Sposób Karola Okrasy na pyszne kotlety mielone. Robi 1 nietypową rzecz z cebulą
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Karol Okrasa smaży kotlety mielone tylko na tym 1 tłuszczu: „Na tym, co daje smak i aromat”

Co jeszcze można wymyślić w temacie kotletów mielonych, żeby były smaczniejsze? Karol Okrasa pokazuje swój trik na pyszne mielone. Chodzi o wybór tłuszczu do smażenia i 1 trik z cebulą.

Polaków nie trzeba uczyć tego, jak się robi kotlety mielone. To tradycyjne danie opanowaliśmy do perfekcji, jednak zawsze można je nieco urozmaicić, by było jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa pokazał, jaki trik wymyślił na to, by ulepszyć smak kotletów mielonych. Jest tradycyjnie, choć nieco inaczej - sprawdźcie sami. 

Jaką cebulę dodawać do kotletów mielonych?

W większości przepisów do mięsa na kotlety mielone należy dodać pokrojoną, surową cebulę. Jak mówi Karol, część osób zamiast surowej dodaje sparzoną czy przysmażoną delikatnie na oleju cebulę, jednak on idzie o krok dalej.

Okrasa do mielonych używa cebuli prażonej - należy ją prażyć w oleju bardzo długo, na wolnym ogniu. Dzięki temu jest ona praktycznie wysuszona i bardzo chrupiąca. Nadaje kotletom wspaniały smak i aromat oraz nadaje przyjemnej chrupkości.

Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone?

Okrasa poleca też smażyć kotlety na tłuszczu, który jest jego zdaniem do tego dania najlepszy:

– A na czym się smaży mielone? Na tym, co daje smak. Na tym, co daje aromat. Na tym, czym wszyscy poniewieramy, depczemy, a co niestety wszyscy kochamy: smalec.

Tradycyjny smalec to nie koniec kombinacji Okrasy z kotletami mielonymi. Gwiazda TVP w ciekawy sposób nadaje im także lekkości i pulchność. Chodzi o dodatek w postaci kaszy jęczmiennej! Zaciekawieni? Wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe mielone od Karola Okrasy, a gwarantujemy - nie pożałujecie. 

Zobacz także
Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę

Przepis Karola Okrasy na kotlety mielone

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego

  • 50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki)

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • bułka tarta

  • smalec

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę, dodajcie sól i wrzućcie kaszę jęczmienną. Gotujcie od 15 do 20 minut, aż kasza zmięknie. Odstawcie do ostudzenia.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją bardzo drobno w kostkę. 

  3. Rozgrzejcie na patelni olej, wrzućcie cebulę i prażcie ją na wolnym ogniu tak długo, aż ściemnieje i będzie chrupiąca. 

  4. Gdy cebula będzie już gotowa, odcedźcie ją na sitku, by pozbyć się nadmiaru oleju. Poczekajcie, aż nieco ostygnie.

  5. Do miski włóżcie mięso mielone, kaszę oraz cebulę. Dodajcie rozkłócone wcześniej jajko oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszajcie i zagniećcie.

  6. Uformujcie mięso w kotlety i każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.

  7. Rozgrzejcie smalec na patelni i smażcie na nim kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Smacznego! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Adobe Stock
Newsy
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób
Znowu wasze kotlety mielone wyszły suche i twarde jak kamień? Oto garść porad, dzięki którym za każdym razem będą wychodziły delikatne i soczyste.

