Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego.

Pyszny sznycel wiedeński

Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ  rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.

Wyborny sznycel po wiedeńsku

W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku. Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu, serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone.

Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem.  Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych.

Zobacz także:

Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 10 dkg mąki pszennej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy

Sposób przygotowania:

  1. Z udźca cielęcego  wykrawamy kotlety.
  2. Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm.
  3. Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Jajka roztrzepujemy.  Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej.
  5. Tak przygotowane płaty smażymy  w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  6. Na końcu smażymy jajka sadzone, i układamy je na  sznyclach.

I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl