Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak.

Sekretny dodatek do Stefanki

Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao

Składniki:

  • 450 g herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 torebka herbaty
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie: 

  1. Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
  3. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu.
  4. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki.
  5. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną.
  6. Później na masie, ułóżcie drugą warstwę ciasteczek, a na nie rozsmarujcie drugą część kremu.
  7. Na wierzch rozłóżcie pozostałe herbatniki.
  8. Tak przygotowane ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc by dobrze się związało, zastygło i schłodziło.
  9. Ciasto możecie przyozdobić roztopioną czekoladą. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl