Czarna polewka lub, jak kto woli, czernina to najstarsza polska zupa przyrządzana na bazie krwi kaczki, gęsi lub królika. Choć do dziś uchodzi za bardzo kontrowersyjne danie, w rzeczywistości jest niesamowicie apetyczna! Swój charakterystyczny, słodko-kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.

Przepis na czerninę

Będziesz potrzebować

  • 1 porcja rosołowa z kaczki
  • 4 litry wody
  • 250 ml krwi kaczej lub gęsiej (świeżej lub mrożonej)
  • Warzywa: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por
  • 200 gramów ulubionych suszonych owoców (na przykład śliwek)
  • 120 gramów wiśni bez pestek
  • 40 gramów śmietany
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 20 ml octu
  • ½ łyżeczki cukru
  • Przyprawy i zioła: pieprz, sól, majeranek, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, gałązka lubczyku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieść mięso z kaczki, a następnie zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień.
  2. Marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera obierz, a następnie umieść w garnku z mięsem.
  3. Cebulę obierz, opal i również umieść w wodzie.
  4. Do tak przygotowanego wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
  5. Po upływie tego czasu przecedź rosół, tak aby pozbyć się z niego wszystkich warzyw i pływających dodatków.
  6. W rondelku umieść ulubione suszone owoce, na przykład śliwki czy morele, a następnie zalej je wodą i odstaw do namoczenia na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dodaj wiśnie. Całość zagotuj do miękkości i dodaj do rosołu.
  7. Teraz zajmij się krwią, która powinna być w temperaturze pokojowej. Umieść płyn w dowolnym naczyniu, a następnie dodaj do niego ocet, cukier oraz mąkę rozdrobnioną wcześniej w śmietanie. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Garnek z rosołem ponownie umieść na palniku, zagotuj, a następnie powoli dodaj krew zmieszaną z innymi składnikami.
  9. Na koniec zupę dopraw majerankiem i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.

Gotowe!