wino jak schłodzić
AdobeStock
Newsy

Super trik na szybkie schłodzenie butelki - niezbędna wiedza przed sylwestrem

Jeżeli potrzebujecie prędko schłodzić wino lub szampana przed przyjściem gości, to koniecznie skorzystajcie z tego prostego wynalazku!

Niedługo goście, a wy zapomnieliście schłodzić alkohole? Pewnie niektórym z was przyszedł do głowy pomysł, by wstawić butelkę do zamrażarki, dzięki czemu schłodzi się ekspresowo. Ale takie rozwiązanie może być naprawdę zgubne w skutkach! Jeśli zrobicie tak z butelkami z piwem, to lepiej nie zapomnijcie o nich – jeżeli będą leżały w zamrażalniku zbyt długo, to dosłownie eksplodują! Co więc zrobić, by uniknąć przykrej niespodzianki? Polscy naukowcy znaleźli na to sposób!

Z pomocą przychodzi nowatorski pomysł polskich naukowców. Grupa o nazwie Omni Calculator wymyśliła aż kilkaset rodzajów kalkulatorów, które obliczą dosłownie wszystko – także czas schładzania alkoholu! Wystarczy określić dokładne parametry zawartości butelek, które wstawicie do zamrażarki lub lodówki i gotowe! Kalkulator poprosi was o podanie poniższych informacji:

  • Rodzaj napoju, który będziecie schładzać – do wyboru jest woda, napoje, piwo, wino, soki i mocne alkohole.
  • Rodzaj opakowania – butelki i puszki we wszystkich rozmiarach.
  • Temperatura wyjściowa napoju – należy określić, w jakiej temperaturze wcześniej stało opakowanie z napojem. To bardzo ważne, ponieważ czas schładzania napoju stojącego na dworze w letni, upalny dzień będzie inny niż tego trzymanego w chłodnej spiżarni.
  • Miejsce, w którym schłodzicie napój – kalkulator zapyta was o to, czy zamierzacie wstawić opakowanie z napojem do zamrażarki, lodówki, lodu itp.
  • Pożądana temperatura – należy określić jaka temperatura napoju będzie dla was satysfakcjonująca. Lekko schłodzony czy lodowaty?

Następnie w ciągu kilku sekund kalkulator odpowie wam, ile czasu zajmie schłodzenie wybranego napoju do pożądanej temperatury. Dostarczy wam także wykres, dzięki któremu będziecie wiedzieli w jakim czasie napój osiągnie daną temperaturę. Ponadto na stronie podana jest także ściągawka, która podpowiada do jakiej temperatury najlepiej schładzać różne alkohole i napoje. Na przykład soki są najsmaczniejsze, gdy w momencie podania mają od 12 do 15 stopni Celsjusza, a szampan między 8 a 10 stopni. Z kolei piwo jest najsmaczniejsze mocno schłodzone, do temperatury od 6 do 9 stopni. Napojem, który smakuje najlepiej gdy jest mocno zmrożony jest naturalnie wódka, która powinna być podawana schłodzona do temperatury 0-4 stopni Celsjusza.  

Warto także zastosować ciekawe triki, które pozwolą lepiej schłodzić napoje. Wiedzieliście, że wystarczy owinąć butelkę mokrymi, papierowymi ręcznikami i wsadzić do zamrażarki, by jej zawartość stała się szybciej zimna? Po kilkunastu minutach napój będzie zdecydowanie chłodniejszy!

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

co zamiast coli
AdobeStock
Triki kulinarne
Lubisz napoje gazowane, ale martwisz się o stan swoich zębów? TEN NAPÓJ to świetna alternatywa!
Co można pić zamiast coli? Jeśli nie potrafisz odmówić sobie słodkich napojów, przeczytaj ten artykuł o klasycznym amerykańskim napitku. Jego receptura sięga czasów sprzed odkrycia Ameryki!

Nie wyobrażasz sobie dnia bez wypicia napoju gazowanego? Jeśli nie przekonuje cię szybki przyrost wagi spowodowany konsumpcją takich produktów, to powinien ci dać do myślenia fakt, że osoby pijące napoje gazowane zdecydowanie częściej chorują na próchnicę. Czy istnieją jakieś alternatywy? „Ale ja nie lubię pić wody!” To bardzo częsty argument stosowany przez osoby, które codziennie piją słodkie napoje. Twierdzą, że zwykła woda im nie smakuje. I to broń Boże niegazowana! Dosłownie wzdrygają się ze wstrętem. Zatem co zrobić? Dobrą alternatywą jest domowej roboty woda smakowa. Wystarczy dodać do niej pokrojone plastry cytryny, ogórka, truskawki, maliny i inne owoce. Jednak jeżeli i ten pomysł was nie przekonuje, spróbujcie tego przepisu na tradycyjny amerykański napój! Korzenny przysmak Amerykanów U nas ten napój jest mało popularny, za to w Ameryce każdy go zna – piwo korzenne to przysmak w USA! Otrzymuje się je z kory korzennej sasafrasu - rośliny występującej w Ameryce Północnej. To jemu piwo korzennie zawdzięcza swój intensywny kolor. Co prawda zawiera sporo kalorii (40 kcal/100g), jednak jest zdrowszą alternatywą dla np. Coca-Coli, ponieważ nie zawiera kofeiny. Jest też całkowicie bezalkoholowe i mogą je pić dzieci.   Źródło: Mashed.com

podatek cukrowy
AdobeStock
Newsy
Lubisz gazowane napoje? Szykuj się na poważne zmiany
Rządzący przygotowali nowe przepisy dotyczące napojów gazowanych - sprawdźcie, jakie zmiany nas czekają.

Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników słodkich napojów gazowanych! Rządzący postanowili zadbać o wasze zdrowie i przygotowali szereg zmian, które niedługo wejdą w życie. Słodka akcyza Ponieważ problem otyłości wśród Polaków i ich dzieci jest coraz bardziej poważny, rząd postanowił zacząć działać. Ustalono, że winowajcą są słodkie napoje gazowane, w związku z czym padł pomysł objęcia ich swego rodzaju akcyzą, zgodnie z ustawą o opłacie cukrowej. Można w niej znaleźć zapis mówiący o tym, że napoje gazowane obejmie dodatkowa opłata w wysokości 50 gr na każdy litr. Co więcej, jeśli napój zawiera kofeinę (np. Coca-Cola) lub taurynę (napoje energetyczne), to należy doliczyć kolejne 10 gr na litr. Jakie jeszcze opłaty są ustalone w nowej ustawie? Podwyżki cen napojów Jak udało nam się ustalić, opłata 50 gr za litr nie jest stała. Jeśli w danym napoju ilość substancji słodzących przekracza 5 gramów na 100 ml, to doliczana będzie dodatkowa opłata w wysokości 5 groszy za każdy dodatkowy gram cukru na 100 ml. Jak to będzie wyglądało w praktyce? Zebraliśmy dla was wszystkie te informacje w małym podsumowaniu: Słodki napój gazowany: +50 gr za litr Słodki napój gazowany zawierający kofeinę i/lub taurynę: powyższa opłata oraz +10 gr za litr Napój, w którym ilość cukru przekracza 5 g na 100 ml: +5 gr za każdy gram substancji słodzącej oraz powyższe opłaty Co to oznacza? Po wejściu w życie nowej ustawy, litrowa butelka Coca-Coli podrożeje o 87 groszy! Natomiast jeśli robimy zapasy i kupujemy Colę w dwulitrowych butelkach, to przyjdzie nam zapłacić za nie aż o 1,45 zł więcej! Przy dużych zakupach taka opłata robi naprawdę dużą różnicę, a przecież tych podwyżek nie odczują tylko zwykli konsumenci. Przyjdzie nam zapłacić więcej...

pieczony kurczak
Adobe Stock
Newsy
Zastanawiasz się, ile czasu piec mięso? Wszystko zależy od dwóch czynników
Zastanawiasz się, jak upiec pieczeń idealną? Wystarczy trzymać się tych kilku prostych zasad!

Zbliżające się święta do doskonała okazja do przygotowania popisowych dań mięsnych. Pieczony indyk czy kaczka są hitem każdego rodzinnego spotkania! Jednak ich przygotowanie stanowi często wyzwanie dla wielu osób. Jak piec mięso, żeby było soczyste, miękkie i aromatyczne? Często zamiast wymarzonej, pachnącej pieczeni wychodzi nam wysuszone na wiór i nieapetycznie wyglądające mięso, które smakuje jak trociny i pachnie węglem. Poznajcie sekret idealnej pieczeni! Uważnie wybieraj mięso Aby potrawa się udała, bardzo ważny jest odpowiedni wybór bazy, czyli samego mięsa! Niestety, kurczak czy indyk może być większym wyzwaniem ze względu na to, że jest bardzo chudym mięsem. A to tłuszcz niesie smak i odpowiada za soczystość pieczeni! Kolejny warunek to oczywiście świeżość składników. Mięso stare, twarde i pełne wody będzie po prostu niesmaczne. Wybierajmy świeże kawałki i z lekką warstwą tłuszczu. Najlepsze do pieczenia są udka z kurczaka, wieprzowa karkówka i boczek, a w przypadku wołowiny – rostbef. Jeżeli decydujemy się na upieczenie gęsiny lub kaczki, to najlepiej piec je w całości. Zwróć uwagę na… wagę! Nie wszyscy o tym wiedzą, a to podstawa dobrej pieczeni! Istnieje zasada mówiąca o tym, że mięso piecze się odpowiednio godzinę na każdy jego kilogram. Czyli przykładowo ważącą 4 kilogramy gęś należy piec przez 4 godziny. Prawda, że proste? Mięso pieczemy w około 180 stopniach, jednak należy pamiętać o tym, że jeżeli mamy naprawdę duży kawał mięsa, to trzeba go piec w niższej temperaturze. W przeciwnym razie wyschnie! Bezpieczny zakres temperatur to 150 – 180 stopni Celsjusza. Patrz, co pieczesz To wbrew pozorom bardzo ważna wskazówka! Rodzaje mięsa mocno różnią się między sobą i każde z nich wymaga innej temperatury i czasu pieczenia. Gdybyśmy ustawili...