Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Newsy

Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu

Doskonałe i banalne do upieczenia. Potrzebujecie tylko 2 składników, aby je przygotować.

Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć czekoladowemu ciastu. To wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste, a do tego jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do jego upieczenia potrzebujecie… 2 składników! Tak, z 2 składników można zrobić naprawdę pyszne ciasto. Możecie jeść je bez dodatków, ale doskonale smakuje z przesmażonymi wiśniami, malinami, owocami leśnymi albo po prostu polane gorzką czekoladą labo posypane cukrem pudrem.

Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze ubić białka, to właśnie one nadają lekkości ciastu. Zwróćcie uwagę również na to, aby czekolada była wystudzona; nie dodawajcie gorącej czekolady do żółtek, bo ciasto się zwarzy.

Czekoladowe ciasto nie zawiera mąki, więc jest idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z pewnością sprawdzi się podczas rodzinnych imprez typu urodziny czy imieniny albo przyjęć dla dzieci.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ciasto czekoladowe z 2 składników – przepis

Składniki

  • 4 tabliczki czekolady (400g)
  • 10 jajek
  • Opcjonalnie: kwaśne owoce typu wiśnie lub maliny, tabliczka czekolady albo cukier puder
Zobacz także
Dietetyczny sernik „leniwej żony” z przepisu Soni Bohosiewicz. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Sonia Bohosiewicz piecze sernik z przepisu „Leniwej Żony”. Na pewno nie pójdzie wam w boczki

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik

Przygotowanie

  1. Połamcie czekoladę na kawałki. Przełóżcie je do garnka lub miski.
  2. Wstawcie garnek z małą ilością wody, gdy zacznie się gotować postawcie na wierchu miskę z czekoladą. Gdy zacznie się rozpuszczać mieszajcie za pomocą trzepaczki.
  3. Lekko przestudźcie czekoladę.
  4. Oddzielcie żółtka od białek.
  5. Białka ubijcie mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  6. Do żółtek dodajcie czekoladę i wymieszajcie.
  7. Dodajcie po trochu pianę z białek i mieszajcie delikatnie trzepaczką, aż do połączenia składników.
  8. Przygotujcie okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. Wyłóżcie ją dokładnie papierem do pieczenia.
  9. Ciasto czekoladowe wlejcie do foremki i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut.
  10. Gdy ciasto przestygnie możecie udekorować je cukrem pudrem wiórkami czekolady albo roztopioną czekoladą. Doskonale smakuje również podane z wiśniami lub malinami.
  11. Smacznego!
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...

ewa gawryluk
ONS, Flickr
Newsy
Ewa Gawryluk wprost uwielbia czekoladowe ciasto. Aktorka podzieliła się z fanami przepisem. Jest naprawdę świetny
Cudowna zarówno na ekranie, jak i w kuchni – Ewa Gawryluk podaje swój przepis na ciasto czekoladowe.

Na pewno kojarzycie polską aktorkę Ewę Gawryluk z jej znanych ról w filmach i serialach. Ewa zagrała między innymi w filmach „Dom” w roli Niki, „Podatku od miłości” jako Jadwiga Matysiak czy w serialu „Na Wspólnej”, gdzie wcieliła się w postać Ewy Hoffer. Ale praca na planie to nie jedyna pasja aktorki! Ewa Gawryluk przyznaje się do swojego drugiego hobby, którym jest gotowanie. Potrafi zrobić genialne ciasto czekoladowe i zdradziła nawet swój przepis! My na pewno go wypróbujemy, bo wygląda przepysznie! Murzynek czy brownie? W ostatnich latach furorę robią przepisy na ciasta dotychczas w Polsce nieznane. Popularne stało się brownie, czyli ciasto czekoladowe ze Stanów Zjednoczonych. Jednak czytając przepisy na brownie można dojść do wniosku, że przecież to dokładnie to samo, co polski murzynek! Dlaczego więc używa się angielskiej nazwy zamiast polskiej? Okazuje się, że jednak jest między tymi ciastami różnica. Choć oba to ciężkie, czekoladowe wypieki, to różnią się konsystencją. Polski murzynek jest dość suchy i bardzo puszysty. Z kolei brownie to ciasto niezwykle mocno kakaowe i bardzo ciężkie, wręcz wilgotne. Przepis Ewy Gawryluk na ciasto czekoladowe Dziś podajemy wam klasyczny przepis na ciasto czekoladowe od aktorki Ewy Gawryluk. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 tabliczki (300 g) gorzkiej czekolady 200 g cukru 150 g masła roztopionego 50 g mąki pszennej 6 jaj 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Czekoladę połamcie i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Uważajcie, by się nie przypaliła! Jeżeli będziecie rozpuszczali tabliczki w mikrofali, najlepiej ustawcie niską moc i co jakiś czas wymieszajcie zawartość, by równomiernie się...

Ciasto "Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Ciasto „Malinowa chmurka" to hit każdego przyjęcia. Mamy genialny przepis
Świeże maliny przydadzą się wam do upieczenia spektakularnego ciasta „Malinowa chmurka” – poznajcie przepis!

Puszyste ciasto z malinami i bezą, czyli „malinowa chmurka”, sprawdzi się na każdym spotkaniu. Przyrządzenie tego ciasta wymaga nieco pracy i czasu, ale dla takiego efektu naprawdę warto! Polecamy wam wykorzystać przepis Katarzyny, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na ciasto „Malinowa chmurka” Do przygotowania ciasta z malinami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na biszkopt: 100 g cukru 100 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 40 dag świeżych malin 2 opakowania galaretki malinowej 300 ml wody Masa śmietanowa: Pół litra śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka żelatyny 2 opakowania śmietany fix 100 ml Beza: ¾ szklanki cukru pudru 3 białka 50 g płatków migdałowych 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę i w trakcie ubijania dodawajcie cukier i żółtka. Później dodajcie mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Wymieszajcie i przelejcie do formy o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut. Czas na masę malinową! Świeże maliny rozgniećcie za pomocą widelca i przełóżcie je do garnka. Wlejcie 300 ml wody, zagotujcie i wsypcie obie galaretki. Zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Kiedy masa zacznie już tężeć, wyłóżcie ją na spód biszkoptowy.   By zrobić masę śmietanową, rozpuśćcie łyżkę żelatyny w 100 ml wrzątku i odstawcie do ostudzenia. Zimną śmietankę ubijcie na sztywno z fixem śmietanowym, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodajcie ostudzoną żelatynę i...

Ania Starmach robi sernik z 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach robi sernik gotowany z 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
Co powiecie na ekspresowy sernik mini z owocami? Wypróbujcie niezawodny przepis Ani Starmach.

Czy upieczenie sernika jest trudne? Wcale nie! Tym bardziej, jeśli skorzystacie z przepisu Ani Starmach, która przyrządza to ciasto z zaledwie trzech składników i w ogóle nie korzysta z twarogu. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest on lżejszy od tradycyjnej wersji tego ciasta. Będzie idealny do kawy, na przyjęcie i każdą inną okazję, gdy macie ochotę na coś słodkiego! Udekorujcie później sernik cukrem pudrem i owocami, a będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem.  Przepis na sernik gotowany Ani Starmach Sernik z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania. Opiera się na pieczeniu go w kąpieli wodnej, czyli z dodatkiem gorącej wody w piekarniku. Dzięki temu ciasto jest miękkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli wasza forma do pieczenia nie jest zbyt szczelna, możecie ją dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową.  Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 4 jajka 160 g białej czekolady 160 g serka typu Philadelphia  Dodatkowo: masło (do posmarowania formy) szklanka gorącej wody cukier puder ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Białą czekoladę połamcie na kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu wymieszajcie z serkiem. Oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do czekolady z serkiem. Wymieszajcie delikatnie.  Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy ok. 18 cm wysmarujcie masłem, a brzegi wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie ciasto do formy, a formę włóżcie do blachy do pieczenia. Na blachę wylejcie szklankę gorącej wody. Pieczcie przez 15 minut w 170 stopniach, a...