Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu
AdobeStock
Newsy

Spuchnięte nogi? Nie wińcie upału, przyczyna leży na waszym talerzu

Puchną wam nogi? Wiemy jakie mogą być przyczyny tej sytuacji. Dokładnie przyjrzyjcie się waszej diecie.

Fala upałów w Polsce powiększa bardzo popularny problem. Chodzi o puchnięcie nóg. Wiele osób zmaga się z puchnięciem kończyn, a w upały szczególnie to doskwiera. Jaka jest tego przyczyna? Najczęściej nie chodzi tylko wysokie temperatury. Duże znaczenie ma również dieta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Żywieniowe przyczyny puchnięcia nóg

Jeśli puchną wam nogi, koniecznie musicie spojrzeć na własny talerz oraz do swojego… kubka. Najczęstszą przyczyną puchnięcia kończyn jest bowiem odwodnienie. Organizm zatrzymuje wodę wewnątrz, a wy widzicie to jako puchnięcie. Najlepszą receptą na puchnięcie jest po prostu odpowiednie nawadnianie się.

Wraz z wiekiem zmniejsza się uczucie pragnienia, nie będziecie zatem odczuwać konieczności picia, ale mimo wszystko musicie uzupełniać płyny. Wypijajcie minimum 2 litry wody dziennie.

Oprócz tego, koniecznie przyjrzyjcie się swojej podaży soli w diecie. Większość Polaków je jej zdecydowanie za dużo. Nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, a to objawia się między innymi puchnięciem. Wykorzystajcie nasze wskazówki na ograniczenie spożycia soli, ale limitujcie też te produkty:

  • Gotowe sosy
  • Wędliny
  • Kiełbasy
  • Żółte i pleśniowe sery
  • Kiszonki i soki z kiszonek
  • Kostki rosołowe i mieszanki przyprawowe
Zobacz także
Płatki owsiane wcale nie takie zdrowe? Wykryto w nich metale ciężkie, toksyny i inne groźne związki

Metale ciężkie w płatkach owsianych. Producenci się bronią i zarzucają badaczom manipulację!

Dieta dla zdrowej wątroby. Co jeść, żeby wesprzeć wątrobę?

Dieta dla zdrowej wątroby. Co i jak jeść, żeby wesprzeć swoją wątrobę?

Przyny puchnięcia nóg

Wiele przypadków pchnięcia to właśnie problem z nagromadzeniem wody w organizmie z powodu małej podaży płynów lub zbyt dużego spożycia soli. Puchnięcie nóg może być jednak bardzo ważnym objawem innych chorób. Nie bagatelizujcie go i koniecznie skonsultujcie to z lekarzem. Przyczyną puchnięcia nóg może być także:

  • Zapalenie osierdzia
  • Choroby nerek
  • Obrzęki limfatyczne
  • Ciąża i zmiany hormonalne z tym związane
  • Różnorodne choroby serca: niewydolność serca, zaburzenia krążenia żylnego i inne

Jeśli mocno puchną wam nogi, koniecznie zasięgnijcie porady lekarza. Jeśli on nie stwierdzi żadnych z powyższych problemów zdrowotnych, być może przyczyną jest właśnie niewłaściwa dieta. Do puchnięcia przyczynia się także siedzący tryb życia. Spacerujcie, chodźcie i wstawajcie często z kanapy i fotela. Dzięki temu przywrócicie prawidłowe krążenie i pozbędziecie się może problemu.

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

Jesteście na diecie? Zwróćcie uwagę na to, kiedy się ważycie. Wahania wagi mogą być olbrzymie
Adobe Stock
Newsy
Jesteście na diecie? Zwróćcie uwagę na to, kiedy się ważycie. Waga może płatać figle
Ważenie nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać! Cyferki pokazują wzrost masy? To wcale nie musi być prawda.

