wino jak schłodzić
AdobeStock
Newsy

Super trik na szybkie schłodzenie butelki - niezbędna wiedza przed sylwestrem

Jeżeli potrzebujecie prędko schłodzić wino lub szampana przed przyjściem gości, to koniecznie skorzystajcie z tego prostego wynalazku!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Niedługo goście, a wy zapomnieliście schłodzić alkohole? Pewnie niektórym z was przyszedł do głowy pomysł, by wstawić butelkę do zamrażarki, dzięki czemu schłodzi się ekspresowo. Ale takie rozwiązanie może być naprawdę zgubne w skutkach! Jeśli zrobicie tak z butelkami z piwem, to lepiej nie zapomnijcie o nich – jeżeli będą leżały w zamrażalniku zbyt długo, to dosłownie eksplodują! Co więc zrobić, by uniknąć przykrej niespodzianki? Polscy naukowcy znaleźli na to sposób!

Z pomocą przychodzi nowatorski pomysł polskich naukowców. Grupa o nazwie Omni Calculator wymyśliła aż kilkaset rodzajów kalkulatorów, które obliczą dosłownie wszystko – także czas schładzania alkoholu! Wystarczy określić dokładne parametry zawartości butelek, które wstawicie do zamrażarki lub lodówki i gotowe! Kalkulator poprosi was o podanie poniższych informacji:

  • Rodzaj napoju, który będziecie schładzać – do wyboru jest woda, napoje, piwo, wino, soki i mocne alkohole.
  • Rodzaj opakowania – butelki i puszki we wszystkich rozmiarach.
  • Temperatura wyjściowa napoju – należy określić, w jakiej temperaturze wcześniej stało opakowanie z napojem. To bardzo ważne, ponieważ czas schładzania napoju stojącego na dworze w letni, upalny dzień będzie inny niż tego trzymanego w chłodnej spiżarni.
  • Miejsce, w którym schłodzicie napój – kalkulator zapyta was o to, czy zamierzacie wstawić opakowanie z napojem do zamrażarki, lodówki, lodu itp.
  • Pożądana temperatura – należy określić jaka temperatura napoju będzie dla was satysfakcjonująca. Lekko schłodzony czy lodowaty?

Następnie w ciągu kilku sekund kalkulator odpowie wam, ile czasu zajmie schłodzenie wybranego napoju do pożądanej temperatury. Dostarczy wam także wykres, dzięki któremu będziecie wiedzieli w jakim czasie napój osiągnie daną temperaturę. Ponadto na stronie podana jest także ściągawka, która podpowiada do jakiej temperatury najlepiej schładzać różne alkohole i napoje. Na przykład soki są najsmaczniejsze, gdy w momencie podania mają od 12 do 15 stopni Celsjusza, a szampan między 8 a 10 stopni. Z kolei piwo jest najsmaczniejsze mocno schłodzone, do temperatury od 6 do 9 stopni. Napojem, który smakuje najlepiej gdy jest mocno zmrożony jest naturalnie wódka, która powinna być podawana schłodzona do temperatury 0-4 stopni Celsjusza.  

Warto także zastosować ciekawe triki, które pozwolą lepiej schłodzić napoje. Wiedzieliście, że wystarczy owinąć butelkę mokrymi, papierowymi ręcznikami i wsadzić do zamrażarki, by jej zawartość stała się szybciej zimna? Po kilkunastu minutach napój będzie zdecydowanie chłodniejszy!

Komentarze
Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przeczytaj
Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy Co zrobić, żeby w Sylwestra się szybko nie upić? Znamy skuteczne triki
Mimo najszczerszych chęci zdarzyło się wam skończyć Sylwestra przed północą? Gdy alkohol zbyt szybko uderza do głowy, trzeba wykorzystać stare sposoby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Zbliżający się koniec roku to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznego świętowania. Wprawieni imprezowicze bez problemu wytrwają do rana w dość dobrej formie, jednak jeżeli na co dzień nie pijecie alkoholu, to sylwestrowa noc może się dla was skończyć jeszcze przed północą! Umiar to podstawa, a w Nowy Rok ta zasada naprawdę się sprawdza. Jeśli chcecie dobrze wspominać nadchodzącego Sylwestra i czuć się dobrze w trakcie zabawy, to zastosujcie znane triki, dzięki którym alkohol nie uderzy wam za mocno do głowy! Przedsylwestrowy trening Jakkolwiek by to nie brzmiało, dobrze przed sylwestrową zabawą zrobić sobie… trening w piciu! Powinniście kilka dni przed imprezą zacząć pić alkohol w niewielkich ilościach, żeby organizm mógł się do niego nieco przyzwyczaić. To dobra metoda jeśli na co dzień jesteście raczej abstynentami, a chcecie hucznie powitać Nowy Rok. Dużo wody w trakcie Ponieważ alkohol wypłukuje wodę i zawarte w niej minerały z organizmu, należy w trakcie spożywania alkoholu pić dużo wody. Dzięki temu będziecie mniej odwodnieni oraz dużo wolniej będziecie się upijać dzięki dużej zawartości wody w waszych żołądkach. Przyjmuje się, że powinno się pić niecałą szklankę wody na jeden kieliszek wódki. Pamiętajcie o tym, że ta rada sprawdza się tylko wtedy, gdy pijecie czystą wodę bez dodatków! Jeśli popijacie alkohol słodkimi napojami lub sokami, to efekty będą mizerne. Za to na drugi dzień kac będzie dużo bardziej intensywny przez sporą ilość cukrów zawartych w napojach. Odpowiedni podkład Imprezowi weterani doskonale wiedzą, że grunt to dobry podkład przed piciem. To oznacza oczywiście solidny posiłek, składający się głównie z tłuszczu i białka. Nie ma nic gorszego niż alkohol na pusty żołądek – takie zachowanie gwarantuje, że bardzo szybko się upijecie i...

Przeczytaj