stefanka bez pieczenia
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy

Stefanka bez pieczenia to doskonały deser do kawy i herbaty. Dodajcie 1 składnik a jej smak powali was na kolana

Tradycyjne ciasto Stefanka jest dość pracochłonne do przygotowania, jednak w wersji bez pieczenia przygotowuje się je w kilka chwil. Dzięki dodaniu jednego sekretnego składnika jest jeszcze lepsze w smaku. Sprawdźcie sami!

Stefanka to klasyczne ciasto na spodzie miodowym z kremem z kaszy manny. Jest podawane do kawy podczas wielu uroczystości, jak i na co dzień. W tradycyjnej wersji wymaga trochę czasu do przygotowania. Wersja słodkości bez pieczenia jest znacznie szybsza w przyrządzeniu. Idealnie sprawdzi się w razie niespodziewanych gości bądź jako popołudniowy deser. Dodanie jednego składnika podczas przygotowań znacznie bardziej podkręca jej smak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny dodatek do Stefanki

Szybka Stefanka na spodzie z herbatników to idealny deser dla zabieganych. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil. Wystarczy wyposażyć się w kilka produktów, by przyrządzić pyszne ciasto. Ekspresowa Stefanka będzie jeszcze lepsza w smaku, jeśli podczas gotowania masy z kaszy manny do garnka dodacie kakao. To dodatek, który zdecydowanie urozmaici tradycyjny deser i podkręci jego smak. Takie ciasto z pewnością zaskoczy bliskich i nim się obejrzycie, zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Przepis na Stefankę na herbatnikach z dodatkiem kakao

Składniki:

  • 450 g herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 torebka herbaty
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie: 

  1. Przygotujcie blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
  2. Zaparzcie herbatę z jednej torebki, a następnie odstawcie ją do całkowitego ostudzenia.
  3. Do garnka wlejcie litr mleka. Do niego dodajcie szklankę cukru oraz masło. Naczynie ze składnikami postawcie na kuchence i zacznijcie gotować na niewielkim ogniu.
  4. Gdy mleko zacznie wrzeć, do garnka dodajcie kaszę manną oraz kakao. Całość dokładnie wymieszajcie do momentu zgęstnienia, aby nie pojawiły się grudki.
  5. W blaszce ułóżcie pierwszą warstwę herbatników zamoczonych w herbacie. Na nie wyłóżcie połowę gorącej masy z kaszą manną.
  6. Później na masie, ułóżcie drugą warstwę ciasteczek, a na nie rozsmarujcie drugą część kremu.
  7. Na wierzch rozłóżcie pozostałe herbatniki.
  8. Tak przygotowane ciasto wstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc by dobrze się związało, zastygło i schłodziło.
  9. Ciasto możecie przyozdobić roztopioną czekoladą. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny. Idealne do kawy
Łatwe do przygotowania ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet osoba bez dużego doświadczenia w pieczeniu. Robi się je szybko, nie wymaga długiego pieczenia. Lekki krem na bazie kaszy manny oraz wiśnie doskonale pasują do czekoladowego spodu.

Szukacie przepisu na ciasto czekoladowe, które jest banalne i szybkie do upieczenia? Oto on! Ciasto wychodzi lekkie i wilgotne, a krem delikatny i puszysty. Całość przełamują kwaśne wiśnie lub maliny. To ciasto, podobnie jak galaretkowiec bez pieczenia , ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych , które robi się tylko w 10 minut czy ciasto paryski kochanek z 4 składników , jest idealne dla osób, które nie lubią piec. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem z kaszy manny Składniki na ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 120g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 30g ciemnego kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Składniki na krem 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki kaszy manny 250g masła Składniki na polewę 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki mleka 300g drylowanych wiśni z syropu lub świeżych malin Przygotowanie Włączcie piekarnik i nagrzejcie go do 180 stopni. Masło utrzyjcie mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodajcie jajko i zmiksujcie. Cały czas miksując, dodawajcie do masy proszek do pieczenia, mąkę, mleko oraz kakao. Prostokątną formę (24x42cm) wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie ciasto. Pieczcie przez około 20-25 minut do suchego patyczka. W garnku zagotujcie mleko z kaszą manną. Wystudźcie. Miękkie masło utrzyjcie z cukrem, a następnie dodajcie zimną kaszę. Kremem posmarujcie wystudzone ciasto. Na wierzchu rozłóżcie wiśnie lub maliny. Czekoladę roztopcie w kąpieli wodnej i dodajcie do niej śmietankę. Wmieszajcie cukier puder i mleko, aż osiągniecie odpowiednią konsystencję. Polewą delikatnie polejcie ciasto i odstawcie w chłodne miejsce, aby stężała. Smacznego! Źródło:...

miodownik przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszny miodownik z kremem na bazie nieoczekiwanego składnika. Tak przygotowany rozpieści każde podniebienie
Tradycyjne, klasyczne kremowe ciasto - idealne na święta! Poznaj ten zmodyfikowany przepis na świąteczny miodownik.

