Sposób na miękką karkówkę. Ten trik warto zapamiętać
Adobe Stock
Newsy

Sposób na miękką karkówkę z piekarnika. Ten trik warto zapamiętać

By karkówka z piekarnika była miękka, warto wcześniej nastrzyknąć ją zalewą i obsmażyć przed pieczeniem. Zobaczcie, jak to zrobić i już nigdy nie martwcie się, że karkówka wyszła twarda.
Hubert Rój
kwiecień 21, 2021

Pieczenie karkówki w piekarniku wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Suche, twarde, nieprzyjemne w smaku i gumowate mięso to na pewno nie jest to, co chcielibyście podać swojej rodzinie na odświętnym obiedzie. Wystarczy jednak odpowiednie przygotowanie karkówki przed pieczeniem, żeby mięso było miękkie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak upiec soczystą i miękką karkówkę w piekarniku?

By mięso było mięciutkie i delikatne, przygotujcie odpowiednią zalewę z dodatkiem przypraw, a potem nastrzyknijcie nią wasze mięso. Użyjcie do tego strzykawki. Nastrzykiwanie mięsa być może bardziej kojarzy się wam z okropnymi praktykami ze sklepów mięsnych, w których faszeruje się mięso wodą tylko po to, by zwiększyć jego wagę, nie zaś po to, by poprawić jego smak w jakikolwiek sposób. Nie ma się czego jednak obawiać. W tym przypadku dobrze wiecie, co znajduje się w środku.

Przed włożeniem karkówki do piekarnika, podsmażcie lekko mięso na patelni. To naprawdę działa! Dzięki obsmażeniu karkówki z każdej strony, „zamkniecie” pory mięsa i unikniecie wypłynięciu wstrzykniętej zalewy.

Przepis na miękką karkówkę z piekarnika

Składniki:

  • 2-kilogramowy kawałek karkówki
  • Kilka łyżek soli
  • Kilka ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • Kilka kulek pieprzu ziarnistego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Olej
  • 2 goździki

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do garnka kilka litrów wody i wrzućcie do środka wszystkie przyprawy.
  2. Czosnek tylko rozgniećcie i wrzućcie do garnka.
  3. Zagotujcie zalewę, a następnie doprowadźcie do ostygnięcia
  4. Karkówkę zwiążcie w kilku miejscach – dzięki temu nie będzie rozchodziła się podczas pieczenia.
  5. Przecedźcie zalewę i nastrzykujcie nią wasze mięso za pomocą strzykawki w kilku miejscach. Do 2-kilogramowej karkówki wstrzyknijcie nawet ok. pół litra płynu.
  6. Zawińcie nastrzykniętą karkówkę w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
  7. Rozpakujcie karkówkę, wytrzyjcie ją ręcznikiem papierowym.
  8. Obsmażcie karkówkę w bardzo mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Mięso powinno być dobrze zrumienione z każdej strony.
  9. Mięso umieśćcie w blasze. Posypcie je delikatnie solą, możecie także dodać świeży czosnek.
  10. 2-kilogramowe mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 2 godziny. Podobną proporcję stosujcie w przypadku innej wagi mięsa.
  11. Nie krójcie mięsa natychmiast po wyjęciu gotowego mięsa z piekarnika. Karkówka powinna odpocząć przez kilkanaście minut.
  12. Podawajcie z ziemniakami jako drugie danie lub do kanapek ze świeżym pieczywem.
  13. Smacznego!

Jeżeli szukacie pomysłu na podanie swojej rodzinie łopatki wieprzowej, polecamy nasz przepis na duszoną, rozpływająca się łopatkę w sosie.

Czytaj także:

Komentarze