Polaków nie trzeba uczyć tego, jak się robi kotlety mielone. To tradycyjne danie opanowaliśmy do perfekcji, jednak zawsze można je nieco urozmaicić, by było jeszcze smaczniejsze. Karol Okrasa pokazał, jaki trik wymyślił na to, by ulepszyć smak kotletów mielonych. Jest tradycyjnie, choć nieco inaczej - sprawdźcie sami. 

Jaką cebulę dodawać do kotletów mielonych?

W większości przepisów do mięsa na kotlety mielone należy dodać pokrojoną, surową cebulę. Jak mówi Karol, część osób zamiast surowej dodaje sparzoną czy przysmażoną delikatnie na oleju cebulę, jednak on idzie o krok dalej.

Okrasa do mielonych używa cebuli prażonej - należy ją prażyć w oleju bardzo długo, na wolnym ogniu. Dzięki temu jest ona praktycznie wysuszona i bardzo chrupiąca. Nadaje kotletom wspaniały smak i aromat oraz nadaje przyjemnej chrupkości.

Zobacz także:

Na jakim tłuszczu należy smażyć kotlety mielone?

Okrasa poleca też smażyć kotlety na tłuszczu, który jest jego zdaniem do tego dania najlepszy:

– A na czym się smaży mielone? Na tym, co daje smak. Na tym, co daje aromat. Na tym, czym wszyscy poniewieramy, depczemy, a co niestety wszyscy kochamy: smalec.

Tradycyjny smalec to nie koniec kombinacji Okrasy z kotletami mielonymi. Gwiazda TVP w ciekawy sposób nadaje im także lekkości i pulchność. Chodzi o dodatek w postaci kaszy jęczmiennej! Zaciekawieni? Wypróbujcie poniższy przepis na wyjątkowe mielone od Karola Okrasy, a gwarantujemy - nie pożałujecie. 

Przepis Karola Okrasy na kotlety mielone

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego

  • 50 g kaszy jęczmiennej (pół torebki)

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • bułka tarta

  • smalec

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie wodę, dodajcie sól i wrzućcie kaszę jęczmienną. Gotujcie od 15 do 20 minut, aż kasza zmięknie. Odstawcie do ostudzenia.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją bardzo drobno w kostkę. 

  3. Rozgrzejcie na patelni olej, wrzućcie cebulę i prażcie ją na wolnym ogniu tak długo, aż ściemnieje i będzie chrupiąca. 

  4. Gdy cebula będzie już gotowa, odcedźcie ją na sitku, by pozbyć się nadmiaru oleju. Poczekajcie, aż nieco ostygnie.

  5. Do miski włóżcie mięso mielone, kaszę oraz cebulę. Dodajcie rozkłócone wcześniej jajko oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszajcie i zagniećcie.

  6. Uformujcie mięso w kotlety i każdy z nich obtoczcie w bułce tartej.

  7. Rozgrzejcie smalec na patelni i smażcie na nim kotlety z obu stron, aż się zrumienią. Smacznego!