Sposób na miękką karkówkę. Ten trik warto zapamiętać
Adobe Stock
Newsy

Sposób na miękką karkówkę z piekarnika. Ten trik warto zapamiętać

By karkówka z piekarnika była miękka, warto wcześniej nastrzyknąć ją zalewą i obsmażyć przed pieczeniem. Zobaczcie, jak to zrobić i już nigdy nie martwcie się, że karkówka wyszła twarda.

Pieczenie karkówki w piekarniku wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Suche, twarde, nieprzyjemne w smaku i gumowate mięso to na pewno nie jest to, co chcielibyście podać swojej rodzinie na odświętnym obiedzie. Wystarczy jednak odpowiednie przygotowanie karkówki przed pieczeniem, żeby mięso było miękkie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upiec soczystą i miękką karkówkę w piekarniku?

By mięso było mięciutkie i delikatne, przygotujcie odpowiednią zalewę z dodatkiem przypraw, a potem nastrzyknijcie nią wasze mięso. Użyjcie do tego strzykawki. Nastrzykiwanie mięsa być może bardziej kojarzy się wam z okropnymi praktykami ze sklepów mięsnych, w których faszeruje się mięso wodą tylko po to, by zwiększyć jego wagę, nie zaś po to, by poprawić jego smak w jakikolwiek sposób. Nie ma się czego jednak obawiać. W tym przypadku dobrze wiecie, co znajduje się w środku.

Przed włożeniem karkówki do piekarnika, podsmażcie lekko mięso na patelni. To naprawdę działa! Dzięki obsmażeniu karkówki z każdej strony, „zamkniecie” pory mięsa i unikniecie wypłynięciu wstrzykniętej zalewy.

Przepis na miękką karkówkę z piekarnika

Składniki:

  • 2-kilogramowy kawałek karkówki
  • Kilka łyżek soli
  • Kilka ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • Kilka kulek pieprzu ziarnistego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Olej
  • 2 goździki
Zobacz także
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania

Jak zrobić duszoną karkówkę z ziemniakami? Łatwy przepis na domowy obiad

Peklowana karkówka

Unikatowy przepis na peklowaną karkówkę. Po 7 dniach, gdy ją upieczecie jej soczystość was zachwyci 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do garnka kilka litrów wody i wrzućcie do środka wszystkie przyprawy.
  2. Czosnek tylko rozgniećcie i wrzućcie do garnka.
  3. Zagotujcie zalewę, a następnie doprowadźcie do ostygnięcia
  4. Karkówkę zwiążcie w kilku miejscach – dzięki temu nie będzie rozchodziła się podczas pieczenia.
  5. Przecedźcie zalewę i nastrzykujcie nią wasze mięso za pomocą strzykawki w kilku miejscach. Do 2-kilogramowej karkówki wstrzyknijcie nawet ok. pół litra płynu.
  6. Zawińcie nastrzykniętą karkówkę w folię spożywczą i odstawcie do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
  7. Rozpakujcie karkówkę, wytrzyjcie ją ręcznikiem papierowym.
  8. Obsmażcie karkówkę w bardzo mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Mięso powinno być dobrze zrumienione z każdej strony.
  9. Mięso umieśćcie w blasze. Posypcie je delikatnie solą, możecie także dodać świeży czosnek.
  10. 2-kilogramowe mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 2 godziny. Podobną proporcję stosujcie w przypadku innej wagi mięsa.
  11. Nie krójcie mięsa natychmiast po wyjęciu gotowego mięsa z piekarnika. Karkówka powinna odpocząć przez kilkanaście minut.
  12. Podawajcie z ziemniakami jako drugie danie lub do kanapek ze świeżym pieczywem.
  13. Smacznego!

Jeżeli szukacie pomysłu na podanie swojej rodzinie łopatki wieprzowej, polecamy nasz przepis na duszoną, rozpływająca się łopatkę w sosie.

Czytaj także:

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...

karkowka w kapuscię
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Zapieczcie karkówkę z kiszoną kapustą, a chętnych na to danie nie zabraknie. Smak petarda
Zazwyczaj przyrządzacie żeberka z kapustą? Zamieńcie je na karkówkę, a oszalejecie na punkcie tej potrawy.

Karkówka najczęściej kojarzy nam się z daniem z grilla, które serwujemy podczas letnich spotkań ze znajomymi. Gdy nie ma dostępu do tego urządzenia można ją przygotować na patelni z cebulką, która nada jej wyjątkowego smaku. My proponujemy nietypową wersję z pyszną kiszoną kapustą. Dodajcie gotowane lub pieczone ziemniaki i gotowe, nic więcej nie trzeba. Jak wybrać miękką karkówkę? Karkówka to mięso, które potrafi być twarde i żylaste. Podczas zakupów zwróćcie uwagę przede wszystkim na jej wielkość – nie powinna być zbyt przerośnięta. Tłuszcz zapewnia karkówce soczystość i mnóstwo smaku, ale nie powinno być go zbyt dużo. Spójrzcie również na jego kolor, najlepiej jeśli jest biały lub jasnoróżowy. A jakiej barwy powinna być karkówka? Najlepsza to ta ciemnoczerwona, nawet nie patrzcie na jasne, różowe mięso, bo prawdopodobnie zostało naszpikowane wodą. Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej - przepis Składniki 900 g karkówki 900 g kiszonej kapusty 5 listków laurowych 350-400ml bulionu Zielona czubryca Sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 6 pieczarek Przygotowanie Jeśli karkówkę macie w jednym kawałku to pokrójcie ją w grube plastry. Każdy kawałek doprawcie zieloną czubrycą i odstawcie do lodówki na kilka godzin albo na cała noc, aby przeszła smakiem przyprawy. Wyjmijcie mięso i pozwólcie mu się ogrzać. Kapustę kiszoną przepłuczcie pod bieżącą woda, aby usunąć z niej nadmiar soli i kwaśnego smaku. Rozgrzejcie patelnię i obsmażcie na złoto karkówkę z każdej strony. Na dnie żaroodpornego naczynia nałóżcie połowę kapusty, dodajcie trochę soli i pieprzu, liście laurowe oraz pieczarki pokrojone w plastry, jeśli...

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Newsy
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Szukacie najlepszej marynaty do karkówki z grilla? Ta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, sprawia, że mięso smakuje doskonale i jest bardzo miękkie.

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata
Gotujmy.pl/igraszki losu
Newsy
Rozpływająca się w ustach pieczona karkówka. Jej sekretem jest ta marynata 
Karkówka to świetny pomysł nie tylko na pyszny obiad, ale i na rewelacyjną, domową wędlinę. Upieczona w specjalnej marynacie, będzie rozpływać się w ustach.

Ten przepis to super pomysł na soczystą karkówkę. Aby wyszła idealna, wcześniej należy ją odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso rozpływa się w ustach. Liczy się także czas marynowania. Długo marynowane mięso, nawet do 24 godzin, będzie najsmaczniejsze.  Dobra marynata do karkówki  Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso świetnie smakuje w marynacie balsamicznej z dodatkiem aromatycznego czosnku, miodu i rozmarynu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanego mięsa, czas to zmienić!  Pieczona karkówka w marynacie balsamicznej Składniki:  1-1,5 kg karkówki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1-2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 1/4 szklanki octu balsamicznego 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sól Pieprz Sposób przygotowania: Karkówkę umyjcie pod wodą, oczyśćcie i osuszcie papierowymi ręcznikami.  Tak przygotowane mięso oprószcie solą oraz pieprzem. Następnie przygotujcie marynatę. Do miski wlejcie ocet balsamiczny, dodajcie posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz miód i wszystkie składniki połączcie delikatnie mieszając.  Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyjcie karkówkę. Karkówkę natartą marynatą przełóżcie na talerz, przykryjcie folią spożywczą i zamarynujcie ją minimum 2 godziny w lodówce.  Po tym czasie zamarynowane mięso przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wstawcie na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C.  Po 1,5 godziny wyjmijcie karkówkę z piekarnika, zdejmijcie folię i polejcie ją sosem powstałym w trakcie pieczenia. Podkręćcie...