Po przejściu na dietę najczęściej oczekuje się szybkich efektów, stąd częste ważenie. To jednak wielki błąd! Wszyscy dietetycy zalecają regularne ważnie maksymalnie co kilka dni-tydzień. Wtedy jesteście w stanie zauważyć realny spadek lub wzrost wagi.  Dlaczego nie wolno się zbyt często ważyć Niektóre osoby na diecie potrafią ważyć się nawet kilka bądź kilkanaście razy dziennie! Jest to zupełnie bez sensu, ponieważ waga stale skacze i nie ma to niczego wspólnego z autentycznym tyciem. Chudnięcie i tycie to proces znacznie dłuższy niż jeden dzień, więc jeśli zauważacie wahania wagi na przestrzeni 1-2 dni, prawdopodobnie są to: Różnice w zawartości wody w organizmie Spożycie dużej ilości soli poprzedniego dnia (sól zatrzymuje wodę) Zjedzenie ostatniego posiłku o późniejszej godzinie poprzedniego dnia Nadchodząca miesiączka (która również wpływa na zatrzymanie wody w organizmie) Przebyta właśnie aktywność fizyczna Opuchlizna (na skutek wysiłku lub upału) Waga może być także wyższa, jeśli dokuczają wam wzdęcia i ból brzucha . Sygnalizuje to na ogół problem trawienny. Kiedy należy się ważyć?  Jeśli chcesz uzyskać jak najbardziej miarodajny wynik ważenia, zadbaj o to, aby odbywało się ono zawsze: Rano Na czczo Po wypróżnieniu Na tym samym urządzeniu Cyfra na wadze nie jest równoznaczna z tkanką tłuszczową. Tak naprawdę organizm człowieka składa się w większości z wody (nawet w 70 proc.). Warto też wiedzieć, że liczby na wadze mogą wynikać również z rodzaju ostatniego posiłku: jeśli składał się on w większości z węglowodanów, organizm zatrzyma więcej wody, a co za tym idzie – pokaże większą wagę podczas pomiaru. Niektórzy dietetycy radzą również,...

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...

Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Adobe Stock
Newsy
Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Obrzęki i opuchlizna ciała spowodowane są zatrzymaniem wody w organizmie. Problem ten da się jednak zniwelować odpowiednią dietą.

Dieta przeciw obrzękom może zdziałać cuda na opuchnięte dłonie, nogi czy twarz. Układając odpowiedni jadłospis pod predyspozycje do puchnięcia można spodziewać się także utraty 2-3 kilogramów masy ciała. Będzie to nagromadzona w organizmie woda , której wydalenie sprawi, że poczujecie się smuklejsi i lżejsi. Podpowiadamy, jakie produkty doskonale pozbywają się nadmiaru wody, a które wzmagają jej gromadzenie. Jakie produkty zatrzymują wodę w organizmie? Jeśli macie tendencję do zatrzymywania wody, powinniście bezwzględnie unikać produktów bogatych w sól. Jednak nie chodzi tu tylko o potrawy z dużą ilością tej przyprawy, ale także wysokosodową wodę mineralną , paczkowane wędliny , słone przekąski, paczkowane pieczywo, słodycze , gotowe dania czy żywność przetworzona.  Obrzęki często są spowodowane także nadmiernym spożyciem alkoholu, słodkich napojów gazowanych oraz tych zawierających duże ilości kofeiny ( kawa , energetyki czy napoje izotoniczne). Co jeść, żeby nie puchnąć? Podstawą w diecie na obrzęki jest żywność bogata w potas taka jak figi, morele, rodzynki czy banany. To właśnie ten pierwiastek wspomaga pracę organizmu i reguluje gospodarkę wodną. Owoce bogate w potas są jednak często kaloryczne i pełne cukru, dlatego równie dobrze możecie sięgnąć po warzywa: pomidory, ziemniaki, marchew czy seler. Jadłospis osoby zmagającej się z częstą opuchlizną powinien być także bogaty w oczyszczające cytrusy, rośliny strączkowe, kaszę gryczaną oraz orzechy czy pestki. Nadmiaru wody pomogą pozbyć się też herbaty ziołowe z mięty, skrzypu czy dziurawca oraz wszystkie produkty działające moczopędnie: czereśnie, truskawki, pietruszka, ogórki, żurawina czy cebula. Źródło: Poradnik Zdrowie