Czernina
gotujmy.pl/kniejson
Newsy

Staropolski przepis na czerninę. Niepowtarzalny smak zyska dzięki 2 dodatkom

Czernina to bez wątpienia najstarsza polska zupa. Choć kiedyś była podawana na znak odmowy zaręczyn, dzisiaj nie kryje w sobie żadnych podtekstów. Z powodzeniem możesz ją więc serwować przy każdej okazji. Przepis jest banalnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Czarna polewka lub, jak kto woli, czernina to najstarsza polska zupa przyrządzana na bazie krwi kaczki, gęsi lub królika. Choć do dziś uchodzi za bardzo kontrowersyjne danie, w rzeczywistości jest niesamowicie apetyczna! Swój charakterystyczny, słodko-kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na czerninę

Będziesz potrzebować

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 4 litry wody
  • 250 ml krwi kaczej lub gęsiej (świeżej lub mrożonej)
  • Warzywa: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por
  • 200 gramów ulubionych suszonych owoców (na przykład śliwek)
  • 120 gramów wiśni bez pestek
  • 40 gramów śmietany
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 20 ml octu
  • ½ łyżeczki cukru
  • Przyprawy i zioła: pieprz, sól, majeranek, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, gałązka lubczyku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieść mięso z kaczki, a następnie zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień.
  2. Marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera obierz, a następnie umieść w garnku z mięsem.
  3. Cebulę obierz, opal i również umieść w wodzie.
  4. Do tak przygotowanego wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  5. Po upływie tego czasu przecedź rosół, tak aby pozbyć się z niego wszystkich warzyw i pływających dodatków.
  6. W rondelku umieść ulubione suszone owoce, na przykład śliwki czy morele, a następnie zalej je wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj wiśnie. Całość zagotuj do miękkości i dodaj do rosołu.
  7. Teraz zajmij się krwią, która powinna być w temperaturze pokojowej. Umieść płyn w dowolnym naczyniu, a następnie dodaj do niego ocet, cukier oraz mąkę rozdrobnioną wcześniej w śmietanie. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Garnek z rosołem ponownie umieść na palniku, zagotuj, a następnie powoli dodaj krew zmieszaną z innymi składnikami.
  9. Na koniec zupę dopraw majerankiem i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.

Gotowe!

Komentarze
zupa grzybowa przepis Magda Gessler
Adobe Stock
Newsy Grzybowa z zaskakującym składnikiem od Magdy Gessler. Nadaje zupie wyjątkowo wyśmienity smak
Zupa grzybowa to podstawa każdej wigilijnej kolacji. Z racji, że na co dzień jada się ją naprawdę rzadko, przyrządzona na święta musi smakować wybornie. Ta z dodatkiem wódki, według przepisu Magdy Gessler, z pewnością cię zachwyci!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Mówi się, że ilu kucharzy, tyle pomysłów na danie. Nie inaczej jest w przypadku zupy grzybowej. Gwiazda Kuchennych Rewolucji poleca przyrządzić ją z odrobiną wódki. Ta sprawi, że wywar będzie o wiele bardziej klarowny i smaczny. Przepis na zupę grzybową z wódką Będziesz potrzebować 30 sztuk suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 średnie cebule 2 pory 1 pęczek selera naciowego 1 pęczek kopru 6 pietruszek 2 selery Sok z połowy cytryny Śmietana 36 proc. Wódka Masło Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec Przygotowanie Grzyby umieść w niewielkiej miseczce, zalej wodą i dostaw do namoczenia na ok. 3 godziny. Selery obierz i pokrój w kostkę. 2 z 3 przygotowanych cebul obierz i przekrój na pół. Z kolei pietruszki i pora tylko obierz. Wszystkie warzywa umieść w dużym, ok. 6 litrowym garnku.  Całość zalej wodą do ¾ wysokości garnka, dodaj przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i zagotuj. Po kilku minutach gotowania do wywaru dodaj namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ostatnią cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na gorącym maśle. Tak przygotowaną cebulę dodaj do powstającej zupy grzybowej. W garnku umieść również pęczek kopru i seler naciowy. Całość zamieszaj i gotuj pod pokrywką przez ok. 1 godzinę, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu przelej zupę przez sitko. W wywarze zostaw tylko grzyby. Do zupy dodaj ok. 20 ml wódki, łyżkę zimnego masła oraz sok z połowy cytryny. Całość zamieszaj. Gotowe! Tak przygotowana zupa grzybowa najlepiej smakuje z łazankami. Dla tych, którzy obawiają się jej wyrazistego smaku zaleca się również dodanie śmietany.

Przeczytaj