Chyba nie ma nic gorszego niż potrawa, która zupełnie nie wyszła. Spędzacie pół dnia najpierw w sklepie albo na bazarze, a potem w kuchni, poświęcacie swój czas i pieniądze, a efekt nie jest taki, jakiego oczekiwaliście… Złość jest tym większa, jeśli nie macie nic innego, co moglibyście podać na obiad. Sprawdźcie, jak się ustrzec przed zbyt suchymi kotletami mielonymi. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Zbyt suche mielone wychodzą nie tylko z chudego drobiu. Ten problem dotyczy również tradycyjnych kotletów robionych z wieprzowiny. Szynka czy karkówka z przemysłowo hodowanych świń często jest po prostu zbyt chuda, by kotlety z mięsa z nich zmielonego smakowały odpowiednio. Najlepszym wyjściem będzie zatem wybranie odpowiednio tłustej łopatki wieprzowej i zmielenie jej we własnym zakresie. Jeżeli macie taką możliwość, w sklepie mięsnym możecie poprosić o domielenie do łopatki nieco tłustszego kawałka np. boczku. Jeżeli podczas wyrabiania mięsa rękami czujecie, że wciąż może być za chude, możecie dodać do niego odrobinę masła lub smalcu. Ten trik doświadczonych gospodyń domowych potrafi zdziałać cuda. Po co dodawać namoczoną bułkę do kotletów mielonych? Jeśli zazwyczaj dodajecie tartą bułkę do mielonych, to może być ona przyczyną tego, że kotlety wychodzą za suche. O wiele lepsza będzie kajzerka namoczona w mleku. Sprawi, że mięso zyska wilgoć, a po usmażeniu będzie soczyste. Najlepsza proporcja to 2-3 bułki i pół kilograma mięsa. Jeśli dodajecie cebulę, to możecie zmniejszyć ilość dodawanego pieczywa. Ile smażyć mielone? Kotletom wystarczy smażenie przez 5 minut z każdej strony. To sprawi, że się nie przypalą, ale zyskają przyjemną, chrupiąca warstwę z zewnątrz, a w środku dojdą zachowując soczystość. Koniecznie smażcie mielone na dobrze rozgrzanym...

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Flickr
Newsy
Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Kotlety mielone to kulinarny pewniak podczas każdego obiadu. Co jednak, gdy w domu zabrakło wam właśnie jajek lub z jakichś przyczyn nie możecie ich jeść? Czym zlepić kotlety i jak sprawić, by pozostały pulchne i wilgotne?  

Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak.  Jak działają jajka w kotletach mielonych?  Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości.  Czym zastąpić jajko w mielonych?  Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki.  Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw.  Przepis na kotlety mielone bez jajka  Składniki:  ½ mięsa mielonego  1 kajzerka  1 cebula  1 ząbek czosnku   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 łyżka musztardy  sól i pieprz   bułka...

Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Podajcie ją z tym dodatkiem a zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Babka ziemniaczana z boczkiem Karola Okrasy. Dodajcie do niej 1 składnik dla świetnej konsystencji
Babka ziemniaczana z boczkiem to prawdziwa klasyka polskiej kuchni regionalnej. Gdzie najczęściej się ją piecze i z jakich powstaje ona składników?

Babka ziemniaczana, nazywana również babką kartoflaną, kartoflarzem lub tarciuchem, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni regionalnej typowej dla Podlasia, a także niektórych regionów Lubelszczyzny. Jest ona również tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W czym tkwi sekret tej potrawy? Jak zrobić babkę ziemniaczaną? Babka ziemniaczana to nic innego jak potrawa na bazie utartych, surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami z boczku lub słoniny, startą cebulą, przyprawiona najczęściej świeżo zmielonym pieprzem i solą, kminkiem i majerankiem i upieczona w piekarniku lub piecu. Jak przygotowuje ten smakołyk znany polski kucharz Karol Okrasa? Przepis na babkę ziemniaczaną Karola Okrasy Karol Okrasa, który sam wywodzi się z Podlasia, jest wielkim smakoszem tradycyjnej polskiej babki ziemniaczanej. Kucharz zagęszcza ziemniaczaną masę dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej, a potem dodaje do niej na koniec pewien nietypowy składnik, który jeszcze bardziej podkreśla jej smak. Chodzi o gęstą, kwaśną śmietanę z zielonym szczypiorkiem. Składniki: ziemniaki (mączyste) – 1 kg mleko – 100 ml mąka pszenna – 1 łyżka kasza gryczana palona, ugotowana – 100 g sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta wędzony surowy boczek (pokrojony) – 250 g olej słonecznikowy – do smażenia cebula – 2 szt. suszony majeranek – 1 łyżka olej słonecznikowy – do wysmarowania naczynia gęsta kwaśna śmietana – 200 ml drobny szczypiorek – 1 pęczek Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Stopniowo dodajcie zagotowane, ciepłe mleko. Dodajcie mąkę, sól i pieprz i wymieszajcie. Dodajcie kaszę gryczaną i ponownie wymieszajcie masę, aż składniki dobrze...