Żurek na zakwasie
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Super przepis na wielkanocny żurek z tajnym składnikiem. Wyjątkowy smak to jego zasługa

Przepis na żurek idealny istnieje! Zróbcie go w ten sposób, a zachwyci wszystkich!

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez żurku, prawda? Jeśli macie sprawdzony przepis na naturalny żur, być może dostaliście go od waszych mam lub babć. Mimo że to bardzo klasyczna zupa, wiele osób dalej nie wie jak zrobić żurek według tradycyjnej receptury, bez korzystania z gotowego zakwasu w butelce albo żurku w proszku. Poznajcie tę metodę, a wasz żur na domowym zakwasie będzie po prostu przepyszny i zawsze udany. Z tego przepisu korzysta też Magda Gessler!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy żurek na zakwasie

Składniki na zakwas

  • Litr wody
  • 350 g mąki razowej, najlepiej żytniej
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • Słoik na zakwas

Przygotowanie zakwasu

  1. Wodę zagotujcie. Mąkę wsypcie do słoika. Wrzątkiem zalejcie mąkę i wymieszajcie, aby powstała gładka zawiesina bez grudek.
  2. Dodajcie przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Ziele angielskie możecie rozkruszyć w moździerzu, czosnek pokroić na połówki lub ćwiartki.
  3. Przykryjcie mieszaninę gazą, uszczelnijcie je gumką do włosów lub gumką recepturką.
  4. Postawcie zakwas w ciepłym miejscu na co najmniej 3-4 dni. Im dłużej będzie odstawiony, tym bardziej wyrazisty smak żurku.

Składniki na żurek

  • Ok. 5 grzybów leśnych – mrożonych, świeżych lub suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła
  • Litr bulionu warzywnego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 4 jajka do podania
  • Sól
  • Pieprz
  • Chrzan
  • 250 g śmietanki

Przygotowanie tradycyjnego żuru na zakwasie

W żurze z tej receptury znajdują się leśne grzyby. To one odpowiadają za przepyszny, głęboki smak zupy i są sekretnym składnikiem w tym przepisie.

  1. Jeśli korzystacie z grzybów świeżych, pokrójcie je. Jeśli korzystacie z suszonych, zalejcie je wrzątkiem i odczekajcie do napęcznienia zachowując wodę z moczenia. Jeśli korzystacie z grzybów mrożonych, odmroźcie je. 
  2. Na patelni rozgrzejcie masło. Wyłóżcie na nie pokrojone grzyby i podsmażcie je chwilę.
  3. Grzyby zalejcie bulionem, dodajcie wodę z moczenia, jeśli korzystaliście z grzybów suszonych.
  4. Podgotujcie grzyby do miękkości. Po tym czasie dodajcie zakwas i gotujcie przez kilka minut.
  5. Do wywaru dodajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i chrzan. Zaprawcie zahartowaną wcześniej śmietaną. 
  6. Kiełbasę włóżcie do żurku lub sparzcie w osobnym garnku. Pokrójcie ją na plasterki.
  7. Jajka ugotujcie na twardo, pokrójcie na ćwiartki. Podawajcie żurek ze świeżą natką pietruszki, ćwiartkami jaj i plastrami białej kiełbasy.

 

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak
Lubicie żurek z chrzanem? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, dowiedzcie się jak poprawnie doprawić zupę chrzanem.

Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie. A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku ? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku. Przepis na staropolski żurek z chrzanem Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra zakwasu na żurek 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g boczku 3 białe kiełbasy parzone 1 kiełbasa śląska Garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 cebula 3 łyżki chrzanu Pół szklanki śmietany 30% Majeranek Sól Przygotowanie: Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut. Boczek pokrójcie w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu. Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem. Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie. Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu. Następnie...

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Zróbcie 1 trik z białą kiełbasą i wrzućcie ją do gotującego się żurku. Prosta metoda, która genialnie podkręci jego smak
Jeżeli jeszcze nie znaliście tej kulinarnej sztuczki na ugotowanie kiełbasy do żurku, to koniecznie ją wykorzystajcie. Dzięki niej zupa wyjdzie jeszcze lepsza.

Czymże byłaby Wielkanoc bez żurku? Ta tradycyjna zupa jest pamiątką z dawnych czasów, gdy ludzie zimą musieli oszczędzać zapasy i nie mogli sobie pozwolić na wymyślne dania. Zupa z zakwasu (czyli żurek) była jedną z potraw, które można było gotować wówczas praktycznie bez ograniczeń. Sprawdźcie poniższy przepis na wielkanocny żurek i koniecznie wykorzystajcie prosty trik na białą kiełbasę! Przepis na wielkanocny żurek z białą kiełbasą Do przygotowania pysznego, tradycyjnego żurku na Wielkanoc z dodatkiem białej kiełbasy, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 ml zakwasu na żurek 250 ml słodkiej śmietany Pół kilograma białej parzonej kiełbasy Pół kilograma ziemniaków 150 g wędzonego boczku 3 cebule 3 łyżki masła Kilka suszonych grzybów lub pieczarek 5 średnich jajek 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw ponacinajcie kiełbasę – dzięki temu skóra nie popęka i nie odpadnie w trakcie gotowania! Cebule obierzcie i pokrójcie je drobno w kostkę. Rozpuśćcie na patelni 3 łyżki masła i podsmażcie pokrojoną cebulę. Wlejcie dwa litry wody do dużego garnka. Dodajcie ponacinaną kiełbasę, pokruszone grzyby, podsmażoną cebulę oraz 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz. Zagotujcie i gotujcie przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka kiełbasę i wlejcie zakwas na żurek. Gdy się zagotuje, gotujcie przez 10 minut. Zabielcie śmietaną i zdejmijcie garnek z gazu. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w dużą kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie, włóżcie je do garnka z żurkiem. Ugotujcie jajka na twardo, a po ugotowaniu obierzcie ze skorupek i pokrójcie na...

Czym się różni barszcz biały od żurku
Newsy
Prawie nikt nie wie, czym różni się żurek od białego barszczu. A wy znacie różnicę?
Często używacie tych terminów zamiennie? To błąd! Barszcz biały i żurek to inne zupy!

Najlepsi szefowie kuchni uczą się nie tylko o tym, jak przygotowywać pyszne potrawy, łączyć ze sobą składniki czy szlifują techniki kulinarne. Równie ważna jest bogata kulinarna wiedza! Dotyczy ona oczywiście składników i przypraw, ale także fachowego nazewnictwa. Kucharz amator także powinien wykazywać się wiedzą o kulinariach! Poznajcie ten często popełniany w nazewnictwie błąd i już nigdy nie mylcie tych dwóch zup. Barszcz biały i żurek Terminy te często używane są zamiennie. Barszcz biały i żurek to jednak dwie zupełnie różne zupy! Dzieli je sposób przygotowania, ale przede wszystkim: smak. Smak żurku jest inny niż smak barszczu białego. Potraficie je od siebie odróżnić? Czym się różni żurek od barszczu białego? Największym podobieństwem żurku z barszczem białym jest ich wygląd. Wytrawni kucharze już na pierwszy rzut oka odróżnią od siebie te dwie zupy, ale normalnym jest ich mylenie. Nie ułatwia sprawy fakt, że zupy te podawane są w różny sposób w różnych regionach Polski. Największe różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym to: Zakwas – zakwas to sfermentowana mąka. Barszcz biały jest gotowany zwyczajowo na zakwasie pszennym, bardzo jasnym. Żurek musi być gotowany na zakwasie żytnim. Różnica ta może wydawać się subtelna, jednak ma ogromny wpływ na smak powstającej zupy. Co ciekawe, w jednym regionie Polski gotuje się barszcz biały na zakwasie owsianym a nawet na zakwasie z kiszonej kapusty! To jednak naprawdę wyjątek. Dodatek innego zakwasu wpływa też na jaśniejszy kolor barszczu białego w porównaniu do żurku. Warzywa dodawane do barszczu i żurku – obydwie zupy różnią także dodawane do nich warzywa. W barszczu białym znajdziecie włoszczyznę. Do żurku nie dodaje się często wcale warzyw, a jeśli są one tam obecne, to...