wino jak schłodzić
AdobeStock
Newsy

Super trik na szybkie schłodzenie butelki - niezbędna wiedza przed sylwestrem

Jeżeli potrzebujecie prędko schłodzić wino lub szampana przed przyjściem gości, to koniecznie skorzystajcie z tego prostego wynalazku!

Niedługo goście, a wy zapomnieliście schłodzić alkohole? Pewnie niektórym z was przyszedł do głowy pomysł, by wstawić butelkę do zamrażarki, dzięki czemu schłodzi się ekspresowo. Ale takie rozwiązanie może być naprawdę zgubne w skutkach! Jeśli zrobicie tak z butelkami z piwem, to lepiej nie zapomnijcie o nich – jeżeli będą leżały w zamrażalniku zbyt długo, to dosłownie eksplodują! Co więc zrobić, by uniknąć przykrej niespodzianki? Polscy naukowcy znaleźli na to sposób!

Z pomocą przychodzi nowatorski pomysł polskich naukowców. Grupa o nazwie Omni Calculator wymyśliła aż kilkaset rodzajów kalkulatorów, które obliczą dosłownie wszystko – także czas schładzania alkoholu! Wystarczy określić dokładne parametry zawartości butelek, które wstawicie do zamrażarki lub lodówki i gotowe! Kalkulator poprosi was o podanie poniższych informacji:

  • Rodzaj napoju, który będziecie schładzać – do wyboru jest woda, napoje, piwo, wino, soki i mocne alkohole.
  • Rodzaj opakowania – butelki i puszki we wszystkich rozmiarach.
  • Temperatura wyjściowa napoju – należy określić, w jakiej temperaturze wcześniej stało opakowanie z napojem. To bardzo ważne, ponieważ czas schładzania napoju stojącego na dworze w letni, upalny dzień będzie inny niż tego trzymanego w chłodnej spiżarni.
  • Miejsce, w którym schłodzicie napój – kalkulator zapyta was o to, czy zamierzacie wstawić opakowanie z napojem do zamrażarki, lodówki, lodu itp.
  • Pożądana temperatura – należy określić jaka temperatura napoju będzie dla was satysfakcjonująca. Lekko schłodzony czy lodowaty?

Następnie w ciągu kilku sekund kalkulator odpowie wam, ile czasu zajmie schłodzenie wybranego napoju do pożądanej temperatury. Dostarczy wam także wykres, dzięki któremu będziecie wiedzieli w jakim czasie napój osiągnie daną temperaturę. Ponadto na stronie podana jest także ściągawka, która podpowiada do jakiej temperatury najlepiej schładzać różne alkohole i napoje. Na przykład soki są najsmaczniejsze, gdy w momencie podania mają od 12 do 15 stopni Celsjusza, a szampan między 8 a 10 stopni. Z kolei piwo jest najsmaczniejsze mocno schłodzone, do temperatury od 6 do 9 stopni. Napojem, który smakuje najlepiej gdy jest mocno zmrożony jest naturalnie wódka, która powinna być podawana schłodzona do temperatury 0-4 stopni Celsjusza.  

Warto także zastosować ciekawe triki, które pozwolą lepiej schłodzić napoje. Wiedzieliście, że wystarczy owinąć butelkę mokrymi, papierowymi ręcznikami i wsadzić do zamrażarki, by jej zawartość stała się szybciej zimna? Po kilkunastu minutach napój będzie zdecydowanie chłodniejszy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

przechowywanie mleka w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Trzymacie mleko w drzwiach lodówki? Czym prędzej przełóżcie je w inne miejsce
Jesteście pewni, że mleko powinno stać w drzwiach lodówki? Wyjaśniamy, dlaczego warto przeorganizować lodówkę i mleko trzymać głębiej.

Większość osób rozpakowując torby przyniesione ze sklepu, machinalnie i często bez zastanowienia wykłada zakupy do lodówki. Butelki z mlekiem czy napoje, ze względu na wygodne wysokie półeczki, ustawiają w drzwiach lodówki. Jednak nie bez znaczenia jest to, jaka temperatura panuje w różnych częściach lodówki i jakiej temperatury przechowywania wymagają poszczególne produkty. Temperatura panująca w drzwiach lodówki to najwyższa temperatura w tym urządzeniu i wynosi ok. 10 st. Celsjusza. Do tego ta temperatura waha się, przy częstym otwieraniu lodówki, do tego latem, może tam panować nawet 15 st. Celsjusza. Tymczasem najlepsza temperatura do przechowywania świeżego mleka, to 2-4 st. Celsjusza. Gdzie najlepiej przechowywać mleko? Mleko to jeden z tych produktów spożywczych, które szybko się psują. Jeśli zostawicie otwartą butelkę z napojem na blacie kuchennym, po kilku godzinach prawdopodobnie nie będzie już nadawać się do spożycia. Dlatego powinniście pamiętać, by zawsze po skorzystaniu z produktu wstawiać go do lodówki. Jednak, wbrew temu, co sądzi większość Polaków, najlepsze miejsce nie znajduje się na drzwiach chłodziarki. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w lodówce panują różne temperatury, wahają się one od 0 do nawet 10 st. C. Najcieplejszym miejscemw chłodziarce, jak już wspomnieliśmy, są właśnie drzwiczki. Dlatego też nie powinniście trzymać na nich mleka. Ten napój potrzebuje o wiele niższej temperatury. Idealnym miejscem do jego przechowywania będą środkowe półki. Oczywiście zasady te dotyczą również innych produktów spożywczych. Sprawdźcie, czy prawidłowo je przechowujecie. Co i gdzie trzymać w lodówce? Dolne szuflady lodówki. W dolnych szufladach temperatura wynosi ok. 10...

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
AdobeStock
Newsy
Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
Bardzo wysokie temperatury na zewnątrz stanowią wyzwanie dla organizmu. Schłodzicie się tymi napojami!

Ostatnie dni zdecydowanie dają w kość! Silne upały są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne. Jeżeli to możliwe, najlepiej przeczekać wysokie temperatury w chłodnym pomieszczeniu, nosić przewiewne ubrania i pić jak najwięcej wody. Uzupełnianie płynów jest ogromnie ważne, ponieważ podczas upałów organizm się o wiele mocniej poci, by się schłodzić. Ulgę podczas iście afrykańskiej pogody przyniosą łatwe w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające napoje – sprawdźcie, jak je przygotować! Świeże soki owocowe Soki z owoców bogatych w potas i inne minerały, doskonale odżywią organizm w trakcie upałów. Wraz z potem wydalany jest głównie potas, który jest ogromnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z dodatkiem kilku kostek lodu, sprawdzi się idealnie! Bardzo dobry jest także sok z truskawek i kiwi. Wystarczy, że zmiksujecie te owoce razem za pomocą blendera i dodacie odrobinę miodu. Dolejcie nieco zimnej wody, lód i gotowe. Woda z lodem, cytryną i miętą Nie ma to jak dzbanek zimnej wody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny! Wystarczy skroić jedną cytrynę i dodać kilka liści świeżej mięty. Dobrze sprawdzi się też limonka, ogórek i truskawki. Do tego kilka kostek lodu i naturalny napój na upały gotowy! Sorbet owocowy Kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój w upały to sorbet owocowy. Dobrze sprawdzi się w tym celu arbuz , który zawiera bardzo dużo wody. Kawałki arbuza zmiksujcie z pokruszonym lodem i przelejcie do szklanek. Możecie dodać trochę cukru oraz kilka liści mięty. Zielona herbata Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata ma właściwości wychładzające. To właśnie dlatego jest ona bardzo polecana w upały! Najlepiej oczywiście pić herbatę, gdy jest schłodzona. Zaparzcie zieloną herbatę, odstawcie do ostudzenia i...

Jak otworzyć szampana? Zróbcie tak jak radzimy a nie będzie huku, wystrzałów i  piany
Adobe Stock
Newsy
Jak otworzyć szampana? Pamiętajcie o tej 1 zasadzie, a nie będzie huku, wystrzałów i piany
Skoro chcecie wznieść toast szampanem, zróbcie to mając trunek w kieliszkach, a nie na podłodze i stole. Są też inne powody, dla których warto wiedzieć, jak prawidłowo otworzyć butelkę szampana.

Kto z was nie brał udziału w uroczystościach z rozlewaniem szampana, podczas którego korek wyskakiwał z hukiem, a musujący trunek rozlewał się poza kieliszki? Tak wcale nie musi być. Strzelające korki i lejące się wino pokazują, że otwierający nie panuje nad butelką szampana. Prawidłowo i elegancko otwarty szampan to ciche pyknięcie korka, który zostaje w ręku i nie spieniony, musujący trunek, który w całości znajdzie się w kieliszkach. Przedstawiamy wam krótki kurs otwierania szampana Jak poprawnie otwierać szampana? Największą tajemnicą prawidłowego otwierania szampana jest…. temperatura szampana. Przed otwarciem butelkę z trunkiem należy schłodzić do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Można to zrobić w lodówce, wkładając butelkę na 5 minut do zamrażalnika lub zimą wystawiając na balkon. Można schłodzić go także w specjalnym kubełku z lodem. Schłodzenie jest ważne, ponieważ niska temperatura zmniejsza ciśnienie w środku, co powoduje, że płyn nie będzie starał się wypchnąć korka. Otwieranie szampana krok po kroku Schłodźcie szampana do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Zdejmijcie folię z korka i lekko odkręćcie druciki, a następnie zdejmijcie je. W trakcie otwierania weźcie butelkę do jednej ręki, przechylcie pod kątem 45 stopni, drugą ręką chwyćcie korek mając cały czas kontrolę nad nim. Przytrzymujcie korek ręką i kręćcie butelką, a nie korkiem. Po chwili korek powinien zostać wam w ręku wydając ciche pyknięcie. Jak nalewać szampana i do jakich kieliszków? Schłodzonego szampana wlewa się do kieliszków zaraz po otwarciu, pod warunkiem, że otworzyliście go prawidłowo i piana nie wylewa się z butelki. Drugą wartością chłodzenia szampana jest to, że nie tworzy się na nim nadmierna ilość piany, a musujący płyn można bezpiecznie nalewać...

co zamiast coli
AdobeStock
Triki kulinarne
Lubisz napoje gazowane, ale martwisz się o stan swoich zębów? TEN NAPÓJ to świetna alternatywa!
Co można pić zamiast coli? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie słodkich napojów, przeczytaj ten artykuł o klasycznym amerykańskim napitku. Jego receptura sięga czasów sprzed odkrycia Ameryki!

Nie wyobrażasz sobie dnia bez wypicia napoju gazowanego? Jeśli nie przekonuje cię szybki przyrost wagi spowodowany konsumpcją takich produktów, to powinien ci dać do myślenia fakt, że osoby pijące napoje gazowane zdecydowanie częściej chorują na próchnicę. Czy istnieją jakieś alternatywy? „Ale ja nie lubię pić wody!” To bardzo częsty argument stosowany przez osoby, które codziennie piją słodkie napoje. Twierdzą, że zwykła woda im nie smakuje. I to broń Boże niegazowana! Dosłownie wzdrygają się ze wstrętem. Zatem co zrobić? Dobrą alternatywą jest domowej roboty woda smakowa. Wystarczy dodać do niej pokrojone plastry cytryny, ogórka, truskawki, maliny i inne owoce. Jednak jeżeli i ten pomysł was nie przekonuje, spróbujcie tego przepisu na tradycyjny amerykański napój! Korzenny przysmak Amerykanów U nas ten napój jest mało popularny, za to w Ameryce każdy go zna – piwo korzenne to przysmak w USA! Otrzymuje się je z kory korzennej sasafrasu - rośliny występującej w Ameryce Północnej. To jemu piwo korzennie zawdzięcza swój intensywny kolor. Co prawda zawiera sporo kalorii (40 kcal/100g), jednak jest zdrowszą alternatywą dla np. Coca-Coli, ponieważ nie zawiera kofeiny. Jest też całkowicie bezalkoholowe i mogą je pić dzieci.   Źródło: Mashed.com