Chcesz się popisać przed świątecznymi gośćmi? Upiecz ten wspaniały miodownik, który nie dość, że wygląda naprawdę efektownie, to jest nieprawdopodobnie smaczny! Tradycyjne ciasto w unowocześnionej wersji – musisz tego spróbować! Czeskie ciasto Pierwotną wersją miodownika jest czeskie ciasto – przekładane kremem warstwy upieczonego i wysuszonego ciasta. Suszenie tych placków trwało czasem nawet kilka tygodni! Nasączane miodem czekały na nadejście świąt. Podobno to czekanie miało sprawić, że ciasto się lepiej zwiąże i będzie dobrze smakować. Przepis na miodownik z kaszą manną Dziś mamy dla was przepis na miodownik w wersji unowocześnionej – z kaszą manną! Nie musicie też suszyć placków ciasta przez kilka tygodni. Możecie wykorzystać gotowe spody do ciasta lub zrobić swoje i zostawić je na dzień lub dwa, by lekko przeschły. Przygotujcie: Do ciasta: 75 dag mąki 50 g masła lub margaryny do pieczenia Pół kubka śmietany Dwa jaja 150 g cukru 3-4 łyżki miodu (ciemny miód, np. gryczany lub spadziowy sprawi, że smak ciasta będzie bardziej wyrazisty) 2 łyżeczki sody Do kremu: Pół litra mleka Szklanka kaszy manny Kostka masła Pół szklanki cukru Łyżka soku z cytryny Aromat do ciasta Przygotowanie: Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. Przesiej przez sitko i wyłóż na przygotowaną stolnicę. Dodaj masło, jaja, miód i cukier. Zagnieć ciasto i podziel na 4 części. Rozwałkuj każdą z nich na równy placek. Placki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinny się lekko zarumienić. Krem: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj. Wsyp szklankę kaszy manny i gotuj, aż całość zgęstnieje. Pozostaw do...

Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik gotowany z wiśniami. Genialny deser dla całej rodziny
Prosty sernik gotowany z wiśniami świetnie się sprawdzi na niedzielę. Zróbcie go dziś i wstawcie do lodówki – jutro rano będzie wspaniale smakował!

Sernik gotowany to bardzo ciekawa wariacja na temat tego ciasta. Słyszeliście na pewno o serniku gotowanym w piekarniku – należy go piec tak, jak zwykle, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie z wodą. W ten sposób masa serowa gotuje się w piekarniku, a po upieczeniu ciasto jest niesamowicie aksamitne. Ale czy wiedzieliście, że sernik można ugotować także na zimno? Przyrządza się go błyskawicznie! Wypróbujcie świetny przepis autorstwa Babeczka35, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na sernik gotowany z wiśniami Do przygotowania tego smacznego sernika będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram twarogu na sernik z wiaderka 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 cukier waniliowy Pół szklanki mleka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Cukier do smaku 400 g herbatników Przygotowanie: Do miski wsypcie szklankę cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 200 g masła. Ucierajcie mikserem przez kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodawajcie do miski po jednym jajku. Na sam koniec dodajcie twaróg z wiaderka i ucierajcie dokładnie. Gotową masę przełóżcie do dużego garnka i gotujcie ją przez 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, najlepiej rózgą do jajek. W tym czasie rozpuśćcie budynie w mleku. Po ugotowaniu masy serowej wlejcie je do garnka i mocno wymieszajcie tak, by pozbyć się grudek. Blachę o wymiarach 21 cm x 25 cm wyłóżcie folią aluminiową. Ułóżcie na spodzie warstwę z herbatników, a na to wyłóżcie część gorącej masy serowej. Ponownie wyłóżcie całość herbatnikami, na to masa serowa, znów herbatniki, masa serowa i na koniec wyłóżcie wierzch herbatnikami. Powinny wam...

Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Ewa27/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na przepyszne ciasto 3Bit. To z naszego przepisu nie wymaga nawet pieczenia
Zamiast kupować naszpikowane cukrem i chemią batoniki, można wykonać ich domową wersję, która jest pozbawiona niekorzystnych dla zdrowia konserwantów, barwników i innych dodatków!

Batoniki typu 3Bit zawierają praktycznie wszystko, co uwielbiamy w słodyczach: czekoladę, chrupiące herbatniki, karmel i masę śmietankową. Te kupowane w sklepie zawierają jednak niezdrowe, chemiczne składniki, które nie wpływają korzystnie na zdrowie. Warto więc zastąpić je domowym wariantem, którego skład będzie nam dobrze znany.  Domowe zamienniki batoników W internecie aż roi się od przepisów, które imitują znane i lubiane słodycze sklepowe. Można z łatwością „podrobić” m.in. Twixy, Kit Katy czy Milky Waye. Te, które stworzymy samodzielnie będą nie tylko odpowiednie do podania gościom (czego nie można powiedzieć o mało eleganckich batonikach), ale także zdrowsze. Poniżej przedstawiamy przepis na ciasto w stylu 3Bit, którego nie trzeba nawet piec! Przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia Składniki: 500 ml mleka 3,2% 300 g herbatników typu petit beurre 300 g masy kajmakowej 250 ml śmietany 30% 200 g masła 100 g cukru 100 g cukru pudru 60 g ozdób z czekolady 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 10 g śmietanfixu 2 żółtka Przygotowanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem.  W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka.  Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimnym budyniem. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy masę kajmakową. Na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatnikach smarujemy krem waniliowy. Na kremie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ciasto chłodzimy w lodówce przez...