stefanka bez pieczenia
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy

Stefanka bez pieczenia to doskonały deser do kawy i herbaty. Dodajcie 1 składnik a jej smak powali was na kolana

Tradycyjne ciasto Stefanka jest dość pracochłonne do przygotowania, jednak w wersji bez pieczenia przygotowuje się je w kilka chwil. Dzięki dodaniu jednego sekretnego składnika jest jeszcze lepsze w smaku. Sprawdźcie sami!

Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny dodatek do Stefanki

Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao

Składniki:

  • 450 g herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 torebka herbaty
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie: 

  1. Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
  3. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu.
  4. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki.
  5. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną.
  6. Później na masie, ułóżcie drugą warstwę ciasteczek, a na nie rozsmarujcie drugą część kremu.
  7. Na wierzch rozłóżcie pozostałe herbatniki.
  8. Tak przygotowane ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc by dobrze się związało, zastygło i schłodziło.
  9. Ciasto możecie przyozdobić roztopioną czekoladą. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

miodownik przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie
Tradycyjne, klasyczne kremowe ciasto - idealne na święta! Poznaj ten zmodyfikowany przepis na świąteczny miodownik.
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować! Czeskie ciasto Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować. Przepis na miodownik z kaszą manną Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły. Przygotujcie: Do ciasta: 75 dag mąki 50 g masła lub margaryny do pieczenia Pół kubka śmietany Dwa jaja 150 g cukru 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty) 2 łyżeczki sody Do kremu: Pół litra mleka Szklanka kaszy manny Kostka masła Pół szklanki cukru Łyżka soku z cytryny Aromat do ciasta Przygotowanie: Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę. Dodaj masło, jaja, miód i cukier. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić. Krem: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do...

Przeczytaj
blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy Smak dzieciństwa: blok czekoladowy! Z tego przepisu smakuje tak samo jak ten, który robiła mama
W czasach PRL-u żaden słodycz nie mógł się równać z domowej roboty blokiem czekoladowym! Dzisiaj, mimo że rynek pęka w szwach od różnego rodzaju słodkości, przepis na ten przysmak wciąż robi furorę.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Większość z pewnością dobrze pamięta nieziemski smak bloku czekoladowego przyrządzanego przed laty przez mamę. Deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, przez długi czas pieścił podniebienia Polaków. Dziś już sam widok sproszkowanego mleka przywodzi na myśl wiele wspaniałych wspomnień z dzieciństwa. I choć produkt ten nie jest już tak często wykorzystywany w kuchni, wciąż stanowi klucz do najlepszego na świecie bloku czekoladowego! Przepis na blok czekoladowy Będziesz potrzebować ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym, jak chociażby Lidl czy Aldi) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 100 g herbatników 50 g ulubionych posiekanych orzechów Opcjonalnie ulubione bakalie (rodzynki, żurawina) lub kandyzowane owoce Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść mleko, masło, cukier i kakao. Całość podgrzej na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy (pilnuj, żeby się nie zagotowało). Kiedy składniki się połączą, zdejmij rondelek z ognia i stopniowo zacznij dosypywać do masy mleko w proszku, cały czas energicznie mieszając. Najlepiej będzie, kiedy poprosisz o pomoc kogoś z rodziny. Wtedy wszystko pójdzie sprawniej. Do jednolitej masy dodaj pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i ulubione bakalie, a następnie delikatnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz któregoś z wymienionych składników, po prostu go pomiń. Blok czekoladowy będzie smakował równie dobrze kiedy dodasz do niego na przykład tylko herbatniki. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej do niej powstałą czekoladową masę. Tak przygotowany blok czekoladowy wstaw do lodówki do...

Przeczytaj
napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Przeczytaj
czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Przeczytaj