3.	Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy

Spiralki z boczku z grilla. Prosty przepis na obiad

Co powiecie na przepyszne spiralki z boczku? W sam raz na grilla. Grillowanie to nie tylko okazja do wspólnych spotkań, ale też do skosztowania smacznych dań z grilla. Jeśli znudziły się wam kiełbasy i karkówka z grilla, wypróbujcie przepis na te spiralki z boczku.

Na grillu najczęściej pieczemy boczek, kiełbasę lub karkówkę. Ten pierwszy zwykle kroimy na plastry i obtaczamy w ziołowej marynacie, a następnie kładziemy na rozgrzany ruszt. Czy przygotowywaliście kiedyś na grillu spiralki z boczku? To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga wiele wysiłku, a smakuje naprawdę wybornie.

Zobacz także
Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz

Przepis na skrzydełka z grilla po libańsku. Tak przygotowuje je Robert Makłowicz

Kiełbasa z grilla. Przepis na kiełbasę z grilla z cebulą

Kiełbasa z grilla z cebulą. Przepis na grillowaną kiełbasę marynowaną w sosie sojowym i miodzie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Spiralki z boczku z grilla

Na pewno większość z was jadła kiedyś spiralki z boczku. Jak się je przygotowuje? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to plastry boczku, marynata i patyczki do szaszłyków. Danie jest tak proste, że zrobi je nawet dziecko.

Spiralki z boczku z grilla najlepiej smakują, gdy są mocno wypieczone. Jak je przygotować krok po kroku? Czytajcie dalej!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 10 plastrów surowego boczku bez kości
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Przygotowanie:

  1. Oliwę wlać do miseczki, dodać ketchup, przyprawę do grilla oraz słodką paprykę mieloną. Wymieszać.
  2. Powstałą marynatą wysmarować plastry boczku.
  3. Odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie plastry boczku zawinąć na patyczki do szaszłyków.
  5. Piec na mocno rozgrzanym ruszcie grilla z każdej strony na rumiano.

Smacznego!

Grillowanie to jeden z ulubionych „sportów narodowych” Polaków. Kto z nas nie lubi spotkać się z przyjaciółmi lub rodziną w ogrodzie, gdy na zewnątrz panuje miła i wiosenna aura? Wspólny grill to nie tylko okazja do rozmów i miłego spędzenia czasu w gronie najbliższych, ale też szansa, by zjeść coś pysznego. A takie właśnie są te spiralki z boczku!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na grillowane roladki z bakłażana. Zajadają się nimi nawet mięsożercy
Przyrządzając potrawy na grilla wykorzystajcie ten prosty przepis na roladki z bakłażana – smakują obłędnie!

Sezon grillowy trwa! Piękna pogoda zachęca do wspólnego grillowania w ogródku lub na działce. Pamiętajcie tylko o tym, że nie wolno grillować na balkonie ! Jednym z bardzo smacznych dań do przygotowania na grillu są proste roladki warzywne z bakłażana. Zrobicie je bez trudu w kilka minut – wykorzystajcie przepis autorstwa Katarzyny J., jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Pomysły na jarskie dania z grilla Roladki z bakłażana to tylko jeden z wielu pomysłów na jarskie danie z grilla. Jeżeli jesteście wegetarianami lub będziecie gościć na grillu osoby, które nie jedzą mięsa, na pewno przydadzą wam się te przepisy na smaczne dania z grilla bez grama mięsa: Marynowane talarki cukinii z grilla Nadziewane pieczarki z grilla Bakłażan z grilla z serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana do dań z grilla Szaszłyki warzywne z grilla Faszerowana papryka z grilla Przepis na grillowane roladki z bakłażana Do przygotowania banalnie prostych i smacznych roladek z bakłażana potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 bakłażany Pół papryki czerwonej Pół papryki zielonej Pół papryki żółtej Pół cukinii 2 cebule Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie bakłażana i pokrójcie go w podłużne, cienkie plastry. Każdy posypcie solą. Papryki umyjcie, oczyśćcie z gniazd nasiennych i pokrójcie w kostkę. Umytą cukinię pokrójcie w plastry, a cebulę w ćwiartki. Teraz na każdy plaster bakłażana połóżcie po kawałku każdej papryki, cebulę oraz cukinię. Posypcie solą i pieprzem do smaku. Zawińcie plaster w roladkę i zepnijcie wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarujcie oliwą i połóżcie na rozgrzanym grillu. Smażcie z każdej strony po 5...

Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Pixabay
Newsy
Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku. Prosty przepis na szaszłyki z patelni
Marzy wam się prawdziwy grill, ale na zewnątrz jest na to za zimno? Przygotujcie pyszne szaszłyki w domu – wystarczy wam do tego patelnia. Jak się za to zabrać? Czytajcie dalej!

