ból kolana
Adobe Stock
Newsy

Stale dokucza wam ból kolan? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów

Stany zapalne, suche chrząstki, bóle reumatyczne – na to wszystko może wpływać wasza dieta. Podpowiadamy, co jeść, a co odstawić w przypadku bólu kolan i stawów.

Na zwyrodnienia stawów i problemy z kolanami narażone są przede wszystkim osoby ze znaczną nadwagą. Każdy kilogram nadwyżki na wadze to obciążenie dla kolan w postaci 5 kg – z taką siłą masa ciała proporcjonalnie obciąża nogi.

Jeśli cierpicie na bóle w kolanach, w pierwszej kolejności musicie rozważyć zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Dlatego też zanim przejdziemy do precyzyjnego opisu diety dla osób z bólem kolan, musimy uświadomić wam tę właśnie podstawową sprawę.

Nic tak nie pomoże kolanom, jak danie im „drugiego oddechu” w postaci ruchu, aktywności fizycznej i właśnie redukcji masy ciała.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść na ból kolan?

Dieta osób ze stanami zapalnymi w stawach, powinna być zdrowa i świeża. Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach, spowalniają procesy starzenia się stawów, a także zawarty w nich kolagen, wspomaga odbudowę i regenerację chrząstek i ścięgien.

Jakie owoce i warzywa wybierać? Najlepsze będą:

  • marchewka,
  • kapusta,
  • por,
  • ogórki
  • brokuł,
  • pietruszka,
  • buraki,
  • seler,
  • pomarańcze,
  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • truskawki,
  • owoce dzikiej róży.

Nie samymi warzywami i owocami żyje jednak człowiek. Co jeszcze powinny kłaść na swoim talerzu osoby z bolącymi kolanami? Oprócz tego ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D zawarte w tłustych rybach i zdrowych olejach – np. w oleju lnianym.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Oprócz tego, wskazane jest także spożywanie:

  • wysokiej jakości nabiału,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • zielonej herbaty.

Tych produktów unikajcie

Wiecie już, co jeść. A czego się wystrzegać? Niewskazane jest częste jedzenie czerwonego mięsa, które może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.

Odpadają alkohole i napoje kofeinowe – te wypłukują witaminy oraz wapń i zmniejszają przyswajanie białka.

Na stawy bardzo źle działają także chemiczne polepszacze smaku i konserwanty zawarte w tzw. śmieciowym jedzeniu.

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...

zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy
Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą
Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni. Kolagen na stawy Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces? Źródła kolagenu w diecie Bogatym źródłem kolagenu są na przykład: Zimne nóżki Galareta Salceson Żelatyna Mielonki Chrząstki np. kurczaka Kurze łapki i wywar z kurzych łapek Kolagenowy rosół Owocowe galaretki powstałe na żelatynie Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów? Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens? Stanowisko ekspertów Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni....

Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów
Adobe Stock
Newsy
Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów
Uważacie na to, co jecie z samego rana? Lepiej zacznijcie, bo inaczej narazicie swoje stawy na poważne kłopoty zdrowotne.

Ciężkostrawne, obfite posiłki bywają szczególnie groźne z samego rana. Niebezpieczne związki zawarte w nieodpowiednio dobranym jedzeniu to gwarancja powstawania w stawach stanów zapalnych. To one z kolei mogą w dużej mierze odpowiadać za poranne reumatyczne bóle kości. Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia? Od lat trwa ożywiony spór na temat tego, czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w środku dnia, czy też ma co najwyżej wpływ na przybieranie na masie. Jedni uważają, że solidny, zdrowy posiłek z samego rana to podstawa i zapas energii na pierwszą połowę dnia. Drudzy są zdania, że tłuste i obfite śniadania to prosta droga do tego, by po prostu przeszacować swoje kaloryczne potrzeby na cały dzień. Znana jest również miejska legenda, jakoby kampanię na rzecz promocji śniadań rozpętali w Ameryce Północnej producenci płatków nomen omen śniadaniowych. Ile w tym prawdy, trudno orzec. Tak czy owak, podejście do śniadania nie powinno być lekceważące. Czego nie jeść na śniadanie wobec bólu stawów? Niezależnie od tego czy jecie z rana sporo, czy tylko symbolicznie, śniadanie może mieć wpływ na wasze zdrowie. Choćby na stan waszych stawów i ewentualne wystąpienie boleści reumatycznych. Na pewno nie pomożecie swoim stawom, jeśli na śniadanie wybieracie takie jedzenie jak np.: Potrawy smażone w głębokim tłuszczu Żywność wysoko przetworzona (gotowe półprodukty, pizze, zapiekanki i podobnego typu dania) Smażone mięso Grillowane potrawy Potrawy gotowane w wysokich temperaturach Produkty zawierające duże ilości cukru Białe pieczywo Podczas spożywania tego rodzaju produktów często wydzielane są do organizmu niebezpieczne związki i toksyny – np. smażone w głębokim tłuszczu...

Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 popularnych owoców i kilku przypraw.
Adobe Stock
Newsy
Ten napój jest najlepszy na rozgrzanie. Potrzebujesz 2 owoców i kilku przypraw
Wracacie do domu zziębnięci, albo co gorsza z przemoczonymi nogami? Wrzućcie do dzbanka te składniki i zalejcie wrzątkiem. Zanim zrzucicie mokre ubranie, napar będzie gotowy.

Gorących naparów na rozgrzewkę znacie z pewnością wiele. Ale jeśli macie dość herbaty z sokiem malinowym czy zwykłej herbaty z miodem , przygotujcie szybką miksturę pachnącą cytrusami i wzmocnionych mocno rozgrzewającymi przyprawami. Rozgrzewający napar z imbiru i pomarańczy Składniki: Woda – 1 l Pomarańcza – 1 sztuka Cytryna – 1 sztuka Korzeń imbiru – 2 cm Goździki – kilka sztuk Kurkuma – 1 łyżeczka Miód – 1 łyżka stołowa Przygotowanie: 1. Cytrynę i pomarańczę kroimy w plasterki i przekładamy do dzbanka. 2. Imbir ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do owoców. 3. Dosypujemy przyprawy i zalewamy całość wrzątkiem. 4. Gdy napar lekko przestygnie, dodajemy miód i mieszamy całość.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ristorante La Strada (@ristorante_lastrada)   Kiedy jeść owoce cytrusowe? Zarówno pomarańcze jak i cytryny zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Uważane są za skarbnicę witaminy C, ale są nośnikiem także innych składników korzystnych dla zdrowia. Na przykład zawarte w nich olejki eteryczne działają uspokajająco i wyciszająca. Najlepszą porą na jedzenie owoców cytrusowych jest jesień i zima. To dlatego, że te owoce właśnie w tym czasie naturalnie dojrzewają w krajach, z których pochodzą i wtedy, w postaci świeżej i dojrzałej  trafiają do nas. Lecznicza moc imbiru Imbir jest przyprawą, która wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale też w medycynie...