Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej. 

Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia 

W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem.

Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale. 

Zobacz także:

Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem

Składniki:

  • 2 filety z karpia bez skóry

  • 1 cebula

  • plastry boczku

  • Ugotowane liście kapusty białej

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • świeży koperek

  • sok z 1 cytryny

  • sól

  • pieprz

Na sos:

  • garść suszonych grzybów

  • pół szklanki śmietany

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny.

  2. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną. 

  3. Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki. 

  4. Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  5. Następnie, na każdym liściu kapusty ułóżcie po 2 plastry boczku, kawałki karpia, nieco świeżego koperku oraz cebulę. Zawińcie. 

  6. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, a następnie ułóżcie na niej gołąbki i podsmażcie. Gdy nieco się podpieką, wlejcie na patelnię trochę wywaru z gotowania grzybów oraz zimnej wody. Przykryjcie i duście przez 30 minut.

  7. W międzyczasie zróbcie sos do gołąbków. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na maśle. 

  8. Wyjmijcie grzyby z wody i pokrójcie je na kawałki, a następnie wrzućcie na patelnię z cebulą. 

  9. Wymieszajcie śmietanę z mąką i dodajcie kilka łyżek gorącej wody z grzybów. Wlejcie na patelnię i wymieszajcie, a na koniec doprawcie solą i pieprzem.

  10. Gotowy sos wylejcie chochelką na talerz i połóżcie na nim gołąbka. Dla dekoracji, możecie ułożyć z wierzchu gałązkę koperku. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl