Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko wielcy producenci warzyw
Flickr
Newsy

Sprytny trik na przyspieszenie dojrzewania papryki. Te sztuczki znają tylko producenci warzyw

Sezon na paprykę wkracza w decydującą fazę. W sklepach pełno już promocji na czerwoną, słodką, zieloną czy też żółtą paprykę. Na przydomowych ogródkach także pojawiają się już pierwsze sztuki. Niestety niektóre jeszcze nie nadają się do spożycia. Jak pomóc im w dojrzewaniu?

Wielu niecierpliwych aż przebiera nogami, żeby zakosztować pierwszych w tym sezonie własnych papryk. Jedni lubią zajadać się papryką na przykład z chlebem posmarowanym masłem, drudzy dodają ją do sałatek.

Najchętniej w okresie letnim paprykę wykorzystuję się do różnego rodzaju leczo. W tak zwanej polskiej wersji tego dania, papryka stanowi niejako tło dla cukinii, ale za to w kanonicznej wersji węgierskiej, to całe danie oparte jest na papryce. Niedawno pouczał w tej kwestii Polaków sam Robert Makłowicz, który może pochwalić się madziarskim pochodzeniem.

Nie bez kozery wspominamy właśnie o Węgrzech, bo to właśnie ten kraj uchodzi w Europie za stolicę papryki. Ma to swój związek z historią. Węgrzy, odcięci kilkaset lat temu od czarnego pieprzu w wyniku tureckiej inwazji, zaczęli ostrzyć swoje potrawy właśnie sproszkowaną papryką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można przyspieszyć dojrzewanie papryki po jej zerwaniu?

Dzisiaj trudno już o jakiekolwiek sztandarowe danie węgierskie bez dodatku papryki. To warzywo ma oczywiście swoich wielkich amatorów także i w Polsce. Jak więc przyspieszyć dojrzewanie pierwszych papryk w tym sezonie?

Jeśli widzicie na waszych paprykowych krzaczkach pierwsze papryczki o okazałych już kształtach, które jednak wciąż są zbyt zielone, wcale nie oznacza, to że nie można ich zerwać, by nieco przyspieszyć proces ich dojrzewania wobec kapryśnej pogody za oknem.

W tym celu warto wykorzystać trik, który jest czymś zupełnie normalnym w procesie zbioru i przygotowania do sprzedaży papryki przez masowych producentów i przetwórców warzyw. Chodzi o wykorzystanie etylenu.

Spokojnie, etylen, czyli po prostu eten, to nie żaden konserwant ani inny sztuczny dodatek, który odbiera warzywom ich naturalne właściwości. Etylen to nic innego jak występujący w naturze gaz, który jest swego rodzaju hormonem dla niektórych dojrzewających warzyw.

Zobacz także
Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny

Przepis na gulasz wołowy z papryką. Wspaniały obiad dla całej rodziny

Jak przyspieszyć dojrzewanie papryki w łatwy i bezpieczny sposób?

Zalicza się do nich między  innymi papryka. Kontakt z etylenem sprawia, że papryka szybciej nabiera satysfakcjonującego, czerwonego i apetycznego koloru i prędzej staje się przydatna do spożycia. Jak więc uzyskać taki efekt, nie mając wiedzy i doświadczenia wielkich paprykowych farmerów?

Etylen wydzielają inne warzywa i owoce. Co to oznacza? Jeśli położycie przy zielonej papryce banana, jabłko lub pomidora, miejcie pewność, że wasza papryka dojrzeje znacznie szybciej. Nie bez racji często papryka jest nawet uprawiana w ogródkach tuż obok pomidorów – wszystko po to, by po prostu wcześniej stała się czerwona i zdatna do spożycia.

Źródło: dionp.pl

Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Flickr
Newsy
Przechowujecie paprykę w ten sposób? Lepiej przestańcie, bo zepsuje się w mgnieniu oka
Papryka już dojrzewa na przydomowych ogródkach. Jeszcze wcześniej jednak, zanim zdążycie skosztować swoich własnych czerwonych warzyw, pojawia się jak co roku możliwość zakupu świeżej, tegorocznej papryki już od rolników.

W innym naszym artykule pisaliśmy już o tym, w jaki sposób wielcy farmerzy przyspieszają proces dojrzewania papryki , wykorzystując działanie gazu o nazwie etylen. Tę sztuczkę możecie zastosować na mniejszą skalę także w swoim domu, używając m.in. pomidora czy banana. Nieraz zdarza się jednak, że następuje problem niemal odwrotny. Chodzi o klęskę urodzaju papryki. Przecież po obfitych zbiorach nie wszystkie uda się zjeść za jednym razem na kanapkach czy w postaci leczo . Podobnie sytuacja może wyglądać po zakupie większej ilości w supermarkecie. Jak przechowywać dojrzałą paprykę? Co z tym paprykowym fantem począć? Kluczem jest odpowiednie przechowywanie papryki. Jak już wspomnieliśmy, dojrzała papryka nie powinna w przeciwieństwie do tej niedojrzałej być wystawiona na działanie etylenu. Dlatego też gdziekolwiek chcielibyście przechowywać dojrzałą, czerwoną paprykę, sprawdźcie, czy nie znajdzie się ona pod wpływem warzywa lub owocu emitującego etylen, przyspieszający dojrzewanie. Wpływ etylenu na paprykę w lodówce blokuje niemal w zupełności foliowy woreczek. W przeciwieństwie do wielu innych warzyw, papryka dobrze znosi pobyt w takim opakowaniu w lodówce. Poza nią jest to zaś absolutnie niedopuszczalne i natychmiast poskutkuje zepsuciem warzywa. Wydaje się, że to właśnie lodówka jest najodpowiedniejszym miejscem do przechowywania dojrzałej papryki. Warzywo włożone do foliowego woreczka nie tylko uniknie tam tak zwanego przejrzenia, ale także dzięki folii uniknie zwiotczenia i utraty wilgoci. W jakiej temperaturze w lodówce należy przechowywać paprykę? Najbardziej optymalną temperaturą dla papryki w lodówce jest według specjalistów ok.  7,5 st. C. W takim otoczeniu papryka jest w stanie „wytrzymać” w lodówce, w foliowym woreczku nawet przez cały miesiąc. Tego...

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Adobe Stock
Newsy
Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? Oto prosta metoda, która naprawdę działa
Wasze gruszki są jeszcze niedojrzałe i twarde? Przedstawiamy wam pewien prosty trik, który w mig przyspieszy ich dojrzewanie.

Jak powinna smakować idealna gruszka ? Jej skórka powinna być zwarta, a wnętrze jędrne, soczyste i bardzo dojrzałe. Co jednak jeśli nasza gruszka nie jest jeszcze w pełni dojrzała i jest tak twarda, że ledwo daje się ją ugryźć? Możecie w łatwy sposób przyspieszyć dojrzewanie gruszek. Podpowiemy wam, jak to zrobić. Jak przyspieszyć dojrzewanie gruszek? W sklepach trudno jest znaleźć odpowiednio dojrzałe gruszki. Owoce te albo są przejrzałe, miękkie i zaczynają gnić, albo wręcz przeciwnie – są twarde i niesmaczne. Idealna gruszka ma kolor żółty, co oznacza, że jest już dojrzała, ma owocowo-kwiatowy zapach i przyjemne w smaku, jędrne wnętrze. Co zrobić, gdy nasza gruszka jest niedojrzała? Dobrą wiadomością jest to, że gruszki dalej dojrzewają po zerwaniu bez żadnej ludzkiej ingerencji. Można to jednak przyspieszyć w swoim domu. Najprostszą metodą jest po prostu pozostawienie gruszek na blacie kuchennym, co powinno sprawić, że nasze owoce będą dojrzałe w około 4-7 dni, w zależności od tego, jak twarde były przy zakupie. Jeśli nie możecie czekać tak długo, możecie przyspieszyć proces dojrzewania, umieszczając gruszki w papierowej torbie i zamykając jej wieczko, aby zatrzymać w środku powietrze. Metoda ta jest skuteczna, ponieważ gruszki oraz owoce takie jak jabłka i banany, podczas leżakowania wydzielają gaz zwany etylenem, który przyspiesza dojrzewanie owoców. Jak szybko można sprawić, by gruszka dojrzała? Tak przechowywane gruszki dojrzewają w tempie od 2 do 4 dni, ale jeśli nawet to jest dla was zbyt długo, spróbujcie dodać do torebki kilka dojrzałych jabłek lub bananów . Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej produkuje etylenu, więc w pełni dojrzałe owoce bardzo szybko dodadzą waszym gruszkom dojrzałości i to w zaledwie 1-3 dni. Do tego procesu można użyć dowolnych...

papryka faszerowana przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy przepis na przepyszną faszerowaną paprykę. Takiego farszu jeszcze nie próbowałaś
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na kolację ze znajomymi? Najlepsze będą faszerowane papryki! Szczególnie z tego przepisu – są naprawdę wyjątkowe!

Wiele potraw, takich jak gulasz węgierski czy leczo swój wyjątkowy aromat zawdzięcza papryce. To wyjątkowe warzywo fantastycznie smakuje, dlatego jest świetną przyprawą do wielu dań. A próbowaliście zrobić obiad, którego podstawą są papryki? Wypróbujcie ten przepis! Sposób na faszerowaną paprykę Papryka nadziewana to doskonały pomysł na obiad czy kolację ze znajomymi. Wygląda bardzo efektownie i jak smakuje! Do tego przyrządzenie jej nie jest szczególnie czasochłonne oraz można przygotować wersję z mięsem i dla wegetarian. Najbardziej klasyczny przepis to papryka nadziewana mięsem z ryżem. Ważne, żeby ryż był klejący, a nie sypki! Zamiast ryżu można użyć zblendowanej cukinii, pasternaku lub pietruszki – najważniejsze, żeby farsz miał „spoiwo” i nie rozpadał się. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa można użyć grzybów z warzywami i ryżem. Warto też dodać do farszu podsmażaną, młodą kapustę. Doda niesamowitego aromatu! Przepis na paprykę faszerowaną kiełbasą i jajkiem Takiej nadziewanej papryki na pewno jeszcze nie jadłyście! Wystarczą te składniki: 0,5 kg mielonego mięsa 6 jajek 5 czerwonych papryk 2 kiełbasy 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Papryka ostra mielona Przyprawa do grilla Sól Pieprz Przygotowanie Do miski wbijamy 1 jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, mąkę, przyprawę do grilla, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Z umytych papryk wykrawamy środki i pozbywamy się pestek. Kiełbasę kroimy w plastry. Papryki nadziewamy warstwami, na przemian mięso i plastry kiełbasy. Na sam koniec zostawiamy tyle miejsca, by zmieściło się jajko. Na wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym układamy papryki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy...