Starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj
Pixabay
Newsy

Przepis na pączki z 1910 roku autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj

Szukacie sprawdzonego przepisu na pączki, jak u babci? Zróbcie je z przepisu Marii Ochorowicz-Monatowej. Ich smak nie ma sobie równych.

Już za dziewięć dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. Wiele gospodyń domowych planuje usmażyć w tym dniu pączki. Jeśli wy także przymierzacie się do samodzielnego zrobienia pączków i szukacie sprawdzonego, tradycyjnego przepisu na te łakocie, koniecznie sprawdźcie starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim była Maria Ochorowicz-Monatowa?

Maria Ochorowicz-Monatowa urodziła się w 1866 roku. Była najsłynniejszą polską autorką książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, uznawaną za godną następczynię Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

W opublikowanej przez nią książce „Uniwersalna książka kucharska” z 1910 roku, możemy znaleźć ponad 2200 przepisów, w tym tradycyjny przepis na pyszne pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowywała.

Zobacz także
Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zastąpcie patelnię tą 1 rzeczą, ciastka będą gotowe w 10 minut

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zrezygnujcie ze smażenia, ciastka będą gotowe w 10 min

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik

Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik

Starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej

Jeżeli będziecie chcieli co do joty odtworzyć przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej, koniecznie pamiętajcie o tym, że funt mąki (skrót - ft.) to około 500 g.

Z kolei określenie mąka ryżana sucha, nie odnosi się do mąki ryżowej, tylko najprawdopodobniej do mąki pszennej, podobnej do krupczatki.

Przepis publikujemy zgodnie z pisownią oryginalną.

  1. Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie przegotowanej, wbicie 12 żółtek, 5 łyżek stołowych sklarowanego młodego masła, 6 łyżek miałkiego cukru i 4 dkg drożdży.
  2. Posólcie i wszystko doskonale razem ubijcie na pianę, a następnie wsypcie 1 ft. ryżanej suchej mąki, wlejcie kieliszek araku i wybijajcie łyżką na misce uważając, aby ciasto było tak wolne, jak kładzione kluski.
  3. Gdy ciasto dostanie pęcherzyków, postawcie je w ciepłem miejscu do wyrośnięcia na całą godzinę, a potem wyrzućcie na stolnicę i wyrabiajcie pączki jak poprzednie.
  4. Do smalcu, na którym się mają smażyć, dodajcie przed stopieniem dobrą łyżkę wody, a nie przypalają się i dobrze się smażą.

Przetestujecie ten pradawny przepis na pączki?

Źródło: dziennikzachodni.pl

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

jakie pączki są najlepsze
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Pączki w sklepie są całe brązowe? Lepiej ich nie kupujcie. Mogą zawierać…
Tłusty czwartek za pasem. Nie ma co się czarować, nawet osoby na diecie tego dnia sięgną po pączka. Jednak bądźcie ostrożni - nie wszystko co widzicie w sklepowych witrynach nadaje się do jedzenia.

W tłusty czwartek każda cukiernia w Polsce będzie kusić klientów swoimi przysmakami. Nie traćcie jednak czujności – niektóre wypieki po prostu nie nadają się do jedzenia.  Jeśli widzicie, że pączek nie ma charakterystycznej, białej obręczy, a wręcz przeciwnie - jest cały brązowy, pod żadnym pozorem go nie kupujcie. Oznacza to, że został upieczony w nieodpowiedniej temperaturze przez co wchłonął zdecydowanie za dużo tłuszczu! Starajcie się również nie sięgać po wypieki, które są zgniecione, a lukier lub czekolada popękane. Pamiętajcie, że najlepsze pączki przyrządzicie sami. Nawet jeśli nie macie ogromnych zdolności cukierniczych, domowe będą smakować naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis. Przepis na przepyszne pączki z nadzieniem czekoladowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 50 gramów świeżych drożdży 75 gramów masła 75 gramów cukru pudru 200 ml mleka 30 ml wódki 5 jajek (z 4 potrzebujecie tylko żółtek, 1 przyda się w całości) 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 1 opakowania kremu czekoladowego 2 łyżek śmietany 18 proc. 1 łyżeczki cukru Oleju do smażenia Soli   Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie roztarte drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 150 gramów mąki i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ścierką kuchenną i odstawcie do wyrośnięcia na ok. godzinę. W kolejnej misce umieśćcie żółtka i cukier puder - zmiksujcie. Następnie dodajcie 350 gramów mąki, 100 ml mleka, sól, wódkę oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży. Masę dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.  Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki...

murzynek przepis
WanilioweImprowizacj
Newsy
Z kuchni babci: lekki jak chmurka, banalnie łatwy murzynek z polewą. Smak taki jak dawniej
Kto ma ochotę na ciasto murzynek? Zrobicie je z łatwego przepisu – wychodzi przepyszne!

