kuchnia regionalna przepisy
Newsy

Specjał kuchni regionalnej. Cudownie pyszne kiszeniaki łemkowskie polecają się na obiad. Po każdym kęsie będziecie w niebie

Nie szukajcie inspiracji daleko – genialne przepisy kryją się w polskiej kuchni regionalnej.

Przychodzi w końcu taki czas, gdy mielone i schabowe zaczynają się nudzić. To oznacza, że pora na spróbowanie czegoś nowego! Poszukiwanie inspiracji najlepiej zacząć od tego, co najbliżej, czyli od specjałów polskiej kuchni regionalnej. To naprawdę niesamowite, ile skarbów można w niej znaleźć! Po co przyrządzać skomplikowane egzotyczne dania, gdy kuchnia regionalna skrywa takie perełki? Na przykład łemkowskie kiszeniaki – cudownie chrupiące gołąbki. Spróbujcie ich koniecznie, bo są przepyszne!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łemkowski skarb

Kiszeniaki to danie wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Łemkowie są jedną z 4 grup etnicznych w Polsce, uznanych przez prawo! Można jednak powiedzieć, że w ich przypadku pojęcie „grupa etniczna” cały czas ewoluuje i kto wie, czy niedługo nie będą mogli się starać o to, by uznać ich za mniejszość narodową. Są ludnością rusińską, która zamieszkuje Bieszczady i Karpaty. Łemkowska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych przepisów, które nie są zbyt dobrze znane Polakom – wielka szkoda, ponieważ dania Łemków są niezwykle smaczne! Warto spróbować takich potraw jak mastyło (budyń na słono ze skwarkami podawany na śniadanie), homiłki (twarogowe kulki z miętą zalewane olejem) czy kiszeniaki. Na te ostatnie przygotowaliśmy dla was świetny przepis!

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Przepis na łemkowskie kiszeniaki

Kiszeniaki to po prostu gołąbki. Ale nie takie zwykłe gołąbki z gotowanej kapusty! Te w wersji łemkowskiej robi się z kapusty… kiszonej! Potrzeba do tego całej główki ukiszonej kapusty i w ukiszone liście zawija się farsz. To dlatego kiszeniaki są niezwykle chrupiące! Główkę najlepiej samodzielnie ukisić, ponieważ w polskich sklepach kapusta kiszona w całości, jest trudna do zdobycia.

Do przygotowania kiszeniaków będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 główka kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 400 g kaszy pęczak (ugotowanej)
  • 200 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 200 g mięsa z łopatki jagnięcej
  • 200 g pręgi wołowej
  • 350 g cebuli
  • 200 g podgrzybków
  • 100 g śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 30 g prawdziwków suszonych
  • 30 ml oleju
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół kostki grzybowej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • Pieprz mielony
  • Sól
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Z ukiszonej główki kapusty wytnijcie głąb i włóżcie ją do garnka czubkiem do góry. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę cukru. Zalejcie wrzątkiem i gotujcie na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Po tym czasie odlejcie wodę i delikatnie, najlepiej za pomocą cedzaka, przełóżcie kapustę z garnka na talerz. Odstawcie do wystudzenia.
  3. Kiedy kapusta będzie już chłodna, delikatnie odrywajcie z niej liście tak, by się nie porwały. Odetnijcie dolną, twardą część – to sprawi, że będą się łatwiej zwijały.
  4. Część suszonych prawdziwków zalejcie gorącą wodą i odstawcie do namoczenia na kilkanaście minut. Odciśnijcie i nie wylewajcie wody – później się przyda.
  5. W maszynce zmielcie mięso i grzyby.
  6. Na patelni zeszklijcie pokrojoną drobno cebulę (około 200 g) i wraz z olejem dodajcie do mięsa z grzybami.
  7. Do miski z mięsem dodajcie jajko, ugotowaną kaszę, świeżo zmielony pieprz (nie żałujcie pieprzu!), ziele angielskie i łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszajcie.
  8. Na przygotowane liście wykładajcie farsz i zawińcie ciasno tak, jak zwykłe gołąbki.
  9. Na patelni rozgrzejcie trochę tłuszczu i obsmażcie kiszeniaki przez 2-3 minuty z każdej strony.
  10. Gdy wszystkie będą już usmażone, ułóżcie je w garnku.
  11. W garnuszku wymieszajcie resztę grzybów pokrojonych w plastry z zeszkloną na maśle cebulą. Dolejcie trochę wody, dodajcie pół kostki grzybowej oraz wodę z moczenia grzybów i duście przez chwilę.
  12. Wlejcie wodę z grzybami do garnka. Następnie dolejcie po ściankach garnka tyle wrzątku, by prawie przykrył wszystkie kiszeniaki. Połóżcie pokrywkę i duście na małym ogniu przez około 2 godziny.
  13. Po tym czasie wymieszajcie śmietankę kremówkę z mąką ziemniaczaną i powoli wlewajcie do garnka, by zagęścić sos. Podawajcie z kaszą pęczak i grzybowym sosem. Smacznego!
Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Przepyszna kapusta z leśnymi grzybami. Klasyka wigilijnej kuchni. Godzina roboty
Tego dania nie może zabraknąć w święta! Jest bardzo proste w przygotowaniu i wymaga kilku składników.

Jednym z tradycyjnych, wigilijnych dań jest kapusta z grzybami. Wiedzieliście, że tę potrawę przygotowuje się w Polsce od setek lat? Nic dziwnego, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, który pełen jest tradycyjnych dań! Sprawdźcie ten przepis, z którego wyczarujecie przepyszną kapustę z grzybami, taką jak u mamy. O kapuście na polskich stołach Dawniej kapusta była jednym z najpopularniejszych składników używanych w kuchni i w pewnym okresie historii naszego kraju jedzono to warzywo praktycznie na okrągło. Tanie i łatwe w uprawie stanowiło bazę większości dań. By nieco przerwać monotonię, do kapusty dodawano różne dodatki, np. groch albo grzyby okraszone smalcem. Co więcej, tak wzbogacona kapusta uchodziła za dość wykwintne danie i przyrządzano ją na różne święta i podniosłe okazje. Zwyczaj przetrwał do dziś i na Wigilię przygotowujemy postną wersję tej tradycyjnej potrawy. Przepis na kapustę z grzybami Aby kontynuować tradycję naszych przodków, przygotujcie na Wigilię jarską kapustę z grzybami! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy, a jedynie nieco czasu – pamiętajcie o tym, że grzyby trzeba dzień wcześniej namoczyć w wodzie!  Potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 główka kapusty 200 g grzybów suszonych 4 cebule 3 ząbki czosnku Pieprz Sól Przygotowanie Włóż grzyby do naczynia z wodą i odstaw na noc, by się namoczyły. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż ją do garnka, dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj. W tym czasie ugotuj namoczone wcześniej grzyby. Gdy kapusta zmięknie, odcedź ją z wody. Ugotowane grzyby pokrój drobno i dodaj do kapusty wraz z odrobiną wody po gotowaniu. Posiekaj cebulę, czosnek i wrzuć do garnka z kapustą i grzybami. Wymieszaj, dodaj...