Okres okołomenopauzalny, jak również menopauza jest bez wątpienia dużym wyzwaniem dla skóry Zmiany hormonalne, nie pozostają bez wpływu na tę właśnie część ludzkiego ciała. Wiele kobiet cierpi w tym okresie na trądzik. Zmiany mogą być rozlegle i mają często duży wpływ na psychikę. Zobaczcie, jak sobie z nimi radzić. 

Jak działa liść laurowy na skórę?  

Zastosowanie liści laurowych już dawno wyszło poza ściany kuchni. Ich właściwości doceniają ci, którzy chcą uchronić się przed ukąszeniami owadów. Jak również te osoby, które zmagają się z nieprzyjemnym zapachem z ust. Ich aromat pomaga zasnąć, dlatego dobrze położyć woreczek z nimi pod poduszką. To jednak nie koniec dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą ta przyprawa.  

Liście laurowe w kosmetykach domowych pomagają oczyszczać skórę ze zmian trądzikowych. Łagodzą stany zapalne, przyspieszają gojenie uszkodzeń oraz świetnie tonizują. Korzystając z produktów zrobionych na ich bazie możecie liczyć na zwężenie porów, zniwelowanie wyprysków i poprawę elastyczności skóry. Takie kosmetyki są niezwykle skuteczne, a do tego kosztują niewiele. 

Zobacz także:

Jak przygotować maseczkę na wypryski i podrażnienia? 

Składniki: 

  • 8 liści laurowych 

  • 2 łyżki płatków owsianych 

  • 100 ml oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania i zastosowanie: 

  1. Zagniećcie liście laurowe, dosypcie do nich płatki i zalejcie oliwą. 

  1. Odstawcie, aż wszystko napęcznieje. 

  1. Nałóżcie na twarz i pozostawcie na pół godziny. Stosujcie dwa razy w tygodniu. 

Jak przygotować tonik do skóry z liści laurowych? 

Składniki:

  • 10 g liści laurowych 

  • 100 ml wody 

Sposób przygotowania i zastosowanie: 

  1. Rozgniećcie liście laurowe i wsypcie je do gotującej się wody. 

  1. Gotujcie razem przez kilka minut. Odstawcie do wychłodzenia. 

  1. Tonizujcie twarz codziennie przed nałożeniem kremu.  

  1. Tonik przechowujcie w lodówce przez maksymalnie tydzień. 

Jakie zastosowanie ma liść laurowy w kuchni? 

Liście laurowe wzmacniają smak wielu potraw. „Lubią” je w szczególności różnego rodzaju zupy, poczynając od rosołu, aż po kalafiorową. Nie obejdzie się bez nich polski bigos. Pasują do mięs i ryb. Są obowiązkowym składnikiem zalewy octowej, gdy marynaty do grzybów. Znajdziecie je także w pasztetach i sosach. Oto kilka przykładów ich obecności w potrawach: 

  • kapuśniak, 

  • bigos, 

  • zupa fasolowa, 

  • barszcz, 

  • marynowane prawdziwki, 

  • sos pieczeniowy, 

  • zrazy wołowe w sosie,  

  • fasolka po bretońsku. 

Źródło: zdrowie.tvn.pl, rudawkuchni.pl