kugiel babka ziemniaczana z żeberkami z miese
Flickr
Newsy

Staropolski obiad jak marzenie. Kugiel ziemniaczany z mięsną wkładką. Próbowaliście?

Kugiel to nic innego jak babka ziemniaczana z dodatkiem mięsa. Będzie smakowała perfekcyjnie, gdy wypieczecie ją długo z żeberkami.

Tradycyjnie kugiel był potrawą świąteczną polskich żydów. Przyrządzano ją między innymi  na tzw. Święto Trąbek, czyli żydowski nowy rok.

Siłą rzeczy żydzi po dziś dzień nie przygotowują kugla z mięsną wkładką. Wieprzowinę mogą za to bez wyrzutów sumienia jeść chrześcijanie.

Dlatego też w dawnej, staropolskiej wersji tego dania, do masy ziemniaczanej dodawano żeberka. To naprawdę fantastyczne połączenie, które powali was swoim smakiem na kolana.

Cały pomysł na danie opierał się na swojego rodzaju przekładańcu. Na warstwie ziemniaków układano żeberka, po czym powtarzano czynność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile potrwa przygotowanie kugla?

Jedyny kłopot polega na dużej pracochłonności tego dania. Najpierw musicie zetrzeć całą górę ziemniaków w pocie czoła, a potem godzinami piec kugiel w piekarniku.

Nie ma innego wyjścia. Żydzi mieli dawniej sprytne patenty na wypiekanie takich dań. Inny popisowy numer kuchni żydowskiej,  a więc czulent noszono do pobliskich piekarni, by dopiekał się w piecu chlebowym.

Dzisiaj trudno już o takie kombinacje związane z przygotowaniem potraw. Raz na jakiś czas warto jednak trochę się natrudzić przez bitych kilka godzin, by uzyskać wspaniały smak dania.

Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Przepis na kugiel ziemniaczany z żeberkami

Składniki:

  • 4 kg ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 jajka
  • Pieprz
  • Kilka łyżeczek soli
  • Smalec

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  2. Podobnie uczyńcie z cebulami.
  3. Dodajcie do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, sól i sporo pieprzu.
  4. Całość starannie wymieszajcie.
  5. Przygotujcie głębokie naczynie żaroodporne.
  6. Wysmarujcie je obficie smalcem – w przeciwnym razie, kugiel może przyklejać się do dna.
  7. Powstałą masę przelejcie naczynia na przemian z surowymi żeberkami wieprzowymi.
  8. Pieczcie pod przykryciem w wysokiej temperaturze – ok. 200 st. C przez około 3 godziny.
  9. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie bez przykrycia przez następne 45 min – 1 godzinę.
  10. Smacznego!
żeberka z kapustą
Newsy
Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku. Nie powstydziłaby się ich żadna gaździna
Pyszne i sycące danie z Podhala, które podbije serca wielu osób. Oto sprawdzony przepis na doskonałe żeberka z kapustą.

Dobre góralskie gospodynie widzą jak przyrządzić bardzo sycące i rozgrzewające dania, które dodają energii i siły na długie godziny. Pomyślcie o pysznej kwaśnicy czy żeberkach podanych z kiszoną kapustą. Aż ślinka cieknie na samą myśl.   Poniższe danie możecie przyrządzić na 2 sposoby – oddzielnie przyrządzić żeberka i kapustę i połączyć je dopiero na talerzu; albo pod koniec pieczenia żeberek dodać do nich kapustę – dzięki temu przejdą swoimi smakami i staną się nieziemsko smaczne. Przepis na kapustę po góralsku Składniki 1kg kiszonej kapusty 1kg ziemniaków 1-2 cebule Duża garść suszonych grzybów Kawałek wędzonego boczku Kawałek wędzonej słoniny Sól i pieprz do smaku Mielony kminek Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobne kawałki. Ugotujcie w małej ilości osolonej wody i nie odcedzajcie. Gorące ziemniaki utłuczcie na gładką masę razem z wodą, w której się gotowały. Suszone grzyby zalejcie gorącą wodą, aby namiękły. Kapustę możecie poszatkować, przełóżcie ją do dużego garnka, dodajcie trochę wody oraz suszone grzyby. Możecie również dodać skórkę z boczku i słoniny, dzięki czemu kapusta nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Gotujcie do miękkości. W międzyczasie na dużej patelni podsmażcie słoninę i boczek pokrojone w kostkę. Dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie na złoto. Do garnka z kapustą dodajcie ziemniaki oraz słoninę, boczek i cebulę. Całość doprawcie solą, pieprzem i kminkiem. Gotujcie przez około 10-15 minut. Kapustę możecie podawać z żeberkami, ale dobrze smakuje również z karkówką czy tradycyjnym kotletem schabowym. Żeberka na kapuście – przepis z Podhala Składniki 1kg żeberek Przyprawa do żeberek...

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Genialna sztuczka na chrupiące placki ziemniaczane. Wystarczy pamiętać o 1 szczególe
Nie znamy nikogo, kto nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Zwłaszcza takimi, które chrupią w ustach przy jedzeniu!

Jeśli ktoś twierdzi, że nie przepada za plackami ziemniaczanymi to albo zmyśla i kręci, albo zasłania się przed skosztowaniem tego kalorycznego dania. Nie mamy co do tego wątpliwości. O tym, że placki ziemniaczane to naprawdę fantastyczne i perfekcyjne danie, świadczy ich międzynarodowa sława. Niemal wszędzie tam gdzie popularność zdobył ziemniak, w ślad za nią poszła moda na placki z tartych ziemniaków.  Czy placki ziemniaczane je się w innych krajach? Żydzi od setek lat smażą swoje latkes, Niemcy zajadają się kartoffelpuffer, a Szwajcarzy pękają z dumy podczas podawania rösti. Placki ziemniaczane za swoją pierwszorzędną i podstawową potrawę narodową uznają także i nasi białoruscy sąsiedzi. Sposób przygotowania białoruskich draników niczym nie różni się od tego, w który swoje placki przygotowują Polacy. Niezależnie od tego, gdzie smaży się placki, konieczne jest zadbanie o jeden szczegół. Chodzi o wodę z kartofli. Często zbyt wodniste ziemniaki po starciu na tarce, wypuszczają zbyt duże ilości płynu Odsączcie kartofle z wody, a do masy ziemniaczano-mącznej wrzućcie z powrotem skrobię, która wytrąciła się z ziemniaczanego osadu. To właśnie ten szczegół sprawia, że placki po usmażeniu są chrupiące jak należy. By nie zawalić sprawy, pamiętajcie jeszcze o właściwym smażeniu. Placki potrzebują odpowiednio dużej ilości oleju . Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko kilka łyżek mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia ręcznik papierowy do odsączania placków z tłuszczu Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach. Placki wyjdą także po starciu na trochę większych oczkach – wtedy będą smakowały ciut inaczej, ale za...

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Adobe Stock
Newsy
Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Opadający i niezbyt apetycznie wyglądający sernik to zmora wielu gospodyń domowych. Aby wypiek za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jedno warzywo. Jest zupełnie niewyczuwalne w smaku, a bliscy będą zachwyceni jakością ciasta. Koniecznie przetestujcie ten patent!

Bezkonkurencyjnie królem wypieków na stole jest sernik. To idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie się sprawdza jako słodki dodatek do niedzielnej kawy bądź jako deser na większe uroczystości czy święta. Wiele gospodyń ma problem z opadającym, niezbyt smacznym sernikiem. Aby za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jeden sekretny składnik. Sernik z ziemniakami Choć wiele osób może się dosyć mocno zdziwić to jednak idealnym dodatkiem do sernika są ziemniaki. To warzywo sprawia, iż po upieczeniu ciasto jest idealnie wyrośnięte oraz puszyste. Wypiek również nie opada po wyciągnięciu z piekarnika, a idealnie prezentuje się na stole. Uprzedzając wątpliwości, smak ziemniaków nie jest wyczuwalny w serniku. Natomiast warzywo idealnie podkreśla wyjątkowość danego ciasta. Przepis na puszysty sernik z ziemniakami Składniki: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego 300 g ziemniaków 100 g masła 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej ekstrakt pomarańczowy ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz ugotujcie. Miękkie warzywa odcedźcie z nadmiaru wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnijcie je przez praskę. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek. Do większej miski przełóżcie masło wraz z cukrem. Miksujcie je za pomocą miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy maślanej. Stale miksując, do miski dodawajcie po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodawajcie do niej po jednej łyżce zmielonego twarogu, przeciśniętych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu pomarańczowego. Odłożone białka jaj ubijcie...

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Flickr
Newsy
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Złociste i chrupiące - tak mogą wyjść wam placki ziemniaczane bez użycia mąki pszennej! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety mocno tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy pochłania się placki zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Dla niektórych placki bywają też dosyć ciężkostrawne . Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą odrobinę cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o smak... Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki. W zależności od tego czy dysponujecie młodymi czy też starymi ziemniakami, odsączcie z masy ziemniaczanej nadmiar wody. Nie obawiajcie się zrobić tego także z masą ziemniaczaną w połowie smażenia placków - starte kartofle, zwłaszcza te bardziej wodniste, mają tendencję do ciągłego puszczania wilgoci. Brak dodatku mąki do masy ziemniaczanej czyni ten punkt wręcz obowiązkowym! Przepis na placki ziemniaczane bez mąki Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką! Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski. Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut. Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie. Na patelni rozgrzejcie dużą...