Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć czekoladowemu ciastu. To wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste, a do tego jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do jego upieczenia potrzebujecie… 2 składników! Tak, z 2 składników można zrobić naprawdę pyszne ciasto. Możecie jeść je bez dodatków, ale doskonale smakuje z przesmażonymi wiśniami, malinami, owocami leśnymi albo po prostu polane gorzką czekoladą labo posypane cukrem pudrem.

Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze ubić białka, to właśnie one nadają lekkości ciastu. Zwróćcie uwagę również na to, aby czekolada była wystudzona; nie dodawajcie gorącej czekolady do żółtek, bo ciasto się zwarzy.

Czekoladowe ciasto nie zawiera mąki, więc jest idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z pewnością sprawdzi się podczas rodzinnych imprez typu urodziny czy imieniny albo przyjęć dla dzieci.

Ciasto czekoladowe z 2 składników – przepis

Składniki

  • 4 tabliczki czekolady (400g)
  • 10 jajek
  • Opcjonalnie: kwaśne owoce typu wiśnie lub maliny, tabliczka czekolady albo cukier puder

Przygotowanie

  1. Połamcie czekoladę na kawałki. Przełóżcie je do garnka lub miski.
  2. Wstawcie garnek z małą ilością wody, gdy zacznie się gotować postawcie na wierchu miskę z czekoladą. Gdy zacznie się rozpuszczać mieszajcie za pomocą trzepaczki.
  3. Lekko przestudźcie czekoladę.
  4. Oddzielcie żółtka od białek.
  5. Białka ubijcie mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  6. Do żółtek dodajcie czekoladę i wymieszajcie.
  7. Dodajcie po trochu pianę z białek i mieszajcie delikatnie trzepaczką, aż do połączenia składników.
  8. Przygotujcie okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. Wyłóżcie ją dokładnie papierem do pieczenia.
  9. Ciasto czekoladowe wlejcie do foremki i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut.
  10. Gdy ciasto przestygnie możecie udekorować je cukrem pudrem wiórkami czekolady albo roztopioną czekoladą. Doskonale smakuje również podane z wiśniami lub malinami.
  11. Smacznego!