
Gdy przyjdzie sezon na kalafiora, warto maksymalnie go wykorzystać. To smaczne i pełne witamin warzywo można przyrządzić na wiele sposobów, np. wykorzystać do zrobienia zupy jarzynowej, jarskich kotletów albo po prostu ugotować i polać bułką tartą z masłem.
Niektórzy kalafiora gotują w całości, ale większość woli go po prostu podzielić na różyczki i pokroić. Tak jest łatwiej, wygodniej i szybciej. Pójdzie wam jeszcze sprawniej, gdy odpowiednio pokroicie kalafiora przed wrzuceniem go do garnka.
Jak sprytnie pokroić kalafiora?
Podzielenie kalafiora na różyczki może stanowić wyzwanie. Da się to jednak zrobić łatwo i bez bałaganu. Weźcie niewielki, ale dobrze naostrzony nóż i zacznijcie od usunięcia liści. Nie wyrzucajcie ich - są jadalne i można je później wykorzystać np. do zrobienia zupy. Dobrym sposobem na niemarnowanie takich „skrawków” jest ich mrożenie - po tygodniu gotowania, w zamrażarce będziecie mieli cały woreczek składników na bulion warzywny.
Teraz należy sprytnie ciąć łodygę kalafiora wzdłuż tak, by odpadały od niej różyczki. W ten sposób bardzo szybko i bez nadmiernego „kruszenia”, kalafior będzie gotowy do dalszych przygotowań. Bardziej zwartą część warzywa, znajdującą się z wierzchu, wystarczy delikatnie rozdzielić dłońmi lub przeciąć nożem.
Dlaczego warto jeść kalafiora?
Kalafior zawiera w sobie wiele cennych witamin i minerałów, dlatego warto jeść to warzywo jak najczęściej, gdy tylko przyjdzie na nie sezon. W kalafiorze znajdziecie m.in. witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Jest też źródłem fosforu, potasu, wapnia, sodu, magnezu, manganu, żelaza oraz cynku i miedzi.
Należy też wspomnieć oczywiście o błonniku pokarmowym, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego.
Jak wykorzystać kalafiora w kuchni?
Wybraliśmy dla was kilka ciekawych inspiracji od użytkowników Gotujmy.pl na potrawy z kalafiora. Zobaczcie, co można z niego przygotować: