
Znane osoby bywają traktowane przez fanów jak przybysze z obcej planety - trudno jest im uwierzyć, że ich idole w rzeczywistości wiele się od nich nie różnią. Na przykład Justyna Steczkowska na śniadanie lubi jeść to, co większość z nas, czyli zwykłą, prostą, ale za to idealnie zrobioną jajecznicę. Jak zatem perfekcyjnie usmażyć jajka i co można do nich dodać? Sprawdźcie.
Ulubione śniadanie Justyny Steczkowskiej
W jednym z wywiadów Justyna Steczkowska opowiedziała o tym, co lubi jeść na śniadanie. Jeszcze przed nim, gwiazda każdego ranka wypija szklankę wody, soku z warzyw i owoców, a na końcu espresso. A co jest źródłem energii dla pani Justyny na początku dnia? Okazało się, że jedną z ulubionych potraw piosenkarki jest jajecznica, ale koniecznie z tego jednego rodzaju jajek:
– Lubię jajecznicę z wiejskich jaj z dużą ilością zielonej pietruszki albo płatki owsiane na wodzie z tartym jabłkiem i owocami sezonowymi - wyznała Justyna Steczkowska w rozmowie z Plotkiem.
Jak zrobić dobrą jajecznicę?
Sekretem dobrej jajecznicy jest cierpliwość. W tym przypadku nie należy się spieszyć, bo jajecznica się przypali lub będzie zbyt mocno ścięta i po prostu niesmaczna. Wymieszane jajka należy wlać na rozgrzane na patelni masło i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Może to zająć dłuższą chwilę, ale taka jajecznica jest tego warta. Wychodzi bardzo kremowa i aksamitna bez zbędnych dodatków. Sprawdźcie poniżej, jak ją przygotować z pomidorami - na lato taki przepis będzie w sam raz.
Przepis na jajecznicę z pomidorami
Składniki:
-
2 pomidory malinowe
-
4 jajka
-
2 łyżki szczypiorku
-
2 łyżki masła
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wbijcie jajka do miski. Widelcem lub trzepaczką wymieszajcie je, aż powstanie gładka masa jajeczna.
-
Następnie obierzcie pomidora. Należy na spodzie naciąć delikatnie krzyżyk i włożyć warzywo do wrzątku na kilka sekund, a skórka z łatwością będzie odchodzić.
-
Pokrójcie pomidora w kostkę, a szczypiorek posiekajcie.
-
Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła i wrzućcie pomidora. Dodajcie sól i pieprz i smażcie około 5 minut na małym ogniu.
-
Po tym czasie przelejcie pomidory do miski, a patelnię wytrzyjcie do sucha. Rozpuśćcie na niej drugą łyżkę masła i gdy się rozgrzeje, wlejcie jajka.
-
Smażcie jajka na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Doprawcie solą.
-
Przełóżcie jajecznicę na talerz i połóżcie na niej podsmażone pomidory. Możecie teraz posypać je porcją świeżego szczypiorku.