Sprężyste i leciutkie ciasto typu murzynek robiło prawdziwą furorę w czasach, gdy dobra czekolada była trudno dostępna. Wystarczyły klasyczne składniki na ciasto, czyli mąka, jajka i cukier oraz odrobina kakao. Choć dziś popularniejsze jest pieczenie brownie, czyli amerykańskiego ciężkiego ciasta czekoladowego, to wciąż wiele osób chętnie piecze murzynki. Ich przewagą jest to, że w przeciwieństwie do brownie, które jest lekko mokre i zawiera sporo czekolady, są o wiele lżejsze i bardziej puchate, a niektórzy preferują właśnie takie ciasta. Przypomnijcie sobie ten wspaniały smak i upieczcie murzynka z tego prostego przepisu! Przepis na murzynka z polewą Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebne wam będą poniższe składniki: 450 g mąki pszennej 250 g masła 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) 75 g kakao 4 jajka rozmiar M 7 łyżek wody 1 łyżka proszku do pieczenia Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie masło, cukier biały i waniliowy, kakao oraz 7 łyżek wody. Podgrzewajcie całość do połączenia składników, a następnie zagotujcie. Gotujcie przez minutę i odstawcie. Kiedy zawartość garnka już ostygnie, odlejcie z niej około pół szklanki – przyda się później do polania ciasta. Resztę wlejcie do dużej miski. Rozbijcie jajka, oddzielając żółtka od białek. W misce ubijcie białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wlejcie do masy z cukru i kakao i zmiksujcie. Następnie przesiejcie mąkę do miski z masą i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie do masy na ciasto ubite białka i zamieszajcie. Tortownicę średniej wielkości wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut...

pączki z różą przepis
ONS, Adobestock
Newsy
Nie płaćcie 10 złotych u Magdy Gessler za pączka z różą. Mamy przepis według którego zrobicie te rarytasy w domu za grosze!
Robicie pączki na Tłusty Czwartek? Te z przepisu Magdy Gessler są po prostu boskie!

Magda Gessler znana jest Polakom głównie z programów „Kuchenne rewolucje” i Masterchef”. Nie wszyscy być może wiedzą, że Gessler jest nie tylko gwiazdą telewizji, ale także bardzo przedsiębiorczą bizneswoman! Prowadzi aż kilkanaście restauracji i cukierni z wielkim sukcesem. Widać, że porady dla restauratorów w opałach, biorą się z jej własnego doświadczenia – i pewnie dzięki temu „Kuchenne rewolucje” się udają. Gessler ma doskonałą żyłkę do interesów oraz ogromną wiedzę na temat gotowania. Ta jest zresztą niezbędna każdej osobie, która chce prowadzić dobrą restaurację. Magda często powtarza, że nie da się dobrze zarządzać restauracją i sprzedawać dobrego jedzenia, jeśli nie ma się pojęcia o gotowaniu. Restaurator sam musi umieć dobrze gotować, by móc sprawdzać umiejętności swojej załogi! Magda Gessler doskonale o tym wie i sama często dzieli się własnymi przepisami na dania, które są serwowane w jej restauracjach. Niedawno pochwaliła się, jak zrobić jej słynne pączki różane, które w cukierni „Słodki Słony” można kupić aż za 10 złotych. Zróbcie je sami w domu znaczniej taniej! Przepis na pączki z różą według Magdy Gessler Ten przepis na pewno sprawdzi się w Tłusty Czwartek! Do przygotowania pączków z różą potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy mąki 2,5 kg smalcu 30 jaj Pół kg masła (2 kostki) Pół kg lukru domowej roboty Pół litra mleka 30 dag cukru 10 dag świeżych drożdży 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 opakowania prawdziwego cukru waniliowego Konfitura z płatków róży Przygotowanie: Do garnka wlejcie mleko, rozkruszcie drożdże i wsypcie 10 dag cukru. Podgrzejcie i mieszajcie cały czas....