Już wkrótce ruszy upragniony dla wielu Polaków sezon grillowy. Zanim na zewnątrz zrobi się jednak naprawdę ciepło, będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać. Jeżeli nie możecie się doczekać pierwszego w tym roku grilla, ale temperatura jeszcze wam na to nie pozwala, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku a'la te z grilla. Do ich zrobienia będziecie potrzebowali zwykłej patelni. Szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku Jeśli marzy wam się grill, ale temperatura na zewnątrz jest jeszcze zbyt niska, przygotujcie w domu szybkie szaszłyki z kiełbasy i boczku, z dodatkiem cebuli. Pokrójcie mięso w plastry i kawałki, ponadziewajcie na patyczki, posypcie ulubionymi przyprawami i całość dobrze obsmażcie na patelni. Pod koniec smażenia szaszłyków, dorzućcie na patelnię pokrojoną w piórka cebulę i smażcie całość do zrumienienia. Ten pyszny i prosty obiad robi się dosłownie w 10 minut. Podajcie go ze świeżym pieczywem i ulubionymi sosami, a wasi domownicy będą wniebowzięci! Składniki: 2 kiełbasy śląskie 10 dag wędzonego boczku bez skóry 1 cebula olej do smażenia przyprawa do grilla sól czosnkowa ketchup musztarda Przygotowanie: Kiełbasę pociąć na grube plasterki (każdą na 6-7). Boczek pokroić w plastry a te w kostkę wielkości plasterków kiełbasy. Nabić na patyczki do szaszłyków na przemian plasterki kiełbasy i boczek. Posypać przyprawą do grilla i solą czosnkową. Wetrzeć delikatnie przyprawy w szaszłyki. Na patelni (takiej, by szaszłyki luźno na nią weszły) rozgrzać kilka łyżek oleju. Obsmażać szaszłyki na rumiano. W czasie, kiedy się smażą, pokroić w piórka cebulę. Wrzucić na patelnię koło szaszłyków. Smażyć aż cebula się zrumieni. Podawać na gorąco z pieczywem (lub...

Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!
YouTube
Newsy
Połóżcie na grillowane mięso kostkę lodu, a nie pożałujecie. Genialny trik!
Sezon na grilla zbliża się wraz z coraz wyższymi temperaturami. Podpowiadamy więc, jak przygotować idealne, soczyste grillowane mięso!

Grillowane mięso to jeden z ulubionych letnich przysmaków Polaków. Najczęściej spożywa się je na świeżym powietrzu w formie burgerów, schabów  z grilla ,  pieczonych karkówek , grillowanych piersi z kurczaka, a także szaszłyków czy kiełbas. Zdarza się jednak, że zbyt długo smażone mięso staje się nieco twarde i zbite oraz traci całą soczystość. Da się jednak temu zapobiec! Jak przygotować soczyste mięso z grilla? Rozwiązaniem jest… położenie kostki lodu na smażącym się mięsie! Świetnie sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku bardziej gęstych, grubszych porcji, które mogą łatwo przypalić się na zewnątrz, ale nie dopiec się w środku (np. burgery). Do mięsa można dodać także nieco masła albo posmarować je roztopionym tłuszczem w trakcie smażenia Mięso będzie znacznie bardziej soczyste, a wy zniwelujecie ryzyko przygotowania niesmacznego, suchego kotleta. Patent z kostką lodu jest już bardzo popularny w sieci, chociaż niewykluczone, że dla wielu nadal brzmi ekscentrycznie. Poniżej znajdziecie film, w którym ze szczegółami przedstawiono, jak działa ta metoda. Warto jednak pamiętać, że po tłuste mięsa czerwone należy sięgać raczej sporadycznie. Chociaż sezon grillowy zachęca do regularnego spożywania grillowanych burgerów czy kiełbasek, są to mięsa, które nie działają korzystnie na wasze zdrowie, dlatego na co dzień znacznie częściej powinno się sięgać po warzywa, nabiał, roślinne zamienniki mięs lub drób. Sposoby na grilla Czym warto zaskoczyć gości na grillu? Oprócz tradycyjnych kiełbasek, pieczonych ziemniaków czy karkówki, warto wypróbować również: Spiralki z boczku z grilla , Pieczarki z grilla faszerowane kuskusem , Kotlety roślinne, Pieczoną kukurydzę, Skrzydełka z...

Jak często można jeść wędzony boczek? Czy jest bardzo niezdrowy?
Pixabay
Newsy
Jak często można jeść wędzony boczek? Czy jest bardzo niezdrowy?
Wędzony boczek to przysmak, po który często sięgają Polacy. Ale czy nie za często? Jak dużo wędzonego boczku można jeść? Odpowiadamy.

Boczek to śniadaniowy specjał Brytyjczyków, ale także wielu Polaków. Można go także wykorzystać do potraw takich jak kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem , szparagi w cieście francuskim z boczkiem lub spiralki z boczku z grilla . Bardzo często mówi się jednak o szkodliwym działaniu boczku na zdrowie. Jak wiele jest w tym prawdy i jak często można sięgać po wędzony boczek, aby zachować zdrowie na długie lata? Czy boczek jest szkodliwy dla zdrowia? Boczek to mięso wieprzowe pochodzące z półtuszy świni. Wędzony boczek zyskuje specyficzny słony smak i nieco „dymny” zapach. Często podaje się go w formie pieczonej lub smażonej. Trzeba jednak pamiętać, że boczek wędzony to mięso o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i „złego cholesterolu”. Ilość tłuszczu w boczku zależy w dużej mierze od wieku zwierzęcia: im jest ono starsze, tym więcej tłuszczu będzie mieć. Pomimo dużych ilości niezdrowych składników, boczek zawiera także dużo białka i witaminy B. Niskiej jakości tani boczek wędzony będzie jednak zawierał także duże ilości soli , konserwantów i wzmacniaczy smaki. Tego typu wysoko przetworzone mięso bardzo sprzyja występowaniu cukrzycy oraz wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Boczek jest więc produktem, którego bezwzględnie powinny unikać osoby z nadwagą, cukrzycą , wysokim ciśnieniem, wysokim cholesterolem czy predyspozycjami do zatorów żylnych. Osoby bez tego typu schorzeń mogą po niego sięgać sporadycznie, np. raz na 1-2 miesiące . Czym zastąpić boczek? Boczek wieprzowy można zastąpić „boczkiem z indyka”. Mięso z indyka jest o wiele chudsze, mniej kaloryczne i korzystniejsze dla zdrowia – poleca się je szczególnie osobom na diecie.  Sklepy oferują teraz także coraz więcej bezmięsnych...