Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.
Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia
W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem.
Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.
Zobacz także:
Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem
Składniki:
-
2 filety z karpia bez skóry
-
1 cebula
-
plastry boczku
-
Ugotowane liście kapusty białej
-
1 łyżka masła klarowanego
-
świeży koperek
-
sok z 1 cytryny
-
sól
-
pieprz
Na sos:
-
garść suszonych grzybów
-
pół szklanki śmietany
-
1 cebula
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka masła klarowanego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny.
-
Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.
-
Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.
-
Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
-
Następnie, na każdym liściu kapusty ułóżcie po 2 plastry boczku, kawałki karpia, nieco świeżego koperku oraz cebulę. Zawińcie.
-
Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, a następnie ułóżcie na niej gołąbki i podsmażcie. Gdy nieco się podpieką, wlejcie na patelnię trochę wywaru z gotowania grzybów oraz zimnej wody. Przykryjcie i duście przez 30 minut.
-
W międzyczasie zróbcie sos do gołąbków. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na maśle.
-
Wyjmijcie grzyby z wody i pokrójcie je na kawałki, a następnie wrzućcie na patelnię z cebulą.
-
Wymieszajcie śmietanę z mąką i dodajcie kilka łyżek gorącej wody z grzybów. Wlejcie na patelnię i wymieszajcie, a na koniec doprawcie solą i pieprzem.
-
Gotowy sos wylejcie chochelką na talerz i połóżcie na nim gołąbka. Dla dekoracji, możecie ułożyć z wierzchu gałązkę koperku. Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl