Nic tak nie potrafi uprzykrzyć życia, jak kac. Co zrobić, gdy przesadziliśmy z alkoholem? W takiej sytuacji warto sięgnąć po domowej roboty lemoniadę na kaca. Zrobicie ją dosłownie w 5 minut.
Czym jest kac?
Kac odnosi się do zespołu dokuczliwych objawów, które pojawiają się w wyniku nadmiernego picia alkoholu. Zgodnie z ogólną zasadą, im więcej alkoholu wypijemy, tym większe prawdopodobieństwo, że następnego dnia dopadnie nas kac.
Najczęstsze objawy kaca to:
- zmęczenie
- osłabienie
- pragnienie
- ból głowy
- bóle mięśni
- nudności
- ból brzucha
- zawroty głowy
- wrażliwość na światło i dźwięk
- niepokój
- drażliwość
- pocenie się
- podwyższone ciśnienie krwi
Przepis na lemoniadę na kaca
Monica D'Agostino jest znaną TikTokerką i ekspertką od zdrowego żywienia. Dietetyczka podzieliła się ze swoimi obserwatorami prostym przepisem na lemoniadę na kaca. Oto jak ją przygotowuje.
Zobacz także:
Składniki:
- pół litra wody mineralnej
- trzy łyżki soku z cytryny
- trzy łyżki pasty imbirowej (lub startego imbiru)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka czarnego pieprzu
- dwie łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie:
- Nalejcie do dzbanka wody, a następnie dodajcie sok z cytryny i pastę imbirową.
- Dokładnie wymieszajcie zawartość dzbanka, po czym dodajcie pozostałe składniki i powtórzcie tę czynność.
- Odcedźcie lemoniadę, żeby usunąć z niej kawałki imbiru.
Co jeszcze można zjeść lub wypić, gdy mamy kaca?
Nawadnianie to nie jedyny skuteczny sposób na kaca. Co jeszcze możecie zrobić, by sobie pomóc?
- Banany. Alkohol blokuje produkcję hormonu, który pomaga organizmowi zatrzymywać wodę, prowadząc do odwodnienia organizmu i utraty elektrolitów, takich jak potas i sód. Banany to owoce bogate w potas, które mogą wam pomóc uzupełnić utracone zapasy.
- Jajka. Jajka zawierają cysteinę - aminokwas, którego organizm używa do produkcji przeciwutleniającego glutationu. Picie alkoholu zmniejsza zapasy glutationu w organizmie. Jedzenie jajek to dobry sposób na zwiększenie glutationu w organizmie i złagodzenie objawów kaca.
- Ogórki kiszone. Ogórki kiszone są bogate w sód - elektrolit, który tracimy podczas nadmiernego picia alkoholu. Jedzenie marynowanych produktów lub picie ich solanki, może pomóc zwiększyć poziom sodu i przezwyciężyć dotkliwe skutki kaca.
Źródło: msn.com.pl, healthline.com