Na grillu najczęściej pieczemy boczek, kiełbasę lub karkówkę. Ten pierwszy zwykle kroimy na plastry i obtaczamy w ziołowej marynacie, a następnie kładziemy na rozgrzany ruszt. Czy przygotowywaliście kiedyś na grillu spiralki z boczku? To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie.
Spiralki z boczku z grilla
Na pewno większość z was jadła kiedyś spiralki z boczku. Jak się je przygotowuje? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to plastry boczku, marynata i patyczki do szaszłyków. Danie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko.
Spiralki z boczku z grilla najlepiej smakują, gdy są mocno wypieczone. Jak je przygotować krok po kroku? Czytajcie dalej!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 10 plastrów surowego boczku bez kości
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Przygotowanie:
- Oliwę wlać do miseczki, dodać ketchup, przyprawę do grilla oraz słodką paprykę mieloną. Wymieszać.
- Powstałą marynatą wysmarować plastry boczku.
- Odstawić na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie plastry boczku zawinąć na patyczki do szaszłyków.
- Piec na mocno rozgrzanym ruszcie grilla z każdej strony na rumiano.
Smacznego!
Zobacz także:
Grillowanie to jeden z ulubionych „sportów narodowych” Polaków. Kto z nas nie lubi spotkać się z przyjaciółmi lub rodziną w ogrodzie, gdy na zewnątrz panuje miła i wiosenna aura? Wspólny grill to nie tylko okazja do rozmów i miłego spędzenia czasu w gronie najbliższych, ale też szansa, by zjeść coś pysznego. A takie właśnie są te spiralki z boczku!
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: