Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego.
Pyszny sznycel wiedeński
Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.
Wyborny sznycel po wiedeńsku
W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku. Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu, serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone.
Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem. Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych.
Zobacz także:
Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- 10 dkg mąki pszennej
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy
Sposób przygotowania:
- Z udźca cielęcego wykrawamy kotlety.
- Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm.
- Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Jajka roztrzepujemy. Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej.
- Tak przygotowane płaty smażymy w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Na końcu smażymy jajka sadzone, i układamy je na sznyclach.
I gotowe!
Źródło: gotujmy.pl