Śpiewały o niej Brathanki i Sława Przybylska, rośnie przy każdej drodze. Oto jak zrobić z niej konfiturę
Adobe Stock
Newsy

Drzewa z tymi jagodami rosną przy każdej drodze. Zróbcie z niej smaczną i zdrową konfiturę

Konfitury to doskonały dodatek do mięs i serów. Kwaśno-słodkie mogą bardzo dobrze uzupełniać smaki głównego dania. Prezentujemy jedną z nich.

Drewno tego drzewa jest twarde i wytrzymałe. Wędrowcy robili z niego laski, nieraz wplatano je w wieńce dożynkowe, na szczęśliwe, dorodne plony. Czerwone korale wieszane na szyjach przez dzieci i młode dziewczęta to też klasyczne wykorzystanie tych owoców. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść surowe owoce jarzębiny?

Jagody tego drzewa uwielbiają ptaki: jemiołuszki, gile i drozdy. Smakuje sarnom, jeleniom, dzikom i wiewiórkom. Surowe owoce nie są jednak jadalne dla ludzi. Mimo to uważamy je za wielki przysmak. Mają dużo wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Robimy z nich soki i konfitury. 

Warto o tym pamiętać, że jej owoce zjedzone bez przetworzenia mogą wywołać mdłości i problemy żołądkowe. Aby jarzębina stała się strawna dla człowieka trzeba ją kilkakrotnie zagotować, albo zamrozić i dopiero przyrządzać jako przetwory.

Przygotowujemy ją do jedzenia, gotując owoce w syropie, a następnie odstawiając do ostygnięcia. Ponowne zagotowanie najlepiej zaplanować na następny dzień.

Zobacz także
Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Prosta konfitura z jarzębiny do mięs i serów

Składniki:

Przygotowanie:

1. Rozpuszczamy cukier w gorącej wodzie, tworząc syrop. Zalewamy jarzębinę gorącym syropem i zostawiamy do następnego dnia.

2. Ponownie zagotowujemy syrop z owocami, odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy jeszcze raz. I jeszcze raz odstawiamy. Powtarzamy tę czynność 3-4 razy i za każdym razem zbieramy pianę tworzącą się podczas gotowania.

3. Ostatni raz zagotowujemy syrop, po czym przekładamy jeszcze gorący do czystych słoików.

4. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w garnku z wodą nie dochodzącą do wysokości zakrętek.

Wartości prozdrowotne jarzębiny pospolitej

Najważniejsze, korzystne dla zdrowia działanie jarzębiny, związane są z jej właściwościami antynowotworowymi. Owce zawierają karotenoidy, które pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy. Chronią przed wolnymi rodnikami i mają właściwości przeciwnowotworowe.

Jarzębina, to także cenne źródło witaminy A oraz beta-karotenu i witamin C i K. Dzięki temu owoce korzystnie działają na skórę. Likwidują przebarwienia i zmarszczki, bo zwiększają ilość kolagenu w skórze, utrzymującego jej elastyczność. Zawarta w jarzębinie witamina C wzmacnia układ krążenia i także działa przeciwnowotworowo.

Prawidłowy poziom witaminy K reguluje z kolei proces krzepnięcia krwi oraz zapobiega osteoporozie. Owoce jarzębiny to  źródło witaminy B i PP, a także wielu minerałów: sodu, potasu, miedzi i magnezu.

Z powodu właśnie tych właściwości, jarzębina często jest wykorzystywana w lecznictwie, dodawana do mieszanek ziołowych i preparatów wzmacniających.

Źródło: medme.pl, fajnyogrod.pl

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 500 gram cukru. Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i...

Wykopaliście już marchew na działce? Te liście sprawią, że pozostanie świeża przez całą zimę
Pixabay
Newsy
Wykopaliście już marchew na działce? Te liście sprawią, że pozostanie świeża przez całą zimę
Własna, świeża marchew - to źródło zdrowia dla całej rodziny. Nie wszyscy jednak potrafią przetrzymać ją aż do wiosny. Z każdym upływającym miesiącem odpadają kolejne, psujące się egzemplarze. Jak temu zaradzić?  

Ta stara metoda przechowywania marchwi pomaga zachować jej dobry stan przez długie miesiące. Ważne jest, by właściwie przygotować marchew na ten czas, a także zaopatrzyć się w liście pewnego drzewa, którego owoce kojarzą się z jesienią.   Każdy doświadczony ogrodnik powinien znać ten sposób. Pozwoli on uniknąć gnicia i pleśni na marchwi przez kilka zimowych, długich miesięcy. Słyszeliście o tym patencie? Jak przygotować marchew do długiego przechowywania?  Jeżeli chcecie przechowywać to warzywo naprawdę długo, powinniście wykopać je tuż przed większymi przymrozkami w październiku. Wtedy bez problemu i w dobrym stanie dotrwa do marca. Musicie jednak przestrzegać kilku zasad.  Pogoda w czasie takiego zbioru jest bardzo ważna. Najlepiej zbierać w dzień chłodniejszy, bezdeszczowy i jednocześnie pochmurny, kiedy ziemia jest lekko wilgotna. Z takiej gleby wyjmiecie w miarę czyste marchewki, które na długo zachowają swoje walory.  Kolejnym krokiem jest przejrzenie i usunięcie wszystkich uszkodzonych, nadpsutych oraz zniekształconych korzeni i pozostawienie tylko zdrowych i mocnych.  Tak wyselekcjonowane warzywa należy ułożyć w skrzynkach i przykryć je suchymi liśćmi jarzębiny.  Wówczas można wynieść je do przeznaczonego do tego celu pomieszczenia. Powinna tam panować temperatura nieco powyżej zera i duża wilgotność. Doskonale nadawać się będzie do tego piwnica.  Tak przygotowana marchew powinna dotrwać, aż do pierwszych, wiosennych miesięcy.  Dlaczego liście jarzębiny pomagają w przechowywaniu marchwi?  Liście jarzębiny znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach, głównie w lecznictwie. Właściwości przeciwmiażdżycowe, pobudzające trawienie, czy moczopędne sprawiają, że...

Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
AdobeStock
Newsy
Macie dość podwyżek cen cukru? Zróbcie go samodzielnie w domu!
Za ten słodki dodatek musimy teraz słono zapłacić. Sklepowe półki coraz częściej świecą pustkami, a kiedy już uda nam się dorwać cukier, jego cena zwala z nóg. Do tego dochodzą jeszcze limity, przysługujące na jedną osobę, wprowadzane w niektórych sieciach. Wszystko to sprawia, że szukamy innych alternatyw. Jak zrobić cukier w domu? To wcale nie jest trudne!

Cukier stał się trudnodostępnym produktem, dlatego coraz popularniejsze stają się jego zamienniki. W ostatnich miesiącach w sieci pojawiło się wiele pomysłów na to czym zastąpić cukier. Okazuje się też, że można go zrobić samodzielnie w domowym zaciszu. Zobaczcie jak! Z czego się robi cukier? Słodki proszek można wytworzyć z buraków cukrowych, trzciny cukrowej czy z kwiatostanów palmy kokosowej. O ile dwie ostatnie metody są raczej trudne do wykonania w domowych warunkach, o tyle cukier z buraków możemy wyczarować we własnej kuchni. Jak to zrobić? Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku. Jak zrobić cukier z buraka w domu? Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry 5 kilogramów buraków cukrowych. Krążki warzyw pieczemy w naczyniu żaroodpornym aż zmiękną, a następnie przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane plasterki znów wkładamy do piekarnika i suszymy tak długo, aż staną się całkowicie twarde. Wysuszone plasterki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mielimy na drobny proszek i gotowe! Syrop z buraków cukrowych Innym pomysłem na zdrowe, domowe słodziło jest syrop buraczany. Ten stary i nieco zapomniany przepis, popularny niegdyś na Kujawach i Pomorzu, właśnie wraca do łask. Aby go zrobić nie potrzeba skomplikowanych narzędzi, ani drogich składników, przyda się za to sporo cierpliwości. Co będzie potrzebne? Tylko buraki i woda. Z 10 kilogramów warzyw otrzymamy 1 litr gotowego słodzidła. Jak zrobić syrop z buraków? Najpierw musimy je dokładnie umyć i obrać. Następnie kroimy warzywa w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż będą bardzo miękkie. Teraz odcedzamy ugotowane buraki (można je wykorzystać do sałatki), a płyn redukujemy jeszcze przez...