
Pieczenie karkówki w piekarniku wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Suche, twarde, nieprzyjemne w smaku i gumowate mięso to na pewno nie jest to, co chcielibyście podać swojej rodzinie na odświętnym obiedzie. Wystarczy jednak odpowiednie przygotowanie karkówki przed pieczeniem, żeby mięso było miękkie.
Jak upiec soczystą i miękką karkówkę w piekarniku?
By mięso było mięciutkie i delikatne, przygotujcie odpowiednią zalewę z dodatkiem przypraw, a potem nastrzyknijcie nią wasze mięso. Użyjcie do tego strzykawki. Nastrzykiwanie mięsa być może bardziej kojarzy się wam z okropnymi praktykami ze sklepów mięsnych, w których faszeruje się mięso wodą tylko po to, by zwiększyć jego wagę, nie zaś po to, by poprawić jego smak w jakikolwiek sposób. Nie ma się czego jednak obawiać. W tym przypadku dobrze wiecie, co znajduje się w środku.
Przed włożeniem karkówki do piekarnika, podsmażcie lekko mięso na patelni. To naprawdę działa! Dzięki obsmażeniu karkówki z każdej strony, „zamkniecie” pory mięsa i unikniecie wypłynięciu wstrzykniętej zalewy.
Przepis na miękką karkówkę z piekarnika
Składniki:
- 2-kilogramowy kawałek karkówki
- Kilka łyżek soli
- Kilka ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- Kilka kulek pieprzu ziarnistego
- 2 gałązki rozmarynu
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Olej
- 2 goździki
Przygotowanie:
- Wlejcie do garnka kilka litrów wody i wrzućcie do środka wszystkie przyprawy.
- Czosnek tylko rozgniećcie i wrzućcie do garnka.
- Zagotujcie zalewę, a następnie doprowadźcie do ostygnięcia
- Karkówkę zwiążcie w kilku miejscach – dzięki temu nie będzie rozchodziła się podczas pieczenia.
- Przecedźcie zalewę i nastrzykujcie nią wasze mięso za pomocą strzykawki w kilku miejscach. Do 2-kilogramowej karkówki wstrzyknijcie nawet ok. pół litra płynu.
- Zawińcie nastrzykniętą karkówkę w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
- Rozpakujcie karkówkę, wytrzyjcie ją ręcznikiem papierowym.
- Obsmażcie karkówkę w bardzo mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Mięso powinno być dobrze zrumienione z każdej strony.
- Mięso umieśćcie w blasze. Posypcie je delikatnie solą, możecie także dodać świeży czosnek.
- 2-kilogramowe mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 2 godziny. Podobną proporcję stosujcie w przypadku innej wagi mięsa.
- Nie krójcie mięsa natychmiast po wyjęciu gotowego mięsa z piekarnika. Karkówka powinna odpocząć przez kilkanaście minut.
- Podawajcie z ziemniakami jako drugie danie lub do kanapek ze świeżym pieczywem.
- Smacznego!
Jeżeli szukacie pomysłu na podanie swojej rodzinie łopatki wieprzowej, polecamy nasz przepis na duszoną, rozpływająca się łopatkę w sosie.
Czytaj także: