Sos z maślaków wyjdzie wyjątkowo kremowy, gdy dodacie do niego 1 nieoczywisty składnik
Flickr
Newsy

Sos z maślaków wyjdzie wyjątkowo kremowy, gdy dodacie do niego 1 nieoczywisty składnik

Sos z maślaków to cudowny dodatek do jesiennych obiadów. Gęsty i wyjątkowo aromatyczny „podbijacz” smaku mięsa lubi towarzystwo kwaśnej śmietany. Jeżeli jednak chcecie, by był wyjątkowo kremowy, powinniście zastąpić ją innym składnikiem. 

Maślaki to charakterystyczne, śliskie i klejące się grzyby. Można je wekować, jak również suszyć i mrozić. Są to jedne z najbardziej pachnących darów lasu, dlatego doskonale nadają się do różnego rodzaju zup i sosów. Szczególne w tej ostatniej postaci podbijają kubki smakowe nawet największych wybrednisiów. Do maślakowych sosów można wykorzystać zarówno świeże grzyby, jak i suszone oraz mrożone. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do jakich dań pasuje sos z maślaków? 

Sos z maślaków pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. Pieczona wieprzowina, wołowina, a także drób polany tym cudem, będzie o wiele bardziej smakowity i rozpływający się w ustach. 

Placki ziemniaczane, kopytka i kluski śląskie spowite w ten sos są pełnoprawnymi daniami i wymagają już tylko dodatku surówki. Polewać nim możecie również wytrawne naleśniki, kasze i ziemniaki. W zasadzie każde słone danie zyska na smaku i wartości, gdy dołączy się do niego ten sos. 

Zobacz także
Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać

Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak

Co dodać do maślaków, by sos był wyjątkowo jedwabisty? 

W klasycznym sosie z maślaków znajdziecie cebulę i śmietanę. Jest ona naturalnym zagęstnikiem, który sprawia również, że sos jest kremowy. Jeżeli jednak chcecie, by wyszedł prawdziwie aksamitny, powinniście dodać do niego solidna porcję serka mascarpone. Ten produkt jest bardziej gęsty, jedwabisty i bez nuty kwasowości. Te właściwości sprawiają, że sos z jego udziałem będzie muślinowy, delikatny i lekko słodkawy. Prawdzie królewskie wykończenie każdego obiadu. 

Przepis na sos z maślaków i serka mascarpone 

Składniki: 

  • ½ kg maślaków 
  • 3 łyżki serka mascarpone  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 niewielka cebula  
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe  
  • pół szklanki warzywnego bulionu 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby oczyśćcie i ściągnijcie lepką skórę z kapeluszy.  
  2. Pokrójcie je w drobną kostkę.  
  3. Poszatkujcie cebulę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. 
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie masło, a gdy się rozpuści, zeszklijcie na nim cebulę. 
  5. Dodajcie do niej grzyby i czosnek. Całość smażcie przez około 10 minut. 
  6. Po tym czasie zalejcie składniki gorącym bulionem oraz dodajcie ziele angielskie i liście laurowe. 
  7. Duście całość na niewielkim ogniu przez 10 minut. 
  8. Dodajcie trzy kopiaste łyżki serka mascarpone i doprawcie sola i pieprzem. Zostawcie na ogniu przez kolejne 5 minut, tak by wszystkie smaki i konsystencje się połączyły. 
  9. Podawajcie z ulubionymi, wytrawnymi potrawami. Smacznego! 

Źródło: gazeta.pl 

przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy
Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
AdobeStock
Newsy
Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
Taki sos będzie genialnym dodatkiem do mięs, klusek czy placków. Poznajcie sprawdzony przepis na kremowy sos grzybowy, najlepszy na jesień.

Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu. Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku.  Jak przygotować dobry sos grzybowy? Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich. Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy. Przepis na sos ze świeżych grzybów Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma świeżych grzybów 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki masła niecała szklanka słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny świeży pęczek pietruszki pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki. Podsmażcie na...

Gotujecie bigos czy pieczecie?
AdobeStock
Newsy
Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę
Niektórzy zamiast długiego gotowania bigosu, wolą upiec go w piekarniku. Metoda ta ma pewną niebywałą zaletę. Przeczytajcie.

Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos? Sekret idealnego bigosu Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika? Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos? Przepis na bigos z piekarnika Składniki: ok. 1 kg kiszonej kapusty ok. 400 g kapusty włoskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 garście suszonych grzybów Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie.  1/5 szklanek wywaru z żeberek 2 łyżki smalcu Przygotowanie: Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie,...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...