Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi.

Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche?

Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio.

Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku.

Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda.

Zobacz także:

Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych?

Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa.

Ile smażyć mielone?

Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość.
Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym tłuszczu – oleju z odrobiną masła. Pamiętajcie, żeby nie smażyć ich zbyt długo, bo to prosta droga do przesuszenia.

Przepis na soczyste mielone

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowego i wieprzowego)
  • 1 lub 2 kajzerki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: przyprawa do mięsa mielonego
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Bułkę namoczcie w mleko i odciśnijcie z jego nadmiaru.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę albo zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Pietruszkę posiekajcie drobno.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie razem z mięsem i jajkiem, a następnie doprawcie do smaku.
  5. Z mięsa zróbcie kotlety i obtoczcie w bułce tartej.
  6. Smażcie na złoto na rozgrzanym oleju.