Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy

Sprawdzacie ciśnienie zaraz po obfitym obiedzie? To kiedy się badacie, ma wpływ na wynik

Badanie ciśnienia od lat jest już standardem w leczeniu chorób krążenia. Wielu wciąż robi to jednak w nieprawidłowy sposób.

Zacznijmy od krótkiej lekcji historii. Ciśnieniomierz wymyślił niejaki Scipione Riva-Rocci. Włoski pediatra wprowadził pomiary ciśnienia do światowej medycyny w 1896 roku. Jego pomysły rozwinęli już inni naukowcy - Friedrich Daniel von Recklinghausen i Nikołaj Korotkow.

Minęło już od tego czasu wiele lat, ale mierzenie ciśnienia w nieprawidłowy sposób wciąż jest nagminnym błędem popełnianym przez całe mnóstwo osób cierpiących na choroby krążenia. Błędne pomiary mogą przynieść naprawdę fatalne konsekwencje.

Jakie? Nietrudno sobie to wyobrazić. Jednym z przypadków może być niedoszacowanie problemów z nadciśnieniem po uzyskaniu nieprawidłowego, zbyt niskiego pomiaru w odniesieniu do stanu rzeczywistego. Problem może pojawić się także w przeciwnym wypadku.

Niestety często zdarza się, że lekarze w swoim zabieganiu nie pamiętają o tłumaczeniu pacjentom tak podstawowych spraw, jak choćby właściwy sposób sprawdzania ciśnienia tętniczego krwi we własnym domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co sprawia, że wynik pomiaru ciśnienia może być niemiarodajny?

Jakie błędy można popełnić podczas pomiaru? W czasie mierzenia ciśnienia aparatem elektronicznym:

  • Nie można prowadzić żadnych rozmów,
  • Wykonywać żadnych czynności czy ruchów
  • Zakładać nogi na nogę lub przyjmować inne nienaturalne pozycje, inne od pozycji siedzącej

O tym wiedzą raczej wszyscy. Innym powszechnym, ale często lekceważonym błędem jest jednak nieodpowiednie podejście do tematu pod kątem jedzenia i picia.

By pomiar ciśnienia tętniczego krwi był miarodajny i dokładny, warto przed włożeniem mankietu ciśnieniomierza 3 cm nad dołem łokciowym usiąść na kilka minut w jednej pozycji i odczekać w ciszy kilka minut. Oprócz tego absolutną koniecznością jest niepicie kawy na co najmniej pół godziny przed pomiarem.

Zobacz także
Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty

Oto naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty

Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki

Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki

Dlaczego nie można jeść przed sprawdzaniem ciśnienia tętniczego krwi?

Oprócz tego wielu zapomina o tym, że przez taki sam czas przed sprawdzaniem ciśnienia tętniczego – czyli pół godziny – trzeba unikać spożywania jakichkolwiek posiłków. Obfity obiad zjedzony przed pomiarem przyniesie niedokładny, podwyższony wynik.

Innym bardzo często popełnianym błędem popełnianym przez pacjentów przed mierzeniem ciśnienia jest nieopróżnienie pęcherza przed badaniem. Wizyta w toalecie uspokaja i sprawia, że poczyniony pomiar jest o wiele bardziej miarodajny.

Co ciekawe, wszystkie te czynniki, a także kwestia stresu, zdenerwowania i zmęczenia, sprawia że wyniki badania ciśnienia w gabinecie lekarskim często są po prostu znacznie zawyżone. Już sama rozmowa z lekarzem może podwyższyć ciśnienie o spore wartości.

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

Używacie w ten sposób papieru do pieczenia? Przez to może wydzielać toksyczne związki
Newsy
Używacie w ten sposób papieru do pieczenia? Przez to może wydzielać toksyczne związki
Często korzystacie z papieru do pieczenia w swoich kuchniach? Lepiej sprawdźcie, czy robicie to dobrze, bo grozi wam pewne niebezpieczeństwo.

Papier do pieczenia to rzecz niezbędna w każdej kuchni. Używamy go do przyrządzania mięs, zapiekanek i wszelkiego rodzaju wypieków. Okazuje się jednak, że często używamy go w nieodpowiedni sposób, przez co staje się toksyczny. Zadbajcie o swoje zdrowie i sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu.  Co sprawia, że papier do pieczenia jest szkodliwy? Papier jest powleczony specjalnymi substancjami, które mogą się uwalniać do naszej żywności, jeśli używamy go w nieodpowiedni sposób. Chodzi o silikon i quilon, chroniące pergamin przed wilgocią. Choć same w sobie nie są toksyczne, stają się niebezpieczne przez 1 popularny błąd, czyli pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze .  Co prawda na opakowaniach papieru do pieczenia podane są informacje na temat maksymalnej dostosowanej do niego temperatury, jednak prawda jest taka, że niewielu z nas kiedykolwiek je czytało. Tymczasem maksymalne dopuszczalne wartości to zwykle 220 stopni Celsjusza (w przypadku silikonu) oraz 200 stopni Celsjusza (w przypadku quilonu). Pieczenie w wyższych temperaturach może wyzwalać już niebezpieczne związki. Czy można dwa razy piec na tym samym papierze do pieczenia? Kolejnym powszechnie popełnianym błędem jest wielokrotne używanie tego samego arkusza papieru . Choć wszyscy staramy się oszczędzać, to w tym przypadku nie należy tego robić, gdyż będzie z tego więcej szkody, niż pożytku. Chodzi o to, że ponownie używany papier staje się kruchy, a jego powłoka znacznie szybciej zaczyna się spalać, a to właśnie w tym momencie utleniają się z niej toksyczne substancje. Na ten moment nie ustalono jeszcze co dokładnie dzieje się z naszym zdrowiem po styczności z tymi toksynami, jednak specjaliści łączą je z reumatyzmem i zaburzeniami koncentracji. Jeśli jednak będziecie używać papieru do pieczenia zgodnie z zaleceniami producenta, nie grozi wam nic złego.

jak zrobić miękkie żeberka
AdobeStock
Newsy
Żeberka wyszły twarde jak podeszwa? Spróbujcie zrobić je tak, a będą rozpływać się w ustach
Nie ma co płakać nad wyschniętymi żeberkami – łatwo można tego uniknąć stosując się do kilku prostych rad.

Żeberka wieprzowe mogą być popisowym daniem albo koncertową klapą. Dlatego tak ważne jest, by umieć je prawidłowo przygotować! Jeśli wasze żeberka wychodzą zbyt suche i twarde, to wypróbujcie któryś z poniższych trików, a najlepiej skorzystajcie z przepisu, który podajemy w dalszej części artykułu. Co zrobić, by żeberka wyszły miękkie? Często popełnianym błędem jest wkładanie przyprawionych żeberek do razu do pieca. Taki zabieg sprawi, że będą wysuszone, twarde i niesmaczne. Dlatego, jeśli decydujecie się piec żeberka w piekarniku, to przede wszystkim najpierw powinniście je zamarynować, by odpowiednio przeszły wilgocią oraz przyprawami! Żeberka powinny poleżeć w marynacie minimum kilkanaście godzin, a najlepiej całą dobę. Innym sposobem jest gotowanie na parze – należy gotować w ten sposób żeberka przez około 20 minut i dopiero po tym czasie wstawić je do piekarnika. Za to najprostszym i sprawdzonym sposobem jest duszenie mięsa! By było smaczniejsze, przed duszeniem w garnku podsmażcie je na patelni. Właśnie tak robi się żeberka z poniższego przepisu! Przepis na miękkie żeberka z cebulą Do zrobienia mięciutkich i soczystych żeberek potrzebne wam będą poniższe składniki: 1,5 kg wieprzowych żeberek 4-5 cebul 4 łyżki masła 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sól Pieprz Przygotowanie Żeberka obmyjcie i pokrójcie w równe kawałki. Doprawcie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzejcie około 2 łyżki masła i smażcie żeberka tak, by się podpiekły z obu stron. Przełóżcie podsmażone żeberka do garnka. Obierzcie cebule i pokrójcie je w piórka. Na tej samej patelni rozpuśćcie jeszcze 2 łyżki masła i zeszklijcie na niej pokrojone cebule. Gdy się usmażą na złoty kolor, dodajcie je do garnka z żeberkami....

Ciężkostrawne jedzenie na wieczór
Adobe Stock
Newsy
Jecie te produkty na kolację? Nic dziwnego, że wasz brzuch obrasta tłuszczem
Szukacie przyczyn rosnącej zimą „oponki” na brzuchu? Być może kluczem jest wasze podejście do tematu kolacji.

Zima nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Więcej czasu spędzanego na kanapie pod kocem i przed telewizorem. To nic dobrego dla waszego zdrowia. Oprócz tego, chłodne wieczory i białe pejzaże za oknem sprzyjają większemu apetytowi. Zima sprawia też, że ludzki organizm szybciej się męczy. Słabsza wydolność, wyczerpanie, krótszy dzień – wszystko to zachęca do jedzenia tłustych, konkretnych posiłków nie tylko na obiad i śniadanie, ale także i na kolację. „Lista produktów zakazanych” Takie odżywianie to prosta droga do szybkiego przybrania na wadze. Dlatego zwłaszcza zimą powinniście być szczególnie mocno skoncentrowani na swojej diecie. W pierwszej kolejności przyjrzyjcie się swojemu jadłospisowi. Jeżeli w rubryce „kolacja” znajdują się u was tego typu produkty, lepiej rozważcie zmianę menu. Potrawy smażone – placki na sodzie, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, omlety, jajecznice, grzanki Potrawy z dodatkiem majonezu – sosy, sałatki itd. Białe pieczywo, bułki, rogaliki, chałki, drożdżówki, makarony Dżemy i słodycze Owoce świeże i suszone   Celowo na tej liście nie wymieniliśmy tak oczywistych „produktów zakazanych” wieczorem jak fast-foody i innego rodzaju niezdrowa żywność. Pułapka tkwi bowiem w zupełnie innych produktach, które wcale nie mają tak złej prasy jak frytki, hamburgery i kebaby. Błędne koło Wielkim błędem popełnianym przez większość Polaków podczas kolacji, jest mieszanie węglowodanów, czyli cukrów z tłuszczami, a także z innymi cukrami. Takie połączenia są bardzo ciężkostrawne także i w ciągu dnia, jednak na sam wieczór będą stanowiły przeogromne obciążenie dla organizmu. Uwagę zwróćcie zwłaszcza na...