Przychodzi w końcu taki czas, gdy mielone i schabowe zaczynają się nudzić. To oznacza, że pora na spróbowanie czegoś nowego! Poszukiwanie inspiracji najlepiej zacząć od tego, co najbliżej, czyli od specjałów polskiej kuchni regionalnej. To naprawdę niesamowite, ile skarbów można w niej znaleźć! Po co przyrządzać skomplikowane egzotyczne dania, gdy kuchnia regionalna skrywa takie perełki? Na przykład łemkowskie kiszeniaki – cudownie chrupiące gołąbki. Spróbujcie ich koniecznie, bo są przepyszne!

Łemkowski skarb

Kiszeniaki to danie wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Łemkowie są jedną z 4 grup etnicznych w Polsce, uznanych przez prawo! Można jednak powiedzieć, że w ich przypadku pojęcie „grupa etniczna” cały czas ewoluuje i kto wie, czy niedługo nie będą mogli się starać o to, by uznać ich za mniejszość narodową. Są ludnością rusińską, która zamieszkuje Bieszczady i Karpaty. Łemkowska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych przepisów, które nie są zbyt dobrze znane Polakom – wielka szkoda, ponieważ dania Łemków są niezwykle smaczne! Warto spróbować takich potraw jak mastyło (budyń na słono ze skwarkami podawany na śniadanie), homiłki (twarogowe kulki z miętą zalewane olejem) czy kiszeniaki. Na te ostatnie przygotowaliśmy dla was świetny przepis!

Przepis na łemkowskie kiszeniaki

Kiszeniaki to po prostu gołąbki. Ale nie takie zwykłe gołąbki z gotowanej kapusty! Te w wersji łemkowskiej robi się z kapusty… kiszonej! Potrzeba do tego całej główki ukiszonej kapusty i w ukiszone liście zawija się farsz. To dlatego kiszeniaki są niezwykle chrupiące! Główkę najlepiej samodzielnie ukisić, ponieważ w polskich sklepach kapusta kiszona w całości, jest trudna do zdobycia.

Do przygotowania kiszeniaków będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 1 główka kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 400 g kaszy pęczak (ugotowanej)
  • 200 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 200 g mięsa z łopatki jagnięcej
  • 200 g pręgi wołowej
  • 350 g cebuli
  • 200 g podgrzybków
  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 30 g prawdziwków suszonych
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół kostki grzybowej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • Pieprz mielony
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Z ukiszonej główki kapusty wytnijcie głąb i włóżcie ją do garnka czubkiem do góry. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę cukru. Zalejcie wrzątkiem i gotujcie na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Po tym czasie odlejcie wodę i delikatnie, najlepiej za pomocą cedzaka, przełóżcie kapustę z garnka na talerz. Odstawcie do wystudzenia.
  3. Kiedy kapusta będzie już chłodna, delikatnie odrywajcie z niej liście tak, by się nie porwały. Odetnijcie dolną, twardą część – to sprawi, że będą się łatwiej zwijały.
  4. Część suszonych prawdziwków zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia na kilkanaście minut. Odciśnijcie i nie wylewajcie wody – później się przyda.
  5. W maszynce zmielcie mięso i grzyby.
  6. Na patelni zeszklijcie pokrojoną drobno cebulę (około 200 g) i wraz z olejem dodajcie do mięsa z grzybami.
  7. Do miski z mięsem dodajcie jajko, ugotowaną kaszę, świeżo zmielony pieprz (nie żałujcie pieprzu!), ziele angielskie i łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszajcie.
  8. Na przygotowane liście wykładajcie farsz i zawińcie ciasno tak, jak zwykłe gołąbki.
  9. Na patelni rozgrzejcie trochę tłuszczu i obsmażcie kiszeniaki przez 2-3 minuty z każdej strony.
  10. Gdy wszystkie będą już usmażone, ułóżcie je w garnku.
  11. W garnuszku wymieszajcie resztę grzybów pokrojonych w plastry z zeszkloną na maśle cebulą. Dolejcie trochę wody, dodajcie pół kostki grzybowej oraz wodę z moczenia grzybów i duście przez chwilę.
  12. Wlejcie wodę z grzybami do garnka. Następnie dolejcie po ściankach garnka tyle wrzątku, by prawie przykrył wszystkie kiszeniaki. Połóżcie pokrywkę i duście na małym ogniu przez około 2 godziny.
  13. Po tym czasie wymieszajcie śmietankę kremówkę z mąką ziemniaczaną i powoli wlewajcie do garnka, by zagęścić sos. Podawajcie z kaszą pęczak i grzybowym sosem. Smacznego!