Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób

Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej. 

Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia 

W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem.

Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale. 

Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem

Składniki:

  • 2 filety z karpia bez skóry

  • 1 cebula

  • plastry boczku

  • Ugotowane liście kapusty białej

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • świeży koperek

  • sok z 1 cytryny

  • sól

  • pieprz

Na sos:

  • garść suszonych grzybów

  • pół szklanki śmietany

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny.

  2. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną. 

  3. Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki. 

  4. Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.

  5. Następnie, na każdym liściu kapusty ułóżcie po 2 plastry boczku, kawałki karpia, nieco świeżego koperku oraz cebulę. Zawińcie. 

  6. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, a następnie ułóżcie na niej gołąbki i podsmażcie. Gdy nieco się podpieką, wlejcie na patelnię trochę wywaru z gotowania grzybów oraz zimnej wody. Przykryjcie i duście przez 30 minut.

  7. W międzyczasie zróbcie sos do gołąbków. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na maśle. 

  8. Wyjmijcie grzyby z wody i pokrójcie je na kawałki, a następnie wrzućcie na patelnię z cebulą. 

  9. Wymieszajcie śmietanę z mąką i dodajcie kilka łyżek gorącej wody z grzybów. Wlejcie na patelnię i wymieszajcie, a na koniec doprawcie solą i pieprzem.

  10. Gotowy sos wylejcie chochelką na talerz i połóżcie na nim gołąbka. Dla dekoracji, możecie ułożyć z wierzchu gałązkę koperku. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką kapustę wybrać na gołąbki? Wyjdą do niczego, jeśli nie zwrócicie uwagi na 1 szczegół
Adobe Stock
Newsy
Jaką kapustę wybrać na gołąbki? Wyjdą do niczego, jeśli nie zwrócicie uwagi na 1 szczegół
Podstawą smacznych gołąbków jest dobra kapusta. Sprawdźcie, jak rozpoznać idealną kapustę na gołąbki!

Gołąbki są jednym z bardziej uniwersalnych polskich dań. Można je przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne! Smakują przyrządzone z różnych gatunków kapusty, a farsz można zrobić z czym tylko chcecie. Jest doskonały zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Do środka pasuje kasza, ryż, grzyby i inne dodatki. Jakie są wasze ulubione? Jaką kapustę do gołąbków wybrać? Początkujący kucharze zastanawiają się pewnie, jaka kapusta jest najlepsza do zrobienia gołąbków. Kluczowe są tutaj dwie podstawowe rzeczy. Pierwszą trudnością, którą nastręcza robienie gołąbków jest twardość kapuścianych liści. To najczęściej kwestia odpowiedniego sparzenia kapusty we wrzątku przed zawinięciem w nie farszu. Nieraz jednak zdarza się, że robi się to z należytą starannością, a efekt jest taki, że gołąbków nie da się jeść. To często kwestia przerośniętej, starej kapusty, której nie pomoże nawet długie gotowanie. Co z tym fantem począć? Tutaj przechodzimy do drugiej sprawy. A więc rozmiary kapusty na gołąbki. Naturalnie wydawałoby się, że najlepsza będzie ta największa z możliwych. Można jednak trafić w ten sposób na wyjątkowo twardą sztukę. Dlatego wybierając kapustę do zawijania w gołąbki najlepiej wybierać średnie kapuściane głowy. Gołąbki wyjdą eleganckie, nie za duże, czyli takie jakie lubią wszyscy najbardziej. Oprócz tego polecamy także wypróbowanie specjalnej kapusty do gołąbków o spłaszczonym głąbie, znaną także pod nazwą coolwrap. Dobrym pomysłem będzie także wypróbowanie do gołąbków kapusty stożkowej. Przepis na gołąbki z kaszą Do przygotowania smacznych gołąbków z farszem z kaszy jaglanej, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1...

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Zróbcie na święta dorsza z tym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Adobe Stock
Newsy
Dorsz z 1 sekretnym dodatkiem z przepisu Ewy Wachowicz. Wychodzi taniej i smaczniej niż karp
Świąteczna rybka to nie tylko karp! Dorsz również będzie się dobrze komponował z resztą potraw na wigilijnym stole - zwłaszcza zrobiony według tego przepisu Ewy Wachowicz.

Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.  Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz Składniki: 2 filety z dorsza 1 szklanka przecieru pomidorowego pół litra wywaru z jarzyn ananas z puszki (krążki) 2 duże marchewki ćwiartka selera Papryka zielona 1 pietruszka 1 duża duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu ziołowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego masło klarowane do smażenia mąka do obtoczenia sól pieprz Przygotowanie: Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na...