Spowalniają starzenie i obniżają poziom cholesterolu. Ten produkt zawiera ich najwięcej
AdobeStock
Newsy

Spowalniają starzenie i obniżają poziom cholesterolu. Ten produkt zawiera ich najwięcej

Wiele osób unika tego produktu jak ognia – zupełnie niepotrzebnie. Sprawdźcie, jakie ma wspaniałe właściwości.

Odpowiednia dieta to jeden z czynników niezbędnych do tego, by móc cieszyć się długim życiem i pozostawać w dobrej formie. Już od dawna podkreśla się, jak istotne jest to, co jemy każdego dnia. Nieprzemyślane odżywianie może szybko odbić się na naszym zdrowiu.

Ważne jest, by w diecie znalazły się takie produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych. Nie można też zapomnieć o polifenolach, które mają niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie – sprawdźcie, w czym możecie je znaleźć. 

Czym są polifenole i gdzie je znaleźć?

Polifenole to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają za smak roślin i ich barwę, a także stanowią dla nich ochronę przed promieniowaniem UV, bakteriami, grzybami i owadami. Znajdziecie je w wielu owocach, warzywach i niektórych produktach spożywczych – takich, jak:

  • poziomki,

  • maliny,

  • czarne porzeczki,

  • wiśnie,

  • morele,

  • jagody,

  • winogrona,

  • żurawina,

  • czerwona cebula,

  • seler naciowy,

  • kakao,

  • herbata,

  • zielona herbata,

  • czerwone wino.

Lista cennych roślin jest bardzo długa, jednak produktem, w którym znajdziecie najwięcej polifenoli, są winogrona – a dokładniej ich pestki. Nie mają wielu zwolenników, przekonacie się jednak, że warto włączyć je do swojej diety. 

Zobacz także
Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł

Pijcie codziennie pół szklanki tego napoju. To domowy eliksir na długowieczność za grosze

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie

Właściwości prozdrowotne pestek winogron

Niepozorne pestki winogron, bogate w polifenole, odznaczają się szeregiem właściwości prozdrowotnych:

  • Profilaktyka antynowotworowa – polifenole są silnymi przeciwutleniaczami. To oznacza, że opóźniają starzenie się, a także mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

  • Zdrowe serce – według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych, polifenole zawarte w pestkach winogron mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz ryzyko chorób układu krążenia. 

  • Wzmocnienie odporności – znajdujące się w pestkach polifenole mają silny pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Warto je jeść zwłaszcza w sezonie grypowym. 

Pestki najlepiej jeść na surowo, wraz z winogronami. Możecie też zaopatrzyć się w olej z pestek winogron i wykorzystywać go w kuchni do przyrządzania sałatek. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dokuczają wam nerki i problemy skórne? Herbatka z tych liści przyniesie ukojenie
AdobeStock
Newsy
Dokucza wam ból nerek i problemy skórne? Herbatka z tych liści przyniesie ukojenie
Lubicie domowe herbatki na różne dolegliwości? Zerwijcie liście tej rośliny, która właśnie owocuje i zróbcie z niej zdrową herbatę.

Gdy różne dolegliwości dają o sobie znać, warto zastosować właściwe remedium, które sobie z nimi poradzi. Jeśli preferujecie naturalne, ludowe metody, wypróbujcie herbatkę z liści winogron - pomoże na problemy z nadciśnieniem, nerkami, ale nie tylko. Sprawdźcie, jak ją zrobić.  Właściwości zdrowotne winogron  Winogrona oraz ich liście są pełne witamin, składników odżywczych i substancji, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. W winogronach znajdziecie przede wszystkim polifenole - antyoksydanty, które spowalniają starzenie się, a także mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto, znajdują się w nich: pektyny garbniki zdrowe cukry witamina A witamina B1 witamina B2 witamina C Winogrona posiadają też zdolność do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.  Z kolei liście winogron znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i domowym leczeniu. Na południu Europy liście te (często ukiszone) wykorzystuje się do robienia niewielkich gołąbków. A jakie jest ich działanie lecznicze?  Liście winogron działają łagodząco w przypadku problemów z nerkami (działają moczopędnie), wątrobą, a także sercem - mogą zapobiegać miażdżycy czy zakrzepom. Ponadto, liście winogron wykazują działanie przeciwzapalne. Z tego względu herbatka z liści przynosi ukojenie przy bólu gardła, a także wspomaga gojenie się ran. Stosowana bezpośrednio na skórę pomoże zmniejszyć objawy trądziku.  Przepis na herbatkę z liści winogron Do przygotowania herbatki potrzebnych wam będzie kilka świeżych liści winogron. Najlepsze są wtedy, gdy roślina kwitnie i owocuje. Teraz, gdy winogrona są dojrzałe jest ostatni dzwonek na zebranie liści i wykorzystanie ich do zrobienia herbaty - późną jesienią będzie już...

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
AdobeStock
Newsy
Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
Marzy wam się świeża i promienna cera? Zróbcie maseczkę z tego owocu. Naprawdę działa cuda.

Winogrona są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Owoce te są bogate w kilka ważnych witamin i składników odżywczych, w tym witaminę C (silny przeciwutleniacz) i witaminę K (niezbędną do krzepnięcia krwi i zdrowych kości). Liczne składniki odżywcze zawarte w winogronach, mogą pomóc w ochronie przed wieloma schorzeniami, w tym problemami ze wzrokiem, niektórymi formami raka i chorobami układu krążenia. Winogrona: mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu poprawiają pamięć, uwagę i nastrój mogą pomóc złagodzić przewlekłe zaparcia obniżają poziom cukru Ale czy wiecie, że winogrona możecie również wykorzystać w pielęgnacji? Pielęgnacyjne właściwości winogron Czy wiedzieliście, że winogrona mają silne działanie przeciwstarzeniowe? Oto garść faktów na temat ich zastosowania w pielęgnacji twarzy i ciała. Winogrona zawierają przeciwutleniacze, które sprzyjają utrzymaniu zdrowej, promiennej skóry. Poprawiają elastyczność skóry i poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu skóra wygląda zdrowo i młodo. Pomagają zapobiegać oznakom starzenia i innym problemom skórnym. Przeciwutleniacze obecne w winogronach, pomagają zmniejszyć widoczność ciemnych plam, zmarszczek i innych oznak starzenia. Zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV (pamiętajcie jednak, że nie zastępują pełnej ochrony przeciwsłonecznej!) Działają jak peeling. Szczególnie skuteczny jest olej z pestek winogron, który jest bogaty w witaminę E, która pomaga skórze zachować nawilżenie, a także działa łagodnie złuszczająco. Pomagają rozjaśnić blizny, dzięki połączeniu witaminy E i witaminy C.  Wspomagają wzrost włosów i poprawiają ich objętość. Kwas linolowy...

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
AdobeStock
Newsy
Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Jedzcie teraz dużo tego warzywa - jest bardzo smaczne, zdrowe i kupicie je w każdym sklepie.

Warzywa te osiągają wagę nawet 45 kg, a uprawia się je już od 10 tysięcy lat. Brzmi egzotycznie? Zdziwicie się, że chodzi tu o zwykłą dynię, która bez większego problemu rośnie w polskich warunkach i wiele osób uprawia ją w swoim ogródku. Właśnie trwa sezon na to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem jesiennym. Dynie wyglądają bardzo efektownie, a do tego są niezwykle zdrowe. Poznajcie ich właściwości, które dobroczynnie oddziałują na organizm. Właściwości zdrowotne dyni Na pewno ucieszą się osoby, które dbają o swoją sylwetkę. W 100 gramach dyni są tylko 34 kalorie, dlatego można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zawiera też całkiem dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Ponadto, w dyni znajdziecie wiele witamin i składników odżywczych, jak na przykład: witamina A witamina C witamina E magnez wapń cynk selen potas niacyna kwas foliowy Co ciekawe, dawniej wierzono, że pestki dyni działają pozytywnie na… potencję. Trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, jednak istotnie jedzenie pestek dyni ma pozytywny wpływ na organizm - zawierają one zdrowe tłuszcze, które m.in. zapobiegają miażdżycy.  Dlaczego warto jeść dynię? Bogactwo witamin i korzystny wpływ na sylwetkę to nie jedyne zalety spożywania dyni. Warzywo to działa doskonale na pracę serca - zawarty w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko jego chorób. Reguluje też ciśnienie krwi. Regularne spożywanie dyni pomoże także w walce z bakteriami i grzybami. Jedzenie tego warzywa może ograniczyć rozwój takich bakterii, jak Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus i Escherichia coli. Ponadto, dynia wspaniale...

Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
AdobeStock
Newsy
Macie cukrzycę? Jedzcie te warzywa. Obniżają poziom cukru we krwi i poprawiają wzrok
Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i zdrowia. Przy różnych dolegliwościach ważne jest to, co jemy - zwłaszcza przy cukrzycy. A pewne warzywa mają pełno witamin i związków, które przydadzą się w tej chorobie.

Nie od dziś wiadomo, że w przypadku takich chorób przewlekłych jak cukrzyca, poza przyjmowaniem zaleconych przez lekarza lekarstw, należy zadbać o zdrowy tryb życia oraz dietę. Zwłaszcza to, co znajduje się w codziennym jadłospisie ma duży wpływ na ogólne samopoczucie przy tej chorobie. Jednym z zalecanych produktów w diecie cukrzyka są brokuły. Sprawdźcie, dlaczego.  Dlaczego warto jeść brokuły? Te zielone warzywa nierzadko wzbudzają kontrowersje i polaryzują społeczeństwo. Jedni uważają, że brokuły są bardzo zdrowe i należy ich jeść jak najwięcej, a inni wzdrygają się na samą myśl o tych warzywach. Z jakiegoś powodu dla części ludzi brokuły mają zapach i smak, które są dla nich nie do zniesienia. Warto jednak się przemóc, ponieważ rzeczywiście zawierają one mnóstwo witamin i składników odżywczych, na przykład: witaminę A witaminy z grupy B witaminę C witaminę K magnez potas cynk siarkę żelazo fosfor sód Ponadto, brokuły wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, jak zmniejszenie ryzyka chorób serca czy miażdżycy. Są doceniane również ze względu na ich pozytywny wpływ na sprawność widzenia i poziom cukru we krwi.  Brokuły na lepszy wzrok  W brokułach znajdziecie dużo luteiny oraz zeaksantyny - związków, które działają profilaktycznie na choroby oczu. Dzięki jedzeniu produktów bogatych w luteinę, takich jak brokuły, można zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na takie choroby jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, a także retinopatia cukrzycowa, czyli jedno z powikłań cukrzycy.  W 300 g brokułów znajduje się około 10 mg luteiny czyli tyle, ile potrzeba by poprawić ostrość widzenia.  Brokuły na obniżenie poziomu cukru we krwi Kolejną...