Starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj
Pixabay
Newsy

Przepis na pączki z 1910 roku autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Nie uwierzycie, ile dodawała jaj

Szukacie sprawdzonego przepisu na pączki, jak u babci? Zróbcie je z przepisu Marii Ochorowicz-Monatowej. Ich smak nie ma sobie równych.

Już za dziewięć dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. Wiele gospodyń domowych planuje usmażyć w tym dniu pączki. Jeśli wy także przymierzacie się do samodzielnego zrobienia pączków i szukacie sprawdzonego, tradycyjnego przepisu na te łakocie, koniecznie sprawdźcie starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim była Maria Ochorowicz-Monatowa?

Maria Ochorowicz-Monatowa urodziła się w 1866 roku. Była najsłynniejszą polską autorką książek kulinarnych w pierwszej połowie XX wieku, uznawaną za godną następczynię Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

W opublikowanej przez nią książce „Uniwersalna książka kucharska” z 1910 roku, możemy znaleźć ponad 2200 przepisów, w tym tradycyjny przepis na pyszne pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowywała.

Zobacz także
Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zastąpcie patelnię tą 1 rzeczą, ciastka będą gotowe w 10 minut

Pączki na parze mają 2 razy mniej kalorii. Zrezygnujcie ze smażenia, ciastka będą gotowe w 10 min

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik

Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik

Starodawny przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej

Jeżeli będziecie chcieli co do joty odtworzyć przepis na pączki Marii Ochorowicz-Monatowej, koniecznie pamiętajcie o tym, że funt mąki (skrót - ft.) to około 500 g.

Z kolei określenie mąka ryżana sucha, nie odnosi się do mąki ryżowej, tylko najprawdopodobniej do mąki pszennej, podobnej do krupczatki.

Przepis publikujemy zgodnie z pisownią oryginalną.

  1. Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie przegotowanej, wbicie 12 żółtek, 5 łyżek stołowych sklarowanego młodego masła, 6 łyżek miałkiego cukru i 4 dkg drożdży.
  2. Posólcie i wszystko doskonale razem ubijcie na pianę, a następnie wsypcie 1 ft. ryżanej suchej mąki, wlejcie kieliszek araku i wybijajcie łyżką na misce uważając, aby ciasto było tak wolne, jak kładzione kluski.
  3. Gdy ciasto dostanie pęcherzyków, postawcie je w ciepłem miejscu do wyrośnięcia na całą godzinę, a potem wyrzućcie na stolnicę i wyrabiajcie pączki jak poprzednie.
  4. Do smalcu, na którym się mają smażyć, dodajcie przed stopieniem dobrą łyżkę wody, a nie przypalają się i dobrze się smażą.

Przetestujecie ten pradawny przepis na pączki?

Źródło: dziennikzachodni.pl

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na Tłusty Czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj
Flickr/Pixabay
Newsy
Przepis na pączki siostry Anastazji. Zróbcie je na tłusty czwartek, ale pamiętajcie, by kupić dużo jaj
Szukacie sprawdzonego przepisu na pyszne, puszyste i żółte w środku pączki? Zróbcie je zgodnie z recepturą siostry Anastazji.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment na to, by zapoznać się z przepisem na pyszne i puszyste pączki. W ten właśnie dzień przed cukierniami zwykle ustawią się niemal kilometrowe kolejki po pączki. Oczywiście nie zabraknie też tych, którzy przygotują je samodzielnie w domu. Kto wie, może to właśnie wy w tym roku zechcecie sami usmażyć pączki? Przepis na pączki siostry Anastazji Siostra Anastazja Pustelnik należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od wielu lat jej wielką pasją jest gotowanie. „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji", „Wielka księga ciast siostry Anastazji" i kilkanaście innych publikacji słynnej zakonnicy osiągnęło już łączny nakład ponad trzech milionów egzemplarzy! Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Jeśli wy także zechcecie powtórzyć jej przepis, pamiętajcie, żeby kupić dużo jaj. Siostra Anastazja używa w swoim przepisie aż 15 żółtek. Składniki: 2 kg mąki pszennej 200 g drożdży półtorej kostki masła 300 g cukru łyżka soli 15 żółtek około 0,5 L mleka 100ml spirytusu Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania nadzienie: konfitura, dżem Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski. Zróbcie wgłębienie, wkruszcie rozdrobnione drożdże, wsypcie 2 łyżki cukru, wlejcie niewielką ilość letniego mleka. Zróbcie rozczyn i odstawcie do wyrośnięcia. Roztrzepcie żółtka z cukrem i dodajcie do wyrośniętego rozczynu. Z całości wyrabiajcie ciasto i dodawajcie stopniowo mleko. Następnie nie przerywając mieszania dodajcie roztopione masło i alkohol. Wyrabiajcie do momentu, aż ciasto...

Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pyszne pączki Ewy Wachowicz. Dodaje do konfitury coś nieoczekiwanego
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na puszyste, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje i co dodaje do konfitury.

Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikt nie zwraca uwagi na kalorie. Zgodnie z tradycją, w tym dniu po prostu trzeba zjeść pączka, faworka czy oponkę - a najlepiej kilka! W Tłusty Czwartek jak zwykle przed cukierniami ustawią się długie kolejki po łakocie. A może zdecydujecie się przygotować je w tym roku sami? Przepis na pączki Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest prawdziwym autorytetem w kwestii wypieków i gotowania. Jakiś czas temu gwiazda podzieliła się przepisem na pyszne, domowe pączki. Sprawdźcie, jak je przygotowuje. Kto wie, może to właśnie po jej przepis sięgniecie podczas smażenia tegorocznych pączków? Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 100 g cukru pół l mleka 6 żółtek 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oliwy 1 cukier waniliowy 1 kieliszek spirytusu sok z 1 cytryny 400 g konfitury 100 g orzechów włoskich 2 l oleju do głębokiego smażenia cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Przygotowanie: Drożdże wkruszcie do miski, zalejcie mlekiem podgrzanym, jednak nie za ciepłym, bo zabijecie drożdże, do tego dodajcie 2 łyżki cukru i troszkę mąki, wymieszajcie i odstawcie, aby rozczyn ruszył (na około 20 minut). Następnie dodajcie pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny i wyrabiając dodawajcie małymi ilościami mąkę oraz żółtka, wymieszajcie i odstawcie na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkujcie do grubości około 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy (lekko podsypanej, gdyż nadmiar mąkę będzie się później palił w tłuszczu) i wycinajcie szklanką krążki. Na każdy krążek nakładajcie łyżeczkę konfitury, zlepiajcie, formując pączka. Pączki...