Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu
AdobeStock
Newsy

Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu

Puchną wam nogi? Wiemy jakie mogą być przyczyny tej sytuacji. Dokładnie przyjrzyjcie się waszej diecie.

Fala upałów w Polsce powiększa bardzo popularny problem. Chodzi o puchnięcie nóg. Wiele osób zmaga się z puchnięciem kończyn, a w upały szczególnie to doskwiera. Jaka jest tego przyczyna? Najczęściej nie chodzi tylko wysokie temperatury. Duże znaczenie ma również dieta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żywieniowe przyczyny puchnięcia nóg

Jeśli puchną wam nogi, koniecznie musicie spojrzeć na własny talerz oraz do swojego… kubka. Najczęstszą przyczyną puchnięcia kończyn jest bowiem odwodnienie. Organizm zatrzymuje wodę wewnątrz, a wy widzicie to jako puchnięcie. Najlepszą receptą na puchnięcie jest po prostu odpowiednie nawadnianie się.

Wraz z wiekiem zmniejsza się uczucie pragnienia, nie będziecie zatem odczuwać konieczności picia, ale mimo wszystko musicie uzupełniać płyny. Wypijajcie minimum 2 litry wody dziennie.

Oprócz tego, koniecznie przyjrzyjcie się swojej podaży soli w diecie. Większość Polaków je jej zdecydowanie za dużo. Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, a to objawia się między innymi puchnięciem. Wykorzystajcie nasze wskazówki na ograniczenie spożycia soli, ale limitujcie też te produkty:

  • Gotowe sosy
  • Wędliny
  • Kiełbasy
  • Żółte i pleśniowe sery
  • Kiszonki i soki z kiszonek
  • Kostki rosołowe i mieszanki przyprawowe
Zobacz także
Płatki owsiane wcale nie takie zdrowe? Wykryto w nich metale ciężkie, toksyny i inne groźne związki

Metale ciężkie w płatkach owsianych. Producenci się bronią i zarzucają badaczom manipulację!

Dieta dla zdrowej wątroby. Co jeść, żeby wesprzeć wątrobę?

Dieta dla zdrowej wątroby. Co i jak jeść, żeby wesprzeć swoją wątrobę?

Przyny puchnięcia nóg

Wiele przypadków pchnięcia to właśnie problem z nagromadzeniem wody w organizmie z powodu małej podaży płynów lub zbyt dużego spożycia soli. Puchnięcie nóg może być jednak bardzo ważnym objawem innych chorób. Nie bagatelizujcie go i koniecznie skonsultujcie to z lekarzem. Przyczyną puchnięcia nóg może być także:

  • Zapalenie osierdzia
  • Choroby nerek
  • Obrzęki limfatyczne
  • Ciąża i zmiany hormonalne z tym związane
  • Różnorodne choroby serca: niewydolność serca, zaburzenia krążenia żylnego i inne

Jeśli mocno puchną wam nogi, koniecznie zasięgnijcie porady lekarza. Jeśli on nie stwierdzi żadnych z powyższych problemów zdrowotnych, być może przyczyną jest właśnie niewłaściwa dieta. Do puchnięcia przyczynia się także siedzący tryb życia. Spacerujcie, chodźcie i wstawajcie często z kanapy i fotela. Dzięki temu przywrócicie prawidłowe krążenie i pozbędziecie się może problemu.

Prosty i smaczny sposób na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Ten napój macie w domu
AdobeStock
Newsy
Prosty i smaczny sposób na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Ten napój macie w domu
Wiele osób dokładnie wie, kiedy nadmierna ilość wody gromadzi się w ich ciele. Mają opuchnięte palce i nie mogą zdjąć obrączki. Ale to tylko jeden z objawów.

Lekarze ostrzegają, żeby nie pić jej za dużo, bo łatwo można się odwodnić. Co jednak, jeśli wody w organizmie jest akurat za dużo? Gdy macie spuchnięte nogi i obrzęk kostek, opuchnięte palce dłoni, a nawet powieki, to może być objaw zatrzymania wody w organizmie. Jak się jej pozbyć? Kiedy woda w organizmie zatrzymuje się i dlaczego warto wtedy pić kawę? Organizm ludzki w 70% składa się z wody. Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki, tkanki i organu. Jest ważnym składnikiem płynów ustrojowych, bierze udział w procesie trawienia, umożliwia transport wewnątrzustrojowy enzymów, hormonów czy substancji odżywczych. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej temperatury ciała, zapewnia prawidłowy metabolizm i właściwą gospodarkę wodno-elektrolitową. Istnieją jednak fizjologiczne i zewnętrzne sytuacje powodujących zatrzymanie wody w ciele, np. wahania hormonalne zatrzymujące wodę przed miesiączką u kobiet, brak ruchu, zła dieta czy przyjmowane leki. Bardzo ryzykowne i niebezpieczne dla zdrowia jest celowe odwadnianie organizmu, jednak jeśli zauważacie obrzęki i opuchnięcia spowodowane przewodnieniem, możecie w łagodny sposób pozbyć się nadmiaru płynu przy pomocy naturalnych środków. Najlepszą metodą jest wypicie kubka kawy. Kofeina zawarta w kawie jest łagodnym środkiem moczopędnym, zwiększa ilość oddawanego moczu i utratę wody. Efekt odwadniający będzie tym silniejszy im mniej napojów z kofeiną pijecie na co dzień. Inne sposoby na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu Nie tylko kawa pomoże wam pozbyć się nadmiaru wody. Oto inne metody: Zwiększenie spożycia produktów wysokobiałkowych. Dzieje się tak dlatego, że rozpad białek podczas trawienia, wymaga dużej ilości wody Ograniczenie węglowodanów. Samo...

