Na zwyrodnienia stawów i problemy z kolanami narażone są przede wszystkim osoby ze znaczną nadwagą. Każdy kilogram nadwyżki na wadze to obciążenie dla kolan w postaci 5 kg – z taką siłą masa ciała proporcjonalnie obciąża nogi.
Jeśli cierpicie na bóle w kolanach, w pierwszej kolejności musicie rozważyć zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Dlatego też zanim przejdziemy do precyzyjnego opisu diety dla osób z bólem kolan, musimy uświadomić wam tę właśnie podstawową sprawę.
Nic tak nie pomoże kolanom, jak danie im „drugiego oddechu” w postaci ruchu, aktywności fizycznej i właśnie redukcji masy ciała.
Co jeść na ból kolan?
Dieta osób ze stanami zapalnymi w stawach, powinna być zdrowa i świeża. Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach, spowalniają procesy starzenia się stawów, a także zawarty w nich kolagen, wspomaga odbudowę i regenerację chrząstek i ścięgien.
Zobacz także:
Jakie owoce i warzywa wybierać? Najlepsze będą:
- marchewka,
- kapusta,
- por,
- ogórki
- brokuł,
- pietruszka,
- buraki,
- seler,
- pomarańcze,
- cytryny,
- grejpfruty,
- truskawki,
- owoce dzikiej róży.
Nie samymi warzywami i owocami żyje jednak człowiek. Co jeszcze powinny kłaść na swoim talerzu osoby z bolącymi kolanami? Oprócz tego ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D zawarte w tłustych rybach i zdrowych olejach – np. w oleju lnianym.
Oprócz tego, wskazane jest także spożywanie:
- wysokiej jakości nabiału,
- produktów pełnoziarnistych,
- zielonej herbaty.
Tych produktów unikajcie
Wiecie już, co jeść. A czego się wystrzegać? Niewskazane jest częste jedzenie czerwonego mięsa, które może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.
Odpadają alkohole i napoje kofeinowe – te wypłukują witaminy oraz wapń i zmniejszają przyswajanie białka.
Na stawy bardzo źle działają także chemiczne polepszacze smaku i konserwanty zawarte w tzw. śmieciowym jedzeniu.