Na zwyrodnienia stawów i problemy z kolanami narażone są przede wszystkim osoby ze znaczną nadwagą. Każdy kilogram nadwyżki na wadze to obciążenie dla kolan w postaci 5 kg – z taką siłą masa ciała proporcjonalnie obciąża nogi.

Jeśli cierpicie na bóle w kolanach, w pierwszej kolejności musicie rozważyć zrzucenie kilku zbędnych kilogramów. Dlatego też zanim przejdziemy do precyzyjnego opisu diety dla osób z bólem kolan, musimy uświadomić wam tę właśnie podstawową sprawę.

Nic tak nie pomoże kolanom, jak danie im „drugiego oddechu” w postaci ruchu, aktywności fizycznej i właśnie redukcji masy ciała.

Co jeść na ból kolan?

Dieta osób ze stanami zapalnymi w stawach, powinna być zdrowa i świeża. Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach, spowalniają procesy starzenia się stawów, a także zawarty w nich kolagen, wspomaga odbudowę i regenerację chrząstek i ścięgien.

Zobacz także:

Jakie owoce i warzywa wybierać? Najlepsze będą:

  • marchewka,
  • kapusta,
  • por,
  • ogórki
  • brokuł,
  • pietruszka,
  • buraki,
  • seler,
  • pomarańcze,
  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • truskawki,
  • owoce dzikiej róży.

Nie samymi warzywami i owocami żyje jednak człowiek. Co jeszcze powinny kłaść na swoim talerzu osoby z bolącymi kolanami? Oprócz tego ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D zawarte w tłustych rybach i zdrowych olejach – np. w oleju lnianym.

Oprócz tego, wskazane jest także spożywanie:

  • wysokiej jakości nabiału,
  • produktów pełnoziarnistych,
  • zielonej herbaty.

Tych produktów unikajcie

Wiecie już, co jeść. A czego się wystrzegać? Niewskazane jest częste jedzenie czerwonego mięsa, które może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.

Odpadają alkohole i napoje kofeinowe – te wypłukują witaminy oraz wapń i zmniejszają przyswajanie białka.

Na stawy bardzo źle działają także chemiczne polepszacze smaku i konserwanty zawarte w tzw. śmieciowym jedzeniu.