Jak pozbyć się wody z organizmu? Nie uwierzycie, ale trzeba robić tylko tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Jak pozbyć się wody z organizmu? Nie uwierzycie, ale trzeba robić tę 1 rzecz
Jeśli czujecie, że puchniecie, możecie cierpieć na zatrzymanie wody w organizmie. Podpowiadamy co zrobić, żeby usunąć jej nadmiar.

Spuchnięte ręce i nogi to częsty objaw zatrzymania w organizmie nadmiaru wody. Pojawiające się obrzęki, są wynikiem przedostania się wody z naczyń krwionośnych i gromadzenia jej w tkankach. To właśnie nadmiar wody powoduje poranną opuchliznę oczu, uczucie ciśnięcia w butach, cellulit, niemożność zdjęcia obrączki czy po prostu wzrost masy ciała. Jak się pozbyć nadmiaru wody? Dlaczego woda zatrzymuje się w organizmie? Oto cztery główne powody zatrzymywania wody w organizmie: Nieodpowiednia dieta. Dieta uboga w białko, które wiąże wodę i zapobiega przesączania się płynów fizjologicznych przez ściany naczyń krwionośnych i limfatycznych, może powodować obrzęki. Z kolei nadmiar alkoholu w diecie odwadnia, wobec czego organizm zaczyna magazynować wodę. Zbyt mała aktywność fizyczna. Siedzący tryb życia i mała aktywność powoduje, że krew w naczyniach krąży wolniej, co może powodować zastój w tkankach i obrzęki. Niewystarczające nawodnienie organizmu – zbyt mała ilość wypijanej wody w ciągu dnia. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje 2-2,5 l wody dziennie, a podczas upalnych dni i wysiłku fizycznego, jeszcze więcej. Zaburzenia gospodarki wodnej – zbyt dużo sodu i zbyt mało potasu. Dzienne spożycie soli według WHO to maksymalnie 5 gramów (czyli ok. 2 g sodu). Spożywając dużo wędlin, serów dojrzewających i topionych, słonych przekąsek, fast foodów czy nawet smakowych płatków śniadaniowych, dzienne spożycie soli łatwo przekroczyć.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez #Aloes/#PyłekPszczeli/#FOREVER...

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

Jesteście na diecie? Zwróćcie uwagę na to, kiedy się ważycie. Wahania wagi mogą być olbrzymie
Adobe Stock
Newsy
Jesteście na diecie? Zwróćcie uwagę na to, kiedy się ważycie. Waga może płatać figle
Ważenie nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać! Cyferki pokazują wzrost masy? To wcale nie musi być prawda.

Po przejściu na dietę najczęściej oczekuje się szybkich efektów, stąd częste ważenie. To jednak wielki błąd! Wszyscy dietetycy zalecają regularne ważnie maksymalnie co kilka dni-tydzień. Wtedy jesteście w stanie zauważyć realny spadek lub wzrost wagi.  Dlaczego nie wolno się zbyt często ważyć Niektóre osoby na diecie potrafią ważyć się nawet kilka bądź kilkanaście razy dziennie! Jest to zupełnie bez sensu, ponieważ waga stale skacze i nie ma to niczego wspólnego z autentycznym tyciem. Chudnięcie i tycie to proces znacznie dłuższy niż jeden dzień, więc jeśli zauważacie wahania wagi na przestrzeni 1-2 dni, prawdopodobnie są to: Różnice w zawartości wody w organizmie Spożycie dużej ilości soli poprzedniego dnia (sól zatrzymuje wodę) Zjedzenie ostatniego posiłku o późniejszej godzinie poprzedniego dnia Nadchodząca miesiączka (która również wpływa na zatrzymanie wody w organizmie) Przebyta właśnie aktywność fizyczna Opuchlizna (na skutek wysiłku lub upału) Waga może być także wyższa, jeśli dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha . Sygnalizuje to na ogół problem trawienny. Kiedy należy się ważyć?  Jeśli chcesz uzyskać jak najbardziej miarodajny wynik ważenia, zadbaj o to, aby odbywało się ono zawsze: Rano Na czczo Po wypróżnieniu Na tym samym urządzeniu Cyfra na wadze nie jest równoznaczna z tkanką tłuszczową. Tak naprawdę organizm człowieka składa się w większości z wody (nawet w 70 proc.). Warto też wiedzieć, że liczby na wadze mogą wynikać również z rodzaju ostatniego posiłku: jeśli składał się on w większości z węglowodanów, organizm zatrzyma więcej wody, a co za tym idzie – pokaże większą wagę podczas pomiaru. Niektórzy dietetycy radzą również,...