Sznycel po wiedeńsku
gotujmy.pl/robertjankopp
Newsy

Spróbujcie tych nieziemskich sznycli po wiedeńsku, a zapomnicie o schabowych na długi czas

Sznycel wiedeński to klasyk kuchni austriackiej. To ich narodowy przysmak znany na całym świecie!

Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszny sznycel wiedeński

Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ  rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.

Wyborny sznycel po wiedeńsku

W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku. Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu, serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone.

Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem.  Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych.

Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 10 dkg mąki pszennej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy

Sposób przygotowania:

  1. Z udźca cielęcego  wykrawamy kotlety.
  2. Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm.
  3. Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Jajka roztrzepujemy.  Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej.
  5. Tak przygotowane płaty smażymy  w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  6. Na końcu smażymy jajka sadzone, i układamy je na  sznyclach.

I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy sylwestrowy de volaille pod słońcem. Prawdziwe niebo w gębie
Sylwester to doprawdy najbardziej wystrzałowy dzień w roku. Wymaga więc od nas iście wystrzałowego dania, by zachwycić gości!

Kotlet de volaille – nie można chyba wyobrazić sobie bardziej francuskiej nazwy na jakiekolwiek danie. Tymczasem ta smaczna potrawa wcale nie pochodzi znad Sekwany. To bowiem specjalność kuchni rosyjskiej! Aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę nazewnictwa popularnego „dewolaja”, możemy dodać, że w rosyjskojęzycznym świecie to smaczne danie funkcjonuje dziś jako „kotlet po kijowsku”… Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem, swoje korzenie mają właśnie w XIX-wiecznym Imperium Rosyjskim. Skąd wzięła się więc ta majestatycznie brzmiąca francuska nazwa „de volaille”? Legenda głosi, że szynkarze z Rosji i Ukrainy starali w ten właśnie osobliwy sposób reklamować nowo przyrządzone kotlety. Po francusku „de vollailie” oznacza po prostu „z drobiu”. Już teraz zrozumiałe jest więc, dlaczego ta francuskojęzyczna potrawa popularna jest tylko we wschodniej Europie – we Francji mało kto o niej słyszał. Ale czy to ważne? Istotniejsze dla nas jest to, że ten rosyjski kulinarny wynalazek jest naprawdę smaczny! Przepis na kotlet de volaille Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 g masła Kilka łyżek bułki tartej Kilka łyżek mąki 1 jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy Opcjonalnie – ser żółty (np. oscypek) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze placki, a następnie solimy i pieprzymy. Na każdym kotlecie układamy pokrojone  masło i zawijamy w coś na kształt roladek. W wersji z serem żółtym, w tym momencie wkładamy go do naszych de volaille’ów. Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Obtaczamy roladki w mące, jajku i bułce, a potem smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z...

Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
Lubicie jeść kotlety mielone? Jeśli tak to koniecznie sprawdźcie nasz przepis na proste i pyszne kotlety mielone z wołowego mięsa z dodatkiem podsmażanej cebulki. Smakują naprawdę wybornie!

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce - absolutny klasyk naszej rodzimej kuchni. W tradycyjnej wersji przygotowuje się je poprzez połączenie świeżo zmielonego mięsa z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, cebulką, ząbkiem czosnku i przyprawami – solą i pieprzem. Całość, po uformowaniu w kotleciki i obtoczeniu w bułce tartej, smaży się na rumiano na oleju. Do przygotowania kotletów mielonych najczęściej używa się mięsa wieprzowego, rzadziej – z indyka lub mięsa drobiowego. A co powiecie na kotlety mielone z mięsa wołowego? Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką Wołowe kotlety mielone z cebulką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Danie powstaje w mig i smakuje genialnie w połączeniu z ziemniakami i surówką. Przygotujcie je na obiad a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że w mig znikną z talerzy. Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 3 łyżki wody 1 spora cebula 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne....

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dewolaje z tym dodatkiem rządzą. Aż trudno uwierzyć, czym zostały nadziane. Pomysł jest wręcz genialny
Masło, masło z pietruszką, a może ser? Dodatków do kotletów z kurczaka, czyli popularnych dewolajów jest co niemiara. A co powiecie na oscypka?

Kotlet de volaille mimo swej nazwy wcale nie pochodzi z Francji. Jako pierwsi tego rodzaju zawijasy z drobiowego mięsa zaczęli przyrządzać kucharze w Rosji i na Ukrainie. De volaille po francusku oznacza ni mniej, ni więcej jak: „z drobiu”. Francuska nazwa miała po prostu zachęcić wybrednych klientów szynków i restauracji do zakupu takiego wyrobu. Kotlety z ubijanego drobiu z dodatkami są popularne i u nas. Przyrządzając dewolaja, musicie pamiętać o przekrojeniu fileta na pół, a potem właściwym jego zawinięciu. Po drodze jest jeszcze oczywiście ubicie go delikatnie tłuczkiem do mięsa. Podczas zawijania postarajcie się, by przekrojona część fileta znalazła się wewnątrz kotleta. Dzięki temu kotlet będzie stabilniejszy, a  wasze dodatki nie powinny wypłynąć na wierzch. Takie jak np. oscypek. Podhalański ser genialnie pasuje do smażonej w panierce piersi kurczaka. Spróbujcie! Dewolaj z oscypkiem - przepis Składniki:  2 piersi z kurczaka 2-3 oscypki Sól i pieprz Mąka pszenna Bułka tarta 2 jajka Olej do smażenia Przygotowanie: Piersi przekrójcie na pół i delikatnie rozbijcie na większe placki z użyciem folii spożywczej. Uważajcie, by mięso się nie porwało podczas ubijania. Ubity filet z piersi doprawcie solą i pieprzem. Do środka włóżcie podłużny kawałek oscypka i zawijajcie dewolaja w podobny sposób, jak zawija się gołąbki. Panierujcie kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażcie kotlety na oleju przez kilka minut na średnim ogniu, tak długo, by uzyskały złoty kolor i dosmażyły się w środku. Podawajcie z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego!

Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
krystyna330/Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kotlet po parysku? Prosty przepis na tani i smaczny obiad
Kotlet po parysku różni się od klasycznego schabowego jednym szczegółem! Wiesz, o jaki chodzi?

Kotlety schabowe to absolutny klasyk w polskiej kuchni. Od dziesiątek lat serwuje się je na rodzinnych, niedzielnych obiadach, a nawet na co dzień. Chociaż są one dość kaloryczne, ciężko odmówić sobie tego dania przygotowanego na świeżo przez seniorkę rodu w towarzystwie gotowanych ziemniaków i mizerii…  Jest to bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, w której kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso (cienko rozbite!). Każda pani domu ma jednak swój własny przepis na ten specjał. Czasem różni się on konkretną przyprawą, czasem jest on podawany z innymi warzywami, a czasem sekretem jest panierka.  Kotlet paryski – jak go przyrządzić? Kotlet paryski to tak naprawdę kotlet schabowy, który przed usmażeniem obtacza się także w mące. Chociaż trik ten stosuje wiele gospodyń domowych, nie każda zdaje sobie sprawę, że taka odmiana schabowego nazywana jest kotletem paryskim. Otulanie mięsa mąką sprawia, że panierka jest nieco grubsza i bardziej chrupiąca. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis, w którym zawarte są niezbędne proporcje do przygotowania najpyszniejszej panierki.  Przepis na schabowy po parysku Składniki: schab bez kości (600 gr) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso schabowe kroimy na plastry i każdy plaster ubijamy cienko tłuczkiem.  Następnie przygotowujemy jajko z przyprawami.  Każdego kotleta obtaczamy w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.  Podajemy z ziemniakami i surówką. Kotlet schabowy w tej panierce jest bardzo smaczny. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak...