięgamy po nie co rok. Domownicy oczekują, że na stole znajdzie się sałatka jarzynowa z majonezem, jajka faszerowane, talerz wędlin, na gorąco podacie żurek z jajkiem i białą kiełbasą, a na deser będzie obowiązkowy sernik lub pascha i mazurek.

Produkty na te potrawy możecie kupić w jednym miejscu i w dobrych cenach:

  • Majonez z żółtkiem jaja, z chowu na wolnym wybiegu 400 g – 2,49 zł
  • Śledzie od serca, ze śliwką lub z żurawiną 300 g – 7,49 zł
  • Szynka z karczmy premium 1 kg – 19,90 zł
  • Wędzonka Krotoszyńska 1 kg – 19,90 zł
  • Kiełbasa krakowska sucha z szynki 1 kg – 7,99 zł
  • Twaróg na sernik 1 kg – 5,69 zł przy zakupie 2 opakowań. Drugie wiaderko 50% taniej
  • Orzechy Alesto 200 g, różne rodzaje 2+1 gratis. Doskonałe do przybrania mazurka
  • Kawa Qualita Oro ziarnista lub mielona 250 g – 13,99 zł. Doskonała do sernika

Źródło: Gazetka Lidla

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

kwaśny żurek co zrobić
Flickr
Newsy
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Trik, który znają tylko doświadczone gospodynie
Czy zbyt kwaśny żurek można jeszcze uratować? Poznajcie ten prosty sposób!

Nie ma nic gorszego niż kulinarna katastrofa przed samą Wielkanocą! Jeśli wasz żurek wyszedł zbyt kwaśny, to jeszcze możecie go poprawić. Z pomocą przyjdzie składnik, który każdy z was ma w swojej kuchni. Żur a żurek - czym się różnią? Dziś do określenia zupy przygotowywanej tradycyjnie na Wielkanoc używa się zamiennie słów „żur” i „żurek”, jednak nie znaczą one wcale tego samego! Żurek to klasyczna zupa z jajkiem na twardo i często z dodatkiem białej kiełbasy. Zabiela się go śmietaną, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. W niektórych regionach żurek jest nazywany barszczem białym. Z kolei żur to bardzo kwaśna zupa, gotowana na zakwasie żytnim. Nie dodaje się do niej majeranku ani śmietany! Według niektórych to właśnie żur jest tradycyjną, postną zupą podawaną na Wielkanoc bez żadnych dodatków lub tylko z jajkiem na twardo. Można podawać żur także w Boże Narodzenie, choć wtedy bardziej pasują do niego suszone grzyby. Żurek wyszedł kwaśny? Niedługo będziecie przygotowywać wielkanocne potrawy. Może się zdarzyć, że nie wszystko pójdzie zgodnie z planem – na przykład żurek wyjdzie zbyt kwaśny! Jak sobie z tym poradzić? Bardzo łatwo można złagodzić jego smak, dodając nieco śmietany 30% . Jeżeli nie chcecie jej używać, to możecie wsypać łyżeczkę lub dwie cukru. Przepis na żurek Do przygotowania wielkanocnego żurku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 litr jarskiego bulionu Pół litra zakwasu na żurek 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag białej kiełbasy parzonej 10 dag kiełbasy podsuszanej 3 łyżki śmietany 30% 1 ziarno ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki czosnku...

Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Adobe Stock
Newsy
Mega promocja na surową białą kiełbasę w Lidlu. 2 opakowania w cenie 1
Dyskont spożywczy zawsze wychodzi naprzeciw potrzebom swoich konsumentów. Tym razem również nie mogło być inaczej! Tuż przed Wielkanocą, Lidl oferuje świetną promocję na białą kiełbasę.

Okazyjne promocje w sklepach spożywczych nie zdarzają się często, a jak są to warto z nich korzystać jak najczęściej. Kto nie zrobił jeszcze świątecznych zakupów, to ma idealny czas, gdyż Lidl oferuje świetne rabaty. W doskonałej ofercie można dostać między innymi białą surową kiełbasę. Tradycyjna Wielkanoc Święta wielkanocne są jedyne w swoim rodzaju, a to za sprawą nie tylko obchodów związanych z wiarą chrześcijańską, ale również i pysznymi potrawami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich smakołyków jak: żurek z białą kiełbasą i jajkiem, faszerowanymi jajkami, babka wielkanocna, mazurek, pascha, biała kiełbasa w różnych postaciach, sałatka jarzynowa bądź na bazie jaj, domowe wędzone wędliny, czy zimne nóżki. Wiele osób czeka z niecierpliwością na moment zajęcia miejsca przy stole, gdyż zapach przyrządzanych dań już od kilku dni rozpływa się po domu. Dania z białą kiełbasą Bezsprzecznie obowiązkowym produktem, który musi pojawić się na wielkanocnym stole jest biała kiełbasa. Najczęściej jest podawana wraz z żurkiem bądź białym barszczem, aczkolwiek można przygotować szereg innych dań z jej udziałem, przykładowo: biała kiełbasa zapiekana z cebulą, biała kiełbasa w sosie chrzanowym, biała kiełbasa w sosie piwno- musztardowym,  czy biała kiełbasa pieczona w winie, musztardzie i cebuli.  Lidl przyjazny konsumentom Niemiecki dyskont spożywczy, jest jednym z popularniejszych na polskim rynku. Polacy uwielbiają robić w nim zakupy nie tylko w soboty, jak brzmi to w popularnej przyśpiewce. Lidl jest wybierany przez wzgląd na kilka aspektów, które zdecydowanie ułatwiają cały proces zakupowy. Wśród zalet danego marketu są takie jak: kasy samoobsługowe, ...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...