Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych!
Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone?
Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu, ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów.
Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia?
Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków. Najpopularniejsza odmiana to borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania.
Przepis na ogórki kiszone
Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- Ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka kopru
- Korzeń chrzanu
- 3 liście wiśni
- Sól
- Woda
Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków.
Przygotowanie:
- Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni.
- Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości, dzięki czemu równo się ukiszą. Między ogórki wciśnijcie korzeń chrzanu, a z wierzchu połóżcie pół ząbka czosnku oraz liść wiśni.
- Zalejcie ogórki gorącą wodą z solą, w proporcji 1,5 łyżki soli na 1 litr wody. Zakręćcie i przykryjcie szmatką albo kocem na około 12 godzin. Później odstawcie słoiki z ogórkami w ciemne i chłodne miejsce.