Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć czekoladowemu ciastu. To wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste, a do tego jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do jego upieczenia potrzebujecie… 2 składników! Tak, z 2 składników można zrobić naprawdę pyszne ciasto. Możecie jeść je bez dodatków, ale doskonale smakuje z przesmażonymi wiśniami, malinami, owocami leśnymi albo po prostu polane gorzką czekoladą labo posypane cukrem pudrem.
Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze ubić białka, to właśnie one nadają lekkości ciastu. Zwróćcie uwagę również na to, aby czekolada była wystudzona; nie dodawajcie gorącej czekolady do żółtek, bo ciasto się zwarzy.
Czekoladowe ciasto nie zawiera mąki, więc jest idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z pewnością sprawdzi się podczas rodzinnych imprez typu urodziny czy imieniny albo przyjęć dla dzieci.
Ciasto czekoladowe z 2 składników – przepis
Składniki
- 4 tabliczki czekolady (400g)
- 10 jajek
- Opcjonalnie: kwaśne owoce typu wiśnie lub maliny, tabliczka czekolady albo cukier puder
Przygotowanie
- Połamcie czekoladę na kawałki. Przełóżcie je do garnka lub miski.
- Wstawcie garnek z małą ilością wody, gdy zacznie się gotować postawcie na wierchu miskę z czekoladą. Gdy zacznie się rozpuszczać mieszajcie za pomocą trzepaczki.
- Lekko przestudźcie czekoladę.
- Oddzielcie żółtka od białek.
- Białka ubijcie mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do żółtek dodajcie czekoladę i wymieszajcie.
- Dodajcie po trochu pianę z białek i mieszajcie delikatnie trzepaczką, aż do połączenia składników.
- Przygotujcie okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. Wyłóżcie ją dokładnie papierem do pieczenia.
- Ciasto czekoladowe wlejcie do foremki i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez około 50 minut.
- Gdy ciasto przestygnie możecie udekorować je cukrem pudrem wiórkami czekolady albo roztopioną czekoladą. Doskonale smakuje również podane z wiśniami lub malinami.
- Smacznego!