Odpowiednia dieta to jeden z czynników niezbędnych do tego, by móc cieszyć się długim życiem i pozostawać w dobrej formie. Już od dawna podkreśla się, jak istotne jest to, co jemy każdego dnia. Nieprzemyślane odżywianie może szybko odbić się na naszym zdrowiu.
Ważne jest, by w diecie znalazły się takie produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych. Nie można też zapomnieć o polifenolach, które mają niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie – sprawdźcie, w czym możecie je znaleźć.
Czym są polifenole i gdzie je znaleźć?
Polifenole to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają za smak roślin i ich barwę, a także stanowią dla nich ochronę przed promieniowaniem UV, bakteriami, grzybami i owadami. Znajdziecie je w wielu owocach, warzywach i niektórych produktach spożywczych – takich, jak:
Zobacz także:
-
poziomki,
-
maliny,
-
czarne porzeczki,
-
wiśnie,
-
morele,
-
jagody,
-
winogrona,
-
żurawina,
-
czerwona cebula,
-
seler naciowy,
-
kakao,
-
herbata,
-
zielona herbata,
-
czerwone wino.
Lista cennych roślin jest bardzo długa, jednak produktem, w którym znajdziecie najwięcej polifenoli, są winogrona – a dokładniej ich pestki. Nie mają wielu zwolenników, przekonacie się jednak, że warto włączyć je do swojej diety.
Właściwości prozdrowotne pestek winogron
Niepozorne pestki winogron, bogate w polifenole, odznaczają się szeregiem właściwości prozdrowotnych:
-
Profilaktyka antynowotworowa – polifenole są silnymi przeciwutleniaczami. To oznacza, że opóźniają starzenie się, a także mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
-
Zdrowe serce – według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych, polifenole zawarte w pestkach winogron mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz ryzyko chorób układu krążenia.
-
Wzmocnienie odporności – znajdujące się w pestkach polifenole mają silny pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Warto je jeść zwłaszcza w sezonie grypowym.
Pestki najlepiej jeść na surowo, wraz z winogronami. Możecie też zaopatrzyć się w olej z pestek winogron i wykorzystywać go w kuchni do przyrządzania sałatek.