Niedługo goście, a wy zapomnieliście schłodzić alkohole? Pewnie niektórym z was przyszedł do głowy pomysł, by wstawić butelkę do zamrażarki, dzięki czemu schłodzi się ekspresowo. Ale takie rozwiązanie może być naprawdę zgubne w skutkach! Jeśli zrobicie tak z butelkami z piwem, to lepiej nie zapomnijcie o nich – jeżeli będą leżały w zamrażalniku zbyt długo, to dosłownie eksplodują! Co więc zrobić, by uniknąć przykrej niespodzianki? Polscy naukowcy znaleźli na to sposób!

Z pomocą przychodzi nowatorski pomysł polskich naukowców. Grupa o nazwie Omni Calculator wymyśliła aż kilkaset rodzajów kalkulatorów, które obliczą dosłownie wszystko – także czas schładzania alkoholu! Wystarczy określić dokładne parametry zawartości butelek, które wstawicie do zamrażarki lub lodówki i gotowe! Kalkulator poprosi was o podanie poniższych informacji:

  • Rodzaj napoju, który będziecie schładzać – do wyboru jest woda, napoje, piwo, wino, soki i mocne alkohole.
  • Rodzaj opakowania – butelki i puszki we wszystkich rozmiarach.
  • Temperatura wyjściowa napoju – należy określić, w jakiej temperaturze wcześniej stało opakowanie z napojem. To bardzo ważne, ponieważ czas schładzania napoju stojącego na dworze w letni, upalny dzień będzie inny niż tego trzymanego w chłodnej spiżarni.
  • Miejsce, w którym schłodzicie napój – kalkulator zapyta was o to, czy zamierzacie wstawić opakowanie z napojem do zamrażarki, lodówki, lodu itp.
  • Pożądana temperatura – należy określić jaka temperatura napoju będzie dla was satysfakcjonująca. Lekko schłodzony czy lodowaty?

Następnie w ciągu kilku sekund kalkulator odpowie wam, ile czasu zajmie schłodzenie wybranego napoju do pożądanej temperatury. Dostarczy wam także wykres, dzięki któremu będziecie wiedzieli w jakim czasie napój osiągnie daną temperaturę. Ponadto na stronie podana jest także ściągawka, która podpowiada do jakiej temperatury najlepiej schładzać różne alkohole i napoje. Na przykład soki są najsmaczniejsze, gdy w momencie podania mają od 12 do 15 stopni Celsjusza, a szampan między 8 a 10 stopni. Z kolei piwo jest najsmaczniejsze mocno schłodzone, do temperatury od 6 do 9 stopni. Napojem, który smakuje najlepiej gdy jest mocno zmrożony jest naturalnie wódka, która powinna być podawana schłodzona do temperatury 0-4 stopni Celsjusza.  

Warto także zastosować ciekawe triki, które pozwolą lepiej schłodzić napoje. Wiedzieliście, że wystarczy owinąć butelkę mokrymi, papierowymi ręcznikami i wsadzić do zamrażarki, by jej zawartość stała się szybciej zimna? Po kilkunastu minutach napój będzie zdecydowanie chłodniejszy!

Zobacz także: