Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler!

Domowy żurek na zakwasie

Składniki na zakwas

  • Litr wody
  • 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Słoik na zakwas

Przygotowanie zakwasu

  1. Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek.
  2. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki.
  3. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką.
  4. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku.

Składniki na żurek

  • Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Litr bulionu warzywnego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 4 jajka do podania
  • Sól
  • Pieprz
  • Chrzan
  • 250 g śmietanki

Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie

W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby. To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie.

  1. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli korzystacie z grzybów mrożonych, odmroźcie je. 
  2. Na patelni rozgrzejcie masło. Wyłóżcie na nie pokrojone grzyby i podsmażcie je chwilę.
  3. Grzyby zalejcie bulionem, dodajcie wodę z moczenia, jeśli korzystaliście z grzybów suszonych.
  4. Podgotujcie grzyby do miękkości. Po tym czasie dodajcie zakwas i gotujcie przez kilka minut.
  5. Do wywaru dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i chrzan. Zaprawcie zahartowaną wcześniej śmietaną. 
  6. Kiełbasę włóżcie do żurku lub sparzcie w osobnym garnku. Pokrójcie ją na plasterki.
  7. Jajka ugotujcie na twardo, pokrójcie na ćwiartki. Podawajcie żurek ze świeżą natką pietruszki, ćwiartkami jaj i plastrami białej kiełbasy.