Na grillu najczęściej pieczemy boczek, kiełbasę lub karkówkę. Ten pierwszy zwykle kroimy na plastry i obtaczamy w ziołowej marynacie, a następnie kładziemy na rozgrzany ruszt. Czy przygotowywaliście kiedyś na grillu spiralki z boczku? To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie.

Spiralki z boczku z grilla

Na pewno większość z was jadła kiedyś spiralki z boczku. Jak się je przygotowuje? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to plastry boczku, marynata i patyczki do szaszłyków. Danie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko.

Spiralki z boczku z grilla najlepiej smakują, gdy są mocno wypieczone. Jak je przygotować krok po kroku? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 10 plastrów surowego boczku bez kości
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Oliwę wlać do miseczki, dodać ketchup, przyprawę do grilla oraz słodką paprykę mieloną. Wymieszać.
  2. Powstałą marynatą wysmarować plastry boczku.
  3. Odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie plastry boczku zawinąć na patyczki do szaszłyków.
  5. Piec na mocno rozgrzanym ruszcie grilla z każdej strony na rumiano.

Smacznego!

Zobacz także:

Grillowanie to jeden z ulubionych „sportów narodowych” Polaków. Kto z nas nie lubi spotkać się z przyjaciółmi lub rodziną w ogrodzie, gdy na zewnątrz panuje miła i wiosenna aura? Wspólny grill to nie tylko okazja do rozmów i miłego spędzenia czasu w gronie najbliższych, ale też szansa, by zjeść coś pysznego. A takie właśnie są te spiralki z boczku!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: