Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche?

Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio.

Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku.

Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda.

Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych?

Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa.

Ile smażyć mielone?

Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość.
Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym tłuszczu – oleju z odrobiną masła. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo to prosta droga do przesuszenia.

Zobacz także
Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Jak długo smażyć kotlety mielone? Wielu wciąż popełnia ten 1 banalny błąd. Przez to smakują gorzej

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie ten składnik do mielonych, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Kryzysowe kotlety mielone. Dodajcie do nich ten składnik, a wyjdzie ich 2 razy więcej

Przepis na soczyste mielone

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowego i wieprzowego)
  • 1 lub 2 kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczcie w mleko i odciśnijcie z jego nadmiaru.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę albo zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Pietruszkę posiekajcie drobno.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie razem z mięsem i jajkiem, a następnie doprawcie do smaku.
  5. Z mięsa zróbcie kotlety i obtoczcie w bułce tartej.
  6. Smażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Flickr
Newsy
Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Kotlety mielone to kulinarny pewniak podczas każdego obiadu. Co jednak, gdy w domu zabrakło wam właśnie jajek lub z jakichś przyczyn nie możecie ich jeść? Czym zlepić kotlety i jak sprawić, by pozostały pulchne i wilgotne?  

Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak.  Jak działają jajka w kotletach mielonych?  Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości.  Czym zastąpić jajko w mielonych?  Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki.  Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw.  Przepis na kotlety mielone bez jajka  Składniki:  ½ mięsa mielonego  1 kajzerka  1 cebula  1 ząbek czosnku   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 łyżka musztardy  sól i pieprz   bułka...

Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Wikipedia Commons
Newsy
Dodajecie 1 czy 2 jajka do mięsa mielonego? Tylko w tym 1 wypadku kotlety będą soczyste i miękkie
Kotlety mielone to jedno z bardziej lubianych, mięsnych dań dla Polaków. Jeżeli chcecie mieć pewność, że będą mięciutkie, to powinniście pilnować właściwych proporcji mięsa mielonego i jajek.  W innym przypadku wyjdą suche i nadmiernie zbite. 

Kotlety mielone nie są specjalnie skomplikowane w przygotowaniu. Mielenie mięsa, dodawanie do niego jajek, przypraw i bułki, formowanie mięsnych kulek, a na końcu smażenie. I tyle. Czasami jednak nawet w tak prostej potrawie można popełnić błąd, który wpłynie na jej konsystencję i smak. Zobaczcie, czy robicie ją dobrze.  Co wpływa na soczystość kotletów mielonych?  Soczystość kotletów mielonych zależy od kilku czynników, takich jak np. wysoka jakość mięsa i odpowiednia zawartość w nim tłuszczu. Jak wiadomo tłuszcz jest naturalnym nawilżaczem w kotletach i gdy go zabraknie, trzeba ratować się różnymi trikami na nadanie im soczystości. Luźną konsystencję i wilgotność zafunduje tym mięsnym kulkom dodatek słabo odciśniętej bułki kajzerki, a także odrobina zimnej wody gazowanej lub kwaśnej śmietany. Na nic się jednak zdadzą te wszystkie zabiegi, gdy dodacie do mięsa nieodpowiednią ilość jajek.  Ile jajek powinno dodawać się do mięsa mielonego?  Musicie wiedzieć, że zbyt duża ilość jajek w stosunku do mięsa mielonego sprawia, że masa staje się nadmiernie luźna, co niezawodnie poskutkuje papkowatym daniem.  Jeżeli z kolei dodacie ich zbyt mało, to zaserwujecie sztywne i suche jak wiór kotlety. Dlatego w przypadku mielonych trzeba zapamiętać prostą zasadę, od której nie ma ustępstw:   1 średnie jajko na ½ kg mięsa mielonego.  Zwiększając ilość mięsa, zwiększajcie również proporcjonalnie ilość jajek. Pamiętajcie także, by zwracać uwagę na ich wielkość, gdyż zbyt małe nie nawilżą i nie zwiążą wystarczająco mięsa, a zbyt duże sprawią, że będzie po prostu rzadkie.  Przepis na soczyste kotlety mielone   Składniki:  ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej  1 średnie jajko  1 średnia cebula  1 bułka...

Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
AdobeStock
Newsy
Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
Przez takie działanie kotlety wyjdą wyjątkowo niesmaczne. Unikajcie tego błędu podczas smażenia mielonych.

Obecne w menu każdego Polaka danie, czyli kotlety mielone jest potrawą, której przygotowanie większość z nas powinna opanować. Usmażenie kotletów nie jest przecież trudne ani skomplikowane. Mimo to, niektórym osobom (mimo stosowania się do wskazówek zawartych w przepisie), kotlety nie wychodzą. Dlaczego? Prawdopodobnie popełniają jeden częsty błąd.  Dlaczego kotlety mielone wychodzą za suche? Przyrządzacie mielone według przepisu, wrzucacie na rozgrzany tłuszcz, a te wychodzą suche i wiórowate. Czy przyczyna tkwi w mięsie albo złej temperaturze smażenia? Nie! Najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy naciska się kotlety na patelni. Wypływają wtedy znajdujące się w nich soki, a skutek jest taki, że kotlety wychodzą suche. To bardzo duży błąd - w końcu po to wrzuca się mięso na rozgrzany tłuszcz, żeby je w sobie „zamknąć”. „Zamykanie mięsa” w przypadku mielonych polega właśnie na tym, by zachować wszystkie soki wewnątrz, dzięki czemu kotlety będą soczyste. Jeżeli je naciśniecie, to wszystko to pójdzie na marne.  Błędy przy smażeniu kotletów mielonych  Jakie jeszcze są przyczyny niepowodzeń przy smażeniu kotletów mielonych? To proste danie można równie łatwo zepsuć, dlatego warto wcześniej zapoznać się ze wskazówkami, które pomogą uniknąć błędów: rozmrażanie - jeżeli korzystacie z mrożonego mięsa mielonego pamiętajcie o tym, że należy rozmrażać je powoli. Nigdy nie wstawiajcie go do mikrofali ani nie wrzucajcie zamrożonego na gorącą patelnię! Gdy tak zrobicie, mięso straci smak i będzie gumowate. Zamiast tego, włóżcie je do miski i wstawcie do lodówki na noc. smażenie na zimnej lub niedostatecznie rozgrzanej patelni - to dość powszechny błąd, który skutkuje nasiąkniętymi olejem kotletami. Jeżeli chcecie tego uniknąć, kładźcie mielone na patelni...