Sparzyliście język zupą? Ta prosta rzecz przyniesie wam ulgę. Nie chodzi o mleko
AdobeStock
Newsy

Sparzyliście język zupą? Ta prosta rzecz przyniesie wam ulgę. Wcale nie chodzi o mleko

Popatrzyliście język zupą? Spokojnie. To się może zdarzyć każdemu. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić.

Większości z nas zdarzyło się kiedyś poparzyć jakimś gorącym płynem język. Najczęściej jest to gorący napój lub zupa. Co w takiej sytuacji zrobić? Z łatwością załagodzicie ból i uśmierzycie obrzęk dzięki kilku prostym poradom.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe sposoby na poparzony język

Poparzenie języka zwykle jest skutkiem zbyt szybkiego napicia się kawy lub herbaty bądź zjedzenia zupy. W wyniku poparzenia, znajdujące się na naszym języku naturalne wypustki, czyli brodawki – mogą tymczasowo zniknąć. Jeśli poparzyliście język, powinniście podjąć natychmiastowe kroki działania, aby uśmierzyć palący ból. Co możecie zrobić?

Zobacz także
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy

jezyk

Tak wygląda wasz język? To znak, że nie jesteście odporni na choroby i infekcje. Jecie za mało...

Zaraz po sparzeniu języka wypijcie zimną wodę, aby go ochłodzić

Pierwszą rzeczą, którą powinniście zrobić tuż po oparzeniu języka, jest ochłodzenie go. Możecie to zrobić pijąc zimną wodę lub zjadając lody. Im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej, ponieważ dzięki ochłodzeniu języka zmniejszamy ilość ciepła przenikającego do tkanki.

Nie pijcie gorących napojów, alkoholu i nie jedzcie pikantnych potraw

Poparzyliście język? Tymczasowo powinniście zrezygnować z jedzenia niektórych rodzajów jedzenia i napojów, które mogą dodatkowo podrażnić spalony język. Powinniście wykluczyć z diety gorące napoje, alkohol i pikantne potrawy.

Alkohol nie tylko jest bardzo drażniący, ale też może opóźniać gojenie uszkodzonych komórek. Pikantne potrawy także nie wpływają korzystnie na gojenie i mogą sprawić, że ból języka będzie bardziej odczuwalny.

Napijcie się jogurtu lub mleka

Picie produktów mlecznych to bardzo dobry sposób na poparzony język, który może wam przynieść dodatkową ulgę. Spróbujcie napić się jogurtu lub mleka a dyskomfort na pewno zniknie.

Płukanie ust wodą z solą

Płukanie jamy ustnej słoną wodą może załagodzić nieprzyjemne objawy i zmniejszyć ilość bakterii w jamie ustnej.

Cukier

Mało kto wie, że cukier posiada właściwości uśmierzające ból. Posypcie język niewielką ilością cukru i poczekajcie, aż się rozpuści uwalniając swoje kojące działanie. Podobne właściwości w przypadku oparzeń ma miód.

Źródło: colgate.pl

jezyk
Adobe Stock
Newsy
Tak wygląda wasz język? To znak, że nie jesteście odporni na choroby i infekcje. Jecie za mało...
Nie musicie biegać do lekarza przy każdej, nawet najmniejszej dolegliwości. Obserwacja znaków, jakie pojawiają się na waszym ciele może dużo powiedzieć o stanie waszego zdrowia.

Powiedzenie "w zdrowym ciele zdrowy duch" ma dużo wspólnego z rzeczywistością. Jeśli dbacie o jakość spożywanych posiłków, daleki od symbolicznego ruch i odpowiednie nawilżenie skóry, wasz organizm będzie wdzięczny. Zdrowie można zachować na długie lata. Wystarczy, że wiecie, jak funkcjonuje. Ciało daje objawy chorobowe jeszcze przed chorobą Uważność wobec własnego ciała to podstawa w dbaniu o zdrowie i jakość życia. Ciało zresztą reaguje na wszystko, co w nim zachodzi. Od razu rozpoznacie niestrawność, przejedzenie, efekty imprezy zakrapianej alkoholem czy zbyt długie przebywanie w pozycji siedzącej. Ciało to prawdziwy barometr waszego zdrowia, który sprawia, że w porę możecie się zorientować, kiedy coś jest nie tak. Obserwacja zmian na skórze może wam przynieść sporo korzyści, m.in. uniknięcie wizyty lekarskiej lub przepuszczenie sporej sumy na drogie, apteczne specyfiki.  Warto czasem obejrzeć swój język Podczas wizyty lekarskiej pierwszym co robi lekarz, jest oglądanie stanu jamy ustnej. Wy możecie zrobić to samo. Wygląd jamy ustnej dostarcza wielu ważnych informacji. Każda zmiana w tej przestrzeni - nadmiernie popękanie, zmieniona struktura albo spuchnięcie, mogą świadczyć o zmianie w stanie zdrowia.  Wygląd języka, a choroby Blady język będzie oznaczał, że wasz organizm został poddany niskiej temperaturze. Może być to efekt nadmiernego ochłodzenia ciała. Bladoszary może mówić o braku żelaza i początku anemii. Natomiast sinawy dotyczy osób z zaburzeniami krążenia. Każdy z tych objawów to większa podatność na infekcje.  Niewielkie spękania wyglądające jak rowki mogą być objawem nieprawidłowego przyswajania składników odżywczych. Taki stan języka dotyczy głównie problemów z witaminami z grupy B. To niezwykle ważna grupa,...

Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi
AdobeStock
Newsy
Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi
Przesoliliście ryż podczas gotowania? To się może zdarzyć każdemu. Co zrobić w takiej sytuacji?

Każdemu może się zdarzyć przesolenie w kuchni jakiejś potrawy. Najczęściej przesalamy zupę, ryż lub ziemniaki. Jak uratować przesolony ryż? Skorzystajcie z naszych metod, a na pewno uratujecie swoje danie. Jak uratować przesolony ryż? Istnieje wiele metod na uratowanie przesolonego ryżu. Znajdźcie najlepszą dla siebie. Opłuczcie ryż gorącą wodą Jest to najłatwiejsza i najskuteczniejsza metoda. Mimo iż płukanie ryżu grozi jego rozmoczeniem, gorąca woda może w rzeczywistości uratować nasze danie. Jak to zrobić? przełóżcie ryż do sitka z małymi otworami i przepłuczcie go wodą wrzućcie ryż na patelnię, aby pozbyć się nadmiaru płynu Po tym zabiegu ryż powinien być trochę mniej słony. Delikatne płukanie usunie część soli z zewnętrznej części ziaren. Dodajcie więcej ryżu Kolejną metodą na uratowanie przesolonego ryżu jest ugotowanie większej ilości ryżu. Ugotujcie kolejną partię ryżu i dodajcie ją do przesolonego ryżu, aby uzyskać równą mieszankę solonego i niesolonego ryżu. Dodatkowa porcja ryżu usunie część słoności z oryginalnej partii i sprawi, że będzie ona smaczniejsza. Dodajcie śmietanę lub mleko Kolejnym sposobem na zmniejszenie słoności ryżu jest dodanie do niego śmietany lub mleka. Tłuszcz znajdujący się w śmietanie lub mleku, załagodzi słony posmak ryżu. Jak to zrobić?  wrzućcie ryż na patelnię i dodajcie kilka sporych łyżek śmietany lub mleka całość mieszajcie, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą Dzięki tej metodzie ryż powinien być mniej słony niż wcześniej. Może nawet lepiej wam smakować z dodatkową zawartością tłuszczu. Wykorzystajcie cytrynę Jeśli chcecie uratować przesolony ryż, możecie też użyć cytryny. Kwas zawarty w tym owocu może...

jak złagodzić pieczenie w buzi
Adobe Stock
Newsy
Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie
Choć pikantne potrawy powszechnie uważa się za bardzo zdrowe, ich spożywanie może wywoływać nieprzyjemne uczucie palenia w gardle. Jeśli go doświadczacie koniecznie pamiętajcie, by do ostrego jedzenia przygotować sobie szklankę pewnego napoju. Ten z prędkością światła złagodzi pikantność w ustach.

Dwie strony kapsaicyny Eksperci uważają, że spożywanie ostrych potraw z dodatkiem papryczek chili, może bardzo pozytywnie wpływać na ludzki organizm . Zawarta w nich kapsaicyna działa między innymi odchudzająco , ale również rozgrzewająco, odpornościowo, a nawet przeciwbólowo.  Niestety, ten sam czynnik wywołuje także uczucie pieczenia w gardle. Naukowcy wyjaśniają, że gdy kapsaicyna połączy się z receptorami w jamie ustnej, do mózgu wysyłany jest taki sam sygnał, jak po dotknięciu gorącego garnka. W takiej sytuacji należy szybko załagodzić uczucie palenia. Jak złagodzić uczucie palenia w gardle? Niektórzy twierdzą, że ostrą potrawę wystarczy popić wodą, gazowanym napojem lub dowolnym alkoholem. Nic bardziej mylnego! W rzeczywistości każdy z tych trzech napojów tylko wzmacnia nieprzyjemne uczucie i rozprowadza smak po całej jamie ustnej. Niezawodne okazuje się jedynie… mleko! Eksperci twierdzą, że zawarte w mleku białko doskonale wypiera kapsaicynę z receptorów znajdujących się na języku. Dlatego też jego wypicie to najlepszy sposób na wyeliminowanie pieczenia. Bez względu na to czy sięgniesz po takie zawierające 1 proc. czy 3 proc. tłuszczu – zadziała. Okazuje się jednak, że mleko mleku nierówne. Bowiem osoby nie spożywające produktów odzwierzęcych mogą mieć spory problem. Wypicie szklanki napoju orzechowego lub sojowego,  nie zadziała tak samo jak mleko krowie. W końcu nie zawierają one białka. Inne negatywne aspekty spożywania pikantnych dań Należy jednak pamiętać, że pieczenie w buzi to nie jedyny problem, z którym możecie się spotkać spożywając pikantne potrawy. Eksperci twierdzą, że tego typu produkty mogą negatywnie wpływać między innymi na cykl waszego snu. Badania wykazują, że osoby jedzące dużo pikantnych dań...

Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból
AdobeStock
Newsy
Pijcie herbatę z tego zioła na bóle dziąseł. Natychmiast ukoi ból
Jeśli dokucza wam ból dziąseł, zastosujcie ten ziołowy napar. Zadziała wspomagająco i przyniesie ulgę.

Gdy bolą dziąsła, trudno jest skupić się na codziennych sprawach. Uporczywy ból daje o sobie znać w każdym momencie i to nie tylko podczas jedzenia. Przyczyn jest wiele - dziąsła mogą boleć np. w wyniku urazów mechanicznych, jak zjedzenie czegoś twardego, co może podrażnić tkankę.  Ból wynika także ze stanu zapalnego, który wytworzył się na przykład przez pokarm, który utkwił między zębami. Przyczyny mogą być jednak poważniejsze, dlatego jeśli występuje opuchlizna, gorączka lub wysięk, koniecznie udajcie się do dentysty. Doraźnie możecie zastosować prosty napar ziołowy, który złagodzi ból i stan zapalny.  Rumianek na ból dziąseł Jednym z uznanych od wieków ziół leczniczych jest rumianek. Przynosi ulgę zwłaszcza w stanach zapalnych - także dziąseł. Rumianek ma bowiem właściwości: przeciwzapalne antybakteryjne dezynfekuje rany i przyśpiesza ich gojenie Napar z rumianku jest pomocny przy wielu schorzeniach jamy ustnej, dlatego często poleca się go jako wsparcie leczenia takich chorób jak aftoza (afty), grzybica jamy ustnej czy właśnie przy stanach zapalnych dziąseł. Nie zastępuje to właściwego leczenia stomatologicznego, ale działa wspomagająco.  Napar można pić lub używać jak płukanki do ust. Picie rumianku dodatkowo zadziała kojąco na wszelkie problemy z trawieniem, jak niestrawność czy wzdęcia.  Właściwości zdrowotne rumianku Sam rumianek jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości od wielu lat. To zasługa dobroczynnych substancji, które zawiera. To m.in.: gorycze spiroeter garbniki katechinowe flawonoidy fenolokwasy fitosterole związki kumarynowe poliacetyleny witamina C cholina sole mineralne Jak zrobić napar z...