Przepis na kugiel ziemniaczany. Wybierzcie ten gatunek mięsa i dodajcie go do kartofli w tej proporcji
Wikipedia commons
Newsy

Przepis na kugiel ziemniaczany. Wybierzcie ten gatunek mięsa i dodajcie go do kartofli w tej proporcji

Kugiel to nic innego jak babka ziemniaczana z dodatkiem mięsa. Będzie smakowała perfekcyjnie, gdy wypieczecie ją długo z żeberkami. Pytanie tylko, ile ich dodać, żeby nie przedobrzyć?

Tradycyjnie kugiel był potrawą świąteczną polskich żydów. Przyrządzano ją między innymi  na tzw. Święto Trąbek, czyli żydowski nowy rok. Siłą rzeczy żydzi po dziś dzień nie przygotowują kugla z wieprzową wkładką. Wieprzowinę mogą za to bez wyrzutów sumienia jeść chrześcijanie.

Dlatego też w dawnej, staropolskiej wersji tego dania, do masy ziemniaczanej dodawano żeberka. To naprawdę fantastyczne połączenie, które powali was swoim smakiem na kolana.

Cały pomysł na danie opierał się na swojego rodzaju przekładańcu. Na warstwie ziemniaków układano żeberka, po czym powtarzano czynność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile potrwa przygotowanie kugla?

Jedyny kłopot polega na dużej pracochłonności tego dania. Najpierw musicie zetrzeć całą górę ziemniaków w pocie czoła, a potem godzinami piec kugiel w piekarniku.

Nie ma innego wyjścia. Żydzi mieli dawniej sprytne patenty na wypiekanie takich dań. Inny popisowy numer kuchni żydowskiej,  czyli czulent noszono do piekarni, by dopiekał się powoli w piecu chlebowym.

Dzisiaj trudno już o takie kombinacje związane z przygotowaniem potraw. Raz na jakiś czas warto jednak trochę się natrudzić przez bitych kilka godzin, by uzyskać wspaniały smak dania.

Zobacz także
Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

Dodajcie do mięsa na kotlety mielone to starte warzywo. Będą tak lekkie, że zjecie podwójną porcję

farsz do pierogów ruskich przepis

Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów

Przepis na kugiel ziemniaczany z żeberkami

Składniki (duża porcja)

  • 4 kg ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 jajka
  • Pieprz
  • Kilka łyżeczek soli
  • Smalec

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  2. Podobnie uczyńcie z cebulami.
  3. Dodajcie do masy ziemniaczanej mąkę, jajka, sól i sporo pieprzu.
  4. Całość starannie wymieszajcie.
  5. Przygotujcie głębokie naczynie żaroodporne.
  6. Wysmarujcie je obficie smalcem – w przeciwnym razie, kugiel może przyklejać się do dna.
  7. Powstałą masę przelejcie naczynia na przemian z surowymi żeberkami wieprzowymi.
  8. Pieczcie pod przykryciem w wysokiej temperaturze – ok. 200 st. C przez około 3 godziny.
  9. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie bez przykrycia przez następne 45 min – 1 godzinę.
  10. Smacznego!
Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana
Adobe Stock
Newsy
Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana
Dobrze zrobione żeberka to popisowy numer, który zawsze się sprawdza podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Wypróbujcie żeberka z tego przepisu!

Żeberka to wyjątkowe danie, które być może wymaga sporo czasu, ale zdecydowanie się to opłaca! Warto przygotować je na dużą okazję, gdy spodziewacie się wielu gości. Na pewno będą zachwyceni żeberkami z tego przepisu! Jak wybrać mięso na żeberka? Podstawą tego dania są oczywiście żeberka, dlatego trzeba kupić takie, które są najlepszej jakości. W przeciwnym razie nawet najlepsza marynata ich nie uratuje! Świeże i smaczne żeberka powinny być różowe i sprężyste. Jeśli mięso jest matowe, poszarzałe i nie prezentuje się zbyt apetycznie, lepiej go nie kupować. Zwróćcie też uwagę na to, ile mięsa znajduje się między żebrami. Jeśli na żeberkach znajduje się krew, może to być oznaka złej techniki uboju, która wpływa na smak mięsa. Ostatnią rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest oczywiście zapach. Powinien być bardzo delikatny i ledwo wyczuwalny. Jeżeli jest odrzucający, żeberka z pewnością są zepsute. Przepis na soczyste żeberka z piekarnika Do przygotowania pysznych, soczystych i mięciutkich żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram żeberek wieprzowych 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Gałązka rozmarynu Płaska łyżeczka soli Szczypta pieprzu Przygotowanie: W misce wymieszajcie składniki na marynatę: 2 łyżki miodu, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, gałązka rozmarynu, płaska łyżeczka soli, szczypta pieprzu oraz cebula pokrojona w piórka. Całość wymieszajcie. Do marynaty włóżcie żeberka i odstawcie do lodówki na dobę. Opcjonalnie możecie zasypać żeberka składnikami marynaty i dokładnie natrzeć nimi całość mięsa. Następnego dnia włóżcie żeberka do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą). Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczcie przez 4 godziny. Pamiętajcie o tym, że naczynie musi być...

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Flickr
Newsy
To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z ogórkami przed wrzuceniem ich do garnka.

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni. Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie! Przepis na pyszną zupę ogórkową Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma ziemniaków Żeberka 2 marchewki 1 pietruszka 5 kiszonych ogórków Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana 1 łyżka masła Pieprz czarny ziarnisty Pieprz czarny mielony Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i...

Zróbcie kluski śląskie z dodatkiem tego warzywa. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
AdobeStock
Newsy
Zróbcie kluski śląskie z tego warzywa zamiast ziemniaków. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
Chętni na eksperymenty w kuchni? Zamiast ziemniaków, dodajcie do ciasta na kluski śląskie to ciekawe warzywo. Tak smacznych dawno nie jedliście.

Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru. Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa.  W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie.  Przepis na kluski śląskie z batatów Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól Przygotowanie: Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później. Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki. Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie. Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki). W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia.  Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz....

żeberka z kapustą
Newsy
Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku. Nie powstydziłaby się ich żadna gaździna
Pyszne i sycące danie z Podhala, które podbije serca wielu osób. Oto sprawdzony przepis na doskonałe żeberka z kapustą.

Dobre góralskie gospodynie widzą jak przyrządzić bardzo sycące i rozgrzewające dania, które dodają energii i siły na długie godziny. Pomyślcie o pysznej kwaśnicy czy żeberkach podanych z kiszoną kapustą. Aż ślinka cieknie na samą myśl.   Poniższe danie możecie przyrządzić na 2 sposoby – oddzielnie przyrządzić żeberka i kapustę i połączyć je dopiero na talerzu; albo pod koniec pieczenia żeberek dodać do nich kapustę – dzięki temu przejdą swoimi smakami i staną się nieziemsko smaczne. Przepis na kapustę po góralsku Składniki 1kg kiszonej kapusty 1kg ziemniaków 1-2 cebule Duża garść suszonych grzybów Kawałek wędzonego boczku Kawałek wędzonej słoniny Sól i pieprz do smaku Mielony kminek Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, umyjcie i pokrójcie w drobne kawałki. Ugotujcie w małej ilości osolonej wody i nie odcedzajcie. Gorące ziemniaki utłuczcie na gładką masę razem z wodą, w której się gotowały. Suszone grzyby zalejcie gorącą wodą, aby namiękły. Kapustę możecie poszatkować, przełóżcie ją do dużego garnka, dodajcie trochę wody oraz suszone grzyby. Możecie również dodać skórkę z boczku i słoniny, dzięki czemu kapusta nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Gotujcie do miękkości. W międzyczasie na dużej patelni podsmażcie słoninę i boczek pokrojone w kostkę. Dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie na złoto. Do garnka z kapustą dodajcie ziemniaki oraz słoninę, boczek i cebulę. Całość doprawcie solą, pieprzem i kminkiem. Gotujcie przez około 10-15 minut. Kapustę możecie podawać z żeberkami, ale dobrze smakuje również z karkówką czy tradycyjnym kotletem schabowym. Żeberka na kapuście – przepis z Podhala Składniki 1kg żeberek Przyprawa do żeberek...