Sznycel po wiedeńsku
gotujmy.pl/robertjankopp
Newsy

Spróbujcie tych nieziemskich sznycli po wiedeńsku, a zapomnicie o schabowych na długi czas

Sznycel wiedeński to klasyk kuchni austriackiej. To ich narodowy przysmak znany na całym świecie!
Magdalena Kieblesz
styczeń 13, 2021

Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pyszny sznycel wiedeński

Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ  rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie.

Wyborny sznycel po wiedeńsku

W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku. Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu, serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone.

Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem.  Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych.

Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 10 dkg mąki pszennej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy

Sposób przygotowania:

  1. Z udźca cielęcego  wykrawamy kotlety.
  2. Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm.
  3. Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Jajka roztrzepujemy.  Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej.
  5. Tak przygotowane płaty smażymy  w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  6. Na końcu smażymy jajka sadzone, i układamy je na  sznyclach.

I gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej
Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.
Magda Borucińska
styczeń 13, 2021

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się podczas długich zimowych dni, gdy temperatura za oknem zdecydowanie nie rozpieszcza. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba. Przepis na węgierską zupę gulaszową Składniki 600 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 duże czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
stek wołowy w kolorowym pieprzu przepis
Gotujmy.pl/Babcia Halinka
Newsy Rozpływające się w ustach steki wołowe w kolorowym pieprzu. Idealne na obiad i na kolację
Choć stek wołowy to klasyk kuchni amerykańskiej, Polacy go uwielbiają. Jedni przepadają za jego mocno czerwonym wnętrzem, inni cenią sobie dobrze wysmażony brąz. Bez względu na to, którą wersję wolicie, mięso obtoczone w kolorowym pieprzu z pewnością zasmakuje każdemu z was!
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

Steki wołowe w kolorowym pieprzu to idealny pomysł nie tylko na obiad, ale również na wczesną kolację. Zaserwowane w towarzystwie gotowanych warzyw, zachwycą całą waszą rodzinę i przybyłych gości. Zaufajcie nam, ten przepis nie ma sobie równych. Jedyne o czym musicie pamiętać to odpowiedni czas, który mięso spędza na patelni. W końcu niektórzy lubią jadać steki średnio wysmażone, a inni krwiste. W zależności od tego powinniście je grillować od 3 do nawet 7 minut. Powodzenia! Steki wołowe w kolorowym pieprzu Będziecie potrzebować 4 steki wołowe 1 łyżka masła Olej Przyprawy: sól, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i kilka ziarenek czerwonego pieprzu Przygotowanie Steki dokładnie umyjcie po bieżącą wodą, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane mięso natrzyjcie odrobiną oleju. Czerwony pieprz umieśćcie w moździerzu i rozgniećcie (nie jest to konieczne, przyprawa może równie dobrze zostać wykorzystana w całości). W małej miseczce umieśćcie czerwony oraz zielony pieprz. W tak przygotowanej mieszance obtoczcie brzegi waszych steków (tak jak na zdjęciu). Mięso umieśćcie w lodówce na ok. 1 godzinę. Na patelni rozgrzejcie olej i masło, a następnie umieśćcie na niej schłodzone i posolone steki. Mięso smażcie na dużym ogniu, z obu stron, przez ok. 5-6 minut (po ok. 3 minuty na każdej ze stron, wtedy będzie średnio wysmażony). Gotowe! Źródło: gotujmy

Przeczytaj
Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy Wyjątkowa czarna karkówka idealna na kanapki. Takiej dobrej kupicie w żadnym sklepie
Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję. Czy się charakteryzuje schab karkowy? To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin. Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane. Jak wybrać karkówkę? Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa. Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe. Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy. Karkówka pieczona Karkówka wieprzowa dobrej...

Przeczytaj