Odpowiednia dieta to jeden z czynników niezbędnych do tego, by móc cieszyć się długim życiem i pozostawać w dobrej formie. Już od dawna podkreśla się, jak istotne jest to, co jemy każdego dnia. Nieprzemyślane odżywianie może szybko odbić się na naszym zdrowiu.

Ważne jest, by w diecie znalazły się takie produkty, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych. Nie można też zapomnieć o polifenolach, które mają niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie – sprawdźcie, w czym możecie je znaleźć. 

Czym są polifenole i gdzie je znaleźć?

Polifenole to organiczne związki chemiczne, które odpowiadają za smak roślin i ich barwę, a także stanowią dla nich ochronę przed promieniowaniem UV, bakteriami, grzybami i owadami. Znajdziecie je w wielu owocach, warzywach i niektórych produktach spożywczych – takich, jak:

Zobacz także:

  • poziomki,

  • maliny,

  • czarne porzeczki,

  • wiśnie,

  • morele,

  • jagody,

  • winogrona,

  • żurawina,

  • czerwona cebula,

  • seler naciowy,

  • kakao,

  • herbata,

  • zielona herbata,

  • czerwone wino.

Lista cennych roślin jest bardzo długa, jednak produktem, w którym znajdziecie najwięcej polifenoli, są winogrona – a dokładniej ich pestki. Nie mają wielu zwolenników, przekonacie się jednak, że warto włączyć je do swojej diety. 

Właściwości prozdrowotne pestek winogron

Niepozorne pestki winogron, bogate w polifenole, odznaczają się szeregiem właściwości prozdrowotnych:

  • Profilaktyka antynowotworowa – polifenole są silnymi przeciwutleniaczami. To oznacza, że opóźniają starzenie się, a także mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

  • Zdrowe serce – według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych, polifenole zawarte w pestkach winogron mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi oraz ryzyko chorób układu krążenia. 

  • Wzmocnienie odporności – znajdujące się w pestkach polifenole mają silny pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Warto je jeść zwłaszcza w sezonie grypowym. 

Pestki najlepiej jeść na surowo, wraz z winogronami. Możecie też zaopatrzyć się w olej z pestek winogron i wykorzystywać go w kuchni do przyrządzania sałatek.