kuchnia regionalna przepisy
Newsy

Specjał kuchni regionalnej. Cudownie pyszne kiszeniaki łemkowskie polecają się na obiad. Po każdym kęsie będziecie w niebie

Nie szukajcie inspiracji daleko – genialne przepisy kryją się w polskiej kuchni regionalnej.

Przychodzi w końcu taki czas, gdy mielone i schabowe zaczynają się nudzić. To oznacza, że pora na spróbowanie czegoś nowego! Poszukiwanie inspiracji najlepiej zacząć od tego, co najbliżej, czyli od specjałów polskiej kuchni regionalnej. To naprawdę niesamowite, ile skarbów można w niej znaleźć! Po co przyrządzać skomplikowane egzotyczne dania, gdy kuchnia regionalna skrywa takie perełki? Na przykład łemkowskie kiszeniaki – cudownie chrupiące gołąbki. Spróbujcie ich koniecznie, bo są przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łemkowski skarb

Kiszeniaki to danie wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Łemkowie są jedną z 4 grup etnicznych w Polsce, uznanych przez prawo! Można jednak powiedzieć, że w ich przypadku pojęcie „grupa etniczna” cały czas ewoluuje i kto wie, czy niedługo nie będą mogli się starać o to, by uznać ich za mniejszość narodową. Są ludnością rusińską, która zamieszkuje Bieszczady i Karpaty. Łemkowska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych przepisów, które nie są zbyt dobrze znane Polakom – wielka szkoda, ponieważ dania Łemków są niezwykle smaczne! Warto spróbować takich potraw jak mastyło (budyń na słono ze skwarkami podawany na śniadanie), homiłki (twarogowe kulki z miętą zalewane olejem) czy kiszeniaki. Na te ostatnie przygotowaliśmy dla was świetny przepis!

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Przepis na łemkowskie kiszeniaki

Kiszeniaki to po prostu gołąbki. Ale nie takie zwykłe gołąbki z gotowanej kapusty! Te w wersji łemkowskiej robi się z kapusty… kiszonej! Potrzeba do tego całej główki ukiszonej kapusty i w ukiszone liście zawija się farsz. To dlatego kiszeniaki są niezwykle chrupiące! Główkę najlepiej samodzielnie ukisić, ponieważ w polskich sklepach kapusta kiszona w całości, jest trudna do zdobycia.

Do przygotowania kiszeniaków będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 główka kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 400 g kaszy pęczak (ugotowanej)
  • 200 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 200 g mięsa z łopatki jagnięcej
  • 200 g pręgi wołowej
  • 350 g cebuli
  • 200 g podgrzybków
  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 30 g prawdziwków suszonych
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół kostki grzybowej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • Pieprz mielony
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Z ukiszonej główki kapusty wytnijcie głąb i włóżcie ją do garnka czubkiem do góry. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę cukru. Zalejcie wrzątkiem i gotujcie na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Po tym czasie odlejcie wodę i delikatnie, najlepiej za pomocą cedzaka, przełóżcie kapustę z garnka na talerz. Odstawcie do wystudzenia.
  3. Kiedy kapusta będzie już chłodna, delikatnie odrywajcie z niej liście tak, by się nie porwały. Odetnijcie dolną, twardą część – to sprawi, że będą się łatwiej zwijały.
  4. Część suszonych prawdziwków zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia na kilkanaście minut. Odciśnijcie i nie wylewajcie wody – później się przyda.
  5. W maszynce zmielcie mięso i grzyby.
  6. Na patelni zeszklijcie pokrojoną drobno cebulę (około 200 g) i wraz z olejem dodajcie do mięsa z grzybami.
  7. Do miski z mięsem dodajcie jajko, ugotowaną kaszę, świeżo zmielony pieprz (nie żałujcie pieprzu!), ziele angielskie i łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszajcie.
  8. Na przygotowane liście wykładajcie farsz i zawińcie ciasno tak, jak zwykłe gołąbki.
  9. Na patelni rozgrzejcie trochę tłuszczu i obsmażcie kiszeniaki przez 2-3 minuty z każdej strony.
  10. Gdy wszystkie będą już usmażone, ułóżcie je w garnku.
  11. W garnuszku wymieszajcie resztę grzybów pokrojonych w plastry z zeszkloną na maśle cebulą. Dolejcie trochę wody, dodajcie pół kostki grzybowej oraz wodę z moczenia grzybów i duście przez chwilę.
  12. Wlejcie wodę z grzybami do garnka. Następnie dolejcie po ściankach garnka tyle wrzątku, by prawie przykrył wszystkie kiszeniaki. Połóżcie pokrywkę i duście na małym ogniu przez około 2 godziny.
  13. Po tym czasie wymieszajcie śmietankę kremówkę z mąką ziemniaczaną i powoli wlewajcie do garnka, by zagęścić sos. Podawajcie z kaszą pęczak i grzybowym sosem. Smacznego!
Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...

Pyszne gołąbki z dodatkiem grochu i kaszy pęczak zamiast ryżu. Spróbujcie koniecznie
Gotujmy.pl/Ganusia19671
Newsy
Gołąbki z grochem i kaszą pęczak. Przepis na niebanalne gołąbki
Mamy świetny przepis na gołąbki bez mięsa. Te gołąbki wegetariańskie zadowolą każdego, nawet zatwardziałych mięsożerców.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej, które można robić w naprawdę wielu odsłonach. Niektórzy podają gołąbki z sosem pieczarkowym , inni nie dodają do nich ryżu , a niektórzy zawijają gołąbki w liście czerwonej kapusty . Sposobów na przygotowanie gołąbków oraz kapusty do gołąbków jest naprawdę dużo. Słyszeliście jednak o wegetariańskich gołąbkach? Zamiast mięsa jest tu dodatek grochu, który świetnie smakuje i czyni gołąbki mniej kalorycznymi. Przepis na wegetariańskie gołąbki z grochem i kaszą pęczak Przygotujcie niebanalne gołąbki z tego przepisu. Domownicy będą zachwyceni. Składniki na niebanalne gołąbki bez mięsa 400 g grochu 200 g kaszy pęczak Biała kapusta 2 cebule Sól i pieprz Tłuszcz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Majeranek Mąka Bulion warzywny Przygotowanie wegetariańskich gołąbków Z kapusty usuńcie głąb. Włóżcie kapustę do garnka z osoloną woda i gotujcie do mementu, aż liście zaczną odchodzić od kapusty. Zdejmijcie liście kapusty, które są miękkie, a jeśli nie wszystkie będą gotowe, włóżcie kapustę z powrotem do garnka i gotujcie dalej. Wykorzystajcie sposób na skuteczne parzenie kapusty . Usuńcie z ugotowanych liści nerwy. Ugotujcie groch i kaszę pęczak w oddzielnych garnkach zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawcie do ostygnięcia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i przesmażcie lekko na tłuszczu. Cebula powinna być zeszklona, ale nie usmażona na skwarki. Połączcie cebulę z grochem i kaszą pęczak. Doprawcie powstały farsz do smaku solą i pieprzem. Wymieszajcie. Dodatkowo doprawcie gołąbki majerankiem. Farsz nakładajcie w liście. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodajcie do niego trochę bułki tartej. Zawijajcie gołąbki. Układajcie...

gołąbki z ziemniakami
Flickr
Newsy
Dodajcie to do gołąbków a wasze kubki smakowe oszaleją. Prosty składnik. W życiu nie zgadniecie o co chodzi
Lubicie specjały kuchni regionalnej? Ten wyjątkowy przepis na gołąbki na pewno wam się spodoba!

Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie! Przepis na gołąbki podolskie Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego) 5 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka oleju Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 ząbek czosnku Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków! Obierzcie cebulę i pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia. Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki. Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...