Nic tak nie potrafi uprzykrzyć życia, jak kac. Co zrobić, gdy przesadziliśmy z alkoholem? W takiej sytuacji warto sięgnąć po domowej roboty lemoniadę na kaca. Zrobicie ją dosłownie w 5 minut.

Czym jest kac?

Kac odnosi się do zespołu dokuczliwych objawów, które pojawiają się w wyniku nadmiernego picia alkoholu. Zgodnie z ogólną zasadą, im więcej alkoholu wypijemy, tym większe prawdopodobieństwo, że następnego dnia dopadnie nas kac. 

Najczęstsze objawy kaca to:

  • zmęczenie
  • osłabienie
  • pragnienie
  • ból głowy
  • bóle mięśni
  • nudności
  • ból brzucha
  • zawroty głowy
  • wrażliwość na światło i dźwięk
  • niepokój
  • drażliwość
  • pocenie się
  • podwyższone ciśnienie krwi

Przepis na lemoniadę na kaca

Monica D'Agostino jest znaną TikTokerką i ekspertką od zdrowego żywienia. Dietetyczka podzieliła się ze swoimi obserwatorami prostym przepisem na lemoniadę na kaca. Oto jak ją przygotowuje. 

Zobacz także:

Składniki: 

  • pół litra wody mineralnej
  • trzy łyżki soku z cytryny
  • trzy łyżki pasty imbirowej (lub startego imbiru)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • dwie łyżeczki syropu z agawy

Przygotowanie: 

  1. Nalejcie do dzbanka wody, a następnie dodajcie sok z cytryny i pastę imbirową.
  2. Dokładnie wymieszajcie zawartość dzbanka, po czym dodajcie pozostałe składniki i powtórzcie tę czynność.
  3. Odcedźcie lemoniadę, żeby usunąć z niej kawałki imbiru.

Co jeszcze można zjeść lub wypić, gdy mamy kaca?

Nawadnianie to nie jedyny skuteczny sposób na kaca. Co jeszcze możecie zrobić, by sobie pomóc?

  • Banany. Alkohol blokuje produkcję hormonu, który pomaga organizmowi zatrzymywać wodę, prowadząc do odwodnienia organizmu i utraty elektrolitów, takich jak potas i sód. Banany to owoce bogate w potas, które mogą wam pomóc uzupełnić utracone zapasy.
  • Jajka. Jajka zawierają cysteinę - aminokwas, którego organizm używa do produkcji przeciwutleniającego glutationu. Picie alkoholu zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Jedzenie jajek to dobry sposób na zwiększenie glutationu w organizmie i złagodzenie objawów kaca.
  • Ogórki kiszone. Ogórki kiszone są bogate w sód - elektrolit, który tracimy podczas nadmiernego picia alkoholu. Jedzenie marynowanych produktów lub picie ich solanki, może pomóc zwiększyć poziom sodu i przezwyciężyć dotkliwe skutki kaca.

Źródło: msn.com.pl